Northern Ireland

Northern Ireland

Noord Ierland

Welkom!

Welkom bij deze webtask over Noord Ierland.

 

Lees telkens rustig en aandachtig de informatie op de pagina door; soms is er een vraag of een opdracht. Doe die opdracht of vraag dan en ga pas verder als het goed is en je tevreden bent over je antwoord.

 

Je kunt telkens verder komen in de webtask door op de knop 'VOLGENDE' onder aan de pagina te klikken.

De vlag van Noord -Ierland
De vlag van Noord -Ierland

Will Griggs on fire

Je kent waarschijnlijk het lied voor Will Griggs wel(de speler van het Noord ierse team die nooit speelde, maar wel zeer populair is bij de fans). 

Kijk maar eens naar de video van het EK voetbal van vorig jaar!

Will Griggs on fire

Die Noord-Ieren kunnen een feestje bouwen zeg! 

 

Geweldig zoals het stadion tekeer gaat, heb je ook gezien hoe ze met zijn allen staan te springen en te zingen?

 

Het zullen wel echt vrolijke mensen zijn, die samen achter het team staan. Ze zijn vast heel trots op hun land!

 

Is dat eigenlijk wel zo? Wat weet je eigenlijk van Noord-Ierland? Waar ligt het eigenlijk? Is er een verschil met Ierland of is het hetzelfde?

 

In deze Webtask ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen; het is eigenlijk een grote speurtocht !

 

Tijdens deze webtask moet je stap-voor-stap werken; ga niet vooruit werken of stappen overslaan, want dan raak je in de war. Je voert deze webtask met zijn tweeën uit en levert ook samen een eindproduct in.

Introduction

Noord Ierland, waar ligt dat?

Interactieve kaart Noord Ierland
Typ bij de zoekopdracht op de kaart in: Noord Ierland

Het leven in Noord Ierland

Hoe is het leven in Noord Ierland? Het is een bijzonder land met een heel bijzondere geschiedenis. Er is veel geweld geweest in Noord Ierland, nog helemaal niet zo lang geleden.

In deze introductie zie je een video over jongeren in Noord Ierland.

Er komen verschillende mensen aan het woord, ze leggen allemaal iets uit over de situatie in Noord Ierland.

Kun je verstaan wat ze zeggen? Valt het je op dat de mensen uit Noord Ierland met een heel ander accent spreken dan het Engels dat je meestal op TV en internet hoort?

 

Kijk de introductievideo en probeer de grote lijn van het verhaal te volgen.

 

Ga dan naar oefening die bij de introductie hoort en maak de vragen. Je zult de video misschien een paar keer moeten zien luisteren om de vragen te kunnen beantwoorden.

Northern Ireland

Oefening: Introduction Northern Ireland

Start

Troubles

Je hebt misschien al wel door dat er heel wat aan de hand is in Noord Ierland. Er heeft een jarenlange strijd gewoed tussen Katholieken en Protestanten. Toch ging de strijd eigenlijk niet over het geloof, maar over heel andere dingen, zoals vrijheid en het recht om jezelf te kunnen regeren.

In dit deel gaan jullie wat beter kijken naar deze periode van bittere strijd.

Er is heel wat muziek gemaakt over de strijd in Noord Ierland. Begin dit deel met het luisteren naar twee bekende songs en kijk ook naar de video-clips. De eerste laat iets zien van de strijd de gevoerd is en het verdriet en de pijn die daarbij horen, het tweede lied laat ook iets zien van de hoop die er is. Ooit zullen ook de kinderen van Belfast weer zingen!

U2: Sunday, bloody sunday

Simple Minds - The Belfast child

Opdracht bloody sunday

Je hebt naar de song van U2 geluisterd en ook de clip gezien.

 

In de clip zaten eigenlijk heel heftige beelden. Bloody Sunday is heel belangrijk voor de mensen in

Noord Ierland. Maar wat bedoelen ze eigenlijk met Bloody Sunday?

 

OPDRACHT:

Maak een kort verslag over Bloody Sunday. Vertel in ieder geval wanneer het was en wat er gebeurde. Leg ook uit waarom Bloody Sunday nu nog een belangrijk begrip is in Noord Ierland. Zorg dat jullie verslag tussen de 400 - 500 woorden bevat en zorg ook voor wat afbeeldingen (minstens twee en niet meer dan vier). Natuurlijk schrijf je je verslag in het Engels :) 

Een aantal websites die je kunnen helpen: (er zijn natuurlijk veel meer, dus als je zelf iets anders vindt, is dat natuurlijk uitstekend)

 

www.encyclopedia.kids.net.au/page/bl/Bloody_Sunday 

www.bbc.co.uk/history/bloody_sunday

www.markedbyteachers.com/gcse/history/explain-why-bloody...

