BPV opleidingen dierverzorging ZONE.COLLEGE

BPV opleidingen dierverzorging ZONE.COLLEGE

BPV Opleidingen dierverzorging ZONE.COLLEGE

Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs (MBO) van onze school, het ZONE COLLEGE, is de beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is het leren van het vak in de praktijk. Je gaat dus concreet bij een bedrijf, instelling of organisatie aan de slag. Gemiddeld genomen zijn dit twee dagen per week, de overige 3 dagen ben je op school voor de theorie.

De BPV (stage) bereidt je voor op het uitoefenen van het volwaardige beroep en helpt om een goede overstap te maken van onderwijs naar arbeidsmarkt. Ook leer je de normen en waarden die in het beroep een rol spelen en ervaart wat het betekent om binnen een organisatie werkzaam te zijn. Om je diploma te halen, moet je de BPV periodes met een voldoende afsluiten.

Je volgt een opleiding in het werkveld Dierverzorging bij ZONE COLLEGE. De officiële benaming en het bijbehorende (Crebo) nummer van deze opleidingen staan hieronder vermeld. Deze kan je soms nodig hebben bij het zoeken van een passend BPV bedrijf en invullen van de juiste formulieren voor aanvang van je BPV periode.

 

-Medewerker dierverzorging                                    Crebonummer  25732    niveau 2

-Vakbekwaam medewerker dierverzorging              Crebonummer  25734    niveau 3

-Bedrijfsleider dierverzorging                                   Crebonummer  25730    niveau 4

-Dierenartsassistent paraveterinair                          Crebonummer  25731    niveau 4  

 

 

Passend BPV bedrijf zoeken

Binnen de opleidingen dierverzorging heb je een hele brede keuze aan mogelijke BPV adressen. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak, kinderboerderij, dieropvangcentra, dierenpensions/kennels, zorgboerderij, dierentuin, manege's en zelfs veehouderij bedrijven behoren tot de mogelijkheden.

Uiteraard is je persoonlijke interesse in één van de bovenstaande type bedrijven een belangrijke factor bij het zoeken van een voor jouw passend BPV bedrijf. Ook speelt waarschijnlijk de bereikbaarheid van de organisatie een rol en is de werksfeer ook belangrijk.

Daarnaast heb je te maken met de beschikbaarheid van de stageplaatsen binnen de organisatie(s) die jouw voorkeur hebben. Daarom de volgende tip!

Begin tijdig met het zoeken en bemachtigen van een stageplaats, zo heb je de meeste kans op een plaats die je aanspreekt!

Hiermee laat je ook nog eens direct een goede eerste indruk achter bij de BPV bedrijven.

 

Werkwijze

Wanneer je voor jezelf een keuze hebt gemaakt waar je graag een BPV zou willen doen, is het handig dit met je coach te bespreken. Die kan je helpen bij het maken van een geschikte keuze, die hopelijk past bij je persoonlijke interesse.

Wanneer je ergens wilt gaan beginnen aan een stage is het belangrijk te onderzoeken of het bedrijf een geschikte leerplek kan bieden. Hiervoor moeten alle bedrijven of organisaties in het bezit zijn van een erkenning als "erkend leerbedrijf'. De organisatie die dit uitvoert voor alle bedrijven in (en buiten) Nederland, is:

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

https://www.s-bb.nl/

Een onderdeel van SBB is http://www.stagemarkt.nl/Zoeken

Op de bovenstaande site kun je controlen of een bedrijf of organisatie de benodigde erkening heeft. Het gaat echter nog een stapje verder het bedrijf moet namelijk de erkening hebben voor de opleiding die jij volgt.

Zoals al eerder aangegeven volg je hoogstwaarschijnlijk 1 van de onderstaande opleidingen:

 

-Medewerker dierverzorging                                    Crebonummer  25732    niveau 2

-Vakbekwaam medewerker dierverzorging              Crebonummer  25734    niveau 3

-Bedrijfsleider dierverzorging                                   Crebonummer  25730    niveau 4

-Dierenartsassistent paraveterinair                          Crebonummer  25731    niveau 4  

 

 

Als voorbeeld zie je hieronder onze school, voorheen AOC-Oost te Almelo. Deze is ook erkent leerbedrijf enkel voor andere opleidingen dan 'dierverzorging'

 

 

 

 

Bedrijf zonder erkenning

Je kent of hebt een bedrijf (in de dierenbranche) gevonden waar je graag een BPV zou willen volbrengen, maar helaas is dit bedrijf niet voorzien van een erkenning. Wanneer ze wel interesse hebben in het begeleiden van jou als student kunnen ze een erkenning aanvragen bij SBB.

