BPV gids Mediamanager cohort 2016 Stage 1

BPV gids Mediamanager cohort 2016 Stage 1

Inleiding

Beroepspraktijkvorming Mediamanager

Informatiegids en opdrachten stage 1

 

Landstede Media Academy Zwolle

Cohort                                2016 - 2017

Opleidingsdomein              Media en vormgeving  (crebo nr. 79040)

Kwalificatiedossier              Mediamanagement      (crebo nr. 23093)

 

Inleiding

Je gaat beginnen met een BPV-periode bij een praktijkbedrijf. Wat eerder ‘stage’ werd genoemd, noemen we in deze informatiegids steeds beroepspraktijkvorming of BPV.

Voor je ligt de informatiegids voor deze beroepspraktijkvorming. In de gids staat wat er van je wordt verwacht gedurende je BPV-periode. Zorg er dus voor dat je deze informatiegids altijd bij de hand hebt !

Zes weken voor je BPV-periode is de Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) besproken, getekend en ingeleverd. Daarbij zijn er afspraken gemaakt over je BPV-periode. Deze afspraken bespreek je bij de start van je BPV-periode opnieuw met je praktijkbegeleider, zodat voor alle partijen duidelijk is wat erover en weer wordt verwacht. In dit gesprek is het verstandig om ook stil te staan bij de afspraken over de beoordeling van je opleiding.

Als er vragen zijn over de organisatie van de BPV, of als er andere vragen zijn, neem dan even contact op met je BPV begeleider/coach. Ook voor vragen over de begeleiding kun je bij hem/haar terecht. De contactinformatie staat in hoofdstuk 1, kopje 1.3.

Wij wensen je een plezierige leerperiode toe !

Opleidingsteam: Landstede Media Academy                                                       

 

 

Informatie en afspraken BPV periode

1.1 Informatie

Je BPV periode bestaat uit twee onderwijsperiodes waarin je alle werkdagen in het BPV-bedrijf werkzaam bent.

1.2 Afspraken over de BPV periode

Startdatum

:

Zie : BPV overeenkomst

Einddatum

:

Zie : BPV overeenkomst

Totaal aantal klokuren

:

Zie: BPV overeenkomst

Vakantie/snipperdagen

:

De vakanties en feestdagen die een student normaal op school heeft, zijn niet meegeteld in de BPV periode.

Verantwoording SBU ’s

:

De studiebelastingsuren (SBU ’s) van de praktijkovereenkomst worden verantwoord op de urenregistratie.

Terugkomdagen

:

Donderdag 12 april: terugkomdag 1

Donderdag 31 mei: terugkomdag 2

Examinering crossmediaal    Week 28: 9 t/m 13 juli  (onder voorbehoud)

Ziekmelding

:

Bij ziekte meld je je af volgens de procedures van het BPV bedrijf. Tevens stuur je een e-mail naar je BPV begeleider/coach.

BPV-vergoeding

:

Het leren moet centraal staan in de BPV-periode, niet de vergoeding. Een bedrijf mag op vrijwillige basis wel een BPV-vergoeding geven. Soms staat hierover iets in de cao of heeft het bedrijf hiervoor een regeling.

Voortijdige stop van de BPV

:

Mocht je voortijding moeten stoppen met de BPV, om welke reden dan ook, neem je per direct contact op met BPV begeleider/coach .

Legitimatie

:

In werksituaties is het wettelijk verplicht om een kopie van een identiteitsbewijs in te leveren bij de verantwoordelijke van het BPV-bedrijf/ instelling. Het kan dus zijn dat hier naar gevraagd wordt.

 

 

 

Contactinformatie en verzekering

1.3 Contactinformatie

Landstede Zwolle

Locatie Stadionplein

Stadionplein 12

8025 CP  ZWOLLE

Telefoon Teamkamer Stadionplein:          088-8508490 of 088-8508492

E-mail: media-academy@landstede.nl

 

Wanneer er vragen zijn of problemen ontstaan tijdens de BPV, kunt u en kun jij contact opnemen met Landstede, maar neem eerst contact op met de BPV begeleider/ coach. Dit kan telefonisch via bovenstaande gegevens of via e-mail. Het e-mailadres van de BPV begeleider/ coach is bekend bij de student.

