9.3 Ontwikkelingen Europese instellingen

9.3 Ontwikkelingen Europese instellingen

9.3 Ontwikkelingen Europese instellingen

 

De samenwerking van Europa vindt plaats op veel meer terreinen en met veel actoren, dan bij de start van de EGKS. Met meerlanden samenwerken levert ook meer problemen op. Deze samenwerkingsproblemen hebben te maken met het machtsdilemma (hoeveel inspraak krijgt elke actor?) en het soevereiniteitsdilemma (welke actor mag wat bepalen?). Door het maken van bindende afspraken en het instellen van een Hoge Autoriteit worden deze problemen voor de Europese Unie opgelost. Tegelijkertijd is er echter een nieuw probleem ontstaan: nationale parlementen hebben veel minder invloed. De oplossing voor dit probleem is een Europees Parlement dat gekozen wordt door de Europeanen en als taak heeft de Hoge Autoriteit te controleren. Zo hebben we in Europa de volgende actoren met macht:

  • Europese Raad: hierin zitten de regeringsleiders en zij maken onderling afsraken over de grote lijnen van de samenwerking. Zij leggen dit vast in verdragen en deze zijn een soort van grondwet van de Europese Unie. Onthoud voor het volgen van het nieuws dat in de Europese Raad de regeringsleiders zitten en deze Raad begint met 'Europese' en het hoogste niveau is van Europa;
  • Europese Commissie: dit is de Hoge Autoriteit en hierin zitten de commissarissen van Europa ("Ministers van Europa") en zij zijn het dagelijks bestuur van Europa en maken wetsvoorstellen die passen bij de verdragen;
  • Raad van Ministers: per beleidsterrein komen de ministers bij elkaar. Zij functioneren in het verlengde van de regeringsleiders (Europese Raad), maar beslissen telkens op hun eigen terrein. Zij worden ook wel de Raad van Europa genoemd en dat is verwarrend omdat het veel lijkt op de Europese Raad en daarom wordt in dit hoofdstuk alleen Raad van Ministers gebruikt.
  • Europees Parlement: bij Europese verkiezingen wordt dit parlement gekozen en het is hun taak de wetten van de Europese Commissie te controleren en ook kan het parlement de commissie ontslaan.

Kijk onderstaand filmpje voor meer informatie

De volgende vragen gaan over onderstaand nieuwsbericht.

Het nieuwsbericht gaat over vloggers die geregeld reclame maken in hun vlogs, maar dit niet altijd duidelijk vermelden. Inmiddels is er een Europees wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat vloggers verplicht zijn om in hun vlog te vermelden dat zij gesponsord worden en dus reclame maken.

EINDOPDRACHT

Maak de volgende opdracht door op de cijfers in de vakjes te klikken en de genoemde begrippen in het juiste vakje in te vullen

Ga naar goformative.com/join en gebruik de code H8ZSND

 

Colofon

Het arrangement 9.3 Ontwikkelingen Europese instellingen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Berdien Udding Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-12-13 11:28:40
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
https://www.youtube.com/watch?v=f13hn5wCUpc
https://www.youtube.com/watch?v=f13hn5wCUpc
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open