Doel 1: Ruimte
Je leert dat je de ruimte die je afbeeldt in je tekening of schilderij vanuit verschillende standpunten kunt weergeven. Je kent de aspecten van de vormgeving die hierbij worden gebruikt en kunt deze in je eigen werk toepassen.
Tussendoelen Ruimte
Je kent de volgende aspecten van de vormgeving en kunt deze toepassen in je werk. Klik voor meer informatie op het aspect:
Doel 2: Ruimtesuggestie
Je leert hoe je op een plat vlak ruimte kunt suggereren. Simpeler gezegd: hoe je voor diepte in een tekening of schilderij kunt zorgen.
Je leert een aantal aspecten van de vormgeving kennen en die je kunt inzetten om voor diepte in je tekening of schilderij te zorgen. Je kunt deze in je eigen werk toepassen.
Tussendoelen Ruimtesuggestie
Je kent de volgende aspecten van de vormgeving en kunt deze toepassen in je werk. Klik voor meer informatie op het aspect:
Opdracht 01: Lijnperspectief
Bekijk de voorbeelden van lijnperspectief (zie tussendoelen ruimtesuggestie in deze Wiki). Gebruik dezelfde kleuren voor lijnen en stippen als in het voorbeeld.
Maak de 4 eigen voorbeelden met Photoshop. Gebruik hiervoor screenshots die je haalt uit Google-streetview. Pas in ieder voorbeeld minstens 6 vluchtlijnen toe.
1 Je eigen straat met één vluchtpunt
2 Een stad met één vluchtpunt
3 Een landschap met één vluchtpunt
4 Een plek met twee vluchtpunten
Maak op je bureublad een map met de naam 01_Lijnperspectief aan. Zet daarin alle onderdelen van je onderzoek.
Om deze map te kunnen uploaden naar je Ondrive moet je hem eerst comprimeren. Dubbelklik op de map en neem de viijfde functie in het venster ("compress"). Er ontstaat nu een nieuwe map met een ritsje en deze moet je uploaden.
In je K&M-map op de Onedrive heb je een submap "Onderhanden" en een submap "Porfolio" aangemaakt. Gebruik "Onderhanden" als het werk nog niet af is en "Portfolio" als het werk klaar is om je werk op te slaan.
Presenteer je werk als het klaar is op je Wix-portfoliowebsite bij T5-Perspectief.
Voeg in Wix een legenda toe waarmee je uitlegt wat de vluchtlijnen, de vluchtpunten en de horizon zijn. Geef ook ieder onderdeel een naam: de plek en het aantal vluchtpunten (zie boven).
Voor deze opdracht heb je 2 blokuren de tijd en hij telt 3 keer mee, samen met de vervolgopdrachten "kikvors- en vogelvluchtperspectief" en "jouw schilderijenkeuze" (in Magister onder de naam "T5- perspectief").
Voorbeeld van eindresultaat leerling
Opdracht Kunst
Bekijk de afbeeldingen hieronder en maak daarna de opdracht onderaan deze afbeedlingen.
Opdracht 02: Vogelvlucht- en kikvorsperspectief
Je hebt voor het maken van deze opdracht twee mogelijkheden:
Mogelijkheid 1:
Zoek op internet filmfragmenten die zijn gefilmd vanuit de volgende standpunten:
- vogelvluchtperspectief
- ooghoogte
- kikvorsperspectief
Maak van de beste stukjes schermopnames met het programma Quicktime. Hoe je een "Quicktime Screen Recording" maakt kun je zien op de volgende tutorial. Sla de fragmenten op in een mapje met de naam 02_vogel_oog_kikker.
Verwerk de verschillende stukjes film met Adobe Premiere tot een eindproduct waarin alle drie standpunten voorkomen. De eisen zijn:
- Lengte maximaal 30 seconden
- De naam van het juiste standpunt is telkens in beeld
Het eindresultaat exporteer je en sla je op in je map 02_vogel_oog_kikker.
Mogelijkheid 2:
Maak met een groepje leerlingen een filmpje met een smartphone. Zorg voor een afwisseling van de volgende standpunten:
- vogelvluchtperspectief
- ooghoogte
- kikvorsperspectief
Verwerk de verschillende stukjes film met Adobe Premiere tot een eindproduct waarin alle drie standpunten voorkomen. De eisen zijn:
- Lengte maximaal 30 seconden
- De naam van het juiste standpunt is telkens in beeld
Het eindresultaat exporteer je en sla je op in je map 03_vogel_oog_kikker. Presenteer je werk als het klaar is op je Wix-portfoliowebsite bij T5-Perspectief.
Hieronder zie je een voorbeeld van een screenshotfilmpje en een smartphonefilmpje.
Voorbeeld van screenrecording film
Voorbeeld van zelfgemaakte film
Tutorials Adobe Première
Om de leerdoelen te behalen van deze opdracht moet je jouw ruwfilmmateriaal monteren in het programma Premiere. Onderstaande tutorials kunnen je hierbij helpen.
Opdracht 03: Vier schilderijen of tekeningen met ruimtesuggestie
Door deze opdracht leer je ruimtesuggestie in schilderijen te herkennen. Bovendien heb je voorbeelden voor je eindwerk: een tekening of schilderij met veel ruimtesuggestie.
