Lesgeven met Gynzy

Lesgeven met Gynzy

Welkom!

Welkom bij de workshop over het online programma Gynzy!

 

Bekijk allereerst het filmpje hieronder waarin Gynzy kort wordt geintroduceerd.

Korte introuductie Gynzy

Wat weet je al?

Dit ga je leren in deze workshop

In deze workshop leer je hoe je moet werken met Gynzy. Je leert welke mogelijkheden Gynzy heeft en hoe je dit kunt toepassen in je eigen lessen. Gynzy heeft veel mogelijkheden, zoals de lessen delen met bijvoorbeeld collega´s, alle lessen van een dag erin verwerken, instructies geven, makkelijk filmpjes laten zien en interactieve werkvormen gebruiken. Daarnaast heeft Gynzy leuke tools. 

Stap voor stap leer je hoe je met Gynzy werkt, en aan het einde van de workshop kun je met Gynzy aan de slag!

Een account aanmaken

Om te kunnen werken met Gynzy, heb je een account nodig. Een account is gratis.

Ga naar: https://api.gynzy.com/nl/

Klik links onderin op gratis proberen

Vul vervolgens in of je een leerkracht, beheerder, kind, student of anders bent. Vul daarna de rest van je gegevens in. Ga ten slotte akkoord met de Gebruikersvoorwaarden en klik op Gynzy gratis proberen!

Je account is nu aangemaakt!

De basis van Gynzy

De bovenste drie tabbladen

Wanneer je bent ingelogd, zie je links vijf tabbladen: favorieten, mijn lessen, kids, tools en bord.
Als je op de tabbladen klikt, spreek het voor zich.

Bij favorieten kun je dingen opslaan die je vaker wilt gebruiken, zoals tools.
Onder het tabblad mijn lessen kun je je lessen opslaan en via dit tabblad kun je ze ook weer openen.
Bij het tabblad kids kun je de introductie volgen. Je kunt checken of je schoolnaam goed is ingevuld, zodat je de lessen kunt delen met collega´s. Ook kun je je eigen groep aanmaken. Ten slotte kun je leerlingen toevoegen. Dit kan via ParnasSys, maar ook handmatig.

De tabbladen van Gynzy
De tabbladen van Gynzy

Tabbladen tools en bord

Tabblad tools

Het tabblad Tools is erg handig. Je kunt tools invoegen in je les, maar ook lessuggesties of trainers bekijken. Ook kun je kiezen uit verschillende categorieën (vakken) zoals taal en rekenen.

Stel je wilt jouw klas kennis laten maken met de getallenlijn. Klik op tools en typ bij zoeken getallenlijn in. Kies de normale getallenlijn en klik erop.

Wanneer je erop klikt, wordt de getallenlijn geopend onder het tabblad bord.

Je kunt de getallenlijn bovenin aanpassen. Je kunt de getallen aanpassen, en welke getallen wilt laten zien.

Maak een getallenlijn met de getallen 0-5000, en zorg ervoor dat 0, 1000, 2000, 3000 en 4000 ook zichtbaar zijn. 

Tabblad bord

Wanneer je op het tabblad bord klikt, zie je waarschijnlijk de getallenlijn van de vorige opdracht. Deze getallenlijn mag weg. 
Dit doe je door op het tabblad bord te klikken, en vervolgens rechtsonderin op de ´1´ te klikken. Je ziet nu een overzicht van alle dia´s die je hebt gemaakt. Klik alle dia´s met de getallenlijnen weg door op het rode kruisje te klikken.

Als het goed is, zie je nu een leeg, wit scherm voor je. 

Opdracht

Opdracht

Tijdens alle lessen (rekenen, taal, wereldoriëntatie) kun je gebruik maken van het ruime aanbod van de tools.

Wanneer je een les wilt geven over een onderwerp gerelateerd aan wereldoriëntatie, hoef je niet het wiel zelf uit te vinden. Bij de tools staan heel veel lessuggesties, zoals kaarten van Europa voor topografie, lessuggessties over Anne Frank en tools over het menselijk lichaam.

Een les ontwerpen: de inleiding

Je weet nu al heel wat dingen van Gynzy, zoals de verschillende tools.

De workshop gaat nu verder met een complete les maken in Gynzy. Op die manier leer je hoe je een les verwerkt en tegelijkertijd maak je kennis met nog meer onderdelen en toepassingen van Gynzy!

Het begin

Je gaat een rekenles verwerken in Gynzy. Voor deze les gebruik je het volgende lesdoel: Aan het einde van de les kunnen de leerlingen de inhoud berekenen.

Voor dit lesdoel is het belangrijk dat de leerlingen de oppervlakte kunnen berekenen. Daarnaast moeten de leerlingen kunnen herleiden, omdat bij sommige sommen de maten niet hetzelfde zijn.

Deze les gaan we maken in Gynzy. Je begint de dia met de materialen die de leerlingen nodig hebben. Zet op het bord welke les het is (en eventueel de bladzijde) en wat ze nodig hebben, bijvoorbeeld een pen, potlood en een gum.
Op de volgende dia zet je het doel van de les. Zorg bij alle dia´s voor een duidelijke achtergrond!

Een link toevoegen

Je wilt de les beginnen met een filmpje over het onderwerp van de les. Je kunt de link kopieren en plakken door tekst in te voegen in Gynzy, maar het kan ook anders. Je kunt een link toevoegen aan een afbeelding. Dit doe je als volgt:
- Klik op de pictogram van afbeeldingen invoegen.
- Kies afbeeldingenbibliotheek
- Typ in bij zoeken: rekenen
- Klik op de afbeelding die de zoekmachine vindt
- Klik op de achtergrond van de dia zodat de afbeeldingenbibliotheek verdwijnt
- Klik op de afbeelding en klik op het plusje
- Kies voor Link naar website
- Zet deze link in de balk: https://www.youtube.com/watch?v=bZfP1oJVf14 (een ander filmpje over het onderwerp mag natuurlijk ook)
- Klik op ok
Er verschijnt een paperclip bij de afbeelding. Als je daar op klikt, wordt het filmpje geopend!

Je kunt dus op verschillende manieren een link in Gynzy zetten.

Voorkennis activeren

Na het filmpje wil je de voorkennis activeren. Zoals hierboven werd gezegd, is het van belang dat de leerlingen weten hoe je de oppervlakte berekent.

Maak een nieuwe dia. In deze dia zet je een som waarbij de leerlingen de oppervlakte moeten berekenen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een tuin. Je wilt het plaatje van een tuin invoegen, maar deze kun je niet vinden in de afbeeldingenbibliotheek en ook de afbeeldingen van Google via Gynzy zijn niet optimaal. Je moet dus eigen afbeelding kiezen.
Je kiest via www.google.nl een plaatje van een tuin, slaat deze afbeelding op en via de knop eigen afbeelding kun je deze afbeelding invoegen.

Nadat je dit hebt gedaan, kun je er een som bij bedenken. Bijvoorbeeld: dit is een tuin met een lengte en een breedte van 5 meter. Wat is de oppervlakte van de som? Dit kun je klassikaal doen met de leerlingen of je laat ze de som beantwoorden op hun wisbordje.

Het afdekvlak

Wanneer je het antwoord alvast op het bord wil zetten, maar dit nog niet aan de leerlingen wil laten zien, kun je gebruik maken van de verschillende vormen of van het afdekvlak.
Je kunt het antwoord van de som typen door tekst in te voegen bij de T links onderin. Het antwoord afschermen doe je door op de pictogram van de timer en het stoplicht te klikken en te kiezen voor het afdekvlak. Dit vlak sleep je over het antwoord heen. Je kunt het vlak kleiner en groter maken en je kunt het vlak draaien.
Klik nu op de pictogram met de verschillende vormen. Kies een vorm en sleep deze over het antwoord heen. Geef de vorm een kleur.