Hieronder een link waarbij een bedrijf een erkenning kan aanvragen.

https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning/leerbedrijf-worden

 

Na de aanvraag door het betreffende bedrijf of de organisatie wordt de aanvraag door SBB in behandeling genomen. Soms komt er zelf een adviseur van SBB op het bedrijf om te controleren of bespreken voor welke opleiding er een erkenning uitgereikt kan worden.

Wanneer alles in orde blijkt duurt het meestal 10 werkdagen voordat het bedrijf daadwerkelijk te vinden is op

http://www.stagemarkt.nl/Zoeken

Pas wanneer het bedrijf te vinden is op deze website kun je de BPV aanvraag op school doen. Hoe dit werkt wordt uitgelegt in de volgende sectie "BPV aanvragen" van dit arrangement.  

 

 

Hieronder staan de algemene voorwaarden waaraan het bedrijf of de organisatie in ieder geval moet voldoen om een erkenning te krijgen.

 

Voorwaarden voor erkenning

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV).

Als erkend leerbedrijf voldoet u aan de volgende voorwaarden:

  1. U biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen.
  2. U stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. U maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
  3. U bent bereid om samen te werken met de school en SBB en u verstrekt daartoe de benodigde informatie.
  4. U gaat akkoord met vermelding van uw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar studenten een stageplaats of leerbaan zoeken in het mbo.

Bedrijf zonder de juiste erkenning

Heeft het bedrijf of de organisatie waar je je BPV wil doen wel een erkenning, maar niet de erkenning voor de opleiding die jij volgt. In dit geval kunnen ze vrij makkelijk hun erkenning uitbreiden. Dit ook op de website van SBB. Hieronder wederom de link.

https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning/erkenning-uitbreiden

 

Solliciteren bij het BPV bedrijf

Wanneer je een passend bedrijf, instelling of organisatie hebt gevonden waar je graag een BPV periode zou willen volbrengen, is het moment daar om contact te leggen.

Voor een BPV (stage) plaats, voldoet het meestal om telefonisch contact op te nemen of een bezoekje te brengen aan het bedrijf en te vragen naar de mogelijkheden. Meestal volgt er dan een persoonlijk kennismakingsgesprek en wordt er besproken wat, waarom en hoe er BPV (stage) gelopen moet worden. Dit lijkt eigenlijk erg veel op een sollicitatie gesprek. Handige tips voor een sollicitatiegesprek vind je in één van de onderstaande rubrieken.

Sommige bedrijven, instellingen of organisaties willen graag, ook voor BPV (stage) aanvragen een 'echte' sollicitatie brief en C.V. ontvangen voordat ze je eventueel uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Handige tips hiervoor vind je ook in de onderstaande rubrieken.

 

Voor extra hulp hiermee, kun je ook bij je coach of BPV coördinator terecht !

Een sollicitatiebrief schrijven

Je zult soms een sollicitatiebrief moeten schrijven om je interesse voor een BPV (stage) kenbaar te maken. Een sollicitatiebrief is een soort advertentie over jezelf: je brief moet de belangstelling wekken van het erkende leerbedrijf. Het doel van een sollicitatiebrief is dan ook dat het leerbedrijf jou uitnodigd voor een persoonlijk gesprek. Het is daarom belangrijk dat je sollicitatiebrief er verzorgd uitziet.

Vormgeving

Een goede vormgeving maakt een brief prettig leesbaar. Denk aan de volgende punten:

  • Typ je brief op de computer (tenzij specifiek gevraagd wordt om een handgeschreven brief).
  • Kies een goed leesbaar lettertype en een goed leesbare lettergrootte. Gebruik geen verschillende lettertypes door elkaar.
  • Maak een scherpe afdruk op wit papier.

Indeling

Kies een logische indeling en zet bij elkaar wat bij elkaar hoort.

Zet rechts bovenaan de brief je eigen naam en je adresgegevens. En zet links bovenaan de naam van bedrijf de naam van de contactpersoon en de adresgegevens van het bedrijf. Vermeld ook plaatsnaam, datum en het onderwerp van de brief.

