Opdracht: Platteland Nederland, Nigeria en VS vmbo-kgt34

Opdracht: Platteland Nederland, Nigeria en VS vmbo-kgt34

Platteland Nederland, Nigeria en VS

Intro

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in een stad, maar er is ook een aanzienlijk deel van de wereldbewoners dat op het platteland leeft.

In deze opdracht vergelijk je het dagelijks leven op het platteland van Nederland, Nigeria en de VS. Je vergelijkt deze drie landen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid.

Bekijk de video over landbouw in de VS.
Wat wordt bedoeld met het 'zwarte goud'?

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • de begrippen 'bevolkingsdichtheid', 'bebouwingsdichtheid' en 'verstedelijking' herkennen;
  • verklaren waarom kinderen op het platteland van Nigeria minder (vaak) onderwijs volgen dan kinderen in Nederland en de Verenigde Staten;
  • omschrijven waarom op het platteland van Nigeria minder gebruik wordt gemaakt van de gezondheidszorg;
  • verklaren waarom het percentage thuisbevallingen in Nigeria hoger is dan in Nederland en de VS;
  • de (on)veiligheid op het platteland van Nigeria vergelijken met de (on)veiligheid in de steden.

Wat ga ik doen?

Activiteit

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je vergelijkt de bevolkingsdichtheid en de verstedelijking in Nederland, VS en Nigeria. Je beantwoordt een vraag met behulp van De Grote Bosatlas.
Stap 2 Je vergelijkt de situatie in het volgen van onderwijs tussen de drie landen. Je beantwoordt een vraag hierover.
Stap 3 Je leest over het hoge sterftecijfer van moeders en kinderen in Nigeria en over al of niet thuis bevallen in de drie landen. Je beantwoordt een vraag hierover.
Stap 3 Je leest over de onveilige situatie met name op het platteland in Nigeria door de aanwezigheid van groeperingen.  Je beantwoordt een vraag hierover.
Afronding
Onderdeel Activiteit
Begrippen De begrippen gaan over bevolkingsdichtheid en verstedelijking.
Eindopdracht A Kies je voor opdracht A: maak dan de toets.
Eindopdracht B Kies je voor opdracht B: maak dan samen met een klasgenoot een fotoreportage over dit onderwerp.
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht heb je ongeveer 2 uur nodig.

Aan de slag

Stap 1: Bevolkingsdichtheid

Bevolkingsdichtheid en verstedelijking

De verschillen tussen Nederland, de Verenigde Staten en Nigeria zijn groot, maar soms lijken de landen toch veel op elkaar als je kijkt naar de oppervlakte en het aantal inwoners.
Bekijk de gegevens in de tabel.

Land

Oppervlakte (km²) Aantal keer Nederland Inwoners Inwoners per km² Verstedelijking
Nederland 33.893 1 16.700.000 492 83%
Nigeria 910.768 27 158.000.000 173 50%
Verenigde Staten 9.161.966 270 315.000.000 34 82%

Verstedelijking vs platteland

De geografische term voor ‘inwoners per km2’ is bevolkingsdichtheid. Dat is de verhouding tussen het aantal inwoners en de oppervlakte van een bepaald gebied, meestal uitgedrukt in het aantal inwoners per vierkante kilometer.
De kolom ‘verstedelijking’ drukt het aandeel van de bevolking uit dat in stedelijke gebieden woont. Er bestaat een verband tussen verstedelijking en ontwikkeling: hoe meer verstedelijking, hoe beter een land ervoor staat qua menselijke ontwikkeling.
In Nigeria en in de Verenigde Staten vind je miljoenensteden (met honderden of zelfs duizenden mensen per km2), maar ook uitgestrekte plattelandsgebieden waar je bijna niemand tegenkomt. In Nederland ben je nooit ver weg van een stad en echt leeg is het platteland in Nederland niet.

Anders dan in Nederland en de Verenigde Staten kenmerkt het platteland van Nigeria zich vooral door armoede.
Meer dan de helft van de Nigerianen moet rondkomen van minder dan $1,25 per dag. Op het platteland is dat zelfs meer dan 80%! Daar zijn diverse redenen voor:

  1. Op het Nigeriaanse platteland zijn vrijwel geen fabrieken te vinden.
  2. 90% van de plattelandsbevolking werkt in de landbouw. De meeste boeren hebben een klein stukje grond dat ze voor zichzelf verbouwen en niet voor de markt. Op het platteland zijn ook maar weinig wegen te vinden die landbouwproducten naar de stad kunnen vervoeren.
  3. De landbouw is in handen van vrouwen, traditioneel het arme deel van de bevolking. Vrouwen hebben ook minder toegang tot scholing en training dan mannen. Door de oplopende werkloosheid trekken veel mannen weg naar de grote steden en laten hun vrouw en kinderen op het platteland achter.