Zoek op internet afbeeldingen van vier tekeningen of schilderijen van landschappen met veel ruimtesuggestie. Sla de afbeeldingen op in een mapje met de naam "03_vier_tekeningen_schilderijen".
Maak een Word-document waarin je per tekening/schilderij twee vormen van ruimtesuggestie noemt. Leg ook uit waar je het ziet. Zie voorbeeld hieronder. Sla het Word-document op in hetzeldfe mapje.
Gebruik de vier afbeeldingen en de teksten in je Word-document voor je presentatie in je Wix-portfoliowebsite bij T5-Perspectief.
Voor deze opdracht heb je één lesuur de tijd en hij telt samen met opdracht 01 en 02 drie keer mee.
Opdracht 04: Ruimtesuggestie in de praktijk
Voorbeeld van eindresultaat
Een pop-up landschap
Werk bij deze opdrachten in tweetallen en verdeel de taken.
- Neem als achtergrond een A3-tekenvel en schilder daarop de verte: bijvoorbeeld als lucht, bomen in de verte of bergen.Plak dit op stroken karton om het op de bodemplaat te kunnen zetten.
- Teken op tekenpapier dingen die je dichterbij in het landschap tegenkomt: huizen, bomen, mensen, dieren. Zorg dat je verschillende groottes maakt. Dus naast een boom van 10 cm hoog maak je er bijvoorbeeld ook één van 5 cm. Beschilder alles of kleur de voorwerpen en knip alles uit. Plak achter op je uitgeknipte tekeningen stukken karton om ze op de bodemplaat te zetten. Bewaar alles in je map en zet overal je naam en klas op!
Let bij het beschilderen of kleuren op het volgende:
gedetailleerd en vaag: Breng op de voorwerpen die vooraan komen te staan veel details aan en op voorwerpen die in de verte komen te staan juist minder.
atmosferisch perspectief: Beschilder of kleur de achtergrond en de voorwerpen die in de verte komen te staan met lichte kleuren. Beschilder de voorwerpen die dichtbij komen te staan met volle heldere kleuren.
repoussoir: Maak ook een vorm die kan dienen als repoussoir. Maak deze niet te klein en beschilder of kleur hem in een donkere kleur.
Maak op de bodemplaat proefopstellingen met je spullen waarbij je telkens de nadruk legt op een van de volgende begrippen:
- groot en klein
- overlapping
- afsnijding
- repoussoir
Bedenk ook een manier waarop je stapeling zou kunnen laten zien.
Bespreek de resultaten met je docent.
Als alles klaar is maak je minstens vier foto's van je opstellingen zoals boven genoemd. Deze sla je op in een mapje T5-Popup. Dit mapje exporteer je gezipt naar je OneDrive.
Je plaatst de foto’s met toelichting in je Wix onder T5-Popup. Uit de presentatie moet blijken dat je de eerste zeven begrippen bij de tussendoelen van ruimtesuggestie in deze Wiki hebt begrepen. Dit kun je in de mediales afronden.
Voor de hele opdracht heb je 4 blokuren (drie bij kunst en één bij media) en de weging is 2.
Opdracht 05: Een tekening of schilderij van een landschap
Je weet nu hoe je diepte in een plat schilderij kunt maken. In een tekening of een schilderij van een landschap laat je dat zien. Voor deze opdracht heb je vier blokuren de tijd en hij telt drie keer mee.
Werk volgens het volgende stappenplan:
Stap 1:
- Bekijk je afbeeldingen die je bij opdracht 3 hebt verzameld nog eens. Bedenk nu wat voor landschap je wilt maken en of het een tekening of een schilderij moet worden.
Stap 2:
- Maak op A-4 binnen een half uur een schets van het landschap dat jij wilt tekenen of schilderen.
- Zorg dat je gebruikmaakt van minimaal drie van de volgende begrippen: groot en klein, overlapping, afsnijding, stapeling, repoussoir, lijnperspectief.
- Kies een standpunt
- Bespreek het resultaat met je docent.
Stap 3:
- Bedenk met welk materiaal je het eindwerkstuk wilt uitvoeren: kies tussen waterverf, plakkaatverf, acrylverf, krijt, kleurpotlood of een combinatie van deze materialen.
Stap4:
- Kies afhankelijk van je gekozen materiaal op welk formaat je wilt werken. Kies tussen A-3 en A-2.
- Neem je A-4-schets met potlood over op je grote blad. Je mag nog dingen veranderen.
Stap 5:
- Werk uit met je gekozen materiaal. Maak gebruik van gedetailleerd en vaag en atmosferisch perspectief.
Eisen aan het eindresultaat:
- Er is duidelijk gebruik gemaakt van minimaal drie van de volgende begrippen: groot en klein, overlapping, afsnijding, stapeling, repoussoir, lijnperspectief.
- Er is duidelijk gebruik gemaakt van gedetailleerd en vaag.
- Er is duidelijk gebruik gemaakt van atmosferisch perspectief.
- Het gekozen materiaal is op een doelmatige en technisch vaardige manier toegepast.
- Het werkstuk heeft een originele voorstelling en is daardoor boeiend om naar te kijken.
Bij het geven van een cijfer worden bovengenoemde eisen alle in gelijke mate meegewogen.