Thema bloedsomloop
Introductie
In dit thema gaat het over de bloedsomloop. Het bloed stroomt in je lichaam door bloedvaten. Het speelt hierbij een belangrijke rol omdat het allerlei belangrijke stoffen door je lichaam vervoerd. Het vervoeren van deze belangrijke stoffen wordt ook wel transport genoemd. Dit transport is de hoofdfunctie van het bloed.
Aan het einde van deze online les weet je hetvolgende:
- Je weet dat de mens een dubbele bloedsomloop heeft en hoe deze is opgebouwd.
- Je weet waar het hart ligt in je lichaam.
- Je weet uit welke onderdelen het hart is opgebouwd en wat de functies hiervan zijn.
- Je weet hoe het hart werkt.
Wat ga je doen? Je gaat deze online les leren en de opdrachten plus eindtoets maken.
Hoe ga je dit doen? Je gaat de online les zelfstandig doornemen en zelfstandig de vragen beantwoorden.
Welke hulpmiddelen mag je gebruiken? Je mag het handboek gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je op Google gaat zoeken.
Hoeveel tijd heb je? Je hebt 90 minuten voor het leren van deze site en het maken van alle toetsen.
Wat gaan we met het resultaat doen? De eindtoets zal in de les worden besproken.
Voorkennis checken
Eerst gaan we eens kijken hoeveel je al weet. Kies in het oefenscherm rechtsonder voor de study mode learn en succes!
De weg van het bloed
Het bloed stroomt door het bloedvatenstelsel. Het bloedvatenstelsel bestaat uit alle bloedvaten in je lichaam en je hart. Deze bloedvaten lopen door je hele lichaam en zijn in totaal el 100.000 kilometer lang! Er zijn zowel grote als kleine bloedvaten te vinden in je lichaam.
De weg die het bloed aflegt noem je ook wel de bloedsomloop. Bij het menselijk lichaam blijft het grootste gedeelte van het bloed binnen in de bloedvaten en daarom is dit een gesloten bloedsomloop.
De kleine bloedsomloop
Het hart in jouw lichaam is een dubbele pomp. Dit houdt in dat het twee helften heeft welke allebei het bloed door je lichaam pompen. De rechterhelft van je hart pompt het bloed naar je rechterlong en linkerlong. Vervolgens gaat het bloed vanaf de longen weer terug naar de linkerhelft van je hart.
Dit is dus één deel van je bloedsomloop. Het is natuurlijk maar een klein stukje van je hart naar je longen en daarom heet dit gedeelte van de bloedsomloop de kleine bloedsomloop. Het belangrijkste van de kleine bloedsomloop is ervoor zorgen dat er zuurstof in je bloed wordt opgenomen en koolstofdioxide wordt afgegeven.
De grote bloedsomloop
Het bloed komt vanuit je longen in de linker harthelft terecht. Vervolgens wordt het bloed vanuit de linker harthelft naar de rest van je lichaam gepompt. Op die manier krijgen al je organen hun bloed.
Daarna stroomt al het bloed weer terug richting je hart en het komt dan weer aan in de rechter harthelft. Dit deel van de bloedsomloop noem je ook wel de grote bloedsomloop omdat het langs al je organen gaat. Een belangrijke functie van de grote bloedsomloop is het afgeven van zuurstof aan je organen en het opnemen van koolstofdioxide en andere afvalstoffen vanuit de organen.
Het bloed stroomt dus per omloop altijd twee keer door je hart en daarom is het een dubbele bloedsomloop.
Wat herken je?
Bekijk eens goed op deze video met plaatjes of je de genoemde onderdelen van de bloedsomloop terug kan vinden. Kijk daarnaast eens goed waar het hart nou precies zit in je lichaam.
Hoe veel heb jij onthouden?
Klik op het volledig scherm icoon rechtsboven op de pagina om de opdracht in fullscreen te maken. Vergeet ook niet op skip ad te drukken om de advertentie over te slaan.
Het hart
Het hart is de pomp die ervoor zorgt dat het bloed door je lichaam kan stromen. Het hart ligt in je borstholte en is ongeveer even groot als een vuist. Maar hoe ziet het er precies uit en hoe werkt het eigenlijk.
Ga snel verder en bekijk de video op de volgende pagina.
De bouw en werking van het hart
Hoeveel heb jij onthouden?
Goed zo!
Je hebt alle vragen beantwoord. Je kunt je
antwoorden bekijken door terug te gaan naar
de vragen.
Eindtoets
Hopelijk heb je goed opgelet tijdens de uitleg want je gaat nu de eindtoets maken! Ik wens je veel succes!
De toets
Als je 45 punten hebt behaald dan is je eindtoets met een voldoende behaald!
Referenties
Afbeeldingen (in video's):
Bos, A., Onno , K., Ruud , P., Hans, R., Rik, S., Gerard, S., & Ben, W. (Zevende editie). Biologie voor jou 2a HAVO|VWO. 's-Hertogenbosch: Malmberg.