AlfaConnect

AlfaConnect

Inleiding

AlfaConnect is het startpunt voor je werk en je opleiding. Het bestaat uit een startpagina met "daarachter" Office365 van Microsoft.

Met de startpagina ben je snel op de hoogte van allerlei nieuws, kan je Yammer-berichten plaatsen (alleen medewerkers) en kan je de blauwe tegels aanpassen naar je eigen behoefte. Zo maak je je eigen startpagina.

Met de Office365 apps (te benaderen via de wafel linksbovenin) kan je naar je mail, documenten (Onedrive), programma's als Word, Powerpoint maar ook de Alfa-college programma's. Ook hier kan je de knoppen onder de wafel naar eigen behoefte aanpassen.

 

Deze online instructie afdrukken?
Links helemaal onderaan de navigatie zie je een menu om deze e-learning module af te drukken als PDF.

In de "cloud" werken

In de "cloud" werken betekent dat je alles online opslaat. Niet op je D-schijf, een USB-stick of je mail als archief gebruiken maar je slaat alles op in je eigen OneDrive en in de OneDrive van je groep(en). Dit heeft een aantal voordelen:

  • Je kan er altijd bij en je groepsleden kunnen er altijd bij.
  • Je hoeft niet alsmaar documenten naar elkaar te mailen en zelf weer op te slaan.
  • Er is altijd één versie die leidend is.
  • Als je af en toe online in je groep werkt zie je wat er zoal gemaakt wordt: "he, Jasper heeft de agenda voor morgen al geplaatst" of "ik zie dat Janine het curriculum al heeft bijgewerkt en ook een nieuwe powerpoint heeft gemaakt". Alsof je elkaar bij de koffie bijpraat.
  • Op dezelfde wijze kan je volgen wat studenten doen, nog voordat ze iets moeten inleveren. Zo kan je tijdig bijsturen.
  • In het filmpje vertellen medewerkers hoe zij Cloud-werken ervaren met hun team en met studenten.

AlfaConnect in vogelvlucht

In dit instructiefilmpje zie je hoe je door de AlfaConnect navigeert en hoe je knoppen (tegels) op de Home-page kan aanpassen en hoe je knoppen (tegels) in de Wafel kan aanpassen.

 

Werken met OneDrive

Documenten, daar werk je de hele dag mee. Als je daar slim mee omgaat kan je er altijd bij, is er altijd één versie en kunnen anderen er makkelijk bij. Dat scheelt je een hoop mailen!

Waar plaats je documenten?
  1. Persoonlijke documenten plaats je in je persoonlijke Onedrive. 
  2. Documenten van je team, project of klas plaats je in de Onedrive van de betreffende groep. Het voordeel van een groep is dat je een document daar direct met de hele groep deelt.

Je hebt een opslagruimte van 1TB (terabyte) in je eigen Onedrive en dit geldt ook voor iedere groep. Omdat veel mensen gewend zijn om met de Windows Verkenner (met mappen en submappen) te werken ligt in deze instructie hier het accent op. Je kan namelijk prima met de Verkenner werken terwijl alles tóch in de cloud wordt opgeslagen!

 

Wat heb ik aan het eind van alle stappen van dit hoofdstuk?

De eerste stap is het activeren van de OneDrive app (die komt dan in de Verkenner). Nadat je de OneDrive geactiveerd hebt kan je je eigen bestanden al synchroniseren. Groepen moet je per stuk synchroniseren, zo kan je dus aangeven welke groep je wél en welke je niet wil synchroniseren. Uiteindelijk heb je dan twee OnedDrive-iconen in de Verkenner.

  1. De bovense is je persoonlijke OneDrive
  2. De onderste bevat alle door jou gesynchroniseerde groepen

De instructie beschrijft stap voor stap hoe je je eigen OneDrive activeert en hoe je groepen activeert. Ook leggen we kort uit hoe je online kan werken in documenten en ook hoe je groepen als favoriet kan aanmerken zodat je er altijd snel bij kan.