 

1.4 Verzekering

Landstede heeft via de Besturenraad een ongevallenverzekering afgesloten, die ook van toepassing is op jou als student gedurende je (feitelijke) BPV betreffende werkzaamheden. De school vrijwaart de BPV biedende organisatie tegen eventuele aanspraken van derden op grond van artikel 6: 170 BW, wegens fouten van de student tijdens de uitoefening van de  BPV. De school is aansprakelijk voor schade toegebracht aan de BPV biedende organisatie door een onrechtmatige daad van de student tijdens de uitoefening van de met beroepspraktijkvorming samenhangende werkzaamheden. Deze vrijwaring en aansprakelijkheid gelden uitsluitend indien en voor zover de aansprakelijkheidsverzekering van de school daarvoor dekking biedt. Indien noodzakelijk, kunt u/jij hierover contact opnemen met de BPV-coördinator van de opleiding.

Begeleiding

1.5 Begeleiding
Tijdens de BPV heeft de student recht op een goede begeleiding middels een praktijkbegeleider.
De praktijkbegeleider:

  • Introduceert de student in het bedrijf.
  • Stelt samen met de student vast aan welke opdrachten (werkprocessen) wordt gewerkt en bespreekt op welke manier de student hier aan gaat werken.
  • Maakt regelmatig tijd vrij om met de student de gang van zaken te bespreken en eventueel het

          takenpakket of de BPV-doelen bij te stellen. De student zorgt dat hierover concrete afspraken
          worden gemaakt.

  • Geeft feedback op het functioneren van de student. (Bijlage 2)
  • Blijft verantwoordelijk voor werkzaamheden en bepaalt in welke mate de student zelfstandig kan werken.

         

BPV begeleider (vanuit de opleiding)

  • Iedere student heeft vanuit school een BPV begeleider toegewezen gekregen. Deze BPV begeleider

            neemt in het begin van de stageperiode telefonisch contact op.

  • De BPV begeleider komt twee keer op bezoek (tenzij anders is afgesproken). Tijdens deze bezoeken wordt het volgende besproken:

          Het functioneren van de student binnen het bedrijf;
          De beroepshouding;
          De vorderingen van de opdrachten;
          De eindevaluatie

           

Het kwalificatiedossier

2. Het Kwalificatiedossier

Elke opleiding in het MBO kent een zogeheten kwalificatiedossier. Dit is een document waarin precies staat wat je opleiding inhoudt. Uiteraard verschilt het per school, welke vakken, lesstof en methodes worden aangeboden. Jouw opleiding heeft een crebo nummer, dat bij het kwalifactiedossier. Deze staat op de voorkant van deze gids.

 

                                                         

Hieronder (Bron 1) staat de beschrijving van de beroepsgroep, waarin je na je studie werkzaam zou kunnen zijn.

2.1 Typering van de Beroepsgroep

Context
De mediamanager werkt vaak bij bedrijven als communicatiebureaus, reclamebureaus, gespecialiseerde ontwerpbureaus en vormgeefstudio's, webdesignbureaus, multimediabedrijven, evenementen organisaties, audiovisuele bedrijven, tv-productiebedrijven, uitgeverijen en drukkerijen. Hij kan ook werkzaam zijn bij bedrijven met een aparte afdeling voor vormgeving, realisatie en/of vermarkten van media-uitingen. In de mediabranche zijn naar verhouding weinig grote en veel kleine bedrijven.


Typerende beroepshouding
In de mediabranche is kwaliteit leveren van groot belang. De mediamanager streeft er over het algemeen naar een zo hoog mogelijke kwaliteit te halen. Echter, er is altijd maar een beperkt budget beschikbaar. De mediamanager stelt zich daarom voortdurend de vraag: hoe kan ik een zo goed mogelijk product leveren met het beperkte budget dat ik heb?
Klantgerichtheid en goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar, gezien alle partijen waar de mediamanager contact mee heeft. Hij is een teamspeler, die met de betrokken medewerkers de gewenste resultaten weet te boeken. Tegelijkertijd functioneert hij zelfstandig ten opzichte van zijn leidinggevende.
Continue het best passend advies aan klanten geven vraagt om een voortdurende proactieve houding waarbij flexibel moet worden ingespeeld op specifieke situaties.
Ontwikkelingen in de mediabranche volgen elkaar in hoog tempo op. Het is cruciaal dat de mediamanager op de hoogte is van essentiële ontwikkelingen en in de uitvoering van werkzaamheden op die ontwikkelingen blijft inspelen. Hiertoe moet hij een innovatieve houding ontwikkelen die ertoe leidt dat hij zijn beroepscompetenties blijft ontwikkelen. Hij doet dit door te reflecteren op zijn beroepsmatig handelen en door in kaart te brengen wat goed gaat en wat beter kan. Hij staat open voor activiteiten die hij moet verrichten om zijn beroepscompetenties verder te ontwikkelen. In overleg met zijn leidinggevende voert hij deze activiteiten ook uit.