  1. De eigenlijke brief bestaat uit ongeveer vier alinea's. In de eerste alinea geef je aan waarom je de brief schrijft (je wilt stage lopen!) en waar je de stage of leerbaan gevonden hebt.
  2. In de tweede alinea geef je aan waarom je geschikt bent voor deze stage of leerbaan. Vertel iets over je opleiding, je eventuele werkervaring, je persoonlijke eigenschappen en kennis.
  3. In de derde alinea vertel je iets over je motivatie: waarom wil je deze stage of leerbaan en waarom bij dit bedrijf?
  4. Sluit de brief kort af; zeg bijvoorbeeld dat je je sollicitatie graag in een gesprek wilt komen toelichten.

Maak je brief niet te lang: één pagina A4 is meestal lang genoeg. Onderaan de brief zet je je handtekening en zet je nogmaals je naam.

Zie in de bijlage onderaan in deze rubriek een voorbeeld indeling.

Schrijfstijl

Een brief die in een prettige stijl geschreven is, leest makkelijker en wekt vertrouwen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van schrijven. De één schrijft makkelijker een brief dan de ander. Deze tips kunnen je helpen bij de stijl van je brief:

  • Formuleer vriendelijk, beleefd en zakelijk.
  • Schrijf de brief altijd in u-vorm.
  • Noem in de aanhef van de brief de naam van de persoon aan wie die is gericht. Dus niet 'geachte heer/mevrouw'.
  • Houd het simpel. Gebruik eenvoudige woorden en maak niet te lange zinnen.
  • Schrijf bondig: schrap dingen die niet van belang zijn voor de lezer.
  • Begin niet elke zin met 'ik', maar wissel af. De eerste zin nooit met 'ik' beginnen! Denk aan de samenhang tussen je brief en je curriculum vitae (cv). Jaartallen en feitelijke gegevens over je opleiding en eventuele werkervaring staan in je cv.
  • Verbeter taal- en spelfouten. Vertrouw niet alleen op de automatische spellingcontrole, maar lees je brief goed na.
  • Laat de brief als hij klaar is door iemand anders lezen. Anderen halen vaak fouten uit een brief en je kunt zo ook meteen testen of je brief goed overkomt.

Verzending

Als je de brief geschreven en geprint hebt, ben je nog niet klaar. Ook de manier waarop je de brief verzendt, is van belang:

  • Maak een kopie van de brief voor jezelf.
  • Stuur nooit originele formulieren (zoals diploma's) mee, maar maak kopieën.
  • Doe je brief, cv en eventuele andere bijlagen in een niet te kleine, schone envelop.
  • Adresseer de envelop goed: vermeld onder de bedrijfsnaam de juiste afdeling.
  • Zet op de achterzijde je eigen adres en plak voldoende postzegels.

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

Open bestand Indeling sollicitatiebrief

Een CV maken

Cv staat voor het Latijnse begrip 'curriculum vitae', wat 'levensloop' betekent. Een goed cv geeft een bedrijf in één oogopslag een goede indruk van wie je bent en wat je kunt. Het is een soort visitekaartje van jezelf. Net als een sollicitatiebrief moet een cv er verzorgd uitzien. De werkgever zal vooral aan de hand van je cv in combinatie met je sollicitatiebrief beslissen of je op sollicitatiegesprek mag komen.

Tips

Een cv is iets anders dan een sollicitatiebrief. In een cv maak je gebruik van telegramstijl: schrijf heel kort en zakelijk.

  • Beperk je cv tot maximaal twee A4'tjes en print je cv niet tweezijdig uit.
  • Zorg dat het cv overzichtelijk is: maak een duidelijke indeling.
  • Vermijd schrijffouten in je cv.
  • Probeer zo veel mogelijk informatie puntsgewijs te vermelden.
  • Vermijd jargon.
  • Schrijf je cv op de computer. Zo kun je het steeds aanpassen en opnieuw gebruiken.
  • Kies een goed leesbaar lettertype en een goed leesbare lettergrootte. Gebruik geen verschillende lettertypes door elkaar.
  • Gebruik een ruime lay-out met veel witregels en een duidelijke kantlijn.
  • Gebruik inspringingen (tabs) en opsommingen om duidelijk te laten zien wat waarbij hoort.
  • Wees voorzichtig met afkortingen van functies en dergelijke.
  • Indien mogelijk, voeg een nette pasfoto van jezelf toe aan je cv.

