Welkom dames en heren. Mijn naam is meneer M. Laachach. Vandaag gaan jullie wat meer leren over het levenselixer dat door jullie lichaam stroomt. Ik heb het natuurlijk over bloed, het gene wat ervoor zorgt dat je lichaam goed kan blijven functioneren. Hoe dat gebeurd komt later haar fijn aan bod. We gaan het ook hebben over het hart, de motor van je lichaam en door welke bloedvaten het bloed reist, want daar zit, gelukkig voor ons, een verschil in.
Jullie zullen aan het eind van deze spannende rit, nadat jullie alles hebben doorgenomen en gemaakt, weten wat:
1. De functies zijn van rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes
2. Welke weg de grote en kleine bloedsomloop maken en welke organen hierbij een rol spelen
3. Het verschil tussen drie verschillende bloedvaten
4. De verschillende onderdelen van en functie van het hart.
Het is de bedoeling dat jullie het eerste onderdeel van het kopje lesmateriaal doornemen en vervolgens het zelfde onderdeeel van het kopje oefen materiaal maken. Je kan ervoor kiezen om eerst alle onderdelen van het kopje lesmateriaal door te nemen en vervolgens alle onderdelen van het kopje oefenmateriaal alleen is dit niet de meest effeciente manier om dit aan te pakken. Nadat je al het oefen materiaal hebt gemaakt maak je afhankelijk van de score van de laatste oefeningn het remedierende of verdiepende materiaal. Doe je dit niet dan kan je de les niet met een voldoende afronden. Ik ga ervan uit dat alles helemaal duidelijk is en jullie alles met vlag en wimpel kunnen afronden. Maar als dit niet het geval is of als jullie nog extra vragen hebben wees vooral dan niet bang en stel deze gerust aan mij. je kan me hiervoor mailen 0930054@hr.nl
Rest mij alleen nog jullie veel plezier te wensen.
M. Laachach
Lesmateriaal
Bloed
De bloedsomloop
Je hart en longen zijn samen verantwoordelijk voor het rond pompen voor zuuurstof door je lichaam heen. Hierbij maken we onderscheid tussen de kleine boedsomloop die zorgt voor het verkrijgen van zuurstof en de grote bloedsomloop die zorgt voor het vervoeren van de zuurstof door het lichaam heen.
Kleine bloedsomloop.
De kleine bloedsomloop zorgt voor het afgeven van koolstofdioxide aan de longen en het opnemen van zuurstof. Via de long slagader word bloed vanuit het hart gepompt naar de longen. Eenmaal in je longen geeft het bloed koostofdioxide af en neet het vervolgens weer zuurstof op. Dit proces noemen wij gaswisseling. Vervolgens gaat via je long ader het zuurstofrijke bloed weer terug naar je hart.
Grote bloedsomloop.
Het bloed van de kleine bloedsomloop komt nu in de linker helft van het hart. Het bloed komt eerst in de linkerkamer terecht en vervolgens in de linker boezem (geen zorgen, deze begrippen worden in het volgende onderdeel uitgelegd). Vanuit je linkerboezem gaat het bloed via de aorta naar alle delen in je lichaam. Het bloed geeft hierbij zuurstof af die je spieren en organen kunnen gebruiken en neemt weer koolstof dioxide op. vervolgens komt het nu zuurstofarme bloed weer terug je rechterkamer in via de onderste holle ader. Via de rechter boezem gaat het bloed via de bovenste holle ader weer naar je longen en begint de kleine bloedsomloop.
Zo zorgt je lichaam ervoor dat alle spieren en organen altijd voorzien zijn van zuurstof en kan dat de koolstofdioxide die bij verbranding vrij komt kan worden opgenomen.
Het Hart en de bloedvaten
Het hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Dit orgaan zorgt ervoor dat via de bloedvaten zuurstof en andere voedingsstoffen naar je lichaam worden vervoerd. Hieronder is een video over de uitleg van de bloedvaten.
De bloedvaten.
Hieronder zie je een video met uitleg over de verschillende soorten bloedvaten. Bekijk deze eerst aandachtig voordat je de volgende video bekijkt.
Het hart.
Beste leerlingen, hieronder vinden jullie een filmpje met uitleg van de verschillenden soorten bloedvaten. kijk er andachtig naar aangezien er vragen over komen tijdens de oefeningen en in je toets.
Oefenmateriaal
Vragen Bloed
Ik hoop dat jullie goed de powerpoint hebben doorgenomen. Om dit te checken zijn hieronder een aantal opdrachten die jullie moeten maken. Welke je maakt mag je zelf kiezen maar onthou wel dat ik voor de eindtoets een aantal vragen letterlijk uit de oefeningen haal.
Wat: je voert een spel uit om de begrippen te oefenen
Hoe: op de wikiwijs site
Hulp: zelfstandig
Tijd: 10 min
Uitkomst: Je hebt geoefend met de begrippen en kent deze nu beter
Klaar: Dan kan je verder met het volgende onderdeel
Veel succes!!!!
Vragen de bloedsomloop
Je gaat weer oefenen met de nieuwe begrippen die je hebt geleerd.
Wat: je voert een spel uit om de begrippen te oefenen
Hoe: op de wikiwijs site
Hulp: zelfstandig
Tijd: 10 min
Uitkomst: Je hebt geoefend met de begrippen en kent deze nu beter
Klaar: Dan kan je verder met het volgende onderdeel
Vragen het hart en de bloedvaten
Toets: vragen Het hart en bloedvaten
0%
Dit is een diagnostische toets die gaat over de onderdelen het hart en de bloedvaten. Je krijgt een mix van verschillende soorten vragen te zien. Bij sommige vragen moet je iets invullen. Hier moet je geen hoofdletters bij gebruiken. Heb je een voldoende kan je verder gaan met de eindtoets. Heb je een onvoldoende maak dan het remediërende materiaal. Dit is een samenvatting met wat oefeningen over alle stof die is behandeld. Heb je hoger dan 80% gescoord maak dan de verdiepende stof voordat je aan de toets begint. Aan het eind van de toets krijg je je score te zien. Wil je je antwoorden inzien klik dan op Bewijs van deelname/Overzicht. Hierin vind je ook de uitleg waarom bepaalde antwoorden goed of fout zijn.
Wat: je maakt alle opdrachten van de oefening
Hoe: op de wikiwijs site
Hulp: zelfstandig
Tijd: 20 min
Uitkomst: Je hebt je opgedane kennis getest.
Klaar: Heb je een voldoende kan je verder gaan met de eindtoets. Heb je een onvoldoende maak dan het remediërende materiaal. Dit is een samenvatting met wat oefeningen over alle stof die is behandeld. Heb je hoger dan 80% gescoord maak dan de verdiepende stof voordat je aan de toets begint.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Naast je ademhalingsstelsel heb je nog een stelsel dat nauw samenwerkt met je bloedvatenstelsel, namelijk je lymfevatenstelsel. Dit stelsel is erg belangrijk voor je afweer en werkt nauw samen met je bloedvatenstelsel.
Het arrangement Bloedsomloop is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Mohamed Laachach
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-11-10 18:10:02
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
vragen Het hart en bloedvaten
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.