Resultaat van de beroepsgroep
Het realiseren van mediaprojecten en -producties, waarbij het productieproces optimaal verloopt en de resultaten zo veel mogelijk voldoen aan gestelde eisen en randvoorwaarden op het gebied van kwaliteit, budget, efficiëntie, creativiteit en techniek.

 

Bron 1 : Uit kwalificatiedossier Mediamanagement vanaf 2015

2.2. Overzicht van de Kerntaken en Werkprocessen

Het kwalificatiedossier heeft het over: kerntaken en werkprocessen. Dit zijn een soort indicatoren of meetpunten, waaraan je aan het eind van je opleiding moet voldoen. Hieraan kan de school zien of jij beroepsbekwaam bent. Tijdens je opleiding werk je door de lessen en opdrachten heen, aan deze werkprocessen. In het onderstaande schema staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding.

Op je BPV bedrijf, werk je ook aan deze werkprocessen. Het is voor jou en je praktijkbegeleider goed om kennis te nemen van de werkprocessen.

Basisdeel

Kerntaak 1: Levert een bijdrage aan de verkoop van mediaproducten

Werkproces

1  Representeert het bedrijf

 

2  Achterhaalt wensen en behoeften van (potentiële) klanten

 

3  Formuleert een passend advies en/of passende offerte ten aanzien van mediaproducten

 

Kerntaak 2: Bereidt mediaproductie voor

Werkproces

1  Maakt een plan van aanpak (projectplan)

 

2  Plant de mediaproductie

 

3  Regelt de benodigde diensten en materialen

 

4  Regelt de verwerking van materialen

 

Kerntaak 3: Coördineert de mediaproductie

Werkproces

1  Managet beschikbare tijd, middelen en informatiestromen

 

2  Managet oplevering mediaproducten

 

Profieldeel

Deze bevat geen extra kerntaken of werkprocessen

 

 

 

 

 

BPV opdrachten

2.3 BPV opdrachten

In het voorgaande deel van deze BPV gids werden de kerntaken en werkprocessen van de opleiding benoemd. In het bedrijf waar je stage loopt, ga je met deze kerntaken en werkprocessen aan de slag.

Maar hoe weet je nu welk gedrag er van je wordt verwacht? Dat is bij het lezen van de werkprocessen niet altijd duidelijk.

Daarom is er bij alle werkprocessen een zogenaamde “trajectlijn” geformuleerd. Door het lezen van deze trajectlijn kom je erachter “welk gedrag” er van je wordt verwacht in het betreffende werkproces. Aan de hand van de trajectlijnen worden je werkzaamheden bepaald.

Op de volgende pagina’s staan de trajectlijnen van je opleiding. Aan de hand van de PCDA (Plan, Do, Check, Act) cyclus, kijk je samen met je praktijkbegeleider welke werkprocessen je in jouw BPV bedrijf uit kunt voeren. Deze werkprocessen (lees: opdrachten) plan je in.

Op bijlage 2 van deze BPV gids vul je in aan welke werkprocessen je hebt gewerkt. Je praktijkbegeleider geeft feedback op je uitgevoerde opdrachten/werkprocessen tijdens de evaluatiegesprekken en vult een waardering in op bijlage 2.

Tijdens deze BPV periode (leerjaar 2 van je opleiding) wordt er van jou verwacht dat je streeft naar het behalen van het niveau van gevorderd Mediamanager. De tweede kolom in de trajectlijn.

2.4 Trajectlijn mediamanager

 

Start van je BPV

3  Start van je BPV

Leren doe je overal en bijna altijd. Thuis, op je werk, bij je sportclub of vereniging, op school, maar ook tijdens de BPV, in de praktijk. Juist in de praktijk leer je alles over het werken in een team en werk je aan de ontwikkeling van je zelfredzaamheid. Opdrachten moeten het liefst in de praktijk uitgevoerd worden, of in een situatie die lijkt op de praktijk. Veel studenten vinden ‘iets doen’ of ‘iets maken’ vaak leuker vinden dan iets leren uit een boek.