 

OneDrive activeren

De eerste keer moet je de OneDrive app activeren. Na een aantal stappen is hij dan klaar voor gebruik. Doorloop de volgende stappen.

Desktop of privé device?

Heb je een desktop PC of een eigen apparaat (privé laptop) dan moet je eerst de OneDrive handmatig installeren. Dit kan je zelf doen via de OneDrive-tegel in AlfaConnect maar ben je er niet vertrouwd mee vraag dan iemand van het ICT-servicepunt om dit voor je te doen.

Alfa-laptop

Doorloop de volgende stappen;

  1. Klik op de Windows-toets en dan op Alle programma's
  2. Alle programma's verschijnen
  3. Klik op Microsoft OneDrive
  4. Vul je Alfa-college e-mail adres in en klik op Aanmelden.
  5. Afhankelijk of je thuis werkt of niet zie je het volgende scherm of je gaat direct verder naar stap 12.
  6.  
  7. Voer je wachtwoord in en klik op Aanmelden.
  8. Laat de locatie staan.
  9. Klik op Volgende.
  10. Rechts onderin je taakbalk verschijnt een blauw wolkje.
  11. Tegelijkertijd verschijnt het volgende scherm.
  12. Vink eventueel mappen uit. Bijvoorbeeld als het een map betreft met heel veel inhoud (video's) of privacy gevoelige informatie die je niet op je laptop of PC wil hebben. Bij de eerste keer installeren heb je waarschijnlijk nog geen mappen, je kan dit later ook doen. Zie hiervoor het onderwerp Mappen kiezen voor synchroniseren.
  13. Klik op Volgende.
  14. Je bent klaar en je kan de OneDrive map op je laptop of PC openen.
  15. Klik hiervoor op Mijn OneDrive - ROC Alfa-college-map openen.
  16. De OneDrive app opent.
  17. Je ziet nu jouw persoonlijke OneDrive staan met de naam OneDrive - ROC Alfa-college. Alle documenten en mappen die je hier nu plaatst kan alleen jij zien (tenzij je een document of map deelt met anderen). Zodra je hier mappen of documenten maakt staan ze ook online in je OneDrive en kan je er dus ook altijd online (als je internet hebt) bij.

  18. Als je dit de eerste keer doet staat alleen de map Bijlagen of Attachments er. Als je de online mail in AlfaConnect gebruikt en je slaat een bijlage op dan wordt deze hier geplaatst.

Documenten plaatsen en maken in OneDrive - online

Voor we verder gaan met het werken met OneDrive in de Verkenner laten we eerst zien hoe je online met OneDrive werkt.

Open Onedrive via de wafel in AlfaConnect.​

 

Als Onedrive opent zie je rechts al je persoonlijke mappen en documenten (als je hier voor het eerst komt staan hier natuurlijk nog geen mappen en documenten, in dit voorbeeld is de persoonlijke OneDrive al goed gevuld).

Linksonderaan zie je alle groepen (gekleurde iccontjes) waar je lid van bent (je team en je projecten bijvoorbeeld). je moet deze groepen wel eerst als favoriet aanmerken voorsat je ze hier ziet. Als je daarop klikt zit je direct in de OneDrive van die groep.

 

Direct een document maken

Als je online werkt kan je direct een nieuw document maken via het menu Nieuw. Het document maak je dan direct op de plek waar je hem wil opslaan. Dus in een map in je persoonlijke OneDrive of die van een groep.

PS als je online werkt hoef je helemaal niets op te slaan, alles wat je typt is direct opgeslagen!

Of uploaden

Ook kan je natuurlijk één of meer documenten uploaden via de Uploaden-knop. Je krijgt dan het standaardscherm om naar de bestanden die wil uploaden te navigeren.

 

Zowel een nieuw document maken als het uploaden van een document kan je doen in je eigen OneDrive of die van een groep.

Eigen documenten plaatsen in de persoonlijke OneDrive app

Als je veel documenten wil verplaatsen of als je makkelijk een bijlage uit je mail wil opslaan dan gebruik je de OneDrive app.

