Many? Much?

Many? Much?

Many or Much?

Introduction

Het Nederlandse woord 'veel' kun je in het Engels vertalen met het woord 'many' maar ook met het woord 'much'. Hoe zit dit? Dit wil ik uitleggen in deze les. Laat ik beginnen met een kort filmpje over de opzet van deze les.

 

 

Hieronder staan de leerdoelen voor deze les.

 

JOUW LEERDOELEN:

Je weet aan het eind van deze les wat het verschil is tussen 'countable nouns' en 'uncountable nouns'.

Je weet aan het eind van deze les wanneer je in het Engels 'many' gebruikt en wanneer 'much'.

 

Ik begin deze les met een toelichting over zelfstandige naamwoorden, in het Engels 'nouns'. Er komt een uitleg over het verschil tussen 'countable nouns' en 'uncountabe nouns'. Ik heb na de uitleg over 'countable nouns' en 'uncountable nouns' een oefening waarbij je kunt aantonen dat je het verschil kent tussen deze twee termen.

 

Hierna komt een korte uitleg over 'many' en 'much'. Ik gebruik hiervoor zinnen die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Dit zijn bevestigende, vragende en ontkennende zinnen. Hierna is het weer tijd om zelf te gaan oefenen. Ik heb hiervoor een oefening waarbij je moet aantonen dat je het verschil in gebruik tussen 'many' en 'much' kent, en deze termen correct kan toepassen in zinnen.

 

Na de uitleg en de oefeningen volgt een zogenaamde 'Formatieve toets'. Voor deze 'Formatieve toets krijg je nog geen echt cijfer, maar kun je wel zelf zien of je het onderwerp voldoende begrijpt om de Eindtoets met goed resultaat te maken. Beheers je de informatie over 'many' en 'much' voldoende?

 

Ja? Geweldig! Dan heb ik nog wat spannende, verrijkende leerstof voor jou met een bijbehorende oefening.

Nee? Niet erg! Dan gaan we samen nog wat bijspijkeren! Ik geef jou wat extra uitleg en hulp  in de vorm van een video. Nadat je deze uitleg hebt doorgenomen, kun je een bijspijker oefening maken.

 

Tenslotte volgt de Eindtoets. Voor deze toets krijg je een beoordeling en deze beoordeling geef ik jou persoonlijk in een eerstvolgende les.

 

Het is belangrijk dat je stap voor stap door deze les gaat zonder iets over te slaan. Klik daarom altijd op het eind van een tekst of een oefening op 'Volgende'.

 

 

 

Succes!

Nouns. Countable nouns. Uncountable Nouns.

Many? Much?

De woorden ‘much’ en ‘many’ betekenen in het Engels allebei ‘veel’. Toch kun je ze niet zomaar door elkaar gebruiken. Hier zijn in het Engels duidelijke regels voor. Wanneer gebruik je nu ‘much’ en wanneer ‘many’? Je moet hiervoor kijken naar het woord dat erachter komt. Net als in het Nederlands is dat meestal een zelfstandig naamwoord, in het Engels een ‘noun’.

 

Nouns

Zelfstandige naamwoorden, in het Engels 'nouns', zijn woorden die 'een zelfstandigheid' aangeven; dat kunnen concrete zaken zijn (mensen, dieren en dingen, dus zaken die je kunt aanraken), maar ook abstracte zaken (gevoelens of ideeën, die je niet kunt aanraken).

 

Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden/'nouns' zijn:

 

 

Nederland

Engels

Mensen/People

man, meisje

man, girl

Dieren/Animals

hond, paard

dog, horse

Dingen/Things

auto, geld

car, money

Gevoelens/Feelings

liefde, geluk

love, luck

 

 

 

Countable nouns

Een aantal zelfstandig naamwoorden die hierboven staan kun je in het meervoud zetten, zoals man, meisje, hond, paard en auto. In deze gevallen krijg je mannen, meisjes, honden, paarden en auto’s. De betekenis van het woord verandert niet, alleen de hoeveelheid. In het Engels noemen ze deze zelfstandig naamwoorden die je kunt tellen ‘countable nouns’.

