Hulpmiddelen bij communiceren

Hulpmiddelen bij communiceren

Inleiding

Dit arrangement is tot stand gekomen tijdens de werksessie EMB van 10 mei 2017 en aangevuld tijdens de sessies van 13 november en 28 september 2020. Tijdens de sessies zijn o.a. ervaringen gedeeld en tips uitgewisseld rond het thema 'communicatie'.

De gedeelde ervaringen zijn gebundeld in dit Wikiwijs-arrangement.

Dit arrangement is ge-updated in september 2023.

Digitaal schrift / beeld-/levensverhaal

Parro

Website van Parro

Parro is een communicatie app (en website) voor school en ouders. De klassenleiding kan op deze manier gemakkelijk een dagverslag sturen en foto's delen. Je kunt kiezen of je dit voor de hele klas of per leerling doet.

Pictello (iPad)

Website van Pictello

iPad of mobiel van de leerling

Tip tijdens de werksessie van 13 november: gebruik de mobiel van de leerling. 

Heeft de leerling een mobiel dan kan je die supergemakkelijk gebruiken om even iets in te spreken of een paar foto's / filmpjes te maken over de dag. 

Prima hulpmiddel voor je leerling om thuis te vertellen wat hij/zij beleefd heeft. 

Klasbord (Windows, iPad, Android)

Website Klasbord

Klasbord is een gesloten omgeving waar je informatie kunt delen en ouders en betrokkenen een kijkje kunt verschaffen in de keuken van de klas. Klasboek is gratis.

 

Tip vanui de werksessie EMB: Lijkt een beetje op het Sherpa levensboek. Klasboek is echter in principe gericht op een 'klas'. Tip: als je per leerling een klas aanmaakt, kun je het ook persoonlijk gebruiken.

App is gratis downloadbaar voor Windows, Android en Apple/iPad

 

Klik hier voor meer informatie

ParentCom

Website ParentCom

Sherpa levensboek app (iPad)

De Levensboek-app van Sherpa is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking en de mensen die hen vertegenwoordigen. Zij kunnen met behulp van de app op een eenvoudige manier bijzondere momenten en gebeurtenissen in hun leven delen met familie, vrienden, vertegenwoordigers en begeleiders.

Tip vanuit de werksessie EMB: Sherpa levensboek kan ook gebruikt worden als heen en weer schriftje. Kost ongeveer 2,95 per jaar en dan kan je oneindig veel dingen erop maken. Het is op een heel persoonlijke manier te gebruiken. Voor de iPad.

 

Klik hier voor meer informatie

Social Schools

Website Social Schools

Spraakcomputers & apps

Tobii Dynavox Communicator

Tobii Dynavox Communicator is een programma waarmee op eenvoudige wijze dynamische communicatiekaarten (paginasets) gemaakt kunnen worden. De kaarten kunnen uiteenlopende vormen aannemen met letters, cijfers, volledige teksten, symbolen of andere plaatjes. De toetsen kunnen zeer veel verschillende acties uitvoeren.

Communicator 5
Communicator 5

Eline spreekt (iPad)

Eline spreekt

Spraakcomputer ‘Eline Spreekt’ is een iPad app en helpt mensen met een beperking makkelijk te communiceren.

‘Eline spreekt’ is, net als de iPad, in alle opzichten simpel en intuïtief in gebruik. Bepaal zelf  indeling en inhoud en pas deze gemakkelijk aan. Voor installatie & updates heb je geen PC of Mac nodig.

 

Tip vanuit werksessie EMB: werkt zeer gemakkelijk. Er zijn ouders die dit zelf aanschaffen voor hun kind. Het inspreken gaat op een simpele manier. Kosten € 99 per jaar.

 

Klik op de link voor meer informatie

Grid for iPad

Enkele leerlingen van Hub Noord-Brabant locatie Rosmalen werken met deze app. De app is best prijzig (ongeveer € 400,00). Ouders kunnen zelf bij de zorgverzekering navragen of deze app vergoed wordt.

Voordeel van deze app ten opzichte van een spraakcomputer:

  • Kleiner (kleine tablet) van formaat.
  • Gebruiksvriendelijker. je kan nieuwe begrippen toevoegen terwijl je contact hebt met de leerling

Website van Grid for iPad

Hehajo (iPad)

He Hajo is een app die communiceren met behulp van picto’s makkelijk maakt. He hajo is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke of communicatiebeperking die hun bedoelingen overbrengen met picto’s.