In de BPV periode kom je enkele dagen terug naar school. De leervragen die je in de praktijk verzamelt en daar niet direct kunt beantwoorden, neem je mee naar school. Daar is tijd en ruimte om die leervragen te verkennen door middel van reflectie en verder te beantwoorden door theorie op school.

Om een zinvol leerproces te bevorderen, bespreek je goed met je praktijkbegeleider wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Hij/zij is het aanspreekpunt voor jou in het leerproces op je BPV-bedrijf.

Om je werk goed te kunnen doen moet je de organisatie leren kennen. Je komt veel nieuwe mensen tegen, waarmee je moet samenwerken. Ieder bedrijf is anders. Het leerproces zal dus bij iedere student weer anders verlopen. Het is daarom belangrijk, dat je steeds gefocust blijft op je doel. Maar wat is dat doel dan? En wat ga je doen tijdens je BPV periode?

3.1   Voor de start van de BPV

Voor de start van de BPV periode, is het belangrijk om een aantal zaken rond te hebben. Streep onderstaande punten één voor één af als je deze klaar hebt.

Zorg dat de Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) door alle partijen is getekend, en ingeleverd is bij de studentenadministratie.

 

Zorg dat je deze BPV Gids met inhoud altijd bij je hebt.

 

Geef een exemplaar van de BPV gids (of de link naar de BPV gids) aan je praktijkbegeleider.

 

Neem de BPV gids door met je praktijkbegeleider.

 

Maak heldere afspraken over de evaluatiegesprekken die je met je praktijkbegeleider gaat voeren.

 

Maak met jezelf de afspraak om elke week het blog bij te houden. Spreek met je praktijkbegeleider af dat je deze bespreekt tijdens de evaluatiegesprekken.

 

Vul aan het begin van de BPV het Individueel Leerplan in (bijlage 1).

 

Bekijk bijlage 5: De urenverantwoording, waarin je bijhoudt hoeveel uren je hebt gemaakt, en de dagen waarop je afwezig was door bijvoorbeeld ziekte.

Vraag je praktijkbegeleider om maandelijks een paraaf te zetten.

 

Zorg dat je praktijkbegeleider weet wie je BPV begeleider/coach  is en dat hij/zij de contactgegevens van jouw opleiding heeft.

 

Tijdens de BPV periode

3.2 Tijdens de BPV

Tijdens de BPV periode kun je jezelf zien als aspirant-werknemer. Dit betekent dat je je ook als een werknemer gedraagt. Je werkt in het ritme van het bedrijf. Door in de praktijk bezig te zijn, krijg je meer inzicht in het vakgebied. In de BPV leer je niet alleen praktische vaardigheden van het beroep, maar ook hoe je in een bedrijf moet functioneren.

OPDRACHTEN
Naast het ervaring opdoen tijdens je werkzaamheden, zijn er een paar vaste opdrachten die je moet maken. Deze opdrachten staan beschreven in hoofdstuk 4.

Gesprekken

Op een aantal vaste momenten tijdens de BPV-periode maak je afspraken met je praktijkbegeleider over de werkzaamheden die je gaat uitvoeren en evalueer je de wijze waarop je hebt gefunctioneerd tijdens de voorgaande werkzaamheden. Je BPV begeleider/coach vanuit school komt in ieder geval twee keer naar het bedrijf om hierbij aanwezig te zijn.

Het is belangrijk voor je leerproces dat de werkprocessen uit de trajectlijnen die in hoofdstuk 2 staan beschreven, zoveel mogelijk de revue passeren.

Tijdens je BPV spreek je ook vaste evaluatiemomenten af met je praktijkbegeleider. Hierin bespreek je bijvoorbeeld wekelijks hoe het gaat, wat er goed gaat en wat je kan verbeteren. Voorafgaand, en tijdens het gesprek bespreek je deze punten:

  • Vul Bijlage 2 in, wanneer je een evaluatiegesprek hebt met je praktijkbegeleider.
  • Bespreek je ILP (Individueel Leerplan, bijlage 1). Op welke punten ben je gegroeid? Aan welke punten wil je komende tijd werken? Misschien pas je het ILP tussentijds aan.
  • Check of je urenverantwoording klopt, en werk deze bij. Laat deze per maand ondertekenen door je praktijkbegeleider.