Opbouw

Een cv bestaat uit vier onderdelen:

  1. Persoonsgegevens
    Hier zet je je naam, adres, geboortedatum- en plaats, telefoonnummer en e-mailadres.
  2. Opleidingen en cursussen
    Vermeld hier alle diploma's en certificaten die je behaald hebt. Begin met de belangrijkste en vermeld de rest in chronologische volgorde (het laatst behaalde diploma eerst). Vermeld ook modules en cursusonderdelen.
  3. Werkervaring
    Noem de bedrijven waarvoor je gewerkt hebt en vermeld erbij welke functies je hebt gehad. Begin ook hier met de belangrijkste en vermeld de rest in chronologische volgorde (je laatste werkervaring eerst). Vergeet eventuele vakantiebaantjes en onbetaald werk niet!
  4. Andere ervaringen en vaardigheden
    Hier kun je informatie kwijt over je persoonlijke eigenschappen, je hobby's en je vrijetijdsbesteding. Besteed hierbij aandacht aan die ervaringen en vaardigheden, waarvan je denkt dat die voor deze sollicitatie relevant kunnen zijn. Wees voorzichtig met afkortingen van functies en dergelijke.

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

Open bestand voorbeeld cv.png

Open bestand voorbeeld cv2.jpg

Het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een belangrijke gebeurtenis en daarom vaak spannend. Als je goed bent voorbereid, gaat zo'n gesprek vaak een stuk gemakkelijker. We geven hier enkele tips om rekening mee te houden bij de voorbereiding en bij het gesprek zelf.

Vóór het sollicitatiegesprek

Rook niet voor het gesprek en vraag ook niet of dat tijdens het gesprek mag. Zet vooraf je mobieltje uit.

Verdiepen in het bedrijf

De voorbereiding van het sollicitatiegesprek is bijna net zo belangrijk als de sollicitatie zelf. Het is belangrijk dat je informatie over het bedrijf verzamelt. Als je de website van een bedrijf bezoekt, kun je vaak zien wat hun visie en missie is. Deze informatie is erg belangrijk om een goede indruk te kunnen maken.

Bedenk welke vragen men aan je zou kunnen stellen, zoals:

  • Wat zijn jouw sterke kanten?
  • Wat zijn jouw zwakke kanten?
  • Werk je graag individueel of juist liever binnen een groep?
  • Waarom solliciteer je naar deze functie?
  • Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
  • Wat vind je belangrijk in het leven?

Vragen stellen

Tijdens een sollicitatiegesprek zal de werkgever je veel vragen stellen. Zorg ervoor dat jij ook wat vragen hebt; want de kans is groot dat de werkgever je ook de gelegenheid geeft om vragen te stellen. Zorg dan dat je ook een vraag stelt. Hiermee laat je meteen je interesse voor de gewenste baan zien. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel medewerkers werken binnen het bedrijf?
  • Welke mogelijkheden hebben medewerkers om zich te ontwikkelen?

Plaats/ tijd

Zoek goed uit waar je moet zijn en zorg dat je op tijd bent.

Uiterlijk

Draag geschikte kleding. Houd rekening met het bedrijf waar je naartoe gaat en met de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je kleding en schoenen schoon zijn. Kies in ieder geval kleding waar je je lekker in voelt.

Checklist voor je sollicitatiegesprek

  • Belangrijke papieren: sollicitatiebrief, cv, uitnodigingsbrief en kopieën van je diploma's
  • Adresgegevens en telefoonnummer
  • Naam van de persoon waarmee je een afspraak hebt
  • Agenda
  • Pen/notitieboek
  • Identiteitbewijs

Tijdens het sollicitatiegesprek

  • Stel je voor aan je gesprekspartner(s): ga staan, kijk hem/haar aan, geef een hand en zeg duidelijk je naam.
  • Probeer op een rustige en nette manier je eerste ontmoeting te hebben met je gesprekspartner. Laat het initiatief vooral tijdens de ontmoeting bij deze medewerker van het bedrijf, jij bent namelijk gast en je gesprekspartner is je gastheer of gastvrouw. De eerste drie minuten van een sollicitatiegesprek zijn erg belangrijk. De eerste indruk die iemand maakt, blijft vaak hangen. Probeer je zo ontspannen mogelijk te gedragen. Let wel op dat je niet ongeïnteresseerd lijkt.
  • Lichaamstaal is belangrijk tijdens een gesprek. Uit bewegingen en houding leiden mensen veel af. Ga ontspannen zitten, maar niet onderuitgezakt. Kijk je gesprekpartner(s) aan.
  • Geef rustig en duidelijk antwoord op vragen. Neem de tijd om na te denken. Als je iets niet verstaat of begrijpt, vraag dan om herhaling of uitleg.
  • Gedraag je niet anders dan je bent. Meestal hebben mensen het wel door als je jezelf anders voordoet dan je bent.
  • Benadruk je positieve kanten, maar doe jezelf niet beter voor dan je bent. Probeer bijvoorbeeld uit te leggen hoe je met zwakke kanten van jezelf omgaat.
  • Zorg dat je antwoorden krijgt op de vragen die je stelt. Vraag desnoods door. Vraag hoe de procedure verder gaat en wanneer en hoe je meer hoort.
  • Ga bij het afscheid staan en geef je gesprekpartner(s) opnieuw een hand en bedank voor het gesprek.

