Mens en Maatschappij
Mundo thema 4: rampen en plagen
Vluchtelingencrisis
Vluchtelingencrisis
Startpagina
Mensen vluchten om verschillende redenen. Door oorlog, overstromingen of aardbevingen kunnen mensen gaan vluchten. Wanneer mensen vluchten laten ze alles achter zich. Ze nemen vaak weinig of geen spullen mee en hebben geen thuis meer. In deze opdracht ga jij meer leren over het leven van vluchtelingen. Hierbij gaan wij ook kijken naar de vluchtelingencrisis die momenteel plaats vindt in Europa.
Leerdoelen
Deze opdracht gaat over het onderwerp: vluchtelingen. Hierbij kijken we naar de vluchtelingencrisis in Europa. De afgelopen lessen hebben wij gekeken naar thema 4: rampen in Afrika. Hierbij hebben wij het in de les ook gehad over de vele oorlogen en gewapende conflicten die plaatsvinden in Afrika. In deze opdracht ga je kijken naar oorlogen en gewapende conflicten in de wereld.
Bij deze opdracht horen de volgende lesdoelen:
Waar komen de vluchtelingen vandaan?
Waarom vluchten mensen?
Waar trekken vluchtelingen langs en waar willen ze naar toe?
Waar worden vluchtelingen opgevangen?
Hoe ziet het leven eruit van een iemand die gevlucht is?
De opdracht sluit aan bij de kerndoelen Mens en Maatschappijleer. De volgende kerndoelen zullen aanbod komen in deze opdracht:
38. De leerling leert een eigentijds beeld van de eigen omgeving, Nederland, Europa en de wereld te gebruiken om verschijnselen en ontwikkelingen in hun omgeving te plaatsen.
39. De leerling leert een eenvoudig onderzoek uit te voeren naar een actueel maatschappelijk verschijnsel en de uitkomsten daarvan te presenteren.
46. De leerling leert over de verdeling van welvaart en armoede over de wereld, hij leert de betekenis daarvan te zien voor de bevolking en het milieu, en relaties te leggen met het (eigen) leven in Nederland.
47. De leerling leert actuele spanningen en conflicten in de wereld te plaatsen tegen hun achtergrond, en leert daarbij de doorwerking ervan op individuen en samenleving (nationaal, Europees en internationaal), de grote onderlinge afhankelijkheid in de wereld, het belang van mensenrechten en de betekenis van internationale samenwerking te zien.
De aanpak
Je maakt deze lesbrief alleen of samen met een medeleerling.
De uitwerking kost ongeveer drie lesuren (van 60 minuten).
De antwoorden van de vragen zet je op papier en lever je in bij je docent
Voor deze opdracht krijg je een cijfer
Lees goed wat je bij elke opdracht moet doen
Uitwerking:
Je gaat eerst alle opdrachten maken in de wikiwijs. Vervolgens verwerk je de kennis die je hebt geleerd via de wikiwijs in een A3 poster. Deze poster is onderdeel van je beoordeling. De posters worden ook in school opgehangen om andere leerlingen wat te vertellen/leren over de vluchtelingencrisis.
Je wordt beoordeeld op de volgende onderdelen:
Uiterlijk: hoe ziet je poster eruit? Is er netjes gewerkt? Heb je een goede afwisseling tussen afbeeldingen en tekst? Ben je creatief geweest?
Inhoud: wat heb je allemaal voor inhoud op je poster staan? Zijn de teksten zelfgeschreven? Is de inhoud duidelijk voor iemand die niets over het onderwerp weet?
Algemene indruk: hoe heb je gewerkt aan je poster? Was de rolverdeling in jullie tweetal goed? Hebben jullie de tijd goed benut?
Veel succes met het maken van deze wikiwijs opdracht!
Mocht je verdere vragen hebben, stel ze dan aan je docent Mens en Maatschappijleer.
Inleiding + opdracht 1
Het verhaal van Maryam, gevlucht uit Syrie
Een reportage van Jetske van den Elsen in Libanon
Maryam is één van de 700.000 kinderen die gevlucht is uit Syrië. Het meisje heeft al haar spullen verloren. En belangrijker, ze kan haar vriendinnen niet meer zien. Ook weet ze niet hoe het met haar vader gaat, die gevlucht is naar Turkije. Maryam is al een hele tijd niet naar school geweest. Gelukkig kwam ze terecht in een project van War Child. Een paar dagen per week gaat ze naar een veilige plek, waar ze onderwijs krijgt en vriendinnen maakt.
