De Prowise Presenter geeft zowel leerkrachten als leerlingen veel mogelijkheden. Binnen deze software kunnen zelf lessen of werkstukken worden ontworpen. Prowise Presenter maakt gebruik van de Cloud hierdoor kun je overal en ten alle tijden bij je zelfontworpen lessen. Indien je al veel lessen in PowerPoint hebt gemaakt kun je het snel omzetten in een Presenter van Prowise.
In de Community kunnen de lessen op school-, bestuurs-, of landelijk niveau worden gedeeld. Regelmatig worden er kant en klare lessen hier geplaatst. Vaak zijn de kant en klare lessen aan een actueel thema zoals de seizoenen, Kinderboekenweek, Prinsjesdag of het begin van het schooljaar.
Een presenter bestaat uit een groot scherm wat is onderverdeeld in negen vlakken. Indien dit scherm vol is kan er gebruik worden gemaakt van een volgend scherm en ook deze is verdeeld in negen vlakken. Tijdens het ontwerpen van lessen heb je de mogelijkheid om afbeeldingen, filmpjes of bestanden toe te voegen in de presenter.
Door middel van ProConnect kunnen tablets, smartphones en pc’s live verbinden met het digibord. Verder kunnen ook schermen worden met de tablets, smartphones of pc’s van je leerlingen en kunnen zij gebruikmaken van de interactieve tools.
Tijdens deze workshop gaat u zelf een presenter maken aan de hand van een zelfgekozen thema.
Klik vervolgens op registreren en vul uw persoonlijke gegevens in. Voor het gemak kan er worden gekozen om uw schoolmailadres te gebruiken. Zorg ervoor dat boven free-account is aangevinkt. Vul bij type gebruiker in “leraar primair onderwijs”. Nadat u alles hebt ingevuld en de gebruiksvoorwaarden klikt u op “Registreren”
Na de verificitaiemail die u heeft ontvangen kunt u uw account activeren. U bent nu klaar om gebruik te maken van Prowise Presenter.
Vul uw mailadres en zelfgekozen wachtwoord in en klik op de knop “inloggen”. Voor het gemak kunt u uw gegevens laten onthouden dit kunt u aanvinken voordat u op “inloggen” klikt
Klik bovenin op “Start Presenter. U wordt doorgeschakeld naar de presenter en klik ook hier weer op “Start Presenter”. U ziet onderin een werkbalk staan, dit is het menu van de presenter.
Oefening 1 Tips en tricks
U leert hier de mogelijkheden van Prowise beter kennen en ziet hoe een les kan worden ontworpen en de interactie tussen leerkracht en leerling zich voort beweegt.
In de tweede balk van boven ziet u verschillende opties staan. Klik op “Ontdek & Leer”. Klik vervolgens op “Tips & Tricks
U bevindt zich nu in de Community van Prowise. Hier staan kant en klare lessen. Bekijk rustig een aantal lessen en voer deze uit.
Invoegen
Binnen de presenter kunt u teksten, afbeeldingen en video's toevoegen in de presenter. Naast deze algemene dingen heeft Prowise een bibiliotheek vol met hulpmiddelen die zijn onderverdeeld in de vakken die binnen het primair onderwijs worden gegeven.
Tekst invoegen
Klik in de werkbalk op het icoon voor tekst invoegen “A”.
Klik op een willekeurig plek in het scherm. Er verschijnt een werkbalk en een kader waarin je kunt schrijven.
Voer de gewenste tekst in.
Wanneer u de tekst selecteer kunt u de lettertype, lettergrootte, kleur, opsommingsteken en positie veranderen. Wetenschappelijk is het bewezen dat lettergrootte 28 goed leesbaar is in een klas.
U ziet rechtsboven een kader met een geel toetsenbord. Hier kunt u op klikken en dan krijgt u een toetsenbord op het bord.
Boven de tekstkader ziet u verder een pijl en een rode prullenbak. De pijl staat voor het verslepen van de tekst en de rode prullenbak voor het verwijderen.
Wanneer u de tekst op de goede plaats heeft staan, kunt u onder in de werkbalk op het icoon omkaderen klikken. Klik vervolgens weer op de tekst en dan verschijnt er boven in een slotje. Deze staat nu nog geopend. Als u hier op klikt gaat het slotje op slot en kan de tekst niet meer worden verschoven voordat u het slot er weer af heeft gehaald.
Oefening 2 Tekst invoegen
In deze oefening gaat u zelf teksten toevoegen in een presenter.
Start een presenter. Kies een thema en zet deze op de Prowise in het middenvlak.
