Sociale Zekerheid

Sociale Zekerheid

Leerdoelen

Iedereen in Nederland is verzekerd tegen verlies aan inkomsten door ziekte, ouderdom of het overlijden van je partner. Als je kinderen moet onderhouden word je daarbij ook financieel ondersteund. Net als bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Daarvoor is een heel stelsel van sociale zekerheid opgezet.

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • Uitleggen wat het stelsel van sociale zekerheid is.
  • Minimaal 4 voorbeelden van uitkeringen noemen en omschrijven.
  • Je mening geven over de toekomst van het stelsel van sociale verzekeringen.

Eindproduct

Eindproduct
Het eindproduct is een wordbestand met de antwoorden op de vragen en een ingevulde tabel. Bij een serie foto’s geef je aan welke verzekering erbij hoort en een korte omschrijving van die verzekering. Ook zoek je de hoogte van de uitkering op. Je werkt met zijn tweeën.

Met de antwoorden op de opdrachten en de ingevulde tabel laten jullie zien dat je de leerdoelen hebt behaald. 

De docent beoordeelt de antwoorden. 

Werkwijze

Activiteiten

 

Stap Groepsgrootte Activiteit
Stap 1 t/m 3 Samen met een klasgenoot Tekst lezen, video kijken, informatie opzoeken, opdrachten maken.
Stap 4 Hele klas en docent Klassengesprek: Onder leiding van de docent wordt opdracht 4 besproken.


Tijd
Voor deze opdracht heb je 1 lesuur de tijd. Tip: verdeel de taken bij opdracht 3!

Benodigdheden
Schrijf je antwoorden op het uitwerkingenblad dat je hieronder kunt downloaden:

Stap 1

Als je gewoon kunt werken en geld verdient, is er niks aan de hand. Je kunt de huur betalen, je hebt eten en drinken genoeg en waarschijnlijk hou je nog wat geld over voor ontspanning.

Maar dan zit het tegen. Je raakt je baan kwijt of misschien nog wel erger: Je wordt ziek. Je kunt geen geld meer verdienen. En het leven gaat door. Je hebt nog steeds een dak boven je hoofd nodig. En eten en drinken en het liefst ook nog wat geld voor noodgevallen.

Gelukkig is er dan de sociale zekerheid: het stelsel van sociale verzekeringen en sociale voorzieningen dat we in Nederland hebben. De overheid heeft allerlei wetten en maatregelen gemaakt zodat iedereen die niet kan werken, geld heeft om van te leven. Niemand wordt aan zijn lot overgelaten.

Het stelsel van sociale zekerheid is een onderdeel van de verzorgingsstaat.

Bekijk het volgende filmpje over de verzorgingsstaat. Zorg dat je na het bekijken van het filmpje minimaal 4 dingen kunt noemen waar de overheid voor zorgt. (opdracht 1)

Opdracht 1: Schrijf op je uitwerkingenblad minimaal 4 dingen op waar de overheid voor zorgt.

 

 

Stap 2

Bekijk het volgende filmpje en lees onderstaande tekst. Zorg dat je na het kijken lezen van de tekst opdracht 2 kunt maken.

Het is misschien best een lange en lastige tekst. Tip: hou het schema op je uitwerkingenblad (opdracht 2) erbij en probeer dit tijdens het lezen verder in te vullen.

 

Sociale verzekeringen en sociale voorzieningen
Het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid bestaat uit allerlei regelingen waarop je kunt terugvallen als je te weinig inkomen hebt om van rond te komen of als je verzorging nodig hebt. Er zijn twee soorten regelingen: je hebt sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.

  • Sociale voorzieningen worden betaald uit de belastingopbrengsten. Een voorbeeld hiervan is de Participatiewet.
  • Sociale verzekeringen worden vooral betaald met premies (en soms ook voor een deel met belastinggeld). De premies worden door werkgevers en werknemers opgebracht. Een bepaald percentage van het loon wordt ingehouden om aan de verzekering bij te dragen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer premie je betaalt.

Een sociale verzekering is geen gewone verzekering
Een sociale verzekering is iets heel anders dan bijvoorbeeld een reisverzekering, een bromfietsverzekering of een brandverzekering. Dat soort verzekeringen sluit je zelf af. Je betaalt premie aan de verzekeringsmaatschappij en alles wordt vastgelegd in een verzekeringspolis. Als je een hoog risico moet verzekeren, dan betaal je veel premie.

