Dit arrangement is tot stand gekomen tijdens de werksessie EMB van 10 mei 2017 en aangevuld tijdens de sessies van 13 november en 28 september 2020. Tijdens de sessies zijn o.a. ervaringen gedeeld en tips uitgewisseld rond het thema 'communicatie'.
De gedeelde ervaringen zijn gebundeld in dit Wikiwijs-arrangement.
Parro is een communicatie app (en website) voor school en ouders. De klassenleiding kan op deze manier gemakkelijk een dagverslag sturen en foto's delen. Je kunt kiezen of je dit voor de hele klas of per leerling doet.
Tobii Dynavox Communicator is een programma waarmee op eenvoudige wijze dynamische communicatiekaarten (paginasets) gemaakt kunnen worden. De kaarten kunnen uiteenlopende vormen aannemen met letters, cijfers, volledige teksten, symbolen of andere plaatjes. De toetsen kunnen zeer veel verschillende acties uitvoeren.
Communicator 5
Eline spreekt (iPad)
Eline spreekt
Spraakcomputer ‘Eline Spreekt’ is een iPad app en helpt mensen met een beperking makkelijk te communiceren.
‘Eline spreekt’ is, net als de iPad, in alle opzichten simpel en intuïtief in gebruik. Bepaal zelf indeling en inhoud en pas deze gemakkelijk aan. Voor installatie & updates heb je geen PC of Mac nodig.
Tip vanuit werksessie EMB: werkt zeer gemakkelijk. Er zijn ouders die dit zelf aanschaffen voor hun kind. Het inspreken gaat op een simpele manier. Kosten € 99 per jaar.
Enkele leerlingen van Hub Noord-Brabant locatie Rosmalen werken met deze app. De app is best prijzig (ongeveer € 400,00). Ouders kunnen zelf bij de zorgverzekering navragen of deze app vergoed wordt.
Voordeel van deze app ten opzichte van een spraakcomputer:
Kleiner (kleine tablet) van formaat.
Gebruiksvriendelijker. je kan nieuwe begrippen toevoegen terwijl je contact hebt met de leerling
Kojo is een alles-in-een computer met oogbesturing, speciaal gemaakt voor professionals die werken met kinderen en volwassenen met ernstige motorische of meervoudige beperkingen. De Kojo is te gebruiken voor spel, communicatieontwikkeling, therapie en diagnostiek, en is ideaal om oogbesturing met meerdere cliënten uit te proberen en te oefenen.
Op De Wegwijzer in Ede wordt in een leerroute 1 klas gewerkt met de Kojo. Zij zijn hier erg enthousiast over. Deze wordt ingezet om (een aantal) leerlingen individueel of soms in tweetallen ermee te laten werken. Veelal is dit nog het doen van spelletjes middels oogbesturing of knop(pen). Een knop is eenvoudig aan te sluiten. HelpKidzLearn, Het Sprekend Boek, Magic Eye FX, Beleefgames, Look to Learn, Target and Touch, EyeGaze (3 programma's), TD Snap, Omnidu, De Beweegliedjes en Prowise zijn programma's die gebruikt worden. Het streven is dat een leerling 2x per week op de Kojo werkt. Niet alle leerlingen werken erop. Vaak werkt er ook een groepje met een andere juf op de Prowise All in One middels een schakelknop. Er is een schriftje waarin per leerling wordt bijgehouden wat de leerling leuk vindt. Na het werken op de Kojo wordt deze weer veilig weggezet in een aparte ruimte.
Widgit Go-NL (iPad)
Spraak-app waarmee je je eigen content kunt creëren. Goed inzetbaar voor kinderen met communicatieve beperkingen.
PECS staat voor Picture Exchange Communication System. Het is een ondersteund communicatiemiddel waarbij diverse communicatieve vaardigheden worden aangeleerd. Kinderen/volwassenen, met een ontwikkelingsstoornis, leren om snel, functioneel en op eigen initiatief te communiceren.
Picto-Selector is een gratis hulpmiddel om dagritmekaarten te maken. Het wordt door veel docenten en ouders gebruikt. Maar er zijn ook verhalen van mensen die het gebruiken voor dementerenden.
De download bevat meer dan 28000 picto's (plaatjes) vertaald naar het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Deens en Spaans. (Sommige picto's zijn ook vertaald naar Arabisch, Zweeds, Italiaans, Portugees, Braziliaans en Indonesisch)
Picto-Selector maakt het maken van dagritmekaarten eenvoudiger door:
Snelle zoek opties om de gewenste plaatjes te vinden
Automatisch bepalen van de grootte, afhankelijk van het gewenste aantal regels en kolommen.