Picto’s laten zien wat je wilt. Ze vertellen wat je wilt zeggen. Dankzij de mogelijkheid om de picto’s als een zin af te spelen, kun je je stem laten horen. En zo leer je ook nog eens snel nieuwe woorden. Het is zelfs mogelijk om je eigen picto’s te maken.

 

Tip uit de werksessie EMB: Lijkt op 'Eline spreekt' maar de interface is wat complexer.

Klik hier voor meer informatie

Praatapps

Website Praatapps
Apps om spraak, taal en communicatie te stimuleren.

Praatknop

Algemene tips voor het gebruik van eenvoudige ondersteunde communicatie op de groep, bv met een Big Mack of andere praatknop.

Praatknop

Linkx-app (Android, iPad) (woorden leren)

interactieve tags en een app, waarmee je alles om je heen kunt leren benoemen

De LINKX-speelkit bestaat uit:
  1. slimme houten tags die staan voor een woord, zin of liedje
  2. LINKX-app verbindt met je tags
  3. elastieken koord om je tag te verbinden met een voorwerp
  4. afbeeldingen in tags bieden nog meer mogelijkheden
     

Klik hier voor meer informatie

Widgit Go-NL (iPad)

Spraak-app waarmee je je eigen content kunt creëren. Goed inzetbaar voor kinderen met communicatieve beperkingen.

Kosten € 69,99.

Artikel over Widgit Go-NL

https://apps.apple.com/nl/app/widgit-go-nl/id880952003

Pictogrammen

Sclera

Alle picto's van Sclera mogen gratis worden gedownload en gebruikt. Voorwaarde is naamsvermelding en niet commercieel.

Picto's Sclera

Visitaal (voorheen Vijfhoek)

Een 'Doe Doos' maken met (Visitaal) pictogrammen

 

Bron: Spelpartnershop.

De pictogrammen van Visitaal (voorheen Vijfhoek) zijn niet gratis.

Klik hier voor meer informatie

PECS

Bron: PECS (Engelstalig)

PECS staat voor Picture Exchange Communication System. Het is een ondersteund communicatiemiddel waarbij diverse communicatieve vaardigheden worden aangeleerd. Kinderen/volwassenen, met een ontwikkelingsstoornis, leren om snel, functioneel en op eigen initiatief te communiceren.


Klik hier voor meer informatie

 

 

 

 

Picogrammen zoeken/printen met Picto-selector

Picto-Selector is een gratis hulpmiddel om dagritmekaarten te maken. Het wordt door veel docenten en ouders gebruikt. Maar er zijn ook verhalen van mensen die het gebruiken voor dementerenden.

De download bevat meer dan 28000 picto's (plaatjes) vertaald naar het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Deens en Spaans. (Sommige picto's zijn ook vertaald naar Arabisch, Zweeds, Italiaans, Portugees, Braziliaans en Indonesisch)

Picto-Selector maakt het maken van dagritmekaarten eenvoudiger door:

  • Snelle zoek opties om de gewenste plaatjes te vinden
  • Automatisch bepalen van de grootte, afhankelijk van het gewenste aantal regels en kolommen.

Aanvankelijk werden alleen de picto's van Sclera gebruikt, maar inmiddels ook uit andere bronnen.

Website pictoselector

Klik hieronder voor een handleiding:

Hanldleiding Picto-selector

 

Communicatiemethoden

Website met verschillende communicatiemethoden

Communicatiemethoden
Website met verschillende communicatiemethoden waaronder bijvoorbeeld Ervaar het Maar.

Ankers

Ankers zijn thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Speciaal voor Stichting Milo zijn prentenboeken ontwikkeld voor ankergestuurde instructie. Deze methode is het uitgangspunt voor het behandelprogramma KLIN©.

KLIN© werkt vanuit ‘ankergestuurde instructie’. Loes Luijten, behandelcoördinator KLIN©: ”Er zijn verschillende ankers ontwikkeld voor het bereiken van ontwikkelingsdoelen. Zo is het anker Bouwen gericht op actief bezig zijn en het anker Familie is gericht op wie ben ik, wie staan er om me heen, hoe ziet mijn huis er uit en hoe ziet mijn lijf er uit.

Ankers helpen kinderen om te communiceren

BIM Beleven in Muziek

Methode ontwikkeld door Patrick Meuldijk.

BiM-werkwijze

De Liedjeskist

De Liedjeskist bestaat uit 35 voorwerpen die verwijzen naar een liedje. Aan deze voorwerpen zijn foto’s en plaatjes gekoppeld. Ook is er een instructieboekje met daarin de theoretische achtergrond en een beschrijving van de liedjes. Daarnaast is er een CD aanwezig waarop alle liedjes zijn ingezongen. De Liedjeskist heeft een verwijzersvoorwerp, verwijzersfoto, verwijzersplaatje en een verwijzersliedje.

Muziek leert

“Muziek leert” is een film over drie, binnen Visio Onderwijs Breda ontwikkelde methoden voor onderwijs aan leerlingen met een ernstige meervoudige beperking. De film is gemaakt in opdracht van Visio Onderwijs en Visio International en laat zien wat voor een positief effect deze methoden hebben op het onderwijs aan deze leerlingen.

"Muziek leert" bij Visio Onderwijs in Breda

Ondersteuning

Boek iCon Apps

Boek iCon Apps, Initiatieven nemen in communicatie ondersteuning met Apps
Dit boek van Hans van Balkom en anderen uit 2012 beschrijft 83 apps voor communicatieontwikkeling en -ondersteuning. In het boek wordt beschreven en aangegeven hoe de iPad en apps aangepast en toegankelijk gemaakt kunnen worden. Op bijgevoegde webpagina staat beschreven hoe u het boek kunt bestellen.

Het communicatiepaspoort

Koninklijke Visio ontwikkelde het Communicatiepaspoort. Deze interventie heeft als doel het snel begrijpen van gedragingen van een leerling/cliënt met (ernstig) meervoudige beperkingen (EMB)/Visuele Verstandelijke Beperkingen, en hoe hierop juist te handelen (snelle overdracht). Te gebruiken in het dagelijkse werk met de leerling/cliënt, bijvoorbeeld voor: nieuwe klassenleiding, therapeuten, invallers, pleinwacht, zorgbegeleiders, logeeropvang, familie en kennissen.

Communicatiepaspoort Koninklijke Visio: "Ik word begrepen."

Geef me de 5

De Geef me de 5-methodiek kenmerkt zich door duidelijke en voorspelbare communicatie.

Deze methodiek heeft zijn diensten bewezen in de begeleiding van mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Ook in de ondersteuning van mensen met EMB kan 'Geef me de 5' nuttig zijn. Bijvoorbeeld omdat er kenmerken van ASS zijn of om meer duidelijkheid te bieden.

De Geef me de 5-methodiek op school voor speciaal basisonderwijs Aquamarijn

Website van Geef me de 5
De Geef me de 5 methodiek in het onderwijs.

Stichting Milo

Stichting Milo

 

Opstellen communicatie competentie profiel (CCP)

Stichting Milo zoekt de leerling zowel in de klas als thuis op en stelt op basis van de bevindingen een Communicatie Comptentie Profiel op. Van hieruit worden aanknopingspunten voorgesteld voor geschikte technische hulpmiddelen én worden tips gegeven aan de omgeving: hoe kunnen zoveel mogelijk kansen voor communicatie worden gegeven?

CCP door stichting Milo

TEACCH

TEACCH is een interventieprogramma voor de behandeling en begeleiding van personen met autisme of een autismespectrumstoornis. Visualisering (plaatjes en pictogrammen) en voorspelbaarheid staan centraal.

Teacch-model op de DynamicaXL-scholen

Wikipedia over TEACCH
Wat is TEACCH?

Website Applied Behavior Analysis Programs
What is the TEACCH Method?

Website van Teacch
teacch.com

Kennisportaal van Visio

Dit is een up-to-date website van Visio waarop je veel informatie vindt over communicatie en slechtziende en blinde mensen met een Ernstig Meervoudige Beperking.

Kennisportaal meervoudig beperkt en communicatie van Visio

KMD Boekje Heb je even

KMD Boekje Heb je even
Dit boekje is voortgekomen uit een werkgroep Communicatie van de Tyltylschool Rotterdam. We hebben een boekje gemaakt met tips voor communicatie die geen of weinig tijd kosten, maar wel leuk zijn! Het boekje is speciaal voor ouders en verzorgers van íeder kind. Maar ook leuk voor oma’s, opa’s, PBG’ers en zelfs de juffen en meesters van de klas. We hebben geprobeerd om de belevingswereld van kinderen te vatten in 16 onderwerpen. Op iedere bladzijde kun je aan de gang met tips, woorden die bij het onderwerp horen (voor kinderen tot 2 jaar en 6 maanden), voorbeelden die je kunt zeggen en informatie over taal en eten & drinken.

Geef aanvullingen door!

Heb je aanvullingen of opmerkingen bij dit arrangement? Geef ze door aan emblesmateriaal@gmail.com en ze worden in dit arrangement verwerkt.