Je kan hier dus, zoals je gewend bent van de Windows Verkenner:

  1. Documenten heen slepen vanaf bijvoorbeeld Dropbox, de D-schijf ee, USB-stick of AcTIE.
  2. Een bijlage vanuit je e-mail in opslaan. In plaats van opslaan op bijvoorbeeld de D-schijf kies je dan OneDrive - ROC Alfa-college

Automatisch synchroniseren

Als je documenten via de OneDrive app opslaat dan staan ze dus in eerste instantie op je laptop of PC. Zodra je (weer) internetverbinding hebt worden de bestanden ook online opgeslagen in AlfaConnect (in je eigen OneDrive). Dat heet synchroniseren. Binnen Alfa-college kan je OneDrive app prima gebruiken, hij synchroniseert dan direct omdat je alsmaar online bent.

Ook handig als je geen internet hebt

De OneDrive app is ook super handig als je bijvoorbeeld in de trein werkt of een andere plek waar je geen of slechte wifi hebt. Je kan bij al je bestanden en die van je groep(en) en zodra je weer online bent worden alle mappen weer gesynchroniseerd.

Zie ook gevaren bij offline werken voor een aantal tips.

Groepsdocumenten plaatsen in de OneDrive app

Het opslaan van groepsdocumenten in de OneDrive app is erg vergelijkbaar met het opslaan in je eigen docuemten in de OneDrive app. Er zijn twee verschillen:

 

  1. Je moet per groep instellen of je de OneDrive van die groep op je laptop of PC wil synchroniseren.
  2. Zodra je een document in de OneDrive van de groep zet kan de hele groep er natuurlijk bij.

Het synchroniseren van een groep

Een groep synchroniseer je als volgt

  1. Ga naar de OneDrive van de groep.
  2. Klik op Synchroniseren
  3. Een melding verschijnt
  4. Klik op Toestaan
  5. Het volgende scherm verschijnt
  6. LET OP.

    Beperk je synchronisatie om synchronisatieproblemen, traagheid en een vastlopende computer te voorkomen:

    1. vink mappen uit als een map bijvoorbeeld heel groot is (bv 3 Gig aan video's), dit voorkomt synchronisatieproblemen en traagheid maar ook dat je harde schijf volloopt (die heeft veel minder ruimte dan je OneDrive).
    2. of als het privacy-gevoelige informatie bevat die je niet op je laptop of PC wil hebben
    3. of als het een map is met honderden documenten (die worden anders alsmaar gecontroleerd om wel/niet te synchroniseren)
  7. Bij onderwerp Mappen kiesen voor synchronisatie lees je hoe je dit later weer aan kan passen.
  8. Klik Op Synchroniseren starten
  9. Er verschijnt een melding die je kan wegklikken. Er wordt ook gemeld dat je mogelijk de OneDrive app moet installeren maar dat heb je al eerder gedaan. Je kan de melding negeren.
  10. Er verschijnt nu een 2e OneDrive-icoon met de naam ROC-Alfa-college met daarin één map waarin alle groepen komen te staan. Als je dat handig vindt kan je de naam van deze groep aanpassen door er bijvoorbeeld Groepen voor te zetten (via rechtermuis en dan Naam wijzigen). Zo kan je hem beter onderscheiden van je persoonlijke (OneDrive - ROC Alfa-college).
  11. Niet in alle gevallen wordt het icoontje zichtbaar. Je kan hem echter zelf maken. Daartoe zoek je de map op met de gesynchroniseerde groepsbestanden en daarvan maak je een koppeling bij je favorieten. Dat gaat als volgt:

    1. Ga naar de map met de groepsbestanden,  te vinden onder c:\gebruikers\je gebruikersnaam\ROC-Alfa-college.

    2. Sleep de map ‘ROC Alfa-college’ nu naar je favorieten (het is een geel map-icoontje). LET OP laat de map los tussen twee favorieten. Als je de map per ongeluk loslaat in een andere map dan wordt de hele groepsmap verplaatst naar die map en zien al je groepsleden hun documenten niet meer.