Nog een idee

Wanneer je de voorkennis verder wilt laten activeren, laat je de leerlingen verschillende maten herleiden.
Voorbeeld: 10 meter= ...... cm.
Hierbij kun je ook weer gebruik maken van de afdekvlakken, zodat je de antwoorden niet hoeft op te schrijven tijdens de les. Deze vlakken kun je via het digibord met een pen of met je vinger weg klikken door op het rode kruisje te klikken. Op die manier zien de leerlingen de antwoorden snel en duidelijk!

De instructie

De instructie kun je op je eigen manier vormgeven. Je kunt kiezen voor een uitleg aan de hand van een filmpje, door zelf veel te vertellen, of door dingen op te schrijven (lees: typen). 

Ook kun je ervoor kiezen om sommen in je les te verwerken, om te controleren of je lesdoel is behaald.

Achtergrond

Wanneer je informatie in je dia wilt zetten, is het handig om te kiezen voor een achtergrond met lijntjes. Dit doe je als volgt:

- Maak een nieuwe dia
- Klik rechtsonderin op het pictogram van het blaadje met de dubbelgevouwen punt rechtsbovenin
- Aan de linkerkant kun je kiezen of je een witte of zwarte achtergrond wilt met lijntjes en ruitjes of dat je één kleur als achtergrond kiest. Ook kun je kiezen voor schrijfpapier speciaal voor groep 3 of 4.
- Kies in dit geval voor 24 lijnspapier (wit)
Nu heb je een achtergrond met lijntjes. Je kunt nu netjes tussen de lijntjes schrijven en/of typen.

Jouw fantasie!

Wanneer je een instructie geeft, kun je met Gynzy alle kanten op. Dat heb je inmiddels wel gemerkt. Voor deze fase van de les zijn verder geen opdrachten bedacht. Wanneer je ervoor kiest om te werken met Gynzy, heb je veel mogelijkheden. Laat je fantasie de vrije loop! 

Mocht je wel vragen hebben of tips willen, mail dan naar:

ma.renkema@st.hanze.nl

Zelfstandige verwerking

Hierboven heb je al kennis gemaakt met de verschillende tools en dit verwerken in een lesje. De leerlingen weten waar ze aan toe zijn met de verschillende tools. Je kunt een timer instellen (ook voor jou zelf als leerkracht is dit handig), het stoplicht op rood, oranje of groen zetten, stemvolume aangeven of de dagindeling weergeven.

Gynzy heeft zoveel mogelijkheden dat het aan te raden is om zelf te proberen en te kijken wat bij jou past tijdens het lesgeven!

Opdracht:
Je hebt de instructie van de rekenles gegeven. Je wilt nu dat de leerlingen zelfstandig aan het werk gaan. Dit moet op het digibord staan met Gynzy. Zet dit in een dia.

Eisen:
- Voor de leerlingen moet het duidelijk zijn welke sommen ze moeten maken
- Zorg voor een rood stoplicht
- Zorg voor een duidelijke achtergrond
- Zorg ervoor dat de leerlingen weten hoeveel tijd ze hebben
- Voeg een afbeelding in dat te maken heeft met rekenen

 

Maak een printscreen en mail deze naar:

ma.renkema@st.hanze.nl

Evaluatie

Wanneer je de les wilt afronden, ben je benieuwd of de lesdoelen zijn behaald. Je gaat de les evalueren. Dit kun je op meerdere manieren doen. Op de volgende pagina krijg je een voorbeeld en volg je deze stappen zodat je dit in je eigen lessen kunt toepassen. 

De dobbelsteen

Je kunt de les evalueren met behulp van een dobbelsteen.
Open een nieuwe dia. Klik op de pictogram met de timer en het stoplicht. Kies vervolgens voor eigen dobbelsteen.
Zorg ervoor dat de dobbelsteen bestaat uit de getallen 1 tot en met 6. Dit kun je doen door te klikken op de dobbelsteen, te klikken op opties en dan de getallen 1 t/m 6 invullen.