 

 

Eind van de BPV

3.3 Eind van de BPV

Als je BPV bijna afgelopen is, zijn er een aantal punten die je moet controleren en afronden.

  • We willen zowel jou, als je praktijkbegeleider vragen om het evaluatieformulier van de BPV in te vullen. Deze vind je in bijlage 3 en 4.
  • Controleer je urenverantwoording, en zorg dat deze is ondertekend door je praktijkbegeleider. Geef deze (los) aan je BPV begeleider/ coach voor je examendossier.
  • Zorg dat bijlage 6: Voldoende voor je BPV wordt ingevuld en ondertekend. Ook dit formulier moet in je examendossier.
  • Zorg dat je blog up-to-date en af is. Dit bevat al het bewijsmateriaal om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens je BPV.

 

In het eindgesprek, dat je samen met je BPV begeleider/coach vanuit school inplant, geef je bovenstaande ingevulde formulieren mee.

                             

Schoolopdrachten tijdens je BPV

4. Schoolopdrachten

In je BPV werk je naast je ‘werk’, ook aan opdrachten vanuit je opleiding. Je houdt een blog bij, waarin je minimaal 1x in de week verslag doet van je gedane werkzaamheden en wat je geleerd hebt.

4.1 Bijhouden Verslag / Blog

Je gaat zelf een digitaal logboek of blog bijhouden. Dit doe je in je eigen gemaakt Blog-systeem, dat je op school hebt gemaakt. Is dit wegens omstandigheden niet gelukt? Maak dan gebruik van de diensten van bijvoorbeeld http://www.blogger.com.

Wat komt er op je blog?

Elke dag houd je bij wat je hebt gedaan. Zo kun je snel terugvinden wat je wanneer hebt uitgevoerd. Pas aan het eind van elke week, schrijf je van je gedane activiteiten een blogpost. Dit kan tekst zijn, maar ook afbeeldingen.

In deze blogpost schrijf je:

  • Wat je hebt gedaan deze week. Wees uitvoerig en gedetailleerd.
  • Ga na aan welke werkprocessen je hebt gewerkt tijdens je activiteiten, en ga hierop in op je blogpost.
  • Beschrijf wat er goed ging, en wat beter had gekund. Juist die inspanningen die net niet goed gingen, zijn vaak je grootste leermomenten.
  • Je kunt voor je blogposts de STARRT methodiek gebruiken. Je kunt op internet vinden hoe je die methode toepast. Dit kan je helpen, als je verslaglegging lastig vindt.

Wie moet je blog lezen?

Je blog moet in ieder geval te lezen zijn door je praktijkbegeleider en door je BPV begeleider/ coach op school.

 

4.2 Bijhouden Individueel Leerplan

Wanneer je samen met je praktijkbegeleider overlegt waaraan je gaat werken, is het ook van belang dat je het Individueel Leerplan in gaat vullen.

Je geeft hierin aan, waar je aan gaat werken, en stelt jezelf een doel. Dit doel kan een beroepsmatig doel zijn, maar ook een persoonlijk ontwikkelpunt. Bijv. professioneel de telefoon aannemen, in contact zijn met klanten, of initiatief tonen.

Zie hiervoor bijlage 1.

4.3 Vaste opdrachten

De volgende vaste opdrachten plan je in, en voer je uit tijdens je BPV periode.

OPDRACHT 1: ONTDEK HET BEDRIJF
In het begin is alles nieuw voor je. Daarom is het goed om meteen te beginnen met deze opdracht, waarin je het bedrijf goed leert kennen. Je gaat in een kort verslag de volgende punten uitzoeken en vastleggen:

    o Hoe heet het bedrijf en waar is het gevestigd? (Voeg een afbeelding van het bedrijf toe)

    o Hoe lang bestaat het bedrijf / instelling?
    o Hoe is het bedrijf / instelling ontstaan?
    o Welke dienst en / of producten levert het bedrijf / instelling?
    o Welke klanten heeft het bedrijf/ instelling?
    o Hoe doet het bedrijf / instelling de acquisitie (klanten werven)?
    o Hoveel collega's zijn er? Benoem ook de functie en de taken van collega’s.


• Maak een organogram van het bedrijf / instelling, hieronder zie je een voorbeeld:


OPDRACHT 2: LANDSTEDE LOOPBAAN & BURGERSCHAP
In je BPV bedrijf kun je uitstekend input krijgen voor je LLB. Maak hierover afspraken met je coach en/of LLB-docent. Hieronder staat een voorbeeld opdracht. Uitwerkingen van opdrachten bewaar je in je LLB-portfolio.
Opdracht Beroepscode en Bedrijfscode
Stel je voor dat een huisarts bepaalde informatie die hij gehoord heeft tijdens een consult van een bekende Nederlander even dropt tijdens een lunch met belangrijke personen uit zijn woonplaats. Een journalist (die daarbij aanwezig is) ruikt nieuws (een verhaal) en plaatst een sappig verhaal in de ochtendkrant van de volgende dag.

Een huisarts heeft een eed afgelegd, waarmee hij verklaard heeft vertrouwelijk om te zullen gaan met informatie van patiënten. Ook de journalist heeft zijn beroepscode, zoals “hoor en wederhoor”, of “bronvermelding “. Dat heeft te maken met ethische afspraken.

En hoe zit dat bij jou in de BPV?
1. Onderzoek op je BPV-adres of er voor jouw beroep speciale “codes” gelden.

2. Zijn er afspraken vastgelegd in een schriftelijk document of zijn er mondelinge afspraken? Welke afspraken zijn er? En waarom
    zijn deze er? Wat zijn de eventuele consequenties als deze afspraken geschonden worden?

3. Wat vind je van deze codes?

Verwerk deze vragen in een kort verslag.

 

4.4 Opdracht Keuzedeel Crossmediaal communiceren
Tijdens je BPV-periode ga je zelfstandig een crossmediale productie maken. Hieronder vind je een
uitgebreide omschrijving van de opdracht. Het thema van je crossmediale productie is: de workflow
op je BPV-bedrijf.

Workflow
Een workflow is een voorgedefinieerd en herhaalbaar werkpatroon binnen een organisatie. Een
workflow beschrijft een werkwijze waarin medewerkers in een vaste volgorde de benodigde
handelingen uitvoeren. Zo kunnen mensen, bronnen en tijd zo effectief mogelijk worden ingezet.

Examenonderdeel 1a:  Doet onderzoek en maakt een plan voor een crossmediale productie
Voorbereiding

• Je verzamelt (achtergrond)informatie over mogelijke onderwerpen.
• Je overlegt eventueel met je opdrachtgever en komt tot een keuze. Kijk vooral goed naar de
  doelgroep: zou je BPV-bedrijf graag aan zijn klanten laten zien hoe het eraan toegaat? Of zou
  een productie gericht op nieuwe medewerkers juist goed van pas komen?
Uitvoering
• Je doet onderzoek naar de doelgroep die over het onderwerp geïnformeerd moet worden
   (zowel desk- als fieldresearch/dieper vraaggesprek of interview).
• Je bepaalt welke media geschikt zijn voor het onderwerp en de doelgroep
   Je kunt hiervoor een keuze maken uit onderstaande lijst:
   • Sociale media
   • TV
   • Telefonie
   • Print
   • Website
   • Krant/tijdschrift
   • Radio
   • Fotografie
   • Infographic
   • Game
   • App’s
   • Andere art-uitingen
   In overleg met de school kun je ook een ander medium kiezen.


• Je beschrijft je bevindingen uit het onderzoek en je aanpak voor een crossmediale productie
in een productieplan. Het productieplan bevat tenminste:
• onderzoeksresultaten,
• een beschrijving van het crossmediale product,
• een beschrijving van de samenhang,
• een draaiboek.

Afronding
• Je levert het plan in bij je beoordelaar.
• Je presenteert je plan aan de beoordelaar.
   In het beoordelingsmodel zie je waarop je beoordeeld wordt.

 

Examenonderdeel 1b:  Maakt een crossmediale productie
Voorbereiding
• Jouw plan bevat een overzicht van alle media-uitingen die je wilt inzetten. Je kiest uit je plan
  drie verschillende media (in ieder geval zowel beeld, tekst als geluid ) om zelfstandig uit te
  in de vorm van een product.
Uitvoering
• Je werkt de informatie over het onderwerp uit voor de drie gekozen media.
• Je beschrijft de drie eindproducten in de vorm van metagegevens, zodat herkomst en
  rechten gewaarborgd zijn. Je benoemt bijvoorbeeld: rechten, tijdstip, oorsprong.
• Je archiveert de content van de drie producten in een CMS of alternatief archiefsysteem
Afronding
• Je levert de drie producten met metagegevens in bij je beoordelaar.
• Je presenteert het eindproduct aan je beoordelaar.
   In het beoordelingsmodel zie je waarop je beoordeeld wordt.

LET OP: tijdens de terugkomdagen besteden we ook steeds aandacht aan de voortgang van je
crossmediale productie. Je krijgt ook nog les in bijvoorbeeld metagegevens en/of webteksten
schrijven.

Bijlage 1: Individueel Leerplan

Individueel Leerplan

Naam student

 

Datum

 

#

Persoonlijk leerdoel

Persoonlijke actie

Bereikt?

Wanneer bereikt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notities:

 

Datum evaluatie ILP

Handtekening student

Handtekening praktijkbegeleider

 

 

 

 

Bijlage 2: Evaluatie voortgang leerproces

 

Formulier voor het meten van de voortgang in het leerproces                                                                                                                                                                   

BPV opdrachten vanuit het bedrijf + werkprocessen uit de opleiding waaraan is

gewerkt tijdens de BPV opdracht

Waardering*

Verbeterpunten

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waardering:   4  de uitvoering gaat goed     3 de uitvoering voldoet  

                       2  de uitvoering kan beter       1 de uitvoering kan veel beter.

 

Bijlage 3: Evaluatieformulier leerproces (praktijkbegeleider)

Bijlage 3: Evaluatieformulier leerproces (praktijkbegeleider)

Landstede wil het leerproces in de BPV steeds verbeteren. Daarvoor hebben we uw mening nodig. Deze enquête gaat over de vorm en inhoud van het leerproces in de praktijk. Verzoek aan de praktijkopleider om deze in te vullen aan het eind van de BPV.

Klik op onderstaande link:

http://nl.surveymonkey.com/r/H5TQN5V

Bedankt voor uw medewerking !

 


 

Bijlage 4: Evaluatieformulier leerproces (student)

Bijlage 4: Evaluatieformulier leerproces student

Landstede wil het leerproces in de BPV steeds verbeteren. Daarvoor hebben we je mening nodig. Deze enquête gaat over vorm en inhoud van het leerproces in de praktijk. Verzoek aan jou als student om deze in te vullen aan het eind van de BPV.

Klik op onderstaande link:

https://nl.surveymonkey.com/r/PVQDML2

Bedankt voor je medewerking !

 

Bijlage 5: Urenverantwoording

Urenverantwoording

Bijlage 6: Voldoende voor je BPV

Notitie: Een voldoende voor de bpv

 

Datum

21 februari 2014

Bestemd voor

Examenorganisatie van Landstede

Afzender

Rienk Geertsma, Kadermanager Beoordelen

 

 

 

 


Een voldoende voor de bpv

Wettelijk kader

Er zijn wettelijke eisen gesteld aan de bpv die gelden als voorwaarde voor het behalen van het diploma. In de WEB, artikel 7.4.3, staat het volgende vermeld:

‘Het examen van een beroepsopleiding is eerst dan met goed gevolg afgesloten wanneer zowel de beroepspraktijkvorming als het overige deel van de beroepsopleiding met goed gevolg is afgesloten.’

 

Er is echter geen wettelijk kader voor wat het ‘met goed gevolg afsluiten van de beroepspraktijkvorming’ precies inhoudt. Landstede zal zelf moeten vaststellen wat er onder ‘met goed gevolg afsluiten van de bpv’ wordt verstaan en zal daarover richting studenten en richting de bpv-bedrijven helder moeten communiceren. Het betreft hier eisen die beoordeeld worden door opleiders van het praktijkadres en door de bpv-begeleider van Landstede.