Stap 2: Onderwijs op het platteland

In Nederland zijn de afstanden tussen thuis en school niet zo groot. 95% van alle leerlingen in het basisonderwijs woont minder dan 5 kilometer van school en kan lopend of met de fiets naar school. De afstanden naar de scholen voor voortgezet onderwijs zijn groter, maar komen zelden boven de 15 kilometer uit. De meeste leerlingen fietsen van huis naar school.

In de Verenigde Staten is de bebouwingsdichtheid (= het gemiddeld aantal gebouwen per oppervlakte-eenheid) veel geringer dan op het Nederlandse platteland. Van de ene naar de andere boerderij moet je soms kilometers rijden. De afstanden van thuis naar school zijn ook veel groter dan in Nederland. Leerlingen kunnen er niet te voet of met de fiets naar school. Zij gaan vaak met de (school)bus.

Hoe anders is het op het Nigeriaanse platteland. Nigeria kent geen fijnmazig netwerk van bussen. Veel leerlingen lopen en een enkeling gaat met de fiets naar school (meer dan twee uur heen en weer twee uur terug is geen uitzondering). Maar voor de meeste kinderen en jongeren zijn de afstanden vaak te groot om te kunnen lopen of te fietsen en de meeste ouders kunnen geen brommer of auto betalen. Ook om die reden gaan veel kinderen niet naar school.

Naar school?

Tien procent van alle kinderen in de wereld die niet naar school gaan, woont in Nigeria. Bijna 11 miljoen Nigeriaanse kinderen volgen geen onderwijs. En als ze wel naar school gaan, krijgen ze maar al te vaak geen goed onderwijs. Er zijn te weinig leerkrachten en veel leerkrachten werken liever niet op het platteland.
In sommige grote steden als Lagos of Ibadan zijn er 16 leerlingen per docent. In dorpen als Patigi en Kaiama in dezelfde provincie zijn er 200 leerlingen per docent.
Unicef heeft uitgerekend dat als je voor heel Nigeria 40 leerlingen per docent zou willen hebben er nog 200.000 leraren in het basisonderwijs nodig zijn.

Met name op het platteland zijn veel docenten niet bevoegd. Ze staan voor de klas, maar spreken bijvoorbeeld geen Engels, de officiële taal waarin ze geacht worden les te geven. En als je als leerling geluk hebt en een goede juf of meester hebt, ben je er nog niet. De salarissen zijn zo laag, dat veel leraren bij moeten klussen en daardoor vallen veel lessen uit.

Stap 3: Gezondheidszorg

Gezondheidszorg op het platteland

De kinder- en moedersterfte in Nigeria is hoog. Sinds 1990 dalen beide, maar uit een regeringsrapport blijkt dat er grote verschillen zijn in kinder- en moedersterfte tussen de stad en het platteland.

Mensen op het platteland wonen ver weg van de gezondheidsfaciliteiten. Vrouwen gaan minder vaak voor controle als ze zwanger zijn en laten zich vaak helpen door ongeschoolde traditionele vroedvrouwen.

Een andere reden waarom veel vrouwen niet naar een gezondheidscentrum gaan, is armoede. Veel zwangere vrouwen in het noorden van het land bevallen thuis omdat ze de kosten van het ziekenhuis niet kunnen betalen. In plaats daarvan betalen ze de goedkopere traditionele vroedvrouwen om bij de bevalling te helpen.

Thuis bevallen?

In de Verenigde Staten bevalt 99% van alle moeders in het ziekenhuis, in Nederland is dat 65%, maar in Nigeria bevalt twee derde van de moeders thuis.
In Nederland is thuis bevallen een bewuste keuze en als er iets mis gaat, zijn moeder en het aankomende kind in korte tijd in het ziekenhuis.
In Nigeria is thuis bevallen meestal geen vrijwillige keuze. Als er iets mis gaat, is er geen ziekenhuis in de buurt om op terug te vallen. En zelfs als er een ziekenhuis in de buurt is, is dat geen garantie voor succes.

Een door de overheid geleide medische kliniek in Zuidoost-Nigeria heeft laten weten dat ze al maanden geen medicijnen meer ontvangen. Of het nu komt door corruptie, nalatigheid of door slechte organisatie, feit is dat de kliniek niet beschikt over de voorraden die nodig zijn om zorg te kunnen leveren aan haar patiënten.

Stap 4: (On)veiligheid

In Nederland en de Verenigde Staten zijn er geen gewapende conflicten tussen groepen mensen.
In Nigeria is die situatie heel anders. Er zijn veel conflicten tussen etnische groepen en aanhangers van verschillende godsdiensten.
In de Nigerdelta in Zuid-Nigeria zijn er bovendien politieke spanningen rond de olie-industrie. Andere conflicten vinden plaats tussen islamitische en christelijke groeperingen.

In het noorden van het land is er de islamitische groep Boko Haram. De naam betekent ‘Westerse opvoeding is verboden’. Boko Haram streeft naar een nationaal verbod op al het onderwijs dat niet gebaseerd is op de islam. In de visie van Boko Haram wordt Nigeria