Word

Word

Inleiding

Het maken van een verslag is voor veel leerlingen een crime. Je moet je gedachten zo ordenen, dat een lezer snapt waar het over gaat. Zo maar in het wilde weg gaan schrijven heeft geen zin. Zorg ervoor dat je gestructureerd werkt. Alleen zo kan een docent je aanwijzingen geven om een verslag tot een goed einde te brengen.

Een aantal tips.

  • Houd je eerst bezig met de tekst en pas later met de opmaak.
  • Noteer eerst in steekwoorden de onderdelen van afzonderlijk hoofdstukken.
  • Maak van die steekwoorden dan het begin van hoofdstukken, paragrafen en alinea’s
  • Hou je aan de opdracht. Verzin niet zelf een paar leuke onderdelen erbij.
  • Bespreek eerst wat de opdracht precies inhoudt. Hetzij met je medeleerlingen hetzij met de docent.
  • Ga na welke informatie je waar kunt halen.
  • Knip en plak nooit teksten in zijn geheel vanaf het internet. Zijn de teksten die je daar vindt interessant, voeg die dan als bijlage toe aan je verslag.

Een verslag moet aan een aantal vormeisen voldoen. Houd je daaraan. Het levert alleen maar voordelen

Er wordt hier verder niet ingegaan op de inhoud maar er worden een aantal practische zaken geoefend waarmee je je document gemakkelijker in de goede vorm opmaakt. Iedere oefening wordt ondersteund met een instructiefilmpje.

TIP: Bekijk het instructiefilmpje op je telefoon of tablet terwijl je de oefening maakt. je kunt het beeld dan even pauzeren terwijl je oefent.

 

 

Automatische inhoudsopgave

Vaak wordt een inhoudsopgave gemaakt door een kopje te typen, daarna puntjes in te voegen en te eindigen met een paginanummer. Dit werkt uiteraard wel, maar echt handig is het niet en bovendien sluipen er snel foutjes in. Besluit je achteraf om het lettertype te wijzigen of de grootte aan te passen dan zal deze inhoudsopgave waarschijnlijk verspringen. Ook als je de teksten van de kopjes aanpast of eventueel tekst tussenvoegt zul je de inhoudsopgave na moeten lopen.

En dat terwijl Word het bijna helemaal automatisch kan!

Om een inhoudsopgave te maken in Word hebt je een document nodig dat is voorzien van zogenaamde kopstijlen. Die kopstijlen vindt je op het tabblad 'Start' bij de groep 'Stijlen'.

Klik in het document op een getypte kop en daarna op de gewenste kopstijl. Zichtbaar zijn daar onder meer 'Standaard', 'Kop 1', ''Kop 2' en 'Titel'. Word gebruikt voor de automatische inhoudsopgave alleen de stijlen 'Kop 1', 'Kop 2' en 'Kop3'

Het standaardlettertype van een stijl is Calibri, maar je kunt een stijl aanpassen door er met de rechter-muistoets op te klikken en dan te kiezen voor "wijzigen".

 

 

Open bestand Oefening automatische inhoudsopgave

Gebruik van secties

We gebruiken sectie-einden om de indeling of opmaak van een of meerdere pagina's in ons document te wijzigen. We kunnen bijvoorbeeld een deel van een pagina’s voorzien van één kolom, en een ander deel van diezelfde pagina met meerdere kolommen. Er wordt ook gebruik van gemaakt om een alternatieve nummering  of kop- en voettekst in te stellen.

Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om midden in een document een pagina te draaien, zodat een tabel beter kan worden geplaatst. Wie dat via Pagina-indeling, Afdrukstand, Liggend doet, merkt dat alle pagina’s dan liggend worden afgedrukt.

Dit lossen we op door gebruik te maken van secties. Een sectie is een apart stuk in een document waarbinnen we veranderingen kunnen aanbrengen zonder dat dit de rest van het document beïnvloedt.

 

 

Open bestand Oefenen met secties

Werken met secties

Paginanummers instellen

Word kan heel eenvoudig documenten voorzien van een paginanummering. Dit wordt automatisch bijgehouden: dus als je verder typt op nieuwe pagina's, worden deze van het juiste paginanummer voorzien zonder dat je er omkijken naar hebt

Wie langere documenten maakt in Word, wil de pagina's waarschijnlijk nummeren. Dat vergemakkelijkt het terugvinden van de teksten. Gelukkig houdt Word het allemaal bij. Het is simpelweg een kwestie van de nummering aanzetten.

  • Klik in het Lint op het tabblad Invoegen.
  • Klik in de groep 'Koptekst en voettekst' op Paginanummer.

Er verschijnt een uitklapmenu. Kies hier waar op de pagina het paginanummer moet komen te staan.

https://support.office.com/nl-nl/article/Paginanummers-later-laten-beginnen-in-een-document-c73e3d55-d722-4bd0-886e-0b0bd0eb3f02?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL

 

Instructievideo paginanummering en sectie-eindes

Aanpassen paginanummering

Werken met tabs

Werken met tabstops

Als je een rijtje woorden of getallen recht onder elkaar wil zetten. dan kun je natuurlijk doen met tabs en/of spaties, maar heel erg precies werkt dat niet. Op het scherm ziet het er vaak wel netjes uit, maar wanneer je het afdrukt staan de tekens mogelijk niet meer recht onder elkaar, of na het veranderen van de lettergrootte- of type wordt het een chaos. Hoe voorkom je dat!

Het komt doordat je de tabtoets en/of spatiebalk gebruikt hebt om de ruimte tussen de kolommen in te stellen. Maak lijstjes dus ook niet op de bovenstaande manier, maar maak gebruik van handmatig ingestelde tabs!

 

Oefenen met tabs 1

Open bestand Oefenen met Tabs

Eindopdracht

Met behulp van de voorgaande oefeningen moet je in staat zijn deze eindopdracht tot een goed einde te brengen.

de opdrachten zijn:

  1. Maak een inhoudsopgave
  2. Maak secties om:
    a. een pagina liggend binnen het document te maken
    b. paginanummering op de juiste bladzijde te laten beginnen
  3. Maak de opdracht met de Tabs

 

Open bestand Eindopdracht Word voor mediawijheid

Bronnen APA toevoegen in word

Bronnen APA toevoegen in Word

Videokanaal van Jasper Bloemsma met uitlegvideo's over Word 2016

Videokanaal van Jasper Bloemsma met uitlegvideo's over Word 2016

Tips

In deze sectie vind je tips en handigheidjes waarmee je het voor jezelf gemakkelijker kunt maken.

Waarom een Word sjabloon zo handig is

Met een Word sjabloon hoef je het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. Je maakt één keer een handig document, dat je steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Door het als sjabloon op te slaan, voorkom je dat er gegevens in staan die je eigenlijk niet wilt. Veel mensen gebruiken een ‘oud’ document  om weer een nieuw document te maken. Dat kan heel handig zijn, maar je moet ook erg oppassen dat er geen gegevens in blijven staan die alleen voor het oude document bedoeld zijn, zoals klantgegevens of bedragen. Door een Word sjabloon te maken voorkom je dit.

Word-sjabloon

 

Tabellen maken in Word: Niet alleen voor mooie overzichten

Tabellen maken in Word is niet moeilijk. Ze zijn handig voor het weergeven van overzichten, maar ook voor de opmaak van tekst kun je ze goed gebruiken. Met deze tips leer je hoe je dit op eenvoudige wijze doet, en hoe je ze mooier kunt maken.

Een tabel invoegen

Opmaken tabel

 

 

Open bestand Hoe maak ik een goed verslag.pdf

Open bestand complexe documenten

Open bestand Nog meer tips op onderwerp gesorteerd