    3. Vindt je dit lastig, ga dan even naar het ICT-servicepunt.

Mappen kiezen voor synchroniseren

Je hebt gezien dat je zowel bij je persoonlijke OneDrive als die van je groep(en) bij de eerste synchronisatie mappen kan aan- en uit-vinken. Ook hebben we advies gegeven om niet alles te synchronseren.

Beperk je synchronisatie om synchronisatieproblemen, traagheid en een vastlopende computer te voorkomen:

  1. vink mappen uit als een map bijvoorbeeld heel groot is (bv 3 Gig aan video's), dit voorkomt synchronisatieproblemen en traagheid maar ook dat je harde schijf volloopt (die heeft veel minder ruimte dan je OneDrive).
  2. of als het privacy-gevoelige informatie bevat die je niet op je laptop of PC wil hebben
  3. of als het een map is met honderden documenten (die worden anders alsmaar gecontroleerd om wel/niet te synchroniseren)

Naderhand aanpassen

Hieronder zie je hoe je het kiezen va mappen naderhand nog kan aanpassen. Bv omdat een map met video's te veel plaats vergt op je laptop of bij privacygevoelige informatie die je echt niet op je laptop wil hebben staan.

 

  1. Klik op het blauwe OnedDrive-icoontje rechtsonderin de taakbalk.
  2. Je ziet een lijst met recent gesynchroniseerde bestanden. Je kan ook lezen dat de synchronisatie up to date is.
  3. Klik rechsboven op het tandwieltje.
  4. Het volgende scherm opent.
  5. Hier zie je een overzicht van persoonlijke OneDrive en alle groepen waar je bestanden van synchroniseert. Je ziet ook de groootte in kb of MB staan. Per groep kan je kiezen of je de totale synchronisatie stopt of je klikt op Mappen kiezen om mappen aan- of uit te vinken.

Ik zie mijn groep niet in de OneDrive, wat nu?

Wanneer je lid bent van een groep dan zie je bij OneDrive de groep niet als vanzelf verschijnen. Hiervoor moet je de groep Volgen. Eerst wordt uitgelegd hoe je groep kan vinden en vervolgens hoe je hem volgt.

  1. Klik via de wafel op Personen
  2. Een scherm verschijnt.
  3. Klap Adresboek uit en klik op All groups.
  4. Zoek nu rechts via de zoekbalk de groep die je als favoriet wil aanmerken. Zoek bv op TM_ voor een onderwijsteam, of op Dienst om een dienst te vinden.
  5. Open de groep en klik op Bestanden en dan op In bibliotheek bladeren.
  6. Klik vervolgens op Niet volgend en het sterretje wordt blauw.
  7. Vanaf nu verschijnt deze groep ook bij OneDrive als je online werkt. Dit kan even duren.

Risico's bij de OneDrive app

Als je met de OneDrive app werkt zonder dat je WiFi hebt (of een kabel) dan zijn er twee risico's die je goed moet weten. We hebben ze vertaald naar 2 vuistregels.

  1. Als je in de OneDrive van een groep zit en je verplaatst een map of document naar bv je D-schijf dan wordt deze map of dat bestand uit de groep verplaatst. In de cloud verdwijnen de documenen dan: niemand van de groep kan er meer bij, behalve jijzelf op je D-schijf. Het lijkt voor de anderen dus net of de map of het document is verwijderd door iemand. Houd hier dus goed rekening mee.Uiteraard geldt dit ook als je een gedeeld document of gedeelde map verwijdert uit je persoonlijke OneDrive.
  2. Als je aan een document werkt waar ook anderen frequent in werken, werk dan altijd online; open het document vauit de browser. Want stel jij werkt in de trein aan  een planning en je collega werkt op hetzelfde moment ook aan deze planning, dan krijg je twee versies op het moment dat jouw document wordt gesynchroniseerd. Dit probleem herken je aan het feit dat er 2 documenten met dezelfde naam zijn waarvan 1 document eindigt op een nummer. Dit is het laptopnummer/PC-nummer van een van de twee gebruikers die aan het document hebben gewerkt.
  3. Als je een groep synchroniseert kies dan bewust of je alle mappen of slechts een deel wil synchroniseren. Stel je hebt binnen je team een map met video's waar heel veel in staat (bv 3 gigabyte). Die map zorgt voor vertraging van je laptop tijdens synchroniseren en je schrijf kan ook vol raken. Als je heel veel bestanden (duizenden) synchroniseert kan je problemen of traagheid ondervinden. Heb je vooral Word-bestanden, PDF-js en Powerpoints dan speelt dit probleem minder snel. Zie hiervoor het onderwerp Mappen kiezen om te synchroniseren.

