Geschiedenis Tijdvak 10 04

Imperialisme en modern imperialisme

Engeland strekt zijn tentakels uit over
de wereld

In de 15e en 16e eeuw waren grote delen van de wereld koloniën geworden van Europese landen. Uit de koloniën werden allerlei producten gehaald die in de Europese landen verhandeld werden. De Europese landen hadden veel macht in de koloniën; je noemt dat imperialisme.

Vanaf de 19e eeuw veranderde de relatie tussen de Europese landen en de koloniën.
De landen waren niet alleen interessant voor hun producten, maar ook als afzetgebied. Door de toename van het aantal fabrieken in Europa was de productie van goederen toegenomen. En deze producten konden ook in de koloniën worden verkocht.
Vanaf dat moment wordt gesproken van modern imperialisme. Europese landen gingen zoveel mogelijk landen in Afrika en Azië veroveren.

Dekolonisatie

Streven naar onafhankelijkheid
Veel Europese landen hadden koloniën. Bijvoorbeeld in Afrika, Zuid-Amerika of Azië. Landen met koloniën worden 'moederlanden' genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog brak er een roerige periode aan in de koloniën.
De Europese landen hoopten dat de situatie van voor de oorlog zou terugkeren. Maar het bezit van koloniën werd steeds meer ter discussie gesteld. En ook in de koloniën streefde de bevolking juist naar onafhankelijkheid.
Dat streven naar dekolonisatie gebeurde vaak onder leiding van een nationalistische beweging.

Het resultaat was dat in de tweede helft van de 20e eeuw Europa bijna alle koloniale bezittingen kwijt raakte.

Met geweld - geweldloos

Mahatma Gandhi

Landen in Europa kregen na WO II te maken met onafhankelijkheidsbewegingen. Soms waren de bewegingen vreedzaam maar vaak kwam er geweld aan te pas.

Geweld
De dekolonisatie van Nederlands-Indië ging gepaard met veel oorlogsgeweld. In augustus 1945 riep de nationalistische partij de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië uit. Nederland stuurde militairen naar Indonesië. Deze strijd werd 'politionele actie' genoemd. Maar het ging om een oorlog. Nederland verloor de strijd en erkende Indonesiė in 1949.

Geweldloos
De bekendste voorvechter van geweldloos verzet was Mahatma Gandhi in India. India was een Engelse kolonie. Gandhi riep de bevolking op om geen Engels textiel meer te kopen. De Engelsen zagen in dat tegen een onwillige bevolking niets te beginnen was.
India werd in 1947 onafhankelijk.

  • Het arrangement Geschiedenis Tijdvak 10 04 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-03-16 12:58:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld