Lichamelijk gehandicapt is als er iets met je lichaam, je lijf niet goed is. Bijvoorbeeld: je spieren werken niet zo als het hoort, blind en doofheid, hartproblemen, en het missen van ledematen, daar bedoelen we armen of benen mee.
Geestelijk gehandicapt
En geestelijk als er iets niet goed is met je hersens. Met je hersenen, leer je en kun je na denken. Maar ook word er in je hersenen van alles geregeld zodat het lichaam goed werkt.
Meervoudig gehandicapt
Meervoudig gehandicapt betekent, dat iemand en lichamelijk en geestelijk een ziekte heeft. Bevoordeeld: hebben vaak problemen met het hart, en horen vaak niet goed. Dus zijn ze dubbel gehandicapt, dat betekent meervoudig. Of iemand heeft door een auto ongeluk een been verloren, maar is er ook iets in de hersenen kapot gegaan, waardoor hij niet meer kan praten.
Muzieum
Komende vrijdag gaan jullie naar het Muzieum in Nijmegen. Deze les bereidt je voor op het bezoek. Begin deze les met het doorlezen van de huisregels van het Muzieum.
Huisregels:
1. Kom op tijd Zo is er genoeg tijd om jassen en tassen op te bergen en de introductie te geven. Het educatieve programma kan dan op tijd beginnen. Als jullie er niet op tijd zijn, kunnen we niet garanderen dat alle leerlingen de donkerbeleving kunnen ervaren.
2. Maak groepjes De leerlingen worden in groepjes rondgeleid. Om deze ervaring goed en veilig te laten verlopen, mogen de groepjes niet groter zijn dan zes personen (inclusief docent/ begeleider).
3. Eten en drinken Het is niet toegestaan om zelf eten of drinken mee te nemen naar het muZIEum. Wel is er de mogelijkheid om een versnapering te kopen bij onze bar.
Wat is het Muzieum?
Vrijdag gaan jullie op excursie naar het muZIEum. Het muZIEum is geen museum waar je vanaf een afstandje de objecten bewondert. Jullie doen zelf mee en zijn een belangrijk onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. Het hoofdonderdeel is de donkerbeleving. In de donkerbeleving gaan jullie de absolute duisternis in. Hier worden jullie rondgeleid door één van onze gidsen. Onze gidsen zijn blind of slechtziend en zullen je laten zien hoe hun wereld eruitziet. Het muZIEum heeft twee verschillende donkerbelevingen: ’Een dag uit het leven van…’ en ‘Op vakantie met…’ Na het bezoek aan het muZIEum zie je de wereld ineens door heel andere ogen. Blinden en slechtzienden doen volop mee in onze samenleving. Maar slechts één op de vijf mensen met een visuele beperking heeft een baan. Bij het muZIEum zijn de medewerkers met een visuele beperking het hart van de organisatie en staat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Zo kunnen de medewerkers binnen het muZIEum doorgroeien of met de ervaring die ze hebben opgedaan aan de slag bij een volgende werkgever. Hiermee draagt het muZIEum bij aan werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden.
Uitleg over het schoolbezoek Bij aankomst worden jullie ontvangen door onze publieksbegeleiders. Er is gelegenheid om jassen, tassen en lichtgevende spullen zoals telefoons op te bergen in de garderobe en kluisjes. Jullie gaan in groepjes van maximaal zes personen het muZIEum in en krijgen per groepje een roulatieschema waarop te zien is hoe laat jullie bij welk onderdeel moeten zijn. Vervolgens gaat elk groepje zelfstandig aan de slag. Op het roulatieschema staat precies aangegeven wanneer elk groepje welk onderdeel van het educatieprogramma volgt en wanneer de donkerbeleving start. Elk kwartier wordt gewisseld van onderdeel. Onze publieksbegeleiders zijn aanwezig om toelichting te geven en waar nodig hulp te bieden.
Uitleg over de donkerbeleving Voordat jullie de donkerbeleving ingaan, krijgen jullie een taststok en uitleg over hoe je deze stok moet gebruiken. Na deze uitleg worden jullie naar de donkerbeleving gebracht. Om een beetje te wennen, wordt het onderweg steeds donkerder. In de donkerbeleving zelf is het aardedonker. Hier ontmoeten jullie je gids. De donkerbeleving is volledig gelijkvloers en de gids blijft te allen tijde bij jullie. Als het toch té spannend wordt of als je je niet lekker voelt, kan je altijd de donkerbeleving eerder verlaten.
Wat moet je doen? • In de donkerbeleving krijg je de kans om iets te kopen. Hiervoor dien je € 1 aan kleingeld bij je te hebben. • Stel je gids gerust alle vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben. • Luister goed naar de gids. • Respecteer je gids en de medewerkers van het muZIEum.
Wat mag je niet doen? • Niets meenemen dat licht geeft (mobiele telefoon, horloges, lampjes, schoeisel etc.). Om de beleving zo realistisch mogelijk te maken, vragen we iedereen bij aankomst zijn telefoon en lichtgevende sierraden in een gratis kluisje te stoppen. Helemaal aan het einde van het bezoek kan je je bezittingen weer uit het kluisje halen. • Tijdens het bezoek aan het muZIEum worden jullie begeleid door onze gidsen en publieksbegeleiders. Het is belangrijk dat je hun aanwijzingen en die van je docent opvolgt. Mocht dat niet gebeuren, is het mogelijk dat je vroegtijdig uit de donkerbeleving moet vertrekken of eventueel uit het muZIEum. • Het is niet toegestaan om in het muZIEum zelf meegebracht voedsel te eten, ook niet in het museale gedeelte.
Bartimeus ZIEN app
Ga naar de appstore en download de Bartiméus ZIEN app
Doorloop de volgende stappen:
1. Op de Bartiméus ZIEN app
2. Kies een oogaandoening (5 in totaal)
3. Focus je op het kruis in het midden van het scherm en ervaar wat je nog ziet als je deze aandoening hebt.
4. Bekijk ook de andere oogaandoeningen.
(De beelden van de vijf oogaandoeningen zijn simulaties en tonen daarom niet exact wat iemand met een bepaalde oogaandoening (nog) ziet.)
Sporten met een handicap
Bekijk de filmpjes
Running Blind
Roparun
Als je zou moeten kiezen tussen doof of blind worden. Waar zou jij dan voor kiezen en waarom? Praat hier eens over met een klasgenoot.
Het Graafschap College neemt ook deel aan de Roparun. Zie onderstaande link met de Facebookpagina. In maart willen wij (team schoonheidsverzorging) samen met jullie geld inzamelen voor Roparun. Bedenk per groepje een actie hoe we geld kunnen inzamelen en geef dit door aan de aanwezige docent.
Voor komende vrijdag hebben jullie groepjes gevormd van maximaal 6 personen.
Jullie hebben in je telefoon gezet dat je één euro moet meenemen voor in het museum.
Jullie hebben via It's Learning een mail gekregen hoe laat jullie op het station in Nijmegen moeten zijn. Hoe laat was dat ook alweer? Hoe laat moet je dan vanaf jouw huis vertrekken?
In bovenstaande mail staat ook waar jullie moeten zijn, bekijk dat nog een keer goed voor komende vrijdag.
Het arrangement Beperkingen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Susan Hesse
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-11-19 14:27:55
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.