Het verhaal van Maryam, gevlucht uit Syrië
Vragen
Wanneer je het fragment over Maryam haar leven gaat bekijken moet je een aantal vragen beantwoorden.
De vragen zijn:
A. Hoeveel kinderen zijn uit Syrië gevlucht?
B. Met wie is Maryam allemaal gevlucht?
C. Wat is de Ramadan? (als je het anwoord niet weet, zoek dit dan op via: wikikids)
D. Welke verschillen zijn er met het huis van Maryam in Syrië en waar ze nu woont?
E. Hoe komt het dat Maryam niet weet hoe het met haar vader gaat?
F. Wat doet Maryam op het centrum van Warchild?
G. Stelling: 'Het is goed dat Warchild kinderen helpt die gevlucht zijn uit Syrië'. Wat vind jij hiervan? Leg je antwoord uit.
De opdrachten
Opdracht 2 Migreren
Immigratie en emigratie
Wanneer mensen gaan verhuizen noemen we dat ook wel migreren. Maar wat betekenen dan de begrippen emigratie en immigratie? In dit hoofdstuk leer je er alles over! Aan het einde zijn een aantal vragen om je kennis te testen.
Emigreren
Wanneer je in Nederland woont en gaat verhuizen naar een ander land, noemen we dat emigratie. Je gaat je vestigen in een ander land.
Immigreren
Wanneer iemand uit een ander land in Nederland komt wonen noemen we dat immigratie. Er zijn heel veel verschillende soorten immigranten, mensen die zich voor werk, familie, de liefde of een andere reden in Nederland vestigen. Immigranten die hier komen wonen hebben al toestemming van de regering. Immigranten zijn dus niet per definitie asielzoekers, dat zijn mensen die asiel aanvragen omdat het in het land van herkomst bijvoorbeeld onveilig is.
Migreren
Wanneer je gaat emigreren naar bijvoorbeeld Australië en je woont in Nederland. Dan ben je voor Nederlandse begrippen een emigrant, maar voor de Australiërs ben je dan een immigrant. Als je als Australiër emigreert naar Nederland, ben je voor Australië een emigrant en voor ons een immigrant.
Emigratie en immigratie is allebei afgeleid van migreren, wat verhuizen betekent. Emigratie betekent van Nederland naar een ander land verhuizen, het land uit. Immigratie betekent dat mensen vanuit een ander land zich komen vestigen in Nederland, zij komen het land in.
Opdracht 3 Mouna
Bron 1 Eindelijk veilig
Mouna is een jonge moeder uit Syrië. Samen met haar man Yoshua en hun dochtertje Zara zit ze in het aanmeldcentrum Ter Apel. "We woonden in een mooi huis in Aleppo. De wijk is gebombardeerd, onze woning verwoest. Twee buurkinderen werden dood tussen het puin gevonden. Mijn vader is opgepakt en vermoord, mijn neef zit in de gevangenis. Alles is kapot. We zijn gevlucht via Libanon naar Turkije en van daaruit weer met een boot naar Griekenland. We maken ons zorgen over mijn moeder en onze familie in Syrië. Als we kunnen, gaan we terug naar ons land.
4b. Hoe ziet Syrië eruit als je kijkt naar de beelden die je ziet in het Jeugdjournaal?
4c. Kun jij je voorstellen dat er in Nederland oorlog komt? Wat zou er dan veranderen in je leven, denk jij?
Opdracht 5 Vluchtelingen en asielzoekers
Lees de tekst hieronder en bekijk het filmpje over vluchtelingen.
Wat is een asielzoeker?
Een asielzoeker is iemand die om bescherming van een ander land vraagt. Hij vraagt daarmee in dat land asiel aan.
Wanneer is iemand een vluchteling?
Volgens het Vluchtelingenverdrag is een vluchteling iemand die in zijn thuisland goede redenen heeft om bang te zijn voor vervolging. Zo kan iemand worden gevangengezet of mishandeld zijn om huidskleur, zijn godsdienst of zijn nationaliteit. Vaak is iemand zijn politieke overtuiging of seksuele voorkeur de reden om te worden opgepakt.
