09.2 Crisis h45

09.2 Crisis h45

Intro en probleemstelling

Beurskrach van 1929

De New Yorkse beurskrach van 24 oktober 1929, ook wel Zwarte Donderdag genoemd, wordt gezien als het negatieve omslagpunt in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De wereldeconomie kwam in een zware depressie terecht en geen land kon zich daaraan onttrekken. Werkloosheid en armoede stegen snel en waren een voedingsbodem voor politiek extremisme.

Effect van beurskrach in Duitsland
Duitsland kreeg het door de wereldcrisis erg moeilijk. Het land was in de jaren twintig door Amerikaanse leningen enigszins weer opgekrabbeld. De beurskrach van 1929 maakte daaraan plotseling een einde. Leningen moesten versneld worden terugbetaald en de economie kwam bijna tot stilstand. Door deze malaise kwamen de oude frustraties over het verlies en de nasleep van de Eerste Wereldoorlog weer snel bovendrijven.

Probleemstelling

Van beurskrach naar Hitler naar de huidige tijd
Door de economische crisis van de jaren dertig kregen politiek extremistische groeperingen in Duitsland veel aanhang. Gedreven door de armoede en de nationale frustratie werden veel mensen aanhanger van de nationaal-socialistische ideeën van Adolf Hitler.

Ook in 2008 kregen we te maken met een economische wereldcrisis. Daarnaast zorgt de coronapandemie vanaf 2020 voor sterke schommelingen in de economie. Het is interessant om de crisis van de jaren 30 naast de crisis die begon in 2008 te leggen en te kijken wat de overeenkomsten en wat de verschillen zijn. Kan een economische crisis bijvoorbeeld ook in onze tijd leiden tot oorlog? En hoe verhouden deze crises zich tot de economische onrust, die ontstaat door een pandemie? Is dit vergelijkbaar?

Eindproduct
Je houdt een spreekbeurt rond de stelling: de gevolgen van een economische crisis in de moderne tijd zijn wel of niet vergelijkbaar met die van de jaren dertig.

Colofon

Het arrangement 09.2 Crisis h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 15:25:20
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Crisis' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp: Crisis. In deze les worden verschillende periodes van crisis besproken en vergeleken. In de wereldeconomie tot 1914 was was West-Europa het onbetwiste middelpunt en Groot-Brittannië en het opkomende Duitsland waren naast politieke grootmachten ook economische grootmachten. Tijdens de WOI veranderde de economische verhoudingen. De overheid kreeg een belangrijke rol in de aansturing van de economie. Vrouwen werden ingeschakeld in de wapen- en munitie-industrie. Vanuit de Verenigde Staten kwam een enorme voedsel- en wapenleverantie naar Europa op gang. Na 1918 kreeg de VS de centrale positie door de economische crisis in West-Europa. Leningen aan West-Europa vanuit de VS zorgde weer voor economische groei maar waren afhankelijk van de VS (Wereldkapitalisme). Amerikaanse boeren investeerden om productie te verhogen maar producten werden na 1929 slecht verkocht doordat het beter ging met de landbouw in West-Europa. Hierdoor konden de boeren de schulden niet meer afbetalen en raakten ook de banken in de problemen. Dit zorgde voor het instorten van de beurs (beurskrach). Dit had als gevolg dat de VS leningen van Europa opeisten, wat ook zorgde voor crisis in Europa. Landen gingen hun eigen markt beschermen en stelden hogere importheffingen in. Daardoor kromp de wereldhandel nog sterker in en belandde de wereldeconomie in een diepe depressie. Wereldwijd waren massale werkloosheid en verpaupering het gevolg. Het materiaal bespreekt de economische wereldcrisis, crisis in Nederland en de crisisjaren in Duitsland. Verder wordt het begrip Extremisme besproken.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, beurskrach 1929, crisis, economische depressie, extremisme, geschiedenis, hv45, stercollectie, wereldeconomie, wereldkapitalisme
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open