 

Uncountable nouns

Een aantal van de bovenstaande zelfstandig naamwoorden kun je NIET in het meervoud zetten zonder dat de betekenis verandert. Dit zijn de woorden geld, liefde en geluk. Als je deze woorden in het meervoud zet, zijn het niet meer abstracte zaken, maar worden ze concreet. Je kunt ze dan ook NIET tellen. In het Engels noemen ze dit type zelfstandig naamwoorden daarom ‘uncountable nouns’.  De meeste 'uncountable nouns' vallen in onderstaande groepen:

 

Eten en drinken

bread, butter, meat, tea, rice

Materialen

water, oil air, plastic, paper, wood

Gevoelens en concepten

love, anger, work, education, advice

Activiteiten

swimming, shopping, cycling

Groepen van gelijke zaken

money, luggage, furniture

 

In de eerste oefening (Exercise 1) mag je laten zien dat je het verschil weet tussen 'countable nouns' en 'uncountable nouns'. (druk op 'Volgende').

 

Exercise 1: 'Countable noun' or 'Uncountable noun'?

In Exercise 1 gaan we zien of je het verschil kunt herkennen tussen 'countable nouns' en 'uncountable nouns'. Sleep de woorden naar de juiste plek en laat zien welk type 'noun' het is.

Let op! Bij zowel 'countable nouns'  als 'uncountable nouns' moeten de woorden op alfabetische volgorde worden gezet!

Many. Much.

In dit hoofdstuk laten we zien wanneer je 'many' en wanneer je 'much' gebruikt. Daarna heb ik voorbeeldzinnen met 'many' en met 'much'.

 

 

 

Many

Het Engelse woord 'many’ gebruik je als het zelfstandig naamwoord telbaar is, dus bij de 'countable nouns'. Hier komen een aantal voorbeelden onderverdeeld in bevestigende, vragende en ontkennende zinnen.

 

Bevestigende zinnen:

Er zijn veel meisjes in mijn klas.                        There are many girls in my class.

Ik heb te veel appels gegeten vandaag.            I ate too many apples today.

 

Vragende zinnen:

Hoeveel honden heb jij?                                     How many dogs have you got?

Heb je veel cadeaus gehad?                             Did you get many presents?

 

Ontkennende zinnen:

Ik heb niet veel pennen.                                     I haven’t got many pens.

Er zijn niet veel auto’s in Gibraltar.                    There aren't many cars in Gibraltar.

 

.

 

 

 

Much

Het Engelse woord 'much’ gebruik je als het zelfstandig naamwoord NIET telbaar is, dus bij de 'uncountable nouns'.Hier komen een aantal voorbeelden onderverdeeld in bevestigende, vragende en ontkennende zinnen.

 

Bevestigende zinnen:

Er is veel geld over.                                             There is much money left.

Ik heb veel werk te doen.                                     I have much work to do.

 

Vragende zinnen:

Heb ik veel tijd?                                                    Have I got much time?

Kan jij me veel advies geven?                             Can you give me much advice?

 

Ontkennende zinnen:

Ik heb niet veel geluk.                                         I haven’t got much luck.

Er is niet veel liefde in mijn hart.                         There isn't much love in my heart.

 

In de tweede oefening (Exercise 2) mag je laten zien dat je weet wanneer je 'many' moet gebruiken en wanneer 'much'. (druk op 'Volgende').

 

Exercise 2: 'Many' or 'Much'?

In Exercise 2 moet je aangeven wanneer je in het Engels 'many' en wanneer je 'much' moet gebruiken. Typ 'many' of 'much' in.

FORMATIEVE TOETS

Als je de informatie goed hebt begrepen en oefeningen 1 en 2 goed hebt gemaakt, is het tijd om de formatieve toets te maken. Lees voordat je begint met de Formatieve toets de informatie.

Als je minimaal 11 van de 15 vragen goed hebt in de Formatieve toets ben je geslaagd! Je klikt dan op 'Get ahead!' en gaat verder met het hoofdstuk met spannende, nieuwe stof.

 

Als je bij de Formatieve toets een score hebt van minder dan 11 punten ben je niet geslaagd, en moet je dus 'Even bijspijkeren'. Je klikt hiervoor op 'Volgende'.

Even bijspijkeren!

Helaas! Je had bij de formatieve toets een onvoldoende! Je moet dus even wat bijspijkeren.

Nouns/Countable nouns/Uncountable nouns

Zelfstandige naamwoorden, in het Engels 'nouns', zijn woorden die 'een zelfstandigheid' aangeven; dat kunnen concrete zaken zijn (mensen, dieren en dingen, dus zaken die je kunt aanraken), maar ook abstracte zaken (gevoelens, die je niet kunt aanraken).