Delen van documenten en mappen

Voordelen van delen ipv mailen

Eén vuistregel binnen "cloud' werken is; delen is het nieuwe mailen.  In plaats van een document als bijlage te mailen, mail je alleen de koppeling (link) naar het document. Het document zelf staat dan bij de documenten van je groep, je persoonlijke Onedrive of op een site.

Delen (ipv mailen) biedt de volgende voordelen:

  • Je mailbox zit minder snel vol (je verstuurt immers alleen een koppeling).
  • Je kan na het versturen het document nog aanpassen (om een fout te corrigeren of omdat je mensen willen laten meekijken hoe het document vordert).
  • Zo hoef je dus ook niet iedere versie opnieuw te mailen.
  • Als iedereen dit doet hoef je als ontvanger geen eigen archief bij te houden.

Het scheelt je dus mail en tijd die je kwijt bent aan zelf alles archiveren in mailmappen of op je laptop/PC.

 

Een document of map delen binnen en buiten Alfa-college

De bestanden die je hebt opgeslagen op je persoonlijke Onedrive zijn per definitie niet zichtbaar voor anderen. Bestanden binnen een groep of een site zijn beschikbaar voor alle leden van de groep of site.  Je kan bepaalde bestanden of mappen delen met anderen. Wanneer je bestanden en mappen deelt, kun je bepalen of deze gebruikers alleen het bestand kunnen weergeven of ook bewerken. Op elk gewenst moment kun je het delen stoppen .

Een bestand of map delen

  1. Selecteer het bestand (of de map) dat je wilt delen en selecteer Delen.

  2. Standaard zie je dat leden en bezoekers van deze groep al toegang hebben en kunnen bewerken. Je kan direct email-adressen typen van deze leden en bezoekers om ze opnieuw (ze hebben immers al rechten) de koppeling naar het document of map te sturen. Je kan er direct een boodschap bij typen zoals in bovenstaand voorbeeld.

  3. Wil je juist delen met personen buiten je groep (binnen maar ook buiten Alfa-college) klik dan op de vervolgkeuzelijst (met pijltje naar beneden). Het deelvenster Details wordt geopend.

  4. Hier kun je wijzigen wie de koppeling kan openen en of het gedeelde item kan worden bewerkt of niet. De opties variëren afhankelijk van de beheerinstellingen en aanpassingen door Microsoft:

    • Iedereen: deze optie is binnen Alfa-college vanwege privacy  niet beschikbaar.  

    • Personen in ROC Alfa-college: kies deze optie als je collega's of studenen binnen het Alfa-college lees of -bewerkrechten geven.

    • Personen met bestaande toegang: dit zijn de huidige teamleden, -bezoekers en gasten die rechten hebben gekregen. Kies voor deze optie als je opnieuw (ze hebben immers al rechten) de koppeling wil sturen om de ontvanger erop te attenderen (bv bij een nieuwe versie).

    • Specifieke personen: kies hiervoor als je naast de huidige teamleden, -bezoekers en gasten anderen toegang wil geven, binnen of buiten het Alfa-college. Gasten buiten het Alfa-college moeten wel een Microsoft-account hebben (hotmail-, live-, of Office 365 account). Op deze wijze is altijd inzichtelijk met wie een document of map gedeeld is.

    De optie Bewerken toestaan is standaard ingeschakeld. Als u wilt dat anderen uw bestanden alleen kunnen bekijken, schakelt u het selectievakje uit.

    Klik op Toepassen wanneer u klaar bent.

  5. Voer de namen in van de personen met wie u een bericht wilt delen.

  6. Typ eventueel een boodschap.

  7. Klik op Verzenden als u de koppeling wilt verzenden.

FAQ & Tips

Een functionele mailbox toevoegen aan mijn Outlook

Open bestand Werkinstructie Functionele mailboxen.docx

Functionele mailbox online toevoegen

Als je in AlfaConnect online een functionele mailbox wil toevoegen doe je dat als volgt:

  1. Ga naar AlfaConnect en klik op de E-mailtegel
  2. Klik met de rechtermuisknop op uw naam*) in de mappenlijst en klik op Gedeelde map toevoegen.
  3. Typ in het dialoogvenster Gedeelde map toevoegen de naam van het postvak waartoe u toegang hebt, en klik op Toevoegen.
  4. Het postvak wordt in de mappenlijst weergegeven.
  5. Als u alleen specifieke mappen in het postvak van de andere gebruiker mag openen, worden alleen deze mappen weergegeven.

*) Als je je naam niet ziet klik dan eerst op Meer

 

Een belangrijk principe van "cloud' werken is: delen is het nieuwe mailen. In plaats van een document als bijlage te mailen, mail je alleen de koppeling (link) naar het document. Het document zelf staat dan bij de documenten van je groep, op je persoonlijke Onedrive  of op een site (bv van de opleiding).

Voordelen van delen (ipv mailen):

  • Je mailbox zit minder snel vol (je verstuurt immers alleen een koppeling).
  • Je kan na versturen het document nog aanpassen (b.v. om een fout te corrigeren, omdat je mensen willen laten meekijken hoe het document vordert of omadat je samen aan het document wil werken).
  • Zo hoef je dus ook niet iedere versie opnieuw te mailen.
  • Als iedereen dit doet hoef je als ontvanger geen eigen archief bij te houden.

Het scheelt je dus mail en tijd die je kwijt bent aan zelf alles archiveren in mailmappen of op je laptop/PC.

Kijk hier voor de stappen hoe je kan delen. Je komt op een helppagina van Microsoft. Er worden in de instructie twee manieren uitgelegd:

  • Rechtstreeks delen van het document of map.
  • Het ophalen van een koppeling (om die dan bv te mailen via Outlook).

 

Hoe je bestanden op je OneDrive kunt delen met anderen heb je in het vorige hoofdstuk kunnen lezen. Vervolgens is het mogelijk om samen aan deze documenten te werken, mits je de ander rechten hebt gegeven voor bewerken. Je kunt op deze manier ook tegelijkertijd werken in een document. Maak daarvoor wel afspraken over wie welk deel doet.

 

Studenten delen gemaakt werk

Studenten en docenten hebben een eigen Onedrive. Studenten  en docenten kunnen hier hun schoolwerk / werkmateriaal op plaatsen en dat is ook altijd toegankelijk op elk device. Maak verschillende mappen aan, om de bestanden netjes te ordenen. Studenten kunnen de Onedrive ook kunnen gebruiken als Digitaal Portfolio. Studenten kunnen zelf bepalen met wie ze de bestanden delen. Ze kunnen ze privé houden, of delen met medestudenten als ze samen aan een project werken.

Opdrachten die de docent moet nakijken kunnen ze delen met hun docent. Het beste deelt een student een map die een duidelijke naam heeft ( vak + de naam van de student) met de docent en de docent kan deze in zijn/haar eigen OneDrive terugvinden via de link Gedeeld met mij. Ook ontvangt hij/zij een mailtje met een link naar de map.


 

Versiegeschiedenis wordt voor al je documenten automatisch bijgehouden. Maak om die reden geen aparte documenten meer aan. Het is eenvoudig om te zien wie het document gewijzigd heeft en welke versie het meest recent is.

Versies worden bijgehouden of je nu werkt in Office 2016 of Office online (via de browser).

