Een virtuele route langs de Waal

Een virtuele route langs de Waal

Introductie

Bij aardrijkskunde denkt iedereen direct aan atlassen en kaarten. Deze worden inderdaad ook heel veel gebruikt bij dit vak. Heel veel geografen houden zich dan ook bezig met het maken van kaarten, voor allerlei doeleinden: om aan te geven waar steden en dorpen liggen, rivieren lopen, winkels aanwezig zijn, etc. Vroeger gebeurde het maken van kaarten meestal op een tekentafel met pennen en potloden, tegenwoordig gaat dit vooral met de computer.

Tegenwoordig zijn de kaarten ook interactief geworden. Waar je met een papieren kaart met kleine notities kon aangeven waar je langs de snelweg onderweg naar vakantie goed kon stoppen voor een goede lunch, of waar die leuke bar zat. Zit dat tegenwoordig allemaal al in je interactieve kaart, veel kaarten worden gekoppeld aan andere informatiebronnen (denk aan de verkeersinformatie dienst voor de files, de pokemon stops etc)

In deze opdracht ga je zelf met de computer een kaart maken waarmee je gebruikers van je kaart een 'virtuele route' kunt laten maken. Een virtuele route betekent dat je niet echt door het landschap beweegt, maar via een route met verhalen en foto's (en evt. ook filmpjes) op de computer wel een goed beeld krijgt van hoe het landschap eruit ziet.

Een interessante route

 

Bij het vak aardrijkskunde maak je kennis met heel veel gebieden en plaatsen op aarde, waarover je allerlei interessante wetenswaardigheden te weten komt. In deze opdracht draaien we het om en ga je zelf informatie verstrekken over een interessant gebied op aarde, een stad bijvoorbeeld of een land. Via een zelfgekozen route op een digitale kaart leid je mensen virtueel rond in het gekozen gebied. Via teksten, foto's en filmpjes geef je op diverse locaties informatie over wat daar te zien is.

Bij deze opdracht kun je gebruik maken van de computerprogramma's Quikmaps of Scribblemaps. Deze computerprogramma's vind je via de volgende link: nl.quikmaps.com of Scribblemaps.com

Er zijn van beide programma's verschillende you tube filmpjes die je het gebruik laten zien van deze GIS (geografische Informatie Systemen), het is aan je zelf om te kiezen welke je het prettigst vindt werken.

Op screencast.com vind je een filmpje over het gebruik van Quickmaps.
Bekijk het filmpje: Screencast Quickmaps .

Bekijk de video van bijv. PhotoGuru  om een beeld te krijgen van scribblemaps.

 

De kaart moet naast de vaste onderdelen als een legenda, schaal en noordpijl ook bevatten: 
 

  • markers met de juiste informatieve teksten, foto's en filmpjes van interessante punten op de route?
  • Een titel en toelichtende tekst
  • Een route die langs de verschillende plekken leidt.

Groepsgrootte

  • Deze opdracht doe je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden

  • Een computer met internet en een tekstverwerkingsprogramma.

Tijd

  • Voor deze opdracht heb je ong 1 lesuur nodig.

Colofon

Het arrangement Een virtuele route langs de Waal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-08-16 10:28:40
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Bij het samenstellen van deze leerbron is gebruik gemaakt van een arrangement uit de Stercollecties van VO-Content. Het oorspronkelijke arrangement is eigendom van VO-Content en gedeeld onder de CC-BY SA licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52478/Een_virtuele_route__hv123
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Aardrijkskunde. (2019).

Een virtuele route

https://maken.wikiwijs.nl/52478/Een_virtuele_route

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open