05.1 Ontdekkingsreizen h45

05.1 Ontdekkingsreizen h45

Intro en probleemstelling

Ontdekkingsreizigers

Uiteindelijk was het verlangen naar avontuur groter dan de angst voor het einde van de wereld. Ontdekkingsreizigers begonnen de wereldzeeën en de continenten te verkennen.

Eerst Portugal en Spanje, later Engeland en Nederland
Portugal was in de 15e eeuw het machtigste land op zee. Dit land legde de basis voor verdere Europese overzeese expansie. Later volgde Spanje. In de 17e eeuw werden Engeland en Nederland de belangrijkste zeemachten. Zij breidden hun macht uit en koloniseerden grote delen van de wereld.

Invloed op wereldgeschiedenis
De Europese overzeese expansie heeft een zeer grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. In de drie, vier eeuwen die volgden op hun ontdekking overheersten de Europeanen de werelddelen en werden ze geheel opnieuw ingericht. Nieuw ontdekte gebieden werden meestal gekoloniseerd. Men begon er met de productie van grondstoffen, goud en zilver, specerijen en gewassen. Die bepaalden de waarde van de kolonie. Voor het werk op de plantages werden slaven gekocht in West-Afrika en verscheept naar Amerika. Oorspronkelijke bewoners van de veroverde gebieden werden onderdrukt en bekeerd tot het christendom.

Probleemstelling

Andere normen dan tegenwoordig?
De grootmachten van Europa werden enorm rijk ten koste van de gekoloniseerde gebieden. Op de exploitatie van nieuwe gebieden en de verspreiding van het christendom rustte Gods zegen, dacht men.
De normen waren in die tijd kennelijk heel anders dan in onze tijd. Of lijkt dat maar zo? Om het verleden te begrijpen moeten we ons inleven in het toenmalige wereldbeeld en de normen en waarden die men daarover had.

Je maakt een presentatie over een zelfbedachte ontdekkingsreis in 1500.
Het is voor deze opdracht belangrijk dat je je inleeft in het toenmalige wereldbeeld:

  • kennis van scheepvaart
  • bekende vaarroutes
  • navigatietechnieken en beschikbare kaarten
  • economische en politieke doelen van de onderneming
  • keuze van de bemanning
  • enzovoort.

De presentatievorm is vrij.

Colofon

Het arrangement 05.1 Ontdekkingsreizen h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-18 13:43:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Ontdekkingsreizen' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 5 met het onderwerp: Ontdekkingsreizen. De ontdekkingsreizen en de Reformatie versnelden de geschiedenis vanaf 1500. Portugal en Spanje waren toonaangevend in het ontdekken van nieuwe handelsroutes en het veroveren van gebieden. Ze domineerden de wereldzeeën en hadden weinig concurrentie van andere Europese landen. De motivatie achter deze ontdekkingsreizen was handel, vooral met Indië. Portugal ontwikkelde betere scheepvaarttechnologie en navigatie-instrumenten, zoals de driemaster, het boordgeschut, het astrolabium, het kwadrant en de sextant. In 1488 ontdekte Diaz de zuidelijke punt van Afrika, terwijl Columbus in 1492 naar Amerika voer en dacht dat hij Indië had bereikt. Vasco da Gama was de eerste Europeaan die over zee naar India reisde en legde de basis voor het Portugese handelsmonopolie. Magelhães (Magellaan) zeilde in 1519 met een expeditie naar de Molukken, ontdekte de straat van Magellaan en stierf tijdens een conflict op de Filippijnen. Slechts één schip, de Victoria, voltooide de eerste reis rond de wereld. Het materiaal bespreekt verder nog de wetenschap, specerijenhandel en ontdekkingsreizigers.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, expansie, geschiedenis, hv45, kolonisatie, ontdekkingsreizen, scheepsvaarttechnologie, stercollectie, wereldbeeld, wetenschap
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open