Na het gesprek

Maak na je gesprek een korte notitie met onder andere de naam van je contactpersoon en wat de afspraken zijn die tijdens het gesprek zijn gemaakt. Zo kun je enkele dagen later gemakkelijk de naam terug vinden als je het bedrijf zou willen bellen voor verder te informatie.

Neem niet de dag na je gesprek weer contact op met het bedrijf; laat ze jou terugbellen.

 

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

Solliciteren via internet

Stuur je sollicitatie alleen via e-mail als het stagebedrijf die mogelijkheid heeft, of er speciaal om vraagt. We geven hier enkele tips voor het solliciteren per e-mail.

  • Gebruik je persoonlijke e-mailadres in verband met retourmail. Gebruik geen anonieme e-mailadressen zoals droomprins@yahoo.com.
  • Zorg ervoor dat je naam en/of je achternaam in het mailadres terug te vinden zijn.
  • Zorg dat je naar de juiste persoon en het juiste mailadres mailt.
  • Vermeld in de onderwerpregel om welke stageplaats of leerbaan het gaat.
  • Kies een goed leesbaar lettertype en lettergrootte. Gebruik geen verschillende lettertypes door elkaar.
  • Gebruik in een e-mailbericht, net als in een gewone brief, een logische indeling. Begin met een aanhef en vertel achtereenvolgens waarom je geschikt bent voor de stage en wat je motivatie is.
  • Plaats witregels tussen de alinea's.
  • Ook een e-mail mag geen taal- en typefouten bevatten! Controleer het bericht dus goed voordat je het verstuurt.
  • Stuur je cv als een apart Wordbestand mee.
  • Je kunt ook de brief zelf als Worddocument meesturen.
  • Geef in e-mailbericht aan welke bijlage(n) je meestuurt.
  • Vergeet de bijlage(n) niet mee te sturen.
  • Stuur niet tegelijk dezelfde e-mail naar verschillende bedrijven, want zo geef je geen persoonlijke aandacht aan het bedrijf. Ook is kans op maken van vergissingen groot.

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

BPV aanvragen op school

Open bestand BPV aanvragen in de ELO

Vanaf 1 januari 2022 is de procedure voor het aanvragen van een BPV periode veranderd. Het aanvragen moet nu gedaan worden in de ELO. Hierboven staat een bestand met handleiding hoe je dit kunt doen.

 

Kom je er niet helemaal uit ?

 

Je mag ook een e-mail sturen naar Dhr. Dalhoeven. Er wordt dan binnen enkele werkdagen gezorgd voor een BPV overeenkomst (stage contract).

Deze ontvang je dan in je mailbox van school. 

 

Graag dan in je e-mail opnemen:

*Naam

*Klas

*Mentor

*Bedrijfsgegevens (mag ook een linkje van stagemarkt)

 

Neem contact op met Dhr. Dalhoeven     rdalhoeven@zone.college  

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

BPV overeenkomst

Zoals net al eerder vermeld in de vorige rubriek, krijg je meestal binnen 5 werkdagen na het aanvragen middels de eerder uitgelegde procudure de BPV overeenkomst verstuurd naar het e-mail adres van je schoolaccount. De BPV overeenkomst dient geprint te worden.

 

Het is de bedoeling dat alle betrokken partijen de overeenkomsten ondertekenen, de school (MBO directeur) dit is reeds gedaan, jezelf  en het BPV bedrijf.

Het is de verantwoordelijkheid van de student om dit juiste en tijdig te regelen.

Je moet dus 1 exemplaar met alle benodigde handtekeningen retourneren aan ZONE COLLEGE. Dit kun je doen door een volledig ondertekend examenplaar te scannen of duidelijk en recht van boven fotograven en e-mailen naar de MBO administratie Administratie MBO Zone.college mboadministratie@zone.college

Deze werkwijze krijg je ook toegestuurd via de e-mail, bij ontvangst van de overeenkomst.

De geprinte versie laat je achter op het bedrijf, daarnaast goed om zelf een (digitaal) exemplaar te houden voor je eigen administratie.

Daarnaast mag je mag ook altijd een fysiek exemplaar inleveren op school bij het SSP. 

