Scrum en Software Engineering

Scrum en Software Engineering

Vooraf

Het schrijven van correcte programma’s, die onder alle omstandigheden doen wat ze moeten doen, is minder eenvoudig dan het lijkt. Dit is een ervaring van vrijwel elke programmeur. Je hebt je programma klaar, je hebt er heel goed over nagedacht, je hebt het uitvoerig getest en dan blijken er later toch nog fouten in te zitten! Dat gebeurt vooral zodra anderen je programma gaan gebruiken. Bovendien zijn de gevolgen nog veel groter als het aantal gebruikers groot is. De vraag hoe je betrouwbare software moet maken, heeft geleid tot een heel eigen vakgebied, namelijk Software Engineering.

Voor het ontwikkelen van goede software kunnen verschillende methoden worden gehanteerd. Tegenwoordig is Scrum erg populair. Scrum wordt behalve voor het maken van software ook voor andere doeleinden gebruikt. In deze module laten we zien wat Scrum is en hoe Scrum toegepast kan worden. Scrum biedt oplossingen voor een aantal problemen, maar niet voor alles. Scrum schrijft bijvoorbeeld niet voor in welke taal er geprogrammeerd moet worden. Scrum lost ook het probleem van correctheid van software niet op. Scrum zorgt wel voor oplossingen voor communicatieproblemen. En voor problemen die ontstaan als meerdere mensen met elkaar moeten samenwerken. Daar is bij de ontwikkeling van grote programma’s vaak sprake van.

Colofon

Het arrangement Scrum en Software Engineering is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-07-04 15:09:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De module 'Software Engineering' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van Enigma-online.

Fair Use
In de modules van Enigma-online wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op
via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
arrangeerbaar, leerlijn, rearrangeerbare
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open