 

Sla je verslag op, zodat je hem later samen met de andere opdrachten die je nog moet maken in kunt leveren. Veel succes!

Slachtoffers

Je hebt ontdekt dat Bloody Sunday de start was van een periode van veel geweld tussen Protestanten, Katholieken en ook de politie en het Britse leger speelden een rol.

Een belangrijke rol was weggelegd voor de IRA. Dit was een groep mensen die heel veel geweld pleegden omdat ze Noord Ierland niet langer bij de UK wilden houden. Ze hebben veel bommen geplaatst in Belfast en andere Noord Ierse steden, maar later ook in Ierland en Engeland.

 

Ga naar https://en.wikipedia.org/wiki/The_Troubles  en zoek een antwoord op de volgende vragen.

Oefening: The Troubles

Start

Protesten

Een gevangene die zijn cel met ontlasting heeft besmeurd
Een gevangene die zijn cel met ontlasting heeft besmeurd

In de midden jaren '70 kwamen mensen die gevangen zaten omdat ze verdacht werden van het plegen van bomaanslagen en andere vormen van geweld (meestal als lid van de IRA) in verzet tegen de behandeling die ze kregen in de gevangenis.

We kennen deze protesten als 'Dirty protest'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPDRACHT:

Zoek uit wat de gevangenen voor eisen hadden; waarom kwamen ze in verzet. Maak een lijstje met drie tot vijf punten. Zorg dat je bij ieder punt een passende illustratie vindt. Dat hoeft geen foto te zijn, maar mag ook iets anders zijn, waarvan jij vindt dat het goed bij het punt past dat je noemt.

Voeg dit lijstje met punten en illustraties bij het document dat je al hebt, zodat je het later samen in kunt leveren)

OPDRACHT:

Op de begrafenis van Bobby Sands kwamen meer dan 70000 mensen. Dat is heel veel. Wie was deze Bobby Sands en waarom kwamen er zo veel mensen naar zijn begrafenis?

Leg in een paar regels in het Engels uit wie Bobby Sands was en wat hij heeft gedaan. (niet minder dan 5 zinnen en niet meer dan 10)

Voeg het bij de documenten die je al hebt, zodat je het later in kunt leveren.

Verandering

In 1998 kwam er een eind aan de gevechten. Er is toen een belangrijk verdrag gesloten, dat heet het Goede Vrijdag Akkoord.

Er zijn veel besluiten in genomen en het was ook niet zo dat alle geweld meteen stopte, maar het werd wel fors minder en uiteindelijk verdween het geweld uit Noord Ierland.

Kijk de volgende video, waarin wordt uitgelegd wat er besloten is in het Goede Vrijdag Akkoord. Als je het na een keer kijken nog niet helemaal begrijpt, kijk dan nog een keer.

 

Goede Vrijdag Akkoord

Oefening: Good Friday Agreement

Start

Peace walls

Tijdens de Troubles zijn er muren geplaatst in Belfast. Deze muren waren bedoeld om de strijdende partijen uit elkaar te houden en mensen te beschermen. (je hebt er al iets over gelezen en ook gezien in het eerste filmpje).

Nu staan de muren er nog steeds. Veel mensen zouden graag zien dat ze verdwijnen, maar het is nog niet zo ver. 

De muren worden beschilderd met graffity. Deze graffity heeft vaak een politieke boodschap, ook wordt er vaak iets gezegd over het verlangen naar vrede. Kijk maar een naar de afbeeldingen. Kijk wel goed, want jullie afsluitende opdracht gaat over deze peacewalls.

The new Belfast

Na de Goede Vrijdag Accoorden werd het geweld langzaam minder en keert de vrede langzaam terug. 

Herriner je je nog waarmee je deze webtask begon? Het stadion dat zong voor Will Griggs. Er is meer saamhorigheid in de Noord-Ierse samenleving, maar er zijn ook nog problemen. Dat heb je kunnen zien in het eerste filmpje. Toch kun je zeggen dat de kinderen van Belfast weer zingen. Kijk maar een naar de volgende vlog. 

The new Belfast

Afsluitende opdracht

Ik hoop dat je hebt genoten van je reis door Noord Ierland. 

Je hebt waarschijnlijk dingen ontdekt die je nog niet wist.

Als afsluitende opdracht gaan jullie een peacewall maken. Je gaat natuurlijk geen echte muur bouwen, maar 

je maakt een graffity schildering op papier. Je mag hem zo mooi en kleurig maken als je zelf wilt. Misschien wil je juist wel helemaal geen kleur gebruiken, dat kan natuurlijk ook.

Zorg ervoor dat er ook een boodschap (natuurlijk in het Engels) op jullie muur staat en dat het goed past bij de beelden die je gebruikt. 

Tenslotte print je alle opdrachten uit die je bewaart hebt en doe je het samen met je muurschildering in een mapje om het geheel in te leveren bij je docent.