05.4 Parlementen 17de eeuw h45

05.4 Parlementen 17de eeuw h45

Intro en probleemstelling

Staten-Generaal

De Staten-Generaal is de benaming voor ons parlement. De Staten-Generaal bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer. Het parlement, de volksvertegenwoordiging, vormt samen met de regering de wetgevende macht.

Vorst of parlement?
In alle Europese landen hebben parlementen tegenwoordig veel invloed op de politieke besluitvorming. Die invloed hebben de parlementen niet zomaar gekregen. In het verleden werd er vaak strijd om de macht geleverd met vorsten. De belangen van de vorst botsten vaak met de belangen van de vertegenwoordigers in een parlement.

Probleemstelling

Verschil tussen Nederland en Frankrijk/Engeland
De Nederlandse Staten-Generaal nemen in het Europa van de Vroegmoderne Tijd een bijzondere positie in. Je gaat het unieke karakter van die positie bestuderen. Je vergelijkt de parlementaire geschiedenis van de Republiek met die van Frankrijk en Engeland.

Je gaat antwoord geven op de vraag:
'Waarom hadden de parlementen in de Republiek, Frankrijk en Engeland in de 17e eeuw geheel verschillende machtsposities?'.

Colofon

Het arrangement 05.4 Parlementen 17de eeuw h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 13:26:06
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Parlementen in de 17e eeuw' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 5 met het onderwerp: Parlementen 17de eeuw. In de periode van 1000 tot 1500 begon het proces van staatsvorming en centralisatie in Europa, waarbij bestuur steeds meer geconcentreerd werd op basis van vorstelijk gezag en wettelijke regels. De geschiedenis van de Bourgondische hertogen illustreert dit proces goed. Onder keizer Karel V kregen de Zeventien Provinciën van Nederland een samenhangend karakter, maar de centralisatiepolitiek van Karel V en zijn zoon Filips II leidde tot ontevredenheid en uiteindelijk tot de Opstand. In de 17e eeuw waren de belangrijkste Europese grootmachten de Oostenrijkse en Spaanse Habsburgers, Engeland, Frankrijk (huis van Bourbon) en de Republiek der Nederlanden. Militaire vernieuwingen, zoals handvuurwapens, veranderden de manier van oorlogvoering en dwongen vorsten om hun defensieapparaat te herstructureren. Staande legers vervingen huurlingenlegers en vereisten financiële hervormingen van overheden. De oorlogen werden langer en kostbaarder, wat resulteerde in een toenemende centralisatie van macht door vorsten en verzet van de adel. De Republiek der Nederlanden was een uitzondering in Europa, met een staatsvorm gebaseerd op medezeggenschap en zonder erfelijke vorst. De provincies hadden de hoogste macht, vertegenwoordigd in de Staten Generaal die de buitenlandse politiek en militaire zaken behartigden. De Staten van Holland hadden de meeste invloed, geleid door de raadpensionaris. De stadhouder had militaire macht maar botste vaak met de regenten vanwege tegenstrijdige belangen. De grootschalige overzeese handel, met name via de VOC en WIC, droeg bij aan de economische ontwikkeling van de Republiek. Het plakkaat van Verlatinge, de combinatie van absolutisme en verlichting, de Statenbond en de Generaliteitslanden zijn andere belangrijke begrippen die in deze les worden besproken.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
absolutisme en verlichting, arrangeerbaar, europese grootmachten, geschiedenis, hv45, parlementen 17de eeuw, plakkaat van verlatinghe, republiek der zeven verenigde nederlanden, staatsvorming, stercollectie
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open