Aanvankelijk werden alleen de picto's van Sclera gebruikt, maar inmiddels ook uit andere bronnen.
De Liedjeskist bestaat uit 35 voorwerpen die verwijzen naar een liedje. Aan deze voorwerpen zijn foto’s en plaatjes gekoppeld. Ook is er een instructieboekje met daarin de theoretische achtergrond en een beschrijving van de liedjes. Daarnaast is er een CD aanwezig waarop alle liedjes zijn ingezongen. De Liedjeskist heeft een verwijzersvoorwerp, verwijzersfoto, verwijzersplaatje en een verwijzersliedje.
“Muziek leert” is een film over drie, binnen Visio Onderwijs Breda ontwikkelde methoden voor onderwijs aan leerlingen met een ernstige meervoudige beperking. De film is gemaakt in opdracht van Visio Onderwijs en Visio International en laat zien wat voor een positief effect deze methoden hebben op het onderwijs aan deze leerlingen.
"Muziek leert" bij Visio Onderwijs in Breda
Ondersteuning
Het communicatiepaspoort
Koninklijke Visio ontwikkelde het Communicatiepaspoort. Deze interventie heeft als doel het snel begrijpen van gedragingen van een leerling/cliënt met (ernstig) meervoudige beperkingen (EMB)/Visuele Verstandelijke Beperkingen, en hoe hierop juist te handelen (snelle overdracht). Te gebruiken in het dagelijkse werk met de leerling/cliënt, bijvoorbeeld voor: nieuwe klassenleiding, therapeuten, invallers, pleinwacht, zorgbegeleiders, logeeropvang, familie en kennissen.
Communicatiepaspoort Koninklijke Visio: "Ik word begrepen."
Geef me de 5
De Geef me de 5-methodiek kenmerkt zich door duidelijke en voorspelbare communicatie.
Deze methodiek heeft zijn diensten bewezen in de begeleiding van mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Ook in de ondersteuning van mensen met EMB kan 'Geef me de 5' nuttig zijn. Bijvoorbeeld omdat er kenmerken van ASS zijn of om meer duidelijkheid te bieden.
De Geef me de 5-methodiek op school voor speciaal basisonderwijs Aquamarijn
Stichting Milo zoekt de leerling zowel in de klas als thuis op en stelt op basis van de bevindingen een Communicatie Comptentie Profiel op. Van hieruit worden aanknopingspunten voorgesteld voor geschikte technische hulpmiddelen én worden tips gegeven aan de omgeving: hoe kunnen zoveel mogelijk kansen voor communicatie worden gegeven?
TEACCH is een interventieprogramma voor de behandeling en begeleiding van personen met autisme of een autismespectrumstoornis. Visualisering (plaatjes en pictogrammen) en voorspelbaarheid staan centraal.
Dit is een up-to-date website van Visio waarop je veel informatie vindt over communicatie en slechtziende en blinde mensen met een Ernstig Meervoudige Beperking.
KMD Boekje Heb je even
Dit boekje is voortgekomen uit een werkgroep Communicatie van de Tyltylschool Rotterdam. We hebben een boekje gemaakt met tips voor communicatie die geen of weinig tijd kosten, maar wel leuk zijn! Het boekje is speciaal voor ouders en verzorgers van íeder kind. Maar ook leuk voor oma’s, opa’s, PBG’ers en zelfs de juffen
en meesters van de klas.
We hebben geprobeerd om de belevingswereld van kinderen te vatten in 16 onderwerpen. Op iedere bladzijde kun je aan de gang met tips, woorden die bij het onderwerp horen (voor kinderen tot 2 jaar en 6 maanden), voorbeelden die je kunt zeggen en informatie over taal en eten & drinken.
Geef aanvullingen door!
Heb je aanvullingen of opmerkingen bij dit arrangement? Geef ze door aan emblesmateriaal@gmail.com en ze worden in dit arrangement verwerkt.
Het arrangement Hulpmiddelen bij communiceren is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen
3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie
onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Dit materiaal is tot stand gekomen n.a.v. de bijeenkomst 'werksessie EMB' d.d. 10 mei 2017 waarin diverse tools zijn uitgewisseld t.b.v. communicatie met en van EMB-leerlingen.
Dit materiaal is tot stand gekomen n.a.v. de bijeenkomst 'werksessie EMB' d.d. 10 mei 2017 waarin diverse tools zijn uitgewisseld t.b.v. communicatie met en van EMB-leerlingen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.