Word 2016 gebruiken voor werkstuk en verslag

Word 2016 gebruiken voor werkstuk en verslag

Word 2016 gebruiken voor werkstuk en verslag

Inleiding

Op het Hooghuis gebruiken we Microsoft Office365. Als onderdeel van Office 365 is Microsoft Word bedoeld voor het verwerken van teksten.

Praktisch iedereen zal al met Word werken. Dat geldt voor jezelf en ook voor de leerlingen wanneer ze op school komen. Bij '0' beginnen zal dus ook niet nodig zijn. Het is ook zeker niet nodig dat je alle mogelijkheden van Word kent: er zijn er heel veel die je wellicht nooit zult gebruiken. Aan de andere kant zijn er een aantal functies die jij (en/of je leerlingen) misschien niet kent maar die wel van belang zijn.

Dat het toegepast beheersingsniveau van Microsoft Word zelfs bij de start van HBO - en universitaire studie in veel gevallen te wensen overlaat, wordt geïlliustreed doordat verschilllende vervolgopleidingen een (verplichte) module Word aan hun leerlingen aanbieden.

In dit arrangement ligt de focus op het gebruik van Word voor (profiel)werkstukken en verslagen.

Functies in Word t.b.v. (profiel)werkstukken en verslagen.

Deze functies kunnen worden verdeeld in verschillende soorten:

Indeling van je werkstuk of verslag

Een goede indeling van je document is het halve werk. Word 2016 biedt hier legio hulpjes voor aan.
Hier worden onderwerpen behandeld als kop- en voetteksten, de automatische inhoudsopgave met bijbehorende automatische paginanummers en koppen/subkoppen, het opnemen van bronvermeldingen en het automatisch tonen van een lijst van bronnen, en de omgang met voetnoten.

De vormgeving van je werkstuk of verslag

Het is natuurlijk belangrijk dat een werkstuk of verslag een professionele uitstraling heeft. Met Word 2016 kun je dat bereiken zonder dat het je veel inspanning kost. Hier worden onderwerpen behandeld als het maken van een voorblad en het kiezen van een thema.

Afbeeldingen in Word

Uiteraard gebruik je afbeeldingen in een werkstuk of verslag. In Word 2016 kun je direct, dus zonder Word te verlaten, online afbeeldingen zoeken die zijn gelabeld voor hergebruik. Daarnaast wordt ingegaan op het toevoegen van bijschriften onder je afbeelding.

Tabellen in Word

Ook tabellen zul je vaak gebruiken: in een werkstuk, en zeker in een verslag van bijvoorbeeld proef. Je kunt tabellen in Word maken en opmaken en zorgen dat kolomkoppen op vervolgpagina's worden herhaald, maar je kunt ook vanuit Word in een excelwerkblad werken, met allen mogelijkheden (bijvoorbeeld formules) die dat met zich meebrengt.

Samenwerken en feedback geven

Word 2016 biedt mogelijkheden om rechtstreeks met andere leerlingen (of docenten) samen te werken in hetzelfde document. Daarnaast kent Word mogelijkheden om feedback te geven op het werk. Ook deze mogelijkheden komen in dit arrangement aan bod.

 

Colofon

Het arrangement Word 2016 gebruiken voor werkstuk en verslag is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
IT leerlijn
Laatst gewijzigd
2017-09-22 22:28:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit arrangement wordt ingegaan op de functies van Word die je goed kunt gebruiken voor een werkstuk of verslag.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VWO 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
gedeeld_door_mondriaan, hooghuis, office, tekstverwerken, word, word2016

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

04. Digitale vaardigheden docenten. (2017).

Word 2016 gebruiken voor werkstuk en verslag

https://maken.wikiwijs.nl/94746/Word_2016_gebruiken_voor_werkstuk_en_verslag

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open