Boekopdracht: fakebook

Boekopdracht: fakebook

Boekopdracht: fakebook

Wat is de bedoeling?

De afgelopen weken heb je een boek gelezen en nu gaat je docent aan de hand van een opdracht toetsen of jij het boek begrepen hebt. Normaal gesproken gaat dit aan de hand van een traditioneel leesverslag met bijvoorbeeld een samenvatting, maar deze boekopdracht, net zoals de vorige boekopdracht, ziet er heel anders uit. Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van Facebook en de meesten van jullie zullen ook een Facebookprofiel hebben. De personages uit jullie boeken hebben dat niet en daar ga jij verandering in brengen. Jij gaat een (nep!) profiel op Facebook maken voor jouw hoofdpersonage en dit profiel moet er zo écht en realistisch mogelijk uitzien. Ook al komt jouw personage bijvoorbeeld uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, toch moet je doen alsof er toen ook al Facebook was. Het is een zeer creatieve opdracht en je bent dan ook vrij om er zoveel mogelijk leuke dingen bij te bedenken, maar er zijn ook een aantal onderdelen die verplicht zijn.

Verplichte onderdelen

- De profielfoto: Je kiest één hoofdpersonage uit en van dat personage maak je een profiel. De profielfoto verzin je zelf. Je mag de profielfoto tekenen of op de computer zoeken.

- De omslagfoto: Deze foto mag wel van het internet zijn, maar moet natuurlijk wel bij het verhaal passen. Tekenen mag ook!

- Algemene informatie: Bij de algemene informatie mag je alles zetten wat je weet over je hoofdpersonage. Misschien heeft je personage wel een relatie of volgt hij of zij een studie. Ook dingen zoals interesses, hobby’s of woonplaats mogen daar ingevuld worden.

- Je Facebookvrienden: Je moet een aantal vrienden kiezen en ook voor hen een kleine pasfoto bedenken. Dit zijn personages uit je boek die iets met je hoofdpersonage te maken hebben.

- De tijdlijn: De tijdlijn is het belangrijkste onderdeel van de opdracht. Aan de hand van posts (gedachtes, uitspraken, beschrijvingen, foto’s, plaatjes, tekeningen of kaartjes) op je tijdlijn laat je zien wat er gebeurt in het verhaal. De eerste post gaat dus over iets wat in het begin van het verhaal zit en het laatste bericht laat zien hoe het verhaal eindigt (chronologische volgorde). In totaal mag je maximaal 35 berichten op je tijdlijn plaatsen.

De beoordeling

In de tabel hieronder zie je waarop je docent je beoordeelt. Je ziet per onderdeel hoeveel punten je kan behalen. In totaal kun je 10 punten halen. Ook kun je een korte uitleg per onderdeel in de tabel terugvinden. 

Onderdeel Fakebook

Uitleg

Puntenaantal

Profielfoto (1p)

 

 

Je kiest één hoofdpersonage uit en van dat personage maak je een profiel. De profielfoto verzin je zelf. Je mag de profielfoto tekenen of op de computer zoeken

 

Omslagfoto (1p)

Deze foto mag van het internet zijn, maar moet natuurlijk wel bij het verhaal passen. Tekenen mag ook!

 

Achtergrondinformatie (2p)

Bij de algemene informatie mag je alles zetten wat je weet over je hoofdpersonage. Misschien heeft je personage wel een relatie of volgt hij of zij een studie. Ook dingen zoals interesses, hobby’s of woonplaats mogen daar ingevuld worden.

 

 

Fakebookvrienden (1p)

Je moet een aantal vrienden kiezen en ook voor hen een kleine pasfoto bedenken. Dit zijn personages uit je boek die iets met je hoofdpersonage te maken hebben.

 

 

Tijdlijn (2p)

De tijdlijn is het belangrijkste onderdeel van de opdracht. Aan de hand van posts (gedachtes, uitspraken, beschrijvingen, foto’s, plaatjes, tekeningen of kaartjes) op je tijdlijn laat je zien wat er gebeurt in het verhaal. De eerste post gaat dus over iets wat in het begin van het verhaal zit en het laatste bericht laat zien hoe het verhaal eindigt (chronologische volgorde). In totaal mag je maximaal 35 berichten op je tijdlijn plaatsen.

 

Tekstopbouw en spelling (2)

De berichten op de Fakebook zijn volgens de spellingsregels geschreven. Er is ook aandacht besteed aan de zinsopbouw.

 

Originaliteit (1p)

De creativiteit en de originaliteit van de uitvoering van de opdracht. Heb je leuke plaatjes getekend? Heb je dingen bedacht die je erop kunt zetten die niet zo voor de hand liggen? Originaliteit betekent dat je iets doet wat andere leerlingen niet doen en daar kun je extra punten mee scoren.

 

Totaal aantal punten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de slag!

Je gaat allereerst naar deze website: https://www.classtools.net/FB/home-page 

Als je op deze link klikt, kom je terecht op de website waar je je Fakebook kunt aanmaken. Nu kun je beginnen met het maken van een Fakebookaccount van jouw personage. Pas als je twee berichten op de tijdlijn hebt geplaatst, kun je je Fakebook opslaan. Vergeet dat niet! Om op te slaan, klik je op ‘Save’, rechtsboven in de hoek. Vervolgens wordt gevraagd om een wachtwoord op te geven. Het wachtwoord is gewoon je eigen voornaam zonder hoofdletters. Uiteindelijk krijg je een link te zien. Dit is de link naar jouw Fakebook. Bewaar die link goed en schrijf ‘m ergens op. Als je de link kwijtraakt, moet je opnieuw beginnen aan je profiel.

  • Het arrangement Boekopdracht: fakebook is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ilse van Gasteren Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-07-03 13:16:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1;
    Leerinhoud en doelen
    Lezen van zakelijke teksten (Nederlands); Nederlands; Samenvatten; Leesvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.