09.4 Massamedia Derde Rijk h45

09.4 Massamedia Derde Rijk h45

Intro en probleemstelling

Minister van propaganda

Hitler had een minister van propaganda, Joseph Goebbels, die dag in dag uit bezig was met het verspreiden van Hitlers boodschap.

Die boodschap kwam op het volgende neer:
Duitsland wordt weer sterk, Duitsland is groot,
Duitsland heeft 1 leider en dat is Hitler,
Duitsland is machtig, Duitsland haat joden.
Democratie is slap.
Alleen Hitlers rijk kan zorgen voor eenheid en kracht.

Probleemstelling

Massamedia
Via massamedia zoals kranten, film, radio en tv kunnen mensen ‘gemanipuleerd’ worden. Dat betekent dat je als lezer, kijker en luisteraar in een bepaalde richting wordt gestuurd zonder dat je er zelf erg in hebt. Zolang er ook andere, concurrerende informatiebronnen zijn, kan dat op zichzelf nog niet veel kwaad.

Massamedia en dictators
Anders wordt het in een dictatuur. Met behulp van massamedia kunnen dictators bepalen wat het ‘volk’ te zien, te horen en te lezen krijgt. Zo heeft Hitler massamedia ingezet om zijn gedachtegoed populair te maken onder het volk.
Deze propaganda is een van de factoren waarmee we kunnen verklaren hoe Hitler aan de macht is gekomen.

Eindproduct
Je schrijft een script en maakt een korte clip.

Colofon

Het arrangement 09.4 Massamedia Derde Rijk h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-21 11:14:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Massamedia in het Derde Rijk' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp: Massamedia Derde Rijk. Het beïnvloeden van de publieke opinie door eenzijdige of ongenuanceerde beeldvorming in woord en geschrift gebeurt al eeuwenlang. Tijdens de Opstand en de periode van de Bataafse Republiek was de prikkelende inhoud van het pamflet een invloedrijk en veel gebruikt medium. Na 1850 nam door betere en snellere druktechnieken het affiche een vlucht. Met fraaie vormgeving en kleurrijke illustraties werd het publiek geïnformeerd over politieke standpunten en maatschappelijke onderwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de beeldvorming van de vijand steeds karikaturaler. De publieke opinie moest worden doordrongen van de slechtheid van de tegenpartij. In affiches werd de vijand monsterachtig en uiterst kwaadaardig neergezet. Nieuwe uitvindingen als film, fotografie en radio werden door Adolf Hitler effectief ingezet om de Duitse bevolking te doordringen van de nationaalsocialistische boodschap. Steun van het volk was onmisbaar en daarom was controle over de massamedia essentieel. Dit heet propaganda. In deze media was ook racisme en discriminatie een groot onderdeel. Al eeuwen lang gingen er al theorieën de ronde die Joden de schuld gaven (antisemitisme) voor bepaalde negatieve zaken in de maatschappij. Maar door Hitler in combinatie met de massamedia, werd deze jodenhaat uitvergroot en dit leidde uiteindelijk tot vervolging en genocide van het Joodse volk. Het materiaal bespreekt de totalitaire staat, de nazi-ideologie in de media, het mediabeleid dat werd opgezet en de wegenbouw dat zorgde voor veel werkgelegenheid.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, hv45, massamedia, mediabeleid, nazi-ideologie, propaganda, racisme en discriminatie, stercollectie, wegenbouw
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open