 

In de weergave van een gesprek dat het landelijk netwerk examinering in mei 2013 heeft gevoerd met Adriaan Helderman, van de Inspectie van het Onderwijs, verklaart deze dat in ieder geval de volgende eisen gelden voor de beroepspraktijkvorming in relatie tot diplomering:

 

  1. Voldaan aan het aantal vereiste uren dat afgesproken is in de bpv-overeenkomst(en)
  2. Opdrachten van de opleiding en leerdoelen volgens afspraak afgerond

 

NB

De diploma-eis gaat over de beoordeling VAN de bpv en moet los gezien worden van examens die mogelijk IN de beroepspraktijk worden afgenomen. De bpv-beoordeling hoeft niet aan de examenstandaarden te voldoen maar wel aan algemene uitgangspunten van zorgvuldigheid. In het kader van de transparantie over de zak/slaagbeslissing is het goed de bpv-beoordeling los te zien van de examinering in de praktijk.

 

Voorbeelden:

-Het kan voorkomen dat een student voldoende aanwezig is op het bpv-adres en erg zijn best doet maar toch niet de capaciteiten heeft om de opdrachten goed uit te voeren. De student zal dan hebben geleerd dat het werkveld niet bij hem past. In dat geval moet de stage als voldoende worden beoordeeld. Leren betekent immers: experimenteren, fouten mogen maken, ervaring opdoen e.d.

-Het kan ook voorkomen dat een student met veel capaciteiten onvoldoende aanwezig is op het bpv-adres of de afspraken niet nakomt rond de bpv-opdrachten. De student zou dan een onvoldoende moeten krijgen ondanks dat hij veel in zijn mars heeft.

 

Eindbeoordeling bpv

Als hulpmiddel om te verantwoorden dat is voldaan aan de wettelijke eisen, is bij deze notitie een voorbeeld eindbeoordeling bpv gevoegd in de bijlage.

Procedure[1]

  1. De opleiding heeft voor de start van de opleiding een bpv–beoordelingsformulier opgesteld. Dat beoordelingsformulier wordt gehanteerd in elke bpv-periode.
  2. Studenten weten voorafgaand aan de bpv wanneer en op basis waarvan zij worden beoordeeld.
  3. Het bpv-bedrijf is geïnformeerd over de bedoeling en werkwijze bij de bpv-beoordeling.
  4. Minimaal de laatste BPV periode moet met een voldoende worden beoordeelt.

 

Borging

  • De beoordeling ‘Voldoende bpv’ maakt onderdeel uit van de zak/slaagbeslissing door de examencommissie. In het handboek examinering staat beschreven dat de examencommissie controleert of er een voldoende is behaald voor de bpv. Zo niet, dan wordt de diplomering niet goedgekeurd.
  • De bpv–beoordeling met het daarbij behorende overzicht van de vereiste aantal uren stage is opgenomen in het examendossier.

 

  Beoordeling van de bpv

Student:

                                                                                                                                                                   

Studentnummer:

 

Crebonummer en opleiding:

 

Niveau en leerweg:

 

Bpv–bedrijf:

 

Bpv-opleider: 

 

Bpv–periode van …. tot ….

 

Eindoordeel bpv:

O = Onvoldoende
V=Voldoende                         

O

V

Je hebt de bpv met een voldoende afgesloten als je aan beide criteria hebt voldaan

 

Vereiste aantal uren bpv                                                               

O                 

V                 

Opmerkingen:                                                                          

  1. Vereiste aantal uren bpv
    De student heeft voldaan aan het aantal  bpv-uren volgens de bpv-overeenkomst en urenregistratie­formulier aanwezigheid bpv

 

 

 

Bpv-opdrachten

N

V

 

  1. Lwp’s en/of bpv-opdrachten

De student heeft zich voldoende ingezet voor de afgesproken lwp’s en/of bpv-opdrachten.
De lwp in de beroepspraktijk heeft het niveau Starter, Gevorderd of Beroepsbekwaam.

 

 

 

                            

              

Datum:                                                                                                                                                                                                     

Handtekening student voor gezien                                                              

Handtekening bpv-begeleider van school                                                         

Handtekening en naam van de bpv-opleider in de beroepspraktijk (inclusief stempel  bpv-bedrijf)                                                         

 

 

[1] In het Toezichtkader BVE staat bij 1.9.1 De studenten weten voorafgaand aan de bpv wanneer en in welke omvang deze plaatsvindt, welke opdrachten zij moeten uitvoeren, hoe de begeleiding vanuit de instelling en in het leerbedrijf is geregeld en waarop zij beoordeeld worden.

 

  • Het arrangement BPV gids Mediamanager cohort 2016 Stage 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Janine Waanders Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-29 16:38:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Loopbaan; Loopbaansturing;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    bpv gids mediamanager