De tovertafel

De tovertafel

Wat houdt de tovertafel in?

De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven de eettafel van de zorginstelling bijvoorbeeld. Hierin zitten onder andere een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, luidspreker en processor waarmee de spellen op tafel worden geprojecteerd. De kleurrijke projecties reageren op hand- en armbewegingen. Zo kunnen de bewoners zelf spelen met het licht.

Voorbeeld van verschillende spellen

Tovertafel in gebruik

Interview in de Nursing over de tovertafel

Wat is de Tovertafel?

'Een kastje dat je boven een willekeurige eettafel hangt, dat allemaal beelden kan projecteren op de tafel. Zoals visjes, vlinders, of herfstblaadjes. Een infrarood sensor detecteert handen op de tafel. Zo kan de demente cliënt bijvoorbeeld blaadjes van de tafel "vegen", visjes verjagen, of een bal overtikken. Het doel is om de apathie van dementerenden te doorbreken, en ze in beweging te brengen.'

Hoe reageren cliënten?

'Heel goed. Mensen die voor zich uitstaren leven ineens op als we de Tovertafel aanzetten. Een mevrouw was vaak tegendraads. Op alles wat de verzorgenden zeiden, had ze een weerwoord. Dus nee, ze wilde niet aan activiteiten meedoen, en dus ook niet aan de Tovertafel komen zitten. We zetten hem alsnog aan, en uiteindelijk kwam ze er toch uit zichzelf erbij. Dat is ook het mooie: je hebt er als cliënt geen hulp bij nodig. De Tovertafel zorgt voor het stimuleren van de cliënten. Bij de lancering in het verpleeghuis kwamen compleet nieuwe mensen in contact met de tafel. We zetten hem aan, en ze begonnen meteen te lachen. Fantastisch om te zien!'

Wat zijn de reacties van het personeel?

'De reacties zijn tot nu toe heel positief. Ik denk dat ze het prettig vinden dat ze iets kunnen aanzetten, als ze druk zijn met zorgen voor andere cliënten. Ook activiteitenbegeleiders kunnen er ook mee aan de slag, als groepsactiviteit. Belangrijk is dat binnen deze groep elke dementerende kan de eigen capaciteiten inzetten. Dus één die mobiel is, raakt het eerste deel van het spreekwoord aan, de ander leest het voor, en een derde maakt het spreekwoord af. Het verbindt cliënten dus ook met elkaar. Daarnaast denk ik dat het ook een leuke activiteit is om met kleinkinderen te doen.'

  • Het arrangement De tovertafel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Alice Aarnink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-05-24 15:29:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De tovertafel is een speelse interactieve lichtprojectie die kinderen, volwassenen en ouderen verleiden om in beweging te komen en samen plezier te hebben. De spellen zijn ontwikkeld voor mensen om zowel op fysiek, sociaal als op mentaal vlak te stimuleren.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Tovertafel in gebruik
    https://www.youtube.com/watch?v=oCV1iXrmjkM
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.