- We lopen langs het oosterdok richting prins Hendrikkade
Het Oosterdok ontstond in 1832 toen door aanleg van de Oosterdoksdam dit deel van het IJ werd afgescheiden en daardoor ook geen eb en vloed meer kende in het toen nog in open verbinding met de Zuiderzee staande IJ.
Waterbeheer is nog steeds de belangrijkste functie van onze grachten. Zonder grachten zou de stad verdrinken. Ook om gezondheidsredenen is waterbeheer van levensbelang.
Toen windmolens de klus nog moesten klaren, joeg de stank van het water in windstille, droge periodes de Amsterdammers massaal de stad uit. Eén gracht is zelfs om die reden gedempt bij koninklijk decreet, van de enige koning die ooit in Amsterdam heeft gewoond.
Het water in de grachten is nu schoner dan het ooit is geweest in hun geschiedenis. Driemaal per week worden de meeste sluizen rondom de stad ´s nachts afgesloten. Vanuit het IJsselmeer wordt dan schoon water binnengepompt dat een stroming veroorzaakt waardoor vuil grachtenwater via openstaande sluizen aan de andere kant van de stad wordt geloosd. Gespecialiseerde reinigingsboten met waterscheppen en netten patrouilleren regelmatig om het oppervlak schoon te houden. Sinds 2005 zijn alle woonboten verplicht aangesloten op de stadsriolering.
Na brug 279 (kikkerbilsluis), deze brug is in 1941 gebouwd. Op een schilderij uit begin 1600 staat op deze plaats al een brug geschilderd.
- Na de brug steken de weg over en gaan de de kalkmarkt op.
- We lopen nu langs de Oude schans.
Vanaf de begintijd van de stad hebben natuurlijke en gegraven waterwegen er een belangrijke rol gespeeld bij de waterbeheersing, het transport en de verdediging tegen vijandige legers. Kenmerk van de grachten is dat het gegraven wateren zijn, dit in tegenstelling tot natuurlijke wateren, zoals rivieren.
Tussen 1515 en 1518 groef men een arm van de Amstel uit (de Zwanenburgwal) tot de Nieuwe Gracht (zoals de Oudeschans oorspronkelijk heette).
In 1833 kreeg de Oudeschans na een gerucht dat er spoken gezien waren de bijnaam spokenkade.
De Montelbaanstoren is een Amsterdamse toren uit 1516 aan de Oudeschans 2. De oorsprong van de naam is onbekend. De toren heeft als bijnaam Malle Jaap, omdat de klokken van de toren ooit op onregelmatige tijden spontaan begonnen te spelen.
De toren is gebouwd toen het middeleeuws Amsterdam werd uitgebreid door het industrieterrein Lastage bij de stad te trekken.
We komen veel Amsterdammertjes (paaltjes) tegen. Van oorsprong was het amsterdammertje een kleine kanonsloop op zijn kop in de grond geplaatst. In de tijd van het paard met wagen en de niet duidelijk afgebakende weg of stoep kwam het geregeld voor dat de gevel van een hoekhuis werd geschampt. Om dat te voorkomen werden de amsterdammertjes geplaatst.
De eerste amsterdammertjes verschenen in de 18e eeuw in het straatbeeld van Amsterdam . In Amsterdam staan de drie andreaskruisen van het stadswapen op de paaltjes. Het paaltje ontleent hieraan zijn naam.
-De straat waarop we lopen heet nu oude schans.
Aan het einde van de oude schans zien we aan de overkant de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
- We gaan nu linksaf de snoekjesbrug over.
Deze brug gaat over de Snoekjesgracht,
De Snoekjesgracht, oorspronkelijk Snoeksgracht geheten, is vernoemd naar een 16e-eeuwse bewoner, Jan Pieters Snoeck, die in 1595 een huis aan deze gracht liet bouwen en op zijn gevel een snoek liet afbeelden.
De Snoekjesgracht ligt in de oude Jodenbuurt van Amsterdam. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden veel Joodse bewoners weggevoerd naar concentratiekampen
- We lopen de Snoekjessteeg in.
- De weg oversteken en de Nieuwe hoogstraat in.
- We steken de Bushuissluis over en gaan verder in de Oude hoogstraat.
Op nummer 22 in deze straat staat het kleinste huis van Amsterdam (Oude Hoogstraat 22), bekend als het "smalste huis van Europa". Het huisje met een Amsterdamse tuitgevel is 2,02 meter breed en 5 meter diep. Met haar kenmerkende tuitgevel, vertegenwoordigt dit huis een miniatuurversie van een typisch Amsterdams grachtenpand.
- De naam van de straat verandert in Oude doelenstraat en daarna Damstraat.
- We komen nu uit bij de Dam.
Hier staat het Nationaal Monument. Dit is een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.