 

Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden/'nouns' zijn mensen (meisje), dieren (hond), dingen (auto of geld) of gevoelens (liefde of geluk).

 

Zelfstandig naamwoorden die je in het meervoud kunt zetten en waarvan de betekenis dan niet veranderd (zoals bijvoorbeeld: meisje, hond en auto) noemen we in het Engels ‘countable nouns’.

 

De zelfstandig naamwoorden die je NIET in het meervoud kunt zetten of waarvan de betekenis verandert in het meervoud (zoals bijvoorbeeld:geld, liefde en geluk) noemen we in het Engels ‘uncountable nouns’. De meeste 'uncountable nouns' vallen in vijf groepen: eten en drinken, materialen, gevoelens en concepten, activiteiten en groepen van gelijke zaken.

 

Voor de uitleg van het gebruik van 'Many' en 'Much' volgt hier een video van de Engels Academie.

Video

In deze video wordt het gebruik van 'much' en 'many zeer vakkundig uitgelegd door een medewerker van de Engels Academie. Als je video hebt afgekeken druk je op 'Volgende'.

Much en many from LvL on Vimeo.

De volgende oefening (Exercise 3) is een 'bijspijker oefening'. Je mag laten zien dat je nu beter weet wat het verschil is tussen 'countable nouns' en 'uncountable nouns' en dat je weet wanneer je 'many' moet gebruiken en wanneer 'much'. (druk op 'Volgende').

Exercise 3: Bijspijker oefening!

Get ahead!

Je had minimaal 11 van de 15 vragen goed in de Formatieve toets en je bent dus geslaagd!

 

 

Nu je geslaagd bent voor de Formatieve toets kun je verder met verrijkende leerstof om nog meer te weten te komen over 'uncountable nouns'. Druk op 'Volgende'.

Ways of counting uncountable nouns!

Ways of counting uncountable nouns

Zoals we al eerder hebben aangegeven zijn er veel 'uncountable nouns' die te maken hebben met eten en drinken. Zie het plaatje hieronder.

 

 

 

 

Het eten en drinken op de linkerpagina van het plaatje is 'countable' en kun je in het meervoud zetten, bijvoorbeeld 'bun-buns' en 'hotdog-hotdogs'. Het eten en drinken op de rechterpagina is 'uncountable' en kun je niet direct in het meervoud zetten. Je kunt 'rice', 'coffee' of 'meat' niet in het meervoud zetten.

Om deze 'uncountable nouns' toch te kunnen tellen kunnen we deze zelfstandig naamwoorden in hoeveelheden opdelen, aangeven hoe het is verpakt of de inhoudsmaten benoemen.

 

 

 

Bijvoorbeeld:

Bread a loaf of bread two loafs of bread
Water a bottle of water two bottles of water
Coffee a cup of coffee two cups of coffee
Juice a glass of juice two glasses of juice
Meat a kilo of meat two kilos of meat
Sugar an ounce of sugar two ounces of sugar

 

Nu volgt een oefening of je dit gedeelte begrijpt (druk op 'Volgende')

Exercise 4: Grocery list!

Je bent nu klaar voor de Eindtoets! Druk op 'Volgende'.

 

Succes!

EINDTOETS

Je bent nu bij het laatste onderdeel van het Arrangement: de Eindtoets! Lees voordat je begint met de Eindtoets eerst de informatie boven de toets.

 

Einde

Je bent klaar met de les. Ik laat jou in de les weten wat je voor de Eindtoets hebt gehaald. Bedankt voor jouw aandacht, en tot ziens!

 

JOUW LEERDOELEN:

Je weet aan het eind van deze les wat het verschil is tussen 'countable nouns' en 'uncountable nouns'.

Je weet aan het eind van deze les wanneer je in het Engels 'many' gebruikt en wanneer 'much'.

  • Het arrangement Many? Much? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Andr Vos Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-11-13 16:13:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wanneer gebruik je in het Engels het woord 'many' en wanneer gebruik je het woord 'much'? In dit arrangement wil ik dit uitleggen, toelichten en toetsen.
    Leerniveau
    VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VSO;
    Leerinhoud en doelen
    Schrijven; Engels; Spelling, interpunctie en grammatica; Schrijfvaardigheid; Aantekeningen, berichten, formulieren; Schrijven;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    much many uncountable countable noun telbaar

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Vos, Andr. (z.d.).

    much/many 4

    https://maken.wikiwijs.nl/112153/much_many_4

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.