03.2 Karel de Grote - vader van Europa h45

03.2 Karel de Grote - vader van Europa h45

Intro en probleemstelling

Vader van Europa

In de 5e eeuw n.Chr. stortte het West-Romeinse Rijk in elkaar. Er brak in Europa een periode aan van volksverhuizingen, armoede en hongersnoden.
Karel de Grote (regeerperiode: 768-814) verenigde een groot deel van het vroegere West-Europese Romeinse rijk. Hij wordt daarom wel de ‘Vader van Europa’ genoemd. Alle Europese vorsten 'stammen van hem af'.

Europese samenwerking
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog heeft een aantal landen in West-Europa samenwerking gezocht. Door samenwerking probeerde men te voorkomen dat zo’n wereldoorlog zich nog eens zou voordoen. Sommige landen streefden daarbij naar ‘de Verenigde Staten van Europa’ met een Europese regering.
In de praktijk verloop de samenwerking tussen de landen vaak moeizaam.

Probleemstelling

Van Karel de Grote naar EU
Om de Europese samenwerking een historische basis te geven zegt men wel dat het Frankische Rijk van Karel de Grote de voorloper was van de Europese Unie. Een modern idee wordt op die manier kracht bijgezet met een verwijzing naar het verleden. Natuurlijk kun je je afvragen of dat terecht is. Is het een logische stap van Karel de Grote naar de EU?

Artikel
Je schrijft een artikel voor een populair geschiedenis tijdschrift.
In het artikel geef je antwoord op de vraag: 'Is het rijk van Karel de Grote te zien als de voorloper van de huidige Europese eenwording?'.

Colofon

Het arrangement 03.2 Karel de Grote - vader van Europa h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 11:58:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Karel de Grote' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 3 met het onderwerp: Karel de Grote - vader van Europa. Het einde van het Romeinse rijk in West-Europa had ingrijpende gevolgen. De agrarisch-urbane cultuur van de Romeinen maakte plaats voor de zelfvoorzienende agrarische cultuur van de Middeleeuwen (autarkie). Handel kwam vrijwel tot stilstand en steden verloren hun rol. De economie was gebaseerd op landbouw en transacties vonden voornamelijk in natura plaats. Boeren waren vaak horigen, gebonden aan de grond met weinig rechten en veel verplichtingen. Het hofstelsel was de manier waarop landgoederen werden geëxploiteerd, waarbij boeren beschermd werden door hun heer. Het tweeslagstelsel en drieslagstelsel werden gebruikt om uitputting van de landbouwgrond te voorkomen. Karel Martel was een invloedrijke hofmeier aan het Merovingische hof. Hij regeerde zelfs enkele jaren zonder een Merovingische koning. Karel Martel bevorderde de verspreiding van het christendom en moedigde het missiewerk aan. Hij speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Arabieren. Karel de Grote, koning van de Franken, werd in 800 tot keizer gekroond. Hij voerde succesvolle oorlogen en ondersteunde het zendingswerk. Het feodalisme, waarbij grond in leen werd gegeven, werd populairder tijdens de heerschappij van Karel de Grote. Het systeem was echter niet uitgevonden door de Franken, want ook de Romeinen praktiseerden het in bruikleen geven van grond. De relatie tussen leenheer en leenman was gebaseerd op onderlinge afhankelijkheid. De leenheren, zoals vorsten of koningen, waren afhankelijk van trouwe krijgsheren om hun land te besturen en te verdedigen. In ruil daarvoor kregen de krijgsheren een stuk land, een leen, en zwoeren ze trouw aan hun vorst. Het leenstelsel had een hiërarchische structuur en was gebaseerd op onderlinge afhankelijkheid. Het verbrokkelde na de dood van Karel de Grote, toen het rijk werd verdeeld onder zijn opvolgers. Omdat Karel de Grote een groot deel van het vroegere West-Europese Romeinse rijk had verenigd, wordt hij daarom wel de ‘Vader van Europa’ genoemd. Alle Europese vorsten 'stammen van hem af'.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van monniken en ridders (500 - 1000); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, christendom, einde romeinse rijk, feodalisme, geschiedenis, hofstelsel, hv45, karel de grote - vader van europa, middeleeuwen, stercollectie
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open