Als je dat hebt gedaan, klik je op het play icoontje. De dobbelsteen wordt dan ´gegooid´ en er komt een getal uit.
Ik hoor je denken: maar hoe ga ik hiermee evalueren?
Je bent nu op het punt aangekomen dat je evalueer vragen gaat bedenken. Je bedenkt zes vragen in totaal, voor elk cijfer één. Deze vragen zet je op het bord naast de dobbelsteen, zodat je klassiklaal kunt evalueren.
Tip: je kunt de leerlingen ook in groepjes of tweetallen laten evalueren. Zorg ervoor dat de vragen op het bord staan en laat de leerlingen zelf gooien met dobbelstenen.

En dan....

Je les is nu klaar!
Je les bestaat uit een inleiding, activeren van de voorkennis, instructie, zelfstandige verwerking en een evaluatie. Ook heb je een opdracht of een klein lesje wereldoriëntatie gemaakt.

Ga door naar de volgende pagina om te kijken hoe je je les opslaat of deelt met collega's!

De les opslaan

Wanneer je klaar bent met je les, is het handig om hem op te slaan. Zo kun je hem 's ochtends voordat de les begint heel makkelijk openen.
Een les opslaan doe je als volgt:
- Klik op het nummer van de dia
- Klik op opslaan als les en geef je les een naam
- Sleep je les naar mijn lessen
Wanneer je een les hebt gemaakt over taal, rekenen of iets anders kun je je lessen opslaan in aparte mapjes
Je les is nu opgeslagen!

Je les delen met collega's

Je kunt je lessen ook delen met collega's, of collega's delen hun lessen met jou. Handig!

Hoe doe je dit?

Je klikt op het tabblad Mijn lessen

Kies de les die je wilt delen

Klik op opties

Klik op delen

In het bovenste vakje vul je het e-mailadres in van degene met wie je je les wilt delen. In het onderste vakje vul je eventueel aanvullende informatie in. Klik op verstuur en je les is gedeeld!

Zelf aan de slag!

Dit was het einde van de workshop. Ik hoop dat de workshop goed beviel, en dat je nu goed kunt werken met Gynzy!
Veel succes en plezier met het lesgeven met Gynzy! 

  • Het arrangement Lesgeven met Gynzy is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marjolein Renkema Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-11-01 15:21:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Bedankt voor je aandacht en inzet!

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het online programma Gynzy is een mooi middel om je lessen mee vorm te geven. Er zijn heel veel mogelijkheden om met Gynzy je instructie te geven, om te controleren of je lesdoelen zijn behaald of om je les te evalueren! In deze workshop leer je hoe je werkt met Gynzy!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VVE; VWO 2; PO groep 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 2; HAVO 5; Praktijkonderwijs; VSO; HBO - Master; Speciaal basisonderwijs; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; HBO - Bachelor; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Organisatiekunde; Gezond en redzaam gedrag; Maatschappijwetenschappen; Onderwijskunde; Dans; Culturele en kunstzinnige vorming; Engels; Milieuwetenschappen; Aardwetenschappen; Biologie; Bewegen, sport en maatschappij; Sociaal-emotionele ontwikkeling; Levensbeschouwing; Mens en natuur; Algemene natuurwetenschappen; Klassieke culturele vorming; Kunstzinnige oriëntatie; Beeldende vormgeving; Lezen; Tekenen; Sociale geografie; Zorg en welzijn breed; Maatschappijleer; Muziek; Rekenen/wiskunde; Duitse taal en cultuur; Pedagogiek; Wereldoriëntatie; Kunstgeschiedenis; Drama; Frans; Burgerschapsvorming; Italiaanse taal en cultuur; Mens en maatschappij; Taal- en literatuurwetenschap; Rekenen; Lichamelijke opvoeding; Aardrijkskunde; Verkeer; Technisch schrijven; Theologie; Nederlands als tweede taal; Computervaardigheden/ICT; Geschiedenis; Handvaardigheid; Geestelijke stromingen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    didactisch, evalueren, gynzy, instructies, lesdoelen, lesgeven, online programma, tools

    Bronnen

    Bron Type
    Korte introuductie Gynzy
    https://youtu.be/LJOTk27gur4
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.