Inleiding
Iedereen heeft tegenwoordig al wel een digibord in de klas. Veel gebruiken hem om op te schrijven en om je methodesoftware op te openen. Je kan er alleen nog veel meer mee doen, maar wat allemaal?
In deze workshop wordt aandacht besteed aan het gebruiken van het digibord in je lessen. Dit kan namelijk op veel verschillende manieren en kan ervoor zorgen dat de betrokkenheid van de klas groter wordt.
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je digibord te gebruiken in je les, maar in deze workshop worden de volgende mogelijkheden besproken en uitgelegd:
- Filmpjes in de les
- Prowise; compacte uitleg
- Interactief met het digibord
Klik op 'volgende' om verder te gaan.
Aan de slag
Het filmpje hierboven komt uit 2014. Aan het einde van het filmpje wordt er gezegd dat het digibord iets van de toekomst is. Ze praat veel over het krijtbord en laat merken dat het digibord nog erg nieuw is. Inmiddels is het gek als je nog een krijtbord hebt en zijn er veel mogelijkheden om het bord te gebruiken.
Klik op 'volgende' om verder te gaan met de workshop.
Filmpjes in de les
Om je les aantrekkelijker te maken, kan je filmpjes toevoegen. Dit zorgt vaak voor een hoge betrokkenheid en zorgt voor afwisseling in je les.
Er zijn veel manieren om filmpjes te zoeken om te gebruiken in je les. Je wilt alleen wel dat het aansluit bij het onderwerp. Sommige methodes hebben digibordsoftware waar al filmpjes in staan, maar niet alle methodes hebben dat.
Een goede en bekende site om filmpjes op te zoeken is; www.schooltv.nl
Deze site is ingedeeld op leeftijd en is ingericht voor het onderwijs. Je kan zelf onderwerpen invullen in de zoekbalk en daaruit komen passende filmpjes. Er zullen geen ongepaste filmpjes als resultaat uitkomen en je kan de letterlijke tekst lezen bij veel filmpjes, waardoor je de filmpjes zelf niet helemaal hoeft te bekijken, maar wel weet wat erin wordt verteld. Hierdoor kan je tussen lessen door nog snel een filmpje uitzoeken, zonder dat je de leerlingen stoort met geluid. Het is natuurlijk wel aan te raden om de filmpjes van te voren te bekijken.
Naast www.schooltv.nl zijn er natuurlijk meerdere sites. Op www.google.nl en www.youtube.com kun je ook heel veel filmpjes vinden. Die sites zijn alleen niet gericht op het onderwijs, dus kunnen er filmpjes tussen zitten die erg ongeschikt zijn voor de leeftijd van je groep. Je moet het filmpje dan van te voren zelf goed bekijken.
Bij Google is er een optie om naar video's te zoeken. Hierbij ga je naar www.google.nl, typ je je zoekterm in in de zoekbalk, zoekt en klik daarna bovenin op video's (zie afbeelding). Dan krijg je alleen filmpjes te zien als resultaat.
YouTube is een site die alleen maar bestaat uit filmpjes. Denk er wel goed bij na dat iedereen filmpjes op YouTube kan zetten. Er zijn veel leuke en leerzame filmpjes te vinden, maar denk eraan dat het wel gepast is.
Op YouTube is de zoekterm 'snapje' erg aan te raden. Dit is gemaakt door Het Klokhuis en hun filmpjes zijn gericht op het onderwijs. Bekende mensen maken liedjes over veel verschillende onderwerpen. De filmpjes duren ook niet erg lang en zijn erg leuk om de les mee af te sluiten of juist mee te beginnen (of beiden).
'Snapje' over spelling: -d of -dt ?
'Snapje' over rekenen: afstanden
Klik op 'volgende' om verder te gaan.
Prowise; een compacte uitleg
Prowise is een site die je kunt gebruiken om lessen in te maken. Er staan verschillende tools in om te gebruiken bij je lessen. Omdat Prowise een site is, kan je je lessen overal openen.
Je maakt een account aan door naar www.prowise.com te gaan, te klikken op 'registreren' en de rest wijst zich vanzelf.
Als je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, klik je op 'Start Presenter' en maak je een nieuwe presentatie. Je komt dan uit op dit scherm (zie afbeelding hieronder).
Links (zie rode cirkel) heb je knoppen die je kunt gebruiken met het maken van je les, van boven naar onderen:
Handje als muis, selecteren van afbeeldingen/teksten/etc., potlood, gum, lijnen trekken, vormen toevoegen, verschillende linialen gebruiken, typen en als laatste een knijphandje om de pagina te verplaatsen.
Onderin (zie gele cirkel) heb je knoppen waarmee je tools kan invoegen, van links naar rechts:
Mapje voor opslaan etc., afbeeldingen/film/geluid toevoegen, tools per vak invoegen, quiz maken en ProConnect (interactief, wordt later meer over verteld).
De knoppen aan de linkerkant (rode cirkel) hebben geen verdere uitleg nodig. Ze doen wat hierboven is genoemd. Probeer dit vooral zelf uit!
Sommige knoppen aan de onderkant (gele cirkel) worden wel verder uitgelegd.