 

Denk eraan dat je mag pas beginnen met je BPV periode wanneer de overeenkomst bij de MBO administratie van ZONE COLLEGE aanwezig is !!!

 

Dit heeft de volgende 2 redenen:

-Je bent vanuit ZONE COLLEGE niet aanvullend verzekerd voor eventuele schade en wellicht zelf aansprakelijk.

-Je BPV uren tellen niet mee dan de begin datum op de BPV overeenkomst. Dit kan er dus voor zorgen dat je het aantal BPV uren dat je per schooljaar moet volbrengen niet haalt.

 

Ook het bovenstaande geeft weer aan dat tijdig zoeken, regelen en vastleggen van je BPV belangrijk is en je geen BPV dagen gaat missen. Deze procedures kosten ook tijd!

 

 

 

Hieronder een voorbeeld van de Beroepspraktijkovereenkomst, het gehele document is ook te openen. Hier staan alle bepalingen in die van toepassing zijn op het contract dat alle betrokken partijen ondertekenen.

Open bestand Voorbeeld BPV overeenkomst

Belangrijke regels rondom BPV

Algemene regels tijdens de BPV

*Je blijft altijd beleefd en netjes naar collega's, klanten, bezoekers en uiteraard de dieren. Let hierbij op je taalgebruik.

*Je ziet er representatief uit: goede persoonlijke hygiëne zoals korte, schone nagels, net kapsel, gepaste kleding en wellicht een beetje deodorant. Bij twijfels overleg je met je stagebegeleider.

*Je komt op tijd. Gemiste tijd/dagen (ook ziek zijn) haal je in overleg met het BPV bedrijf in.

*Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw opdrachten en leerproces. Zorg dat je met vragen en/of opdrachten vanuit school op tijd in gesprek gaat met je stagebegeleider.

*Toon interesse en neem een actieve werkhouding aan.

*Het gebruik van je mobiele telefoon en roken doe je voor en na je stage. Eventuele andere afspraken voor tijdens de stage kun je maken met je stagebegeleider.

 

Ziekte

*Afmelden uiteraard bij je BPV adres volgens afspraken van het bedrijf. Bij voorkeur Bellen! Ook bellen naar school voor de ziektemelding (receptie!)

*Wanneer je weer begint je je ook beter melden! Een ziektemelding blijft standaard 1 week staan ben je die week erna weer ziek, moet je dit opnieuw melden op school, maar ook bij je BPV bedrijf.

*BPV dagen waarop studenten zich ziekmelden, moeten worden ingehaald in schoolvakanties en/of weekenden, dit in overleg met coach en BPV bedrijf.

 

BPV registratie

*Studenten zijn verplicht zelf dagen/uren bij te houden en laten ondertekenen door de BPV begeleider. Dit in het daarvoor bestemde boekje.

*1 BPV dag vanuit school, is 8 uur.

*Heb je eerder dan het rooster aan je jaarlijkse BPV tijd voldaan, door bijvoorbeeld dagelijks 10 uur BPV te doen, betekend dit niet automatisch dat je eerder kunt stoppen met de BPV dan de einddatum op je BPV overeenkomst. Wel kan er wellicht  in overleg met je coach, afspraken met het BPV adres worden gemaakt over een goed invulling van je uren.

 

Problemen tijdens de BPV

*Indien mogelijk bespreekbaar maken op het BPV adres, eventueel met coach. Daarna komt de BPV coördinator pas in beeld.

*Het zelfstandig verlaten/stoppen/beëindigingen van de BPV zonder overleg met de coach is niet toegestaan.

*2  keer voortijdig afgebroken BPV zonder overleg met school of weggestuurd worden door het bedrijf, door niet functioneren op de BPV bedrijven betekent over het algemeen einde studie.

 

BPV bezoeken

*Per student zijn er minimaal 3 contactmomenten per jaar, dit is over het algemeen 2 keer een bezoek aan het bedrijf en 1 keer telefonisch.

1ste bezoek uitleg over de te leren zaken gedurende het jaar, opdrachten, PVB en dergelijke belangrijke zaken.

2de contactmoment is tussentijdse evaluatie

3de  afsluitend gesprek/beoordeling van de stageperiode.

*BPV bedrijf geeft aan dat de student naar tevredenheid functioneert, alle praktische vaardigheden bezit en/of de student voldoende sociale vaardigheden bezit.

*Bij verschillende BPV adressen per leerjaar of korte blokstages, is er minstens met elk bedrijf contact geweest door de coach.

 

Geen stage ? 