Anders ligt het bij sociale verzekeringen. Die zijn wettelijk vastgelegd en de premie is niet gebaseerd op het risico, maar op de hoogte van het inkomen.

Er zijn twee soorten sociale verzekeringen:

  1. Volksverzekeringen
  2. Werknemersverzekeringen

Volksverzekeringen gelden voor iedereen, dat wil zeggen voor alle inwoners van Nederland. Werknemersverzekeringen zijn er voor iedereen die in Nederland in loondienst werkt. Zowel de werkgever als de werknemer betaalt hiervoor premie. Als je in loondienst bent wordt het van je loon ingehouden.


Het verschil
Sociale voorzieningen zijn meestal aanvullend op sociale verzekeringen. Als je niet of niet voldoende kunt terugvallen op een sociale verzekering, dan komt de sociale voorziening te hulp. De bijstandsuitkering is een bekend voorbeeld.

Opdracht 2:

Vul op de puntjes (..........) in het schema op je uitwerkingenblad de juiste woorden in.
Gebruik de volgende websites om meer uitleg en voorbeelden te vinden van uitkeringen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/voor-welke-sociale-verzekeringen-ben-ik-verplicht-verzekerd

https://www.zorgwijzer.nl/faq/sociale-zekerheid

 

Stap 3

Opdracht 3: fototabel

Kijk goed naar de foto’s op je uitwerkblad. In de tweede kolom staat omschreven wat er wordt verzekerd. De derde kolom moeten jullie zelf invullen: geef de naam en de afkorting van de betreffende volksverzekering/werknemersverzekering/sociale voorziening en een korte omschrijving. In de laatste kolom vul je in wat de hoogte van de uitkering is of hoe deze berekend wordt. Zie het voorbeeld bij de eerste foto.

 

Opdracht 4: 

Wat denk je, ben je in Nederland goed af als je (een tijd) niet kunt werken en dus niet voor je eigen inkomen kunt zorgen? Wat denk je over de toekomst van de sociale zekerheid in Nederland? Kan het wel wat minder of zou het wat beter moeten? Leg uit.

 

Stap 4

Klassengesprek onder leiding van de docent

Wat denk je, ben je in Nederland goed af als je (een tijd) niet kunt werken en dus niet voor je eigen inkomen kunt zorgen? Wat denk je over de toekomst van de sociale zekerheid in Nederland? Kan het wel wat minder of zou het wat beter moeten? Ga met elkaar het gesprek aan.

Je kunt ook een klassengesprek houden naar aanleiding van onderstaand filmpje en/of krantenartikel. Ben je het er mee eens of niet? Waarom wel/niet? Geef argumenten.

Begrippenlijst

Sociale zekerheid
Allerlei regelingen waarop je kunt terugvallen als je te weinig inkomen hebt om van rond te komen of als je verzorging nodig hebt. Er zijn twee soorten regelingen: sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.
Verzorgingsstaat
Systeem van overheidszorg voor iedereen, van de wieg tot het graf.
Sociale voorziening
Regeling van de overheid waarop men kan terugvallen bij te weinig inkomen of behoefte aan zorg. Sociale voorzieningen worden betaald uit de belastingopbrengsten. Een voorbeeld hiervan is de Participatiewet.
Sociale verzekering
Wettelijk vastgelegde verzekering. Sociale verzekeringen worden vooral betaald met premies (en soms ook met belastinggeld). Er zijn Volksverzekeringen en Werknemersverzekeringen. De premies worden door werkgevers en werknemers opgebracht. Hoe hoger je inkomen, hoe meer premie je betaalt.
Werknemersverzekering
Een werknemersverzekering is een Sociale verzekering. Werknemersverzekeringen zijn er voor iedereen die in Nederland in loondienst werkt. De werkgever en de werknemer betalen premie. Als je in loondienst bent wordt het van je loon ingehouden.
Volksverzekering
Een volksverzekering is een sociale verzekering. Volksverzekeringen gelden voor iedeeen, dat wil zeggen voor alle inwoners van Nederland.
  • Het arrangement Sociale Zekerheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Petra Schijvens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-11-03 15:24:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Les i.h.k.v. de burgerschapsweek. Liemers College, november 2017
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Economie; Overheid en bestuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    sociale verzekeringen, sociale voorzieningen, sociale zekerheid, uitkeringen, verzorgingsstaat, volksverzekeringen, werknemersverzekeringen

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Geschiedenis. (2020).

    Sociale verzekeringen vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/89686/Sociale_verzekeringen_vmbo_kgt34

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.