Live Movie Maker

Live Movie Maker

Inleiding

Voorbeeld Vakantie en Hobby

 Leerdoel.

In deze training leer je hoe je zelf, op een eenvoudige manier, video kunt monteren met het pakket Live Movie Maker. Met deze vaardigheid kun je uiteindelijk je lessen verlevendigen met zelf gemaakte video-producties.

 

Inhoud

Vanaf windows XP bevatte Windows een programma om eenvoudige videobewerking uit te voeren. Het programma heette Windows Movie Maker. In Windows 7 is dit programma niet langer opgenomen. Het is nu een onderdeel van Windows Live Essentials, nl. Windows Live Movie Maker, het is een relatief simpel video bewerkingsprogramma. We gaan in deze training uit van Windows Live Movie Maker. Wil je liever het pakket Windows Movie Maker gaan trainen, ga dan naar het daarvoor ontwikkelde trainingsmateriaal.

Als je Windows Live Movie Maker nog niet op jet PC hebt staan dan moet je deze eerst downloaden van de site van Microsoft .

Met Windows Live Movie Maker maak je in drie stappen een videofilm van het opgenomen materiaal.
Andere videobewerkingsprogramma's volgen ongeveer hetzelfde patroon.

 

Video vastleggen
Je kunt hierbij gebruik maken van materiaal dat nog niet naar de computer is
overgebracht (vastleggen) of van bestaand materiaal dat dat wel is (importeren)


Film bewerken
Met het materiaal dat in de collecties van Windows live Movie Maker is verzameld, kun je nu een film
gaan samenstellen.

 

Film afwerken
Als het filmproject klaar is, dus de film samengesteld, kun je het resultaat als film opslaan. Bij het
opslaan krijg je de mogelijkheid om het bestandsformaat aan de bestemming van de film en de
gewenste kwaliteit, aan te passen.

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden?

Eindopdracht

Eindopdracht

Je gaat een film maken over je laatste vakantie of je hobby. Je maakt een compilatie van foto's en film zodat je een goede weergave hebt van de ondernomen activiteiten tijdens de vakantie of de inhoud/uitleg van jou hobby. De film zal aan je collega studenten getoond worden.

Opdracht:
 

 Verzamel zo veel mogelijk filmpjes over je vakantie/hobby. Gebruik hiervoor filmpjes van je telefoon, Gopro of filmcamera. Afbeeldingen mogen eventueel ook vanuit het internet gedownload worden. Zorg ervoor dat het avi, mov,m4v,3gp, mpeg of wmv bestanden zijn.

Het populaire flv (flash) bestand wordt niet ondersteund. Beveiligde bestanden (drm) worden ook niet in dit pakket geopend.

 

Verzamel een bijpassend muziekfragment. Dit moet ook gedupliceerd kunnen worden. Hier mogen dus geen copywrite rechten opzitten.

 
 Plaats al deze fragmenten in een apart aan te maken map op de computer, geef deze map een herkenbare naam.
 
 In de onderdelen: Bewerken, Overgangen en effecten en Opslaan vind je per onderdeel vervolgopdrachten.

 

 

 

Voor je gaat filmen

Inhoud

o Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken. Daarom moet je vooraf duidelijk plannen wát je wilt filmen, hoe je dat gaat doen en wie en wat je daarbij nodig hebt. Maak daarom vooraf een goed gestructureerd draaiboek en hou je daaraan.

o Probeer vooraf al in scènes te denken. Bedenk ook dat je later wél in video, maar slechts moeilijk in meelopend geluid kunt knippen.

o Neem, als dat al kan, ook technische en filmische beslissingen in je draaiboek op.

o Een vraaggesprek moet kernachtig en helder zijn. Bedenk daarom vooraf wat je met het gesprek te weten wilt komen. Stel een aantal vragen op en zorg dat je deze vragen kent. Jij moet als interviewer voor de structuur van het gesprek zorgen.

 
 Technisch

o Kijk vooraf op de locatie of je voldoende licht hebt; maak eerst een proefopname.

o Zorg dat de achtergrond niet de aandacht van het onderwerp afleidt.

o Bij een gesprek loopt het geluid mee. Dat wordt al snel onverstaanbaar als het achtergrondgeluid te sterk is. Maak een proefopname, want vaak vergis je je in de akoestische werking van de locatie en het aanwezige achtergrondgeluid.

o Een kamer met vloerbedekking en gordijnen dempt het geluid een beetje. Dat is heel geschikt voor het maken van een verstaanbare geluidsopname.

o De meeste camera’s hebben een ingebouwde microfoon. Degene die daar het dichtst bij is, is de cameraman/vrouw. Pas dus op voor ongewenste (bij)geluiden.

o Er is niets zo vervelend als een onrustige cameravoering: gebruik eventueel een statief of leun ergens tegenaan.

o Het aardige van een digitale camera is, dat het resultaat meteen bekenen kan worden.

