TEKENEN VAN EEN BEDRADINGSSCHEMA

TEKENEN VAN EEN BEDRADINGSSCHEMA

Startpagina

Beste leerling,

Welkom bij de les "Tekenen van een bedradingsschema."

 

Wat ga je doen ?

Je gaat je verdiepen in de soorten tekeningen.

Je gaat ontdekken wellke tekening je bij elke stap nodig hebt.

Je gaat leren om van een stroomkringschema een bedradingsschema te maken.

 

Leerdoelen

- Herkennen van verschillende soorten schema's

- Doel van het schema

- Symbolen herkennen

- Omzetten van een stuurstroomschema naar een bedradingsschema.

Inhoud

Les 1- Elektrische installatie

In deze les leer je wat voor soorten tekeningen er zijn en welke je gebruikt in de elektrotechniek. Nadat je hebt gekeken naar een filmpje waarin de theorie wordt uitgelegd en waarin je leert hoe het in de praktijk gaat, oefen je zelfstandig de theorie door middel van een oefentoets.

Als je een elektrische installatie moet aanleggen, krijg je te maken met de vragen:

  • Waar moet de installatie komen?
  • Hoe moet de installatie werken?
  • Hoe sluit ik het aan?

Om deze vragen te beantwoorden maakt men tekeningen en schema's.

Om duidelijke en overzichtelijke tekeningen en schema's te tekenen gebruiken we symbolen.

Wat zijn symbolen?

Symbolen zijn eenvoudige tekens die elk een eigen betekennis hebben. Kijk maar eens in je dagelijkse leven, verkeersborden, uitgangsborden, afstandsbediening, toiletten. Om geen verwaring te creëren zijn er goede afspraken gemaakt. Deze afspraken staan in het boek van het Nederlandse Normalisatie- Instituut en de symbolen zijn getekend volgens de NEN 5152.

In de elektrotechniek maken we gebruik van diverse tekeningen. In het praktijklokaal maken we meestal gebruik van de volgende tekeningen:

- Installatietekening

- Leidingsschema

- Stroomkringschema

- Bedradingsschema

 

Installatietekening

Een plattegrond geeft je de indeling van kamer, gebouw of object aan , Je kunt op de plattegrond zien waar de componenten moeten komen bv, schakelaars, wandcontactdozen en lampen.

Door gebruik te maken van symbolen kan men een eenvoudig schema samenstellen van een volledige elektrische installatie, zodat men een goed overzicht krijgt.

 

Plattegrond

 

 

Leidingsschema

Als ondergrond wordt gebruik gemaakt van een plattegrondtekening, die meestal enkellijns wordt overgenomen van de bouwtekening.

In de plattegrondtekenig worden onder andere leidingen getekend. Met schuine streepjes wordt de aantal draden in de leiding aangegeven.

 

 

 

Stroomkringschema

Een stroomkringschema geeft de opbouw weer en verklaart de werking van een installatie. Er wordt geen rekening gehouden met de bochten en afstanden. In stroomkringschema’s worden alle componenten en alle verbindingen daartussen gedetailleerd aangegeven. Ieder component wordt voorzien van een code.

 

Bedradingsschema

Het bedradingsschema geeft de loop van de draden aan. Voor het bepalen van het aantal draden in leidingen worden apparaten, zoals schakelaars, drukknoppen , lampen of bellen in de volgorde getekend waarin ze gemonteerd worden. Dit is te zien in de Installatietekening.

 

Bekijk het volgende filmpje

Ga nu naar de tab oefening en maak de oefentoets Tekenen.

Les 2- Symbolen

In deze les leren we welke symbolen er in de elektrotechniek worden gebruikt. Deze symbolen leer je het snelst door de oefening 'symbolen'te maken.

Symbolen geven een betekenis of uitleg veel sneller weer dan tekst. Denk aan de symbolen op verkeersborden, toiletdeuren en apparaten. Je hoeft niet eerst een tekst te lezen om te weten wat de bedoeling is.

Daarom worden ze veel toegepast in situaties waar een snelle beslissing nodig is en in omgevingen waar gevaar bestaat. Denk daarbij aan symbolen in de cockpit van een vliegtuig en de gevarensymbolen. Een andere reden voor het gebruik van symbolen is internationaal communiceren. Het mannetje en vrouwtje op een wc deur wordt in de gehele wereld gebruikt, evenals het waarschuwingssymbool voor hoge spanning.

 

Technische tekeningen zitten vol symbolen. Daardoor blijven ze leesbaar, is er een veel kleinere kans op miscommunicatie en zijn ze internationaal uitwisselbaar. In afbeelding hierbonder vind je een installatietekening van een eenvoudige elektrische installatie. De gebruikte symbolen zijn die van een wandcontactdoos, schakelaar, verlichting en functie van de bedrading.

Vanuit de centraaldoos gaat de bedrading naar een aansluitpunt voor verlichting , de bijbehorende enkelpolige schakelaar  en een contactdoos.

 

De bedrading tussen contactdoos en de centraaldoos bestaat uit drie draden. Dat zijn de bruine fasedraad, blauwe nulleiding en de geelgroene beschermingsdraad. Tussen centraaldoos en lamp zitten de zwarte schakeldraad, blauwe nulleiding en de geelgroene beschermingsdraad. Tussen centraaldoos en schakelaar zitten de zwarte schakeldraad en fasedraad.

Van de volgende symbolen weet je al een aantal, voor de volgende lessen is het zeer makelijke als je ze allemaal zou weten.

 

Ga naar tab oefening en toets je zelf door de oefening Symbolen te gebruiken.

Les 3- Tekenen van een bedradingsschema

Deze les bestaat uit een powerpoint en een filmpje. De les wordt afgesloten door een toets.

Bekijk eerst de powerpoint daarna het filmje.

 

 

 

 

 

Oefening

Toets: Tekenen

Start

SYMBOLEN

Dit is een oefening om symbolen uit de elektrotechniek te herkennen, door een paar keer te oefenen zul je de symbolen gaan herkennen.

-Stap 1 Benoem eerst het symbool.

-Stap 2 Ga daarna er op het symbool staan en lees of jou antwoord correct is.

 

Toetsing

Maak de volgende eindtoets.

Neem de tijd.

Lees de vraag goed.

Succes.

 

 

  • Het arrangement TEKENEN VAN EEN BEDRADINGSSCHEMA is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jose Prol PTO Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-28 19:20:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Basis om van een stuurstroomschema een sedradingsschema te tekenen.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; Praktijkonderwijs;
    Leerinhoud en doelen
    Installatietechniek; Tekenen; Elektrotechniek;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    bedradingsschema, elektra, schema, stuurstroomschema, tekenen
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Tekenen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.