IPC Ridders en Kastelen Aardrijkskunde taak 1

IPC Ridders en Kastelen Aardrijkskunde taak 1

Onderzoeksactiviteit

Heb jij wel eens een kasteel gezien? Misschien ben je wel eens in het Muiderlsot geweest of heb je op vakantie in Frankrijk wel eens een kasteel bezocht. Kastelen zijn nu vaak museums, maar heel lang geleden in de Middeleeuwen woonden er echt mensen in deze prachtige gebouwen. Wie woonden er in die kastelen en waar stonden ze? Het antwoord op deze en andere vragen ga je zoeken met deze wikiles.

Opdracht 1

 

Lees eerst de vragen hieronder en bekijk dan het filmpje. Bespreek de antwoorden met elkaar en schrijf ze op je antwoordblad.

 

a. Hoe lang geleden ontstonden de kastelen ongeveer?

b. Waarom werden er kastelen gebouwd?

c. Waar waren de eerste kastelen van gemaakt?

d. Waar in het land werden de kastelen meestal gebouwd?

e. Wat werd er gedaan om van de kastelen een veilige plek te maken?

 

Opdracht 2

Lees nu de vragen hieronder. Ga naar de website, lees de tekst en beantwoord de vragen op je antwoordblad.

 

a. Wie woonden er op het kasteel?

b. Wat deden de mensen in het kasteel?

Kastelen

Opdracht 3

Op je antwoordblad staat een tekening van een kasteel. Schrijf de woorden bij de goede nummers. Maak hiervoor gebruik van de bibliotheekboeken over ridders en kastelen.

Verwerkingsactiviteit

Je gaat nu onderzoeken waar in Europa kastelen zijn. Daarvoor maak je gebruik van de website topkastelen.nl. Als je bovenaan de website op 'per land' klikt kun je foto's bekijken van kastelen in verschillende landen. Als je op de foto klikt kun je zien in welk gebied en in welke plaats het kasteel ligt.

 

 

http://topkastelen.nl
Topkastelen

Als je de plaats van je kasteel op de website hebt gevonden, zoek de plaats dan op in het register van je atlas. Kijk op de bijbehorende kaart waar de plaats ligt.

Bij je antwoordblad zit een kaart van Europa. Laat nu op die kaart zien waar het kasteel ligt door een nummertje op de kaart te zetten en de naam van het bijbehorende  kasteel op je antwoordblad te zetten.

Geef minstens 3 kastelen in Nederland, 3 in Frankrijk en 3 in Duitsland aan op de kaart. De kastelen moeten voor 1500 gebouwd zijn.

Ga daarna verder voor de andere Europese landen. Heeft elk land een kasteel? Zet ze op de kaart.

Wissel daarna de kaart met die van een ander tweetal en bekijk van elkaar wat je gevonden hebt.

 

Open bestand Antwoordblad