*Bij het niet tijdig hebben van een stageplek (volgens het jaarrooster) kom je op de stage dagen, naar school van 09.15 uur tot 15.00 uur. Je gaat op school dan zoeken naar een geschikte plek. Daarnaast worden gemiste stage dagen alsnog ingehaald in overleg met je stagebedrijf. 

Je meldt je 's ochtends aan bij het SSP en meld je daar 's middags ook weer af. 

 

Overige belangrijke regels

*Student is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een passend BPV adres.

*Bedrijf moet de juiste erkenning hebben van SBB, voor de lopende opleiding (crebo code) van de student. www.Stagemarkt.nl

*Geen getekende BPV overeenkomst terug op school (administratie Lochem), voor aanvang van de BPV periode, betekent geen geldende stage uren en er is geen verzekering vanuit school. De student en het BPV bedrijf zijn dan zelf volledig aansprakelijk voor mogelijke schade.

*De leerlingen zijn verplicht hun stage uren / dagen bij te houden en te laten ondertekenen door de BPV begeleider. Dit in het daarvoor bestemde BPV boekje.

*Per leerjaar een ander BPV bedrijf.

*Maximaal 2 BPV periodes gedurende de opleiding bij hetzelfde bedrijf.

*Studenten uit dezelfde klas mogen geen BPV op hetzelfde stageadres uitvoeren(regulier). Uitzonderingen worden gemaakt voor buitenregio/buitenland stages. Dit in overleg met coaches.

BPV opdrachten / beoordeling

Hieronder zie je het BPV boekje, hierin staat het beoordelingsformulier voor het einde van de BPV periode en in dit boekje kun je ook de BPV dagen/uren bijhouden.

Open bestand BPV-beoordelingsboekje(2023.2024)

Per leerjaar, niveau en eventueel BPV periode zijn er verschillende opdrachten. Deze worden door de coach/mentor van de studenten overhandigd. Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd maken, bespreken en eventueel laten beoordelen door de stage-begeleider.

Jaarroosters BPV opleidingen dierverzorging

leerjaar 1

leerjaar 2

leerjaar 3

BPV informatiegids

De BPV informatiegids is bedoeld voor alle pratijkopleiders en studenten in het mbo van ZONE.COLLEGE

In de gids in algemene informatie te vinden ten aanzien van de BPV. Als voorbeeld komt het onderwijsconcept van ZONE.COLLEGE aan bod, er is een sectie aangaande verzekeringen, ieders taken rondom de BPV en de belangrijke algemene produceres worden in behandeling genomen.

 

Aan informatie uit deze gids kan geen rechten worden ontleend. De gegevens dienen als ondersteuning.

Open bestand BPV-informatiegids-2023-2024

BPV in het buitenland

Hieronder vindt je informatie t.a.v. een internationale stage.

 

https://elo.zone.college/xprog/xstart.htm?Xapp=SchoolConfig.xml&auth=saml2#401

 

ELO (Cum Laude) informatiebronnen --> Internationale stage 

BPV ervaringen studenten

Ilse (AOC-Oost, Doetinchem)

Ik ben Ilse, 21 jaar en woon in Baak (Gelderland). Ik doe de opleiding dierverzorging niveau 4 bedrijfsleider. Op een dag verveelde ik me en heb ik naar de Koi-stal gebeld voor een bijbaantje. Ik mocht langskomen en hier komen werken. Ik vond het meteen interessant en werd ook snel aangestoken met het Koi-virus. Tijdens mijn opleiding kregen we de kans om een blokstage van acht weken te lopen. Via internet ben ik op zoek gegaan naar kwekers in Japan omdat dit mij erg leuk leek. Nadat ik een aantal mailtjes had gestuurd, kreeg ik een reactie van Dainichi. Ze wilden van alles van mij weten en er ging er een hele tijd overheen. Uiteindelijk mocht ik er komen, maar ze moesten van mijn school nog wel erkend worden. Na dit hele proces is het me gelukt en ben ik er naartoe gegaan. Ik heb bijna alle dagen drie mudpounds afgevangen met baby vis, tosai en nisai. Ook heb ik  kleine visjes van 2 cm mogen selecteren, mudpound checken (laatste vissen scheppen uit laagjes water), binnenbakken en filters schoonmaken, karperluis verwijderen, onderhoudsklusjes in en buiten de farm, vissen verplaatsen en vangen, vissen inpakken voor transport en nog veel meer.Als je ooit de kans krijgt om een periode stage te lopen of een tijdje werkzaam kunt zijn op zo’n farm, laat die kans dan niet liggen.

