04.2 Wereldlijke tegen geestelijke macht h45

04.2 Wereldlijke tegen geestelijke macht h45

Intro en probleemstelling

Dominante positie katholieke kerk

In de Middeleeuwen had de katholieke kerk een dominante positie. Toch had de kerk ook te maken met strijd en tegenstand. Een bekend voorbeeld is de Investituurstrijd die ging over de vraag wie het hoogste gezag had, de paus of de keizer.

Strijd tussen paus en keizer
Hendrik IV, de koning en latere keizer van het Heilige Roomse Rijk, was in de Investituurstrijd de tegenstander van de paus. Hendrik IV had er groot voordeel van als hij binnen het systeem van het leenstelsel zelf bisschoppen aanstelde als leenman.
Veel leenmannen beschouwden hun leen als privébezit en droegen deze na hun dood over aan hun zoon. Een bisschop had geen (wettelijk) nageslacht en kon zijn leen aan niemand nalaten. Om er zeker van te zijn dat hij de meest geschikte personen op de juiste plaats zou krijgen, benoemde Hendrik zelf bisschoppen en installeerde ze in hun ambt (dat heet: investituur). De paus benoemde van oudsher de bisschoppen en nu deed Hendrik IV dat ook. Het gevolg was een langdurige strijd om de macht tussen paus en keizer.

Probleemstelling

Onderzoeksvraag
Als je gebeurtenissen in het verleden onderzoekt, ga je altijd uit van een bepaalde vraag: je wilt iets te weten komen.
De vraag waarmee je iets onderzoekt, bepaalt wat je precies te weten komt. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen wie de Investituurstrijd heeft gewonnen: de paus of de keizer? Maar je kunt je ook afvragen of dit conflict het begin was van de scheiding tussen de wereldlijke en geestelijke macht zoals wij die tegenwoordig kennen.

Les voor het basisonderwijs
Je bereidt een geschiedenisles voor, voor leerlingen in het basisonderwijs. De les moet gaan over de strijd tussen geestelijke en wereldlijke macht. De les draait om een hoofdvraag, die jij zelf bedenkt. In de les geef je natuurlijk antwoord op de vraag.

Je eindproduct bestaat uit de schriftelijke opzet voor de les.

Colofon

Het arrangement 04.2 Wereldlijke tegen geestelijke macht h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 12:07:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Wereldlijke macht versus geestelijke macht' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 4 met het onderwerp: Wereldlijke tegen geestelijke macht. De Investituurstrijd was een middeleeuws conflict tussen wereldlijke en geestelijke machten over de benoeming van geestelijken. Het had invloed op de expansie van het christendom en leidde tot de Kruistochten. Het conflict resulteerde in het Concordaat van Worms, dat een stap was in de richting van scheiding tussen Kerk en Staat. De macht van de paus bereikte in die periode zijn hoogtepunt, terwijl hervormingsbewegingen zoals Cluny strengere naleving van religieuze idealen nastreefden. Het Oosters Schisma zorgde voor een scheuring tussen de Rooms-Katholieke en oosterse orthodoxe Kerk. De Investituurstrijd had dus grote gevolgen voor de machtsverhoudingen tussen wereldlijke en geestelijke autoriteiten, staatsvorming en de ontwikkeling van het christendom. Het materiaal bespreekt verder nog Koning Filips IV van Frankrijk en de combinatie koning en kerk.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis; De tijd van steden en staten (1000 - 1500);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, concordaat van worms, expansie van het christendom, geschiedenis, hv45, investituurstrijd, kruistochten, oosters schisma, stercollectie, wereldlijke tegen geestelijke macht
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open