Voorlezen

Voorlezen

Stichting Voorlezen-plus
Voorlezen-plus is gebaseerd op Multi-Sensory Storytelling (MSST). MSST is bedacht in Engeland door Chris Fuller van Bag Books en is verder ontwikkeld in Schotland door PAMIS. Carla Wikkerman en Nelleke Boer werkten aan de toepassing en ontwikkeling van Voorlezen-plus. Wat zij eraan hebben toegevoegd is hun werkwijze Voorlezen-plus® die beschrijft hoe je de speciale voorleesboeken maakt en kunt voorlezen. Inmiddels zijn ze allebei met pensioen en hebben ze besloten om hun werkzaamheden voor Stichting Voorlezen-plus® af te ronden. Als onderdeel daarvan hebben ze een nieuwe website opgezet, waarmee ze zoveel mogelijk van onze hun kennis en ervaringen die ze sinds 2007 hebben opgedaan, willen uit- en overdragen aan geïnteresseerden. Ook publiceerden ze in 2015 het boek Voorlezen-plus® prikkelt de zintuigen met persoonlijke verhalen. Daarin vertellen ze: zó ziet een Voorlezen-plus-boek eruit, zó wordt het gemaakt en zó lees je het voor. Een echt doe-boek dus, met veel voorbeelden van unieke Voorlezen-plus-boeken. Het is nog te koop, je kunt het ook als PDF downloaden. Disclaimer Voorlezen-plus® is een officieel geregistreerd merk, de naam en het logo zijn beschermd. Met het logo op een Voorlezen-plus-boek maken Nelleke en Carla duidelijk dat ze garant staan voor de kwaliteit ervan. De makers van nieuwe boeken mogen wel vermelden dat ze naar voorbeeld van Voorlezen-plus® zijn gemaakt, maar niet ook de beschermde naam en het logo voeren.

Zintuigenverhalen van Kentalis
Via de link zijn gratis zintuigverhalen beschikbaar. Het zijn mooie voorbeelden van voorlezen met materialen! Heel simpel! Kan inspireren!

  • Het arrangement Voorlezen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-29 08:35:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Zomaar een (digitaal) boek voorlezen werkt niet bij leerlingen met EMB. Je spreekt dan alleen de zintuigen kijken en luisteren aan. Er zijn in Nederland 2 instrumenten ontwikkeld om zelf materialen te kunnen maken om voorlezen als zintuiglijke activiteit in te kunnen zetten.
    Leerniveau
    VSO; SO;
    Leerinhoud en doelen
    Zintuiglijke ontwikkeling;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    activiteit, boek, digitaal boek, emb, kijken, leerroute 1, materialen, voorlezen, zintuigen, zintuiglijke activiteit

    Bronnen

    Bron Type
    Stichting Voorlezen-plus
    http://www.voorlezen-plus.nl/
    Link
    Zintuigenverhalen van Kentalis
    https://shop.kentalis.nl/products/cm-16-043?_pos=1&_sid=8801c1cad&_ss=r
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.