DNA

DNA

Inleiding

Welkom bij deze wikiwijs over DNA.
In deze wikiwijs komt alles van DNA aanbod; van Watson tot genomics.

In 1953 hebben Watson, Crick, Wilkins en Franklin de structuur van DNA opgehelderd. In die tussen tijd is er veel ontdekt en zijn wij heel veel meer te weten gekomen over DNA. Al deze informatie aan jullie vertellen en uitleggen gaat helaas niet lukken. Maar naast het boek "DNA een blauwdruk van A.L.B.M Biemans, A.A.F. Jochems en J.A.P Sprangers" dat wij in de regulieren lessen zullen behandelen, word deze wikiwijs aangeboden ter ondersteuning.

Je kan hier verschillende opdrachten terug vinden op verschillende niveau's er zullen ook ondersteunende filmpjes worden geplaatst. Ook zullen er op deze wikiwijs extra's worden geplaatst. 

Let goed op! deze wikiwijs is ter ondersteuning voor naast de lessen.

G. de Ruiter
Docent biologie
Techniek College Rotterdam

 

 

DNA structuur en eigenschappen

DNA is een polymeer van een heel lange keten van nucleotiden. Elke nucleotide bestaat uit een desoxyribose (suiker), een fosfaatgroep en een stikstofbase. Terwijl de suiker en de fosfaatgroep in het hele DNA altijd dezelfde zijn, komen er vier verschillende stikstofbasen voor: adenine (A), thymine (T), guanine (G) en cytosine (C). Aan elke desoxyribose is een stikstofbase verbonden. De desoxyribosemoleculen zijn onderling met elkaar verbonden door de fosfaatgroepen.

DNA bestaat uit twee hele lange ketens van nucleotiden. Tegenover base A in de ene keten ligt altijd een base T in de andere keten; tegenover base C ligt altijd een base G dit word ook wel complementaire basen genoemd. De basen worden onderling met elkaar verbonden door waterstofbruggen.

 

Het O-atoom van desoxyribose ligt in de ene keten de ene kant uit gericht en in de andere keten de andere kant uit gericht. Dit heeft te maken met hoe de afzonderlijke nucleotiden bij de vorming van het DNA aan elkaar gekoppeld worden (altijd in de richting van het 5’ C-atoom van desoxyribose naar het 3’ C-atoom van desoxyribose

Leerdoelen - DNA structuur en eigenschappen

De student weet hoe een nucleotide is opgebouwd.

De student weet hoe de verschillende nucleotide aan elkaar gekoppeld zijn. 

De studenten kunnen de vier verschillende stikstofbasen benoemen.

De studenten weten hoe de stikstofbasen aan elkaar gekoppeld zijn.

De student kan de het 3' en het 5' einde van elkaar onderscheiden. 

Oefenopgave DNA structuur en eigenschappen

Replicatie van DNA

In de afbeelding hieronder is de replicatie van DNA weergegeven. Dit is ter ondersteuning van de digitale les die in het filmpje hierboven staat. Let goed op dat DNA-polymerase-I leest van het 3' naar het 5' einde toe. Daarnaast staat er hieronder nog een oefening die je voor jezelf kan doen.

Invul oefening replicatie van DNA
Deze oefening op biologiepagina.nl kan je gebruiken om te controleren of je weet hoe de replicatie van DNA in elkaar zit.

Leerdoelen - Replicatie van DNA

Oefenopgave Replicatie van DNA

Leerdoelen - Replicatie, transcriptie en translatie

Oefentoets

DNA structuur en eigenschappen

Replicatie van DNA

Extra's

Hier bij het de kop extra's kan je allerlei extra informatie vinden over het onderwerp DNA.

Sommige informatie bied verdieping, andere informatie is gewoon interessant om een keer te zien of te lezen. Ook kan je hier actuele ontwikkelingen over het onderwerp DNA. Bijvoorbeeld over CRISPR, wat is dit en wat kun je ermee.

CRISPR

DNA en dr. ir. Marc van Mil.

De volgende filmpjes zijn zomaar een voorbeeld van de interessante dingen die je terug kan vinden op youtube. Graag wil ik dit met jullie delen. De volgende filmpjes zijn leuk om je ouders, vriend of vriendin te delen. Er wordt op een gemakkelijk manier meer informatie gegeven over het onderwerp DNA.

In de volgende filmpjes legt Dr. Marc van Mil op een leuke manier uit wat DNA is en hoe zo'n divers molecuul uiteindelijk je hele lichaam opbouwt. Hij probeert op een simpele manier uit te leggen hoe het complexe menselijke lichaam in elkaar zit. Dit word niet bepaald door één gen

 

Wat doet DNA nou eigenlijk precies? (1/5)

Waarom moeten wetenschappers stoppen met zoeken naar een intelligentie-gen? (2/5)

Je ziet het vast wel eens voorbij komen op facebook of instagram, sportscholen die een genetische test aanbieden. Op dit moment is dit allemaal nog onzin dr. ir. Marc van Mil vertelt in dit onderstaande filmpje waarom.

Wat kan je DNA allemaal over je voorspellen? (3/5)

Stel, je hebt een erfelijke aandoening, waar geen genezing voor bestaat. Zou je dit dan door DNA-onderzoek willen ontdekken? Voor sommige mensen is dit een reële vraag. Dr. ir. Marc van Mil van de Universiteit Utrecht legt in dit college uit wat de voor- en nadelen van deze keuze zijn.

Is het fijn om te weten welke ziektes je in de toekomst kunt krijgen? (4/5)

Op dit moment heel actueel, de laatste tijd staan er verschillende artikellen in de kranten over genetische modificeren van embryo's in het volgende filmpje vertelt dr. ir. Marc van Mil van de Universiteit Utrecht er meer over.

Kunnen we ooit zelf bepalen hoe onze kinderen eruit gaan zien? (5/5)

Te gebruiken lesmateriaal

Quizlet
Quizlet DNA

EDpuzzle