Berlijnse muur

Berlijnse muur

De Berlijnse Muur

De val van de Berlijnse muur

De Berlijnse muur, een bijzonder fenomeen. 

Vrijwel iedere toerist die de Duitse hoofdstad Berlijn bezoekt kan geconfronteerd worden met de Berlijnse Muur. De muur zelf is in de periode 1989-1991 voor het grootste deel gesloopt, maar wie goed kijkt ziet in de stad restanten van de muur. Op sommige plekken zoals aan de Mühlenstrasse in Friedrichshain en de Niederkirchnerstrasse in Berlin-Mitte vind je nog redelijk grote delen van de muur. Andere plekken waar je met de muur in aanraking komt is in toeristenwinkeltjes waar voor absurde bedragen brokstukjes van de muur verkocht worden en in het muurmuseum bij Checkpoint Charlie.

De Berlijnse Muur is hét symbool van de tweedeling van Duitsland in de tijd van de Koude Oorlog. De 45,3 kilometer lange afscheiding heeft ruim 28 jaar lang de bewoners van West-Berlijn en Oost-Berlijn van elkaar gescheiden. De muur was vooral bedoeld om te voorkomen dat inwoners uit de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) konden vluchten naar het westen. Tevens moest het voorkomen dat West-Berlijners goedkoop inkopen kwamen doen in Oost-Berlijn en deze goederen naar West-Berlijn smokkelden.

De Koude Oorlog en de val van de Berlijnse Muur zijn momenten uit de geschiedenis die ik als tiener bewust mee heb gemaakt. In mijn jeugd werden de Sovjet-Unie en het hele Oostblok als een serieuze bedreiging gezien door velen. Gevoed door de media en de politiek was er een enorme tweedeling ontstaan tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. Dit resulteerde in een wapenwedloop waarbij op het hoogtepunt er voldoende kernwapens opgesteld stonden om de aarde vele malen te vernietigen. De Berlijnse Muur was enerzijds het symbool van de tweedeling, anderzijds droeg de val van de muur op 9 november 1989 toe aan het einde van de Koude Oorlog. Voor de huidige generatie jongeren is de Koude Oorlog, de tweedeling en de Berlijnse Muur iets uit de geschiedenisboeken.

Uit een stukje fascinatie voor de muur is deze informatieve website over de Berlijnse Muur ontstaan. De informatie is voor een groot deel gebaseerd op feiten, aangevuld met een deel persoonlijke beleving van de auteur na een bezoek aan Berlijn.

  • Het arrangement Berlijnse muur is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Cornelis
    Laatst gewijzigd
    2017-09-05 20:02:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Spreken; Gesprekken voeren; Duits; Luisteren en kijken; Lezen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    berlijn, koude oorlog, muur

    Bronnen

    Bron Type
    De bouw van de Berlijnse muur
    https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjerfCAzY7WAhVNJVAKHXM7DJEQtwIILTAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DvDWfTglmuWQ&usg=AFQjCNFVF39artQ-W9joT6AzYHsbXACQ8w
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.