Schrijf op elk vak van de presenter een woord wat binnen het thema past. In de werkbalk vind je de paginaoverzicht. Hierin kun je kijken wat er in welk vak staat. Wanneer je op een vak klikt kom je ook op dat vlak te staan.
Sleep de tekst boven in het midden.
Zet de tekst vast.
Tekst toevoegen
Om kaderen
Afbeeldingen invoegen
Klik in de werkbalk op het icoon "toevoegen"
U krijgt nu een lijst te zien met wat u kunt toevoegen in de presenter. Klik op "afbeeldingen"
Aan de linkerkant ziet u een menu met verschillende rubrics waarin u kunt zoeken. Klik op "internet"
U ziet bovenin een zoekbalk staan, hier kunt u uw zoekterm intypen. Wanneer u een geschikte afbeelding hebt gevonden kunt u deze aanklikken. Hij verschijnt nu in de presenter.
Net als bij teksten toevoegen geldt hier ook dat u hem kan verslepen en op slot kan zetten.
Toevoegen
Afbeelding toevoegen
Video's invoegen
Je weet nu precies hoe je een afbeelding kunt toevoegen. Probeer nu zelf een video toe te voegen.
Succes!
Gereedschappen invoegen
Klik in de werkbalk op het icoon "gereedschappen"
U krijgt nu aan de linkerkant een menu te zien met de verschillende vakken.
Klik op een vak en bekijk wat u allemaal voor gereedschappen kunt vinden.
Zoek een woordweb. Voeg deze toe op een vlak binnen de presenter niet op vlak 1 of negen.
Net als bij teksten toevoegen geldt hier ook dat u hem kunt verslepen en op slot kan zetten.
Gereedschappen
Menu Gereedschappen
Nummering van de vlakken
Bewegen in de presenter
Elk presenter bestaat uit negen vlakken. Dit betekent dat de les die wordt gegeven, kan worden onder verdeeld in negen vlakken. Indien dit te weinig is, kunt u via presenter manager een nieuwe presenter er aan koppelen. Hieronder leest u hoe u gemakkelijk van vlak kan switchen, zonder te veel klik werk.
Pijlen toevoegen
Toevoegen
Om makkelijk te bewegen tussen de vlakken van de presenter, is het handig om symbolen te linken aan andere vlakken. Sleep de woorden op de goede volgorde in de tekst en je hebt dan zelf een stappenplan gemaakt.
Oefening 4 Bewegen in de presenter d.m.v. pijlen
Link elke pijl naar een ander vlak in de presenter. Om duidelijkheid te bieden hebben we de vlakken genummerd. Volg de aanwijzingen die hieronder staan en gebruik de afbeelding hiernaast:
Pijl in vlak 1 gaat naar vlak 2
Pijl in vlak 2 gaat naar vlak 3
Pijl in vlak 3 gaat naar vlak 4
Pijl in vlak 4 gaat naar vlak 5
pijl in vlak 5 gaat naar vlak 6
Pijl in vlak 6 gaat naar vlak 7
Pijl in vlak 7 gaat naar vlak 8
Pijl in vlak 8 gaat naar vlak 9
Nummering van de vlakken
Proconnect
ProConnect
Met Proconnect kunnen schermen worden verstuurd. Leerlingen kunnen actief deelnemen aan de les. Het scherm wordt gedeeld, nadat de andere apparaten worden gekoppeld aan de presenter. In het onderstaande filmpje ziet u wat Proconnect is en hoe het kan worden gebruikt.
Proconnect
ProQuiz
Deze optie kan helpen voor het meten van de voorkennis van de leerlingen of juist als evaluatievorm. U kunt in de Presenter een Quiz maken en deze delen met de leerlingen d.m.v. ProConnect of klassikaal door het op het bord te laten afspelen. In het ondestaande filmpje ziet u hoe ProQuiz werkt.
ProQuiz
In deze oefening gaat u zelf een Quiz maken bij de presenter die u gedurende deze workshop hebt gemaakt bij de oefeningen.
1. Klik op het laaste vlak. Verwijder de tekst en de afbeelding die hier staan uit de vorige oefening.
2. Klik op het logo van ProQuiz. Klik nadat deze op het beeld verschijnt op Maker.
3. Maak een Quiz van een aantal vragen. Zorg dat deze aansluit bij het thema die u in het begin heeft gekozen voor deze presenter.
Openen en Opslaan
Tijdens deze workshop heeft u zelf een prowise presenter gemaakt. Bekijk hieronder hoe u deze opslaat en kijk of u hem ook weer kan openen.
Het arrangement Workshop Prowise is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Roshnie Sarjoe
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-10-31 14:28:13
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.