 
 Filmisch

o Wissel een keer van camerastandpunt tijdens een interview, als dat tenminste kan. 

o Let op de positie van de camera ten opzichte van het kind dat je filmt. Jij bent meestal groter dan het kind. Als je van bovenaf filmt lijkt het kind kleiner dan het is (en dat ziet er een beetje afstandelijk uit). Film je vanuit een laag standpunt dan komt het kind indrukwekkender (stoerder) over. Een gelijk camerastandpunt kan je betrokkenheid goed weergeven.

o Als je niet wilt dat de kinderen steeds op je camera letten, doe dan een tijdje alsof je filmt. Na enige tijd zijn de kinderen de camera vergeten. Je kunt ook wat verder weg gaan staan en met de zoomfunctie de afstand overbruggen. Hierbij moet je wel op het geluid letten: een extra (richt)microfoon kan erg nuttig zijn.

o Het is heel verleidelijk om veel in te zoomen. Het beeld wordt daar onrustig van, dus doe dat liever spaarzaam.

o Werk niet alleen met close-ups. Niet iedereen ziet er dichtbij goed uit.

o Een close-up laat niet zien waar de scène over gaat. Je moet dan overwegen of de kijker de context zal begrijpen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen, dat de kijker de situatie kan afleiden uit een totaalshot vóór of na deze close-up, of dat de gesproken tekst dat doet.

o Ga op enige afstand staan als je een groep filmt, zodat je een simpel overzicht aan de kijker biedt. Als je dichtbij gaat staan moet je vaak veel met de camera bewegen om het groepsgebeuren vast te leggen en dat is later vervelend kijken.

o Het volgen van een bewegend kind met de camera lukt je pas als je geoefend bent. Zoniet, film dan van ruime afstand, want dan zijn de camerabewegingen makkelijker vloeiend te krijgen.

o Blijf je steeds afvragen, of de kijker straks je bedoeling uit de beelden kan begrijpen.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werk je met Live Movie Maker

Drie stappen in het productieproces
 

Windows Live Movie Maker
Wie met Movie Maker (de voorganger van dit pakket) heeft gewerkt zal waarschijnlijk twee dingen opmerken, -1- de tijdlijnweergave is verdwenen en -2- er wordt niet meer gewerkt met collecties.
Daarnaast zijn er een aantal mogelijkheden bijgekomen: meer video-formaten worden ondersteund, opslaan op internet (youtube) is nu een optie en de interface is totaal vernieuwd.

Zoals in ieder video-editing programma zijn de drie stappen die je moet nemen om tot een product te komen hetzelfde gebleven.  

 
Video vastleggen
Plaats het mediamateriaal waaruit de film samengesteld gaat worden in een aparte map. Je kunt hierbij gebruik maken van materiaal dat nog niet naar de computer is
overgebracht (vastleggen) of van bestaand materiaal dat dat wel is (importeren)
 
Film bewerken
Met dit verzamelde materiaal kun je nu een film gaan samenstellen. Naast het bewerken van de clips, kun je ook foto's, overgangen, titels en effecten toevoegen. Zolang de film nog niet klaar is bewaar je alle bestanddelen in een Project. 
 
Film opslaan
Als het filmproject klaar is, dus de film samengesteld, kun je het resultaat als film opslaan. Bij het
opslaan krijg je de mogelijkheid om het bestandsformaat aan de bestemming van de film en de
gewenste kwaliteit, aan te passen.
 

 

 

 

 

Beheer

Beheer van je mediafragmenten

Vooral als de nieuwe film uit een behoorlijk aantal mediafragmenten gaat bestaan, is het goed om deze goed te ordenen. In een vorige versie van Movie maker werd met collecties gewerkt. Deze werkwijze is nu losgelaten.
als je met Live Movie Maker werkt is het goed om je te realiseren dat het gebruikte video -en audiomateriaal niet in Movie Maker wordt opgeslagen, Live Movie Maker maakt een koppeling met het materiaal dat je gebruikt. Het is dus van belang dat je het materiaal tijdens het werken in een WLMM-project niet verplaatst of hernoemd.
Om overzicht te houden op je materiaal is het aan te raden een aparte map aan te maken waarin je de fragmenten (audio en video) plaatst.