In Nederland beslist de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de asielaanvraag en of de asielzoeker erkend wordt als vluchteling.
5a. Wat is een vluchteling?
5b. Waarom vluchten mensen? Noem de redenen waarom mensen vluchten.
5c. Waarom is Amina uit Somalië gevlucht?
Opdracht 6 Vluchtroutes
Dit hoofdstuk gaat over de vluchtroutes die mensen nemen om in Europa te komen.
Om de vragen te beantwoorden moet je gebruik maken van kaarten en filmpjes.
6a. Via welk land lopen de twee grootste vluchtroutes vanuit Afrika naar Europa? Kies uit:
A. Via Egypte
B. Via Marokko
C. Via Sardinië
D. Via Sicilië
6b. Wat is de Schengenzone? Kies het juiste antwoord. Bekijk het filmpje (onderaan de pagina).
A. Een verbond van Europese landen om zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.
B. Landen waarmee Luxemburg (waar Schengen ligt) een economisch verdrag heeft gesloten en waar je geen visum nodig hebt om van het ene naar het andere land te reizen.
C. Landen in West-Europa die in de handel samenwerken met de V.S. om de concurrentie van China tegen te gaan.
D. Een Europees verdrag dat vrij verkeer van personen en goederen binnen de lidstaten mogelijk maakt. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied.
6c. Waarom reizen vluchtelingen het liefst via landen in de Schengenzone?
6d. Waarom wordt er gesproken over een mini-Schengen verdrag? (zie filmpje)
Grafiek
Opdracht 8 Bestemming
Bekijk de afbeelding onderaan de pagina en beantwoord de vragen.
8a. In welk Europees land werden de meeste asielaanvragen gedaan?
8b. Hoeveel asielaanvragen werden er gedaan in Nederland?
Lees de volgende bron:
In diezelfde periode kwamen er ook zo'n 6500 vluchtelingen naar Nederland die hun gevluchte familieleden achterna reisden. Inclusief deze 'gezinsherenigers' kwam de totale instroom van vluchtelingen het eerste halfjaar op 15.000. Vanaf september raakte de reguliere asielzoekerscentra in Nederland vol en moesten er nood- en crisisopvanglocaties geopend worden.
8c. Wat zijn gezinsherenigers?
8d. Wat gebeurde er toen de asielzoekerscentra in Nederland vol waren?
Bekijk het nieuwsitem van RTV Noord van september 2015 en beantwoord de vragen.
8e. Hoeveel mensen worden er opgevangen in Ter Apel (tip: zet het filmpje rond 0.60 seconden stil)
8f. Waarom, denk jij, zouden mensen negatief reageren op de noodopvang voor vluchtelingen?
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ving Nederland bijna 1 miljoen Belgische vluchtelingen op. In 1919 waren bijna al deze ontheemden teruggekeerd naar hun vaderland België.
Ook nu komen er veel vluchtelingen naar Nederland. Mag je verwachten dat ook die weer teruggaan naar hun vaderland als de vrede is teruggekeerd? Licht je antwoord toe.
Opdracht 10 Oplossingen?
Voor deze opdracht moet je een bron lezen en een videofragment bekijken. Daarna beantwoord je de vragen.
Bron 1 Een onmenselijke overtocht
Mensensmokkelaars stoppen honderden vluchtelingen bij elkaar in kleine en gammele bootjes, die vaak zinken. "De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch en dat mag niet langer voortduren. Wij kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven bij de oversteek naar Europa", zei EU-president Donald Tusk.
10A.
Het zou mooi zijn als de grote stromen asielzoekers zouden stoppen. Vooral voor de vluchtelingen zelf. Bedenk manieren om de vluchtelingenstromen naar Europa te verminderen. Hoe kunnen we dit tegengaan?
10B.
Wat voor gevoelens/emoties heb jij bij de vluchtelingencrisis?
10C.
Wat zou jij, denk jij, kunnen doen om vluchtelingen in Nederland te kunnen helpen?
10D.
Stelling: Nederland moet stoppen met de opvang van vluchtelingen.
Geef je mening over deze stelling en licht je antwoord toe.
10E.
Waarom is het verstandig om de vluchtelingen te verspreiden over Europa?
Het arrangement Vluchtelingencrisis is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Daphne Drenth
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-06-27 08:48:21
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.