Inleiding - Multiculturele samenleving

Al eeuwenlang verhuizen mensen van plaats. Emigratie en immigratie zijn een constante factor in de geschiedenis van de mensheid. In de tweede helft van de 20e eeuw nam in West-Europa de immigratie toe. De dekolonisatie, de toenemende welvaart en politiek instabiele situaties elders in de wereld hebben hiervoor gezorgd.

Veel West-Europese landen worden ook wel multiculturele samenlevingen genoemd. In een multiculturele samenleving wonen mensen uit verschillende culturen samen in een land. Kenmerk is dat deze verschillende groepen hun eigen cultuur kunnen behouden.

In Nederland werd lange tijd dit 'multiculturele idee' omarmd. Maar sinds de aanslagen op de Twin Towers (11 september 2001) staat het 'multiculturele idee' van het behouden van de eigen cultuur steeds meer onder druk.

In Frankrijk wonen ook veel immigranten. Het idee van een multiculturele samenleving is daar anders dan hier. Sinds de Franse Revolutie zijn de waarden van 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' bepalend. Kerk en staat zijn strikt van elkaar gescheiden en religieuze uitingen zijn dan ook in het openbare leven min of meer taboe.

Amerika is natuurlijk het immigratieland bij uitstek. Het land is immers 'gesticht' door immigranten. De Amerikaanse maatschappij wordt vaak een 'melting pot' genoemd en geen 'multiculturele samenleving'. De meeste immigranten pasten zich namelijk in rap tempo aan. Zij namen snel de Amerikaanse gewoonten en gebruiken over. Het aantal Amerikanen met wortels in andere delen van de wereld groeit echter rap. Zij willen en kunnen hun oorspronkelijke identiteit niet altijd helemaal opgeven. Daarom spreken veel wetenschappers liever van een salad bowl (sla-kom), waarin allerlei verschillende elementen naast elkaar bestaan, dan van een melting pot die één uniforme identiteit oplevert.

Colofon

Gemaakt met Wikiwijs Maken Het arrangement Multiculturele samenleving is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-02 14:52:34
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open