Opdracht: Maak een map aan en geef deze een herkenbare naam. Plaats in deze map al het beeld en audiomateriaal over je laatste vakantie of hobby dat je tot nu toe verzameld hebt.

 

Media invoeren in Live Movie Maker

Video importeren

Het importeren van video/foto/geluid kan op verschillende manieren.

  • via een Bleutooth vebinding.

  • via een kabel waarmee het video apparaat gekoppelt kan worden aan de computer (USB)

  • via een verbinding via Whatsapp.com

  • via internet, waarbij je video/foto/geluid gedownload word

 

Zorg ervoor dat je een goede virus scanner geinstalleerd hebt op het moment dat je video's gaat downloaden.

 

Bewerken

Opdracht

Open Live Movie Maker en start een nieuw project, geef deze een passende naam en sla dit project op in de map met de andere films en foto's

Voeg de door jou geselecteerde videoclips en afbeeldingen toe in het project.

Voeg muziek toe.

 

  

 

 

 

 

Bewerken

In het onderdeel bewerken ga je de film samenstellen uit allerlei onderdelen die je geselecteerd hebt (fragmenten) vervolgens bewerk je deze ruwe versie en als laatste voeg je effecten en overgangen toe.

Selecteren

Selecteer de fragmeneten die je wilt gaan gebruiken. Je kunt met voorvertonen eerst bekijken of je de juiste clip voorhanden hebt.

Storyboard

Sleep de fragmenten die je wilt gebruiken naar de goede plek in het storyboard. Je kunt fragmenten naar andere plekken in het storyboard slepen, je kunt ze kopieëren en verwijderen.

Afspelen

als je alle fragmenten achter elkaar hebt geplaatst dan kun je deze ruwe versie afspelen om een eerste indruk te krijgen van de film

Verfijnen

Bij het verfijnen van de film gebruik je de opties: animaties, visuele effecten, bewerken en opties
Je kunt fragmenten: splitsen, combineren, knippen en verwijderen. Op deze manier creeër je het uiteindleijke beeldresultaat.

Video en Audio

Het is goed mogelijk dat aan het videobestand ook geluid gekoppeld is. Daarnaast kun je ook een geluidsbestand toevoegen aan de beelden. Je voegt dan via Start/ Muziek toevoegen een geluidsbestand toe. In het onderdeel project kun je met "audiomix" aangeven hoe hard het geluid van het videobestand moet staan. Per fragment kun je het muziekvolume aanpassen en aangeven of de muziek moet in-of uitfaden.

Overgangen en effecten

Geanimeerde overgangen, Effecten en Titels

In de menubalk vind je de onderdelen Animaties en visuele effecten.
In het lint vna het odnerdeel Start vind je de opties voor de titels.

Overgangen

In het onderdeel Animaties vind je zeer veel mogelijkheden om een geleidelijke overgang tussen twee videoclips in te voegen. Probeer de verschillende overgangen eerst uit voor je een keuze maakt. 
een overgang voeg je toe door tussen twee fragmenten te klikken en een overgang te selecteren. 

Een afbeelding kun je bewerken met de optie Pan en Zoom, hierdoor beweegt de afbeelding tijdens het afspelen. Het is ook mogelijk tekst over een afbeelding heen te plaatsen. 

 

Visuele-effecten

Een visueel-effect kun je aan een video-fragment toevoegen. Selecteer een fragment en selecteer het gewenste effect.

 

Titels

Met het onderdeel titels kun je een titel voorafgaand aan de film toevoegen het is ook mogelijk tussentitels en een aftiteling toe te voegen.

 

Opdracht

Voeg overgangen toe en zorg voor een begin en aftiteling.

Opslaan

Opdracht: Van het project ga je nu een film maken.

Kies film opslaan en selecteer een opslagmethode. Vervolgens moet je de kwaliteit bepalen. Een filmpje voor gebruik op internet mag kleiner (framegrootte en bestandgrootte) zijn dan een film die je uiteindelijk op een beamer voor een zaal wilt presenteren. Een HD film (1440x1080) heeft een grootte van 180 MB per minuut. Een normale thuisgebruik-indeling is een wmv-bestand met een framegrootte van 720x576 je krijgt dan een bestand van 12 MB per minuut.

Bronnen

  • Het arrangement Live Movie Maker is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Johan Kootkar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-11-29 12:32:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Movie Maker voor Summa
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Voorbeeld Vakantie en Hobby
    https://youtu.be/U_T3k5_I7zs
    Video