Met onderstaande stappen kun je een vorige versie terugzetten.

  1. Ga naar OneDrive.

  2. Selecteer het document waar je de versiegeschiedenis van wil zien. Dat doe je door voor de naam van je document 1x in het rondje te klikken.

  3. Vervolgens krijg je in de balk bovenaan de optie met drie puntjes met daaronder ‘versiegeschiedenis’.  Een andere mogelijkheid is via de drie puntjes achter de naam van een document. Dit is een snelkoppeling.

4. Wil je een versie terugzetten, klik dan achter de datum op het lijstpijltje en kies voor >Herstellen.

 

Van welke groepen is iemand lid?

Via Lync zie je snel waar iemand lid van is.

  1. Zoek een persoon
  2. Ga met de muis op de persoo staan en kies het visitekaartje
  3. Op het tabblad Lidmaatschap zie je van welke groepen hij of zij lid is.

Prullenbak

Online prullenbak (persoonlijke of groepsOneDrive)

Links in het menu van je OneDrive staat ook de link voor de prullenbak. Hierin vind je alle documenten/mappen/koppelingen die je in de laatste 6 maanden hebt verwijderd. Je documenten staan in de prullenbak eerst 3 maanden in het zogenaamde eerste stadium en vervolgens nog 3 maanden in het tweede stadium. Klik je op Prullenbak dan wordt het eerste stadium zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je een document/map/koppeling terugzetten, selecteer het dan en klik bovenaan op Terugzetten.

 

 

Office 365 zet het bestand op de oorspronkelijke locatie weer terug.

 

Tweede stadium

Klik je op OneDrive en dan prullenbak en je ziet niet je document dan kan je nog kijken in je prullenbak ‘Tweede stadium’. Scroll hiervoor eerste helemaal naar onderen. Daar staat de zin:

Kan je het bestand/de map/koppeling in beide stadia niet terugvinden dan is dat bestand/die map/koppeling echt verwijderd en kan niemand deze meer terug plaatsen.

Prullenbak in OneDrive app (verkenner)

Als je vanuit je OneDrive app (via de WIndows verkenner) een document verwijdert dan staat da document in jouw eigen Windows-prullenbak op je laptop of PC. Daar kan je het document ook weer herstellen.

 

LET OP (zie ook Risico's bij de OneDrive app)

Als je in de OneDrive van een groep zit en je verplaatst een map of document naar bv je D-schijf dan wordt deze map of dat bestand uit de groep verplaatst. In de cloud verdwijnen de documenen dan: niemand van de groep kan er meer bij, behalve jijzelf op je D-schijf. Het lijkt voor de anderen dus net of de map of het document is verwijderd door iemand. Houd hier dus goed rekening mee.Uiteraard geldt dit ook als je een gedeeld document of gedeelde map verwijdert uit je persoonlijke OneDrive.

Bronnen

Dit arrangement is gemaakt door Nova College en vervolgens bewerkt door Noorderpoort en daarna Alfa-College.

Via https://maken.wikiwijs.nl kan je dit arrangement voor je studenten kopieren en op maat aanpassen. Daarbij kan je hoofdstukken toevoegen en ook kan je hoofdstukken al dan niet gekoppeld overnemen. Bij gekoppelde hoofdstukken zal de inhoud meeveranderen zodra deze AlfaConnect-module wordt aangepast. Als je niet koppelt heb je een soort eenmalige kopie gemaakt die je zelf natuurlijk wel kan aanpassen.

  • Het arrangement AlfaConnect is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-12-05 09:15:32
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze wiki worden de mogelijkheden van AlfaConnect uitgelegd.
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    alfaconnect, office365, onedrive

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/sMHNfsD3Ypc
    https://youtu.be/sMHNfsD3Ypc
    Video
    https://youtu.be/4uuzCoTcnaA
    https://youtu.be/4uuzCoTcnaA
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    ter Veen, Klaas. (2017).

    OneDrive

    https://maken.wikiwijs.nl/100084/OneDrive