De eerste knop die wordt toegelicht, is de knop om tools per vak in te voegen. Als je op deze knop drukt, krijg je een menu met aan de linkerkant verschillende vakken. Per vak zijn er verschillende bruikbare tools. Stel dat je een rekenles geeft over breuken, kan je een tool toevoegen om te gebruiken in je les. Dit kan zijn om het visueel te maken, te verduidelijken of om een korte interactieve opdracht te doen.
Op de afbeelding hieronder staat een voorbeeld; je gaat naar rekenen (rode cirkel), breuken (blauwe cirkel) en kiest de tool die je wilt gebruiken (roze cirkel). Met die tool kun je makkelijk breuken vergelijken en zie je dat twee keer 1/4 evenveel is als 1/2.
Zo zijn er nog meer tools voor verschillende vakken om te gebruiken bij je les.
De volgende knop is van de quiz. Als je op deze knop drukt, krijg je de optie om een quiz te maken. Er staan drie opties; maken, spelen en resultaat. Als je op 'maker' drukt, kun je een quiz zelf maken. Als je de quiz hebt gemaakt, sla je hem op en kan je hem openen door op 'player' te drukken. De gemaakte quiz zoek je op en klik je aan om te openen. Als laatste heb je nog het kopje 'results'. Als je de quiz hebt uitgevoerd met ProConnect (hiermee koppel je een apparaat aan de quiz, bijvoorbeeld alle leerlingen spelen op de tablet de quiz (wordt later in de workshop verder uitgelegd)), kun je hier de resultaten van de leerlingen zien.
De knop van ProConnect wordt in het volgende kopje 'interactief met digibord' uitgelegd.
Klik op 'volgende' om verder te gaan.
Interactief met het digibord
Je kunt het digibord ook gebruiken om je lessen interactief te maken. Veel leerkrachten maken hun lessen interactief door enkele leerlingen naar het bord te halen om een oefening te doen op het bord. Een nadeel is alleen dat op die manier niet elke leerling een oefening op het bord kan doen.
Er bestaan programma's waarbij elke leerling mee kan doen met de oefeningen op het bord. Het enige wat de leerlingen nodig hebben, is een apparaat met WiFi. Dit kan op een laptop, computer, tablet en zelfs op een telefoon. Natuurlijk moeten er dan wel afspraken worden gemaakt over het gebruik hiervan.
In deze workshop worden er 2 programma's behandeld om je lessen interactief te maken. We beginnen met een al eerder genoemd programma; een tool die bij Prowise in zit: ProConnect.
In het bovenstaande filmpje zag je erg compact hoe ProConnect werkt.
Voor de leerlingen:
De leerlingen hebben een apparaat met WiFi nodig. Om naar ProConnect te starten kunnen zij naar www.prowise.com gaan en bovenaan op 'ProConnect' klikken. Een andere optie is om de app te installeren (aan te raden als de apparaten van school zijn). Deze kun je vinden in de appstore.
Voor de leerkracht:
Je logt in op www.prowise.com en start een nieuwe presentatie. Klik op het knopje van ProConnect onderin de balk (net als eerder in de workshop is verteld). Je klikt op 'start', als je nog niet eerder op deze knop hebt gedrukt, krijg je nog een korte uitleg over hoe de tool werkt; lees dit goed door. Krijg je deze informatie niet, staat er in de het menu onder het knopje van ProConnect ook een kopje 'Help, aan de slag'. Als je daarop klikt, krijg je alsnog de uitleg.
Als je op 'start' hebt gedrukt, maakt Prowise een groepscode aan. Jij kan als leerkracht zien welke namen er allemaal meedoen en opdrachten openzetten. Je kan ervoor kiezen om te gaan stemmen, je scherm te delen (je maakt dan zelf een presentatie) of een gereedschap in te zetten.
Je kan ook een quiz uitvoeren via ProConnect. Eerder in de workshop is uitgelegd hoe de quiz werkt. Je start de quiz en op dat moment krijg je de vraag hoe je de quiz wilt uitvoeren, je klikt dan de optie ProConnect aan.
De laatste site die wordt besproken is Kahoot. Kahoot is een site waar je een quiz kan samenstellen. Dit is erg aantrekkelijk vormgegeven en er is een wedstrijd-element aan toegevoegd. Je stilmuleert de leerlingen om snel de goede antwoorden te geven. Alle leerlingen hebben een apparaat nodig met internet, zoals een smartphone of een tablet.
Hoe het werkt:
1. Ga naar www.kahoot.nl
2. Maak een account aan (of log in)
3. Klik op 'creëer quiz'.
4. Vul de vragen in, kies antwoorden voor de meerkeuze en vink aan welk antwoord de juiste is.
5. Sla je quiz op.
6. Klik op 'speel quiz' en wacht tot hij is geladen. Er komt dan een game pin in beeld die de leerlingen moeten invullen.
7. Laat de leerlingen naar www.kahoot.it gaan. Zij vullen hun naam en de game pin in.
8. Als leerkracht kun je zien wie er allemaal meedoen, dus druk pas op start als alle leerlingen zich hebben aangemeld.
Toetsing
Toets: Alles begrepen?
Start