Willemijn (AOC-Oost, Almelo)

Ik ben Willemijn Weeink, 19 jaar en kom uit Haaksbergen. Op dit moment zit ik in het laatste jaar dierverzorging niveau 3. In het begin van dit laatste jaar begonnen we met een 8 weken stage. Dit was een buiten regio stage en je was helemaal vrij in je keuze van de stage. Direct wist ik dat ik naar het buitenland wou. Ook omdat ik het jaar ervoor een maand naar Engeland ben geweest voor stage en me dit erg goed was bevallen. Gelukkig wist ik precies wat voor soort stage ik wou. Een honden-en katten asiel in Spanje of ander land. Omdat daar natuurlijk heel veel zwerfhonden en katten zijn, en daar het er heel anders aan toe gaat dan in Nederland. Na veel dingen regelen ben ik na de zomervakantie naar Spanje vertrokken naar een heel leuk adres. Ik heb er ook voor gekozen om alleen te gaan, voornamelijk voor persoonlijke ontwikkeling. Toen ik aangekomen was in het appartement, werd ik al superleuk opgewacht door 3 andere Nederlandse stagelopers. Elke dag werden we opgehaald door een taxi die ons naar het stage adres bracht. Daar mochten we eigenlijk al direct alle werkzaamheden doen. Schoonmaken, uitlaten, medicijnen geven, wonden verzorgen en voeren. Vooral medicijnen en wonden vond ik erg interessant en leerzaam, je was daar ook elke ochtend zeker 2 uur mee bezig. Want je bent daar met ongeveer 300 honden en 30 katten en die hebben elke dag allemaal de juiste zorg nodig. Wat erg mooi is, is dat je de dieren leert kennen, en je merkt dat de dieren blij zijn als je ze knuffelt of uitlaat. Dat is toch wel iets wat de stage mooi maakt als je iets kunt betekenen. Maar ook voor het bedrijf, de vrijwilligers die het enorm waarderen dat je meehelpt  en dat je daar met elkaar het beste wilt voor de dieren.
Al met al is een buitenlandstage een enorme leerervaring, niet alleen de stage maar ook het land waar je bent. Ik raad het ook zeker aan, dat als je de kans krijgt om dat zeker te doen. Je houd er een prachtige ervaring aan over.

Vacatures

Omgeving Almelo

Wij zijn op zoek naar jou!

 

Kom jij ons als vrijwilliger helpen in de dierverzorging? Wij kunnen jou hulp goed gebruiken!

Omschrijving;

Op de kinderboerderij ben je druk bezig met het voeren van de dieren, het schoonmaken van de stallen en het erf. Je verzorgt de kippen, koeien, varkens, geiten, schapen, pony's,ezels etc. etc. Je bent aanspreekpunt voor onze bezoekers en beantwoord hun vragen geduldig. Kinderen mogen onder jou begeleiding, met eenvoudige klusjes helpen.

Eisen;

Je bent 16 jaar of ouder en je vindt het leuk om met dieren te werken. Je bent niet bang voor vieze handen en je durft best die grote koe naar de wei te brengen. Je bent bereid om veel te leren. Je kunt goed zelfstandig werken en vindt het leuk om bezoekers te woord te staan.

Wanneer;

Op zaterdag / zondag  van 09.00-12.00 en van 15.00-17.00 uur. 1 of 2 keer per maand, of natuurlijk vaker als je dat leuk vind!

Wij bieden;

Een gezellige en leerzame werkomgeving. Je doet veel ervaring op in de dierverzorging, dat staat prachtig op je CV!

Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met Loes Meijerink 0541-510925 of info@dehofte.nl Kijk voor meer informatie over onze kinderboerderij op www.dehofte.nl of www.facebook.com/hofte

 


Omgeving Doetinchem

Omgeving Deventer

Overig (buitenregio-intern-voortplanting)

Open bestand Galgo project (dierenasiel Spanje)

Open bestand Oproep stagaires TER (3).pdf

Contactgevens BPV coördinatoren

Locatie Almelo

Dhr. R. Dalhoeven

rdalhoeven@zone.college

 

 

Locatie Doetinchem: Mevr. Temming

wtemming@zone.college

 

Locatie Deventer: Mevr. van der Wouden

wvdwouden@zone.college

 

  • Het arrangement BPV opleidingen dierverzorging ZONE.COLLEGE is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ruud Dalhoeven Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-02-27 16:17:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Arrangement ten behoeve van de informatieverstrekking aangaande de BPV oftewel: BeroepsPraktijkVorming
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld