Voor het functioneren als kritisch consument is het nodig dat je weet hoe je informatie over producten en diensten kan verzamelen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Je hebt inzicht in je eigen wensen in relatie met jouw financiële speelruimte. En het is nodig dat je bij de aanschaf van producten en diensten afwegingen kan maken met betrekking tot maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten.
Je hebt kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die aan bod komen: affiliatie marketing, consument, consumentenbond, duurzaam consumeren, keurmerken, maatschappelijk verantwoord ondernemen, reclame, sluikreclame en verdienmodel.
Opdrachten
Week 1
Opdracht 1 prijsvergelijkers
Lees eerst deze tekst en maak vervolgens onderstaande opdrachten.
Kritische consument
Voor het functioneren als kritisch consument is nodig dat je weet hoe je informatie over producten en diensten kan verzamelen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Je hebt inzicht in je eigen wensen in relatie met jouw financiële speelruimte. En het is nodig dat je bij de aanschaf van producten en diensten afwegingen kan maken met betrekking tot maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten.
Je hebt kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die bij de economische dimensie aan bod komen: de consumentenmarkt, kenmerken van duurzame consumptie en productie, de rol en de invloed van consumentenorganisaties, de invloed van de media op het bestedingspatroon van consumenten.
Consumenten of verbruikers zijn personen of huishoudens die goederen en diensten consumeren die worden geproduceerd in de economie.
Wachtrijen voor de iPhone.
De rol van de consument is te onderscheiden van die van de producent of leverancier, die producten en diensten leveren.
De moderne consument onderbouwt zijn keuzes en onderneemt actie bij klachten. Hij wordt daarbij geholpen door verschillende consumentenorganisaties, radio- en televisieprogramma’s en het internet. Vooral dit laatste medium biedt de consument veel mogelijkheden om producten te onderzoeken. De tijd dat de winkelier of de vakman de enige bronnen van informatie waren, ligt ver achter ons.
Wanneer een product of dienst niet aan de verwachtingen voldoet, kan de consument daarover klagen. Dat doe je in eerste instantie bij de leverancier. Maar de meeste branches hebben daarnaast een eigen klachtenorganisatie of geschillencommissie.
Klachten
Het kan altijd gebeuren dat er iets niet goed gaat met een bestelling die je hebt gedaan of dat een product dat je gekocht hebt kapotgaat. Als je vindt dat de fout hersteld moet worden of dat je recht hebt op vergoeding van het kapotte artikel, dan kun je dat kenbaar maken.
Maak je klacht altijd kenbaar aan het bedrijf of de instelling waar je een klacht over hebt. Dat kun je mondeling (persoonlijk of via de telefoon) of schriftelijk doen. Dat laatste is vaak handig omdat dan alles op papier staat en er geen misverstand kan ontstaan over wat je wel of niet gezegd hebt.
Wat zet je op papier als je een klacht schriftelijk indient? Begin met je naam en adres, je (mobiele) telefoonnummer en eventueel je e-mailadres. Noteer vervolgens de naam van degene aan wie of de instantie waaraan je de klacht richt. Beschrijf je klacht. Geef zo veel mogelijk feitelijke informatie, maar maak er geen verhaal van pagina’s lang van. Vermeld in ieder geval:
wat de reden is van je klacht
wanneer de klacht is opgetreden (datum/tijd)
waar de klacht is opgetreden (plaats).
Stuur zo mogelijk een kopie van de rekening mee of een foto die de schade laat zien. Sluit de brief af met de datum en je handtekening. Mocht je klacht niet goed worden afgehandeld, dan kun je altijd nog naar een geschillencommissie stappen.
Lees eerst de tekst en maak vervolgens het toetsje.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Tegenwoordig vinden mensen het steeds belangrijker om producten te kopen die maatschappelijk verantwoord geproduceerd zijn. Denk je bij een aankoop ook wel eens na over de mogelijke gevolgen voor de mens, de natuur of de economie?
MVO
Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat u met uw bedrijfsactiviteiten rekening houdt met mens, milieu en maatschappij. Denk dan aan arbeidsomstandigheden, duurzaamheid en mensenrechten. Maar ook aan klantgerichtheid, transparantie en het vermijden van corruptie.
MVO is niet alleen goed voor mens, milieu en maatschappij. Het kan u ook voordelen opleveren. Een goede reputatie, een prettig werkklimaat en een gezonde bedrijfsvoering zorgen dat bedrijven innovatiever en productiever worden.
3P's
People Planet Profit (ook wel: de drie P's) is een term uit de duurzame ontwikkeling. Het staat voor de drie elementen, people (mensen), planet (planeet/milieu) en profit (opbrengst/winst), die in een harmonieuze wijze gecombineerd dienen te worden. De term is bedacht door John Elkington, een consultant op het terrein van duurzame ontwikkeling.
Wanneer de combinatie niet harmonieus is zullen de andere elementen hieronder lijden. Wanneer bijvoorbeeld winst te veel prioriteit krijgt, dan zullen mens en milieu hiervan de dupe worden, bijvoorbeeld door slechte arbeidsomstandigheid of vernietiging van de natuur. Andersom ziet de slogan ook het winstkenmerk als essentieel onderdeel van ontwikkeling dat niet verwaarloosd dient te worden.
De drie P's worden door veel ondernemingen geadopteerd als richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo schrijft het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent ondernemen met aandacht voor de drie p’s, people, planet en profit:
- people: mensen binnen en buiten de onderneming;
- planet: de gevolgen voor het (leef)milieu;
- profit: de voortbrenging en economische effecten van goederen en diensten.
Deze benadering levert langetermijnwinst op voor ondernemers en maatschappij.”
Eerlijke handel of fair trade bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Fairtradeproducten dienen daarnaast te voldoen aan milieueisen die vergelijkbaar zijn met die in Europa.
Het arrangement De kritische consument is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Susan Hesse
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-06-18 12:42:30
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Keurmerken
Examen kritische consument
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.