Pruiken en Revoluties

Pruiken en Revoluties

Home

Welkom op deze website over het 7e tijdvak in de geschiedenis; Pruiken en Revoluties! Op deze website kunt u informatie vinden en een toets maken! Voor meer informatie kunt u terecht bij Sharen en Sil! Veel plezier met het leren over de 18e eeuw!

 

Groetjes,

Sharen en Sil

Kenmerken Pruiken en Revoluties

Kenmerken van het tijdvak Pruiken en Revoluties zijn:

 

  • De mensen wilden leren lezen en schrijven, en gingen dit dus ook doen.
  • In de 18e eeuw droegen mensen vaak pruiken, vandaar de naam van het tijdvak Pruiken en Revoluties.
  • De mensen werden nieuwsgieriger, ze wilden meer weten over van alles, bijvoorbeeld: Waarom is de aarde rond?
  • In dit tijdvak was slavernij normaal! Gelukkig is het uiteindelijk weer afgeschaft.

 

Belangrijke gebeurtenissen

De belangrijke gebeurtenissen in de 18e eeuw zijn:

  • Napoleon Bonaparte kreeg de macht in sommige delen van Europa en voerde meerdere regels in die wij nog steeds hebben in Nederland. De achternaam werd verplicht en rechts rijden op de weg zijn er een paar van.
  • Eise Eisinga maakte in de 18e eeuw het grootste planetarium van de wereld! Een planetarium is een schaalmodel van de ruimte, die echt werkt. Zo kun je bijvoorbeeld zien waar de aarde staat op het moment dat je kijkt. Het planetarium wordt aangedreven door een Friese staartklok.
  • Slavernij was in de 18e eeuw heel normaal. Volwassenen en kinderen werden verkocht en gekocht, vaak door criminelen. Ze haalden de slaven vooral uit west Afrika, en werden per schip naar Nederland gebracht. Veel te veel Afrikanen werden in te kleine ruimtes onder het dek gepropt. Het is daar heet en benauwd en ze bleven de hele reis vastgebonden zitten. Een vreselijke reis die soms wel een paar maanden duurde. Op 1 juli 1863 schaft Nederkand de slavernij af. Er was een groot feest. Gelukkig kunnen wij gewoon leven zonder verhandeld te worden om klusjes te doen!
  • In de pruikentijd, was er geen koning in Nederland, alleen regenten. Ze kregen de macht over het land en dachten alleen maar aan zichzelf, daarom ontstonden er rellen. De prins van Oranje benoemde om die reden verschillende mensen tot stadhouder. Ze deden net als de regenten helemaal niks. Daardoor liep de staatsschuld van de Republiek op, wat de regenten niet erg vonden, want die werden rijk door de rente!

Belangrijke personen in het 7e tijdperk

Belangrijke personen tijdens het tijdvak Pruiken en Revoluties zijn:

  • Eise Eisinga
  • Napoleon Bonaparte
  • Prins van Oranje
  • Stadhouders en Regenten

 

Samenvatting

De samenvatting over Pruiken en Revoluties:

De tijd van Pruiken en Revoluties was van 1700 tot 1800 en werd ook wel de verlichting genoemd. In deze tijd maakte Eise Eisinga een planetarium, de grootste van de wereld, kwam Napoleon aan de macht en voerde verschillende regels in die we nog steeds hanteren, werden verschillende Afrikanen verhandeld en bahandeld als slaven, maar werd dit ook weer afgeschaft en waren er eerst regenten die niks deden, en daarna de stadhouders die ook niks hebben gedaan. Mensen waren in deze tijd neuwsgieriger dan ooit en wilden alles weten, en leerden lezen en schrijven. Kortom, een SUPER interessante tijd!

 

Waarom de naam Pruiken en Revoluties?

Vanwaar de naam Pruiken en Revoluties?

Pruiken zit in de naam omdat mensen in die tijd pruiken droegen om mooier te zijn, net als make-up nu. Je had pruiken in verschillende soorten en maten, lang en kort, blond of zwart, stijl of krullen, je kon het zo gek niet bedenken of je had zo'n pruik. Ze hadden een speciale pruikenkamer waarin pruiken mooier gemaakt werden met meel. Zo gingen de pruiken nog meer glimmen en kregen ze een mooiere kleur.

Opdracht (verplicht)

Oefening:Opdracht

  • Het arrangement Pruiken en Revoluties is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Basisschool de Koperwiek
    Laatst gewijzigd
    2017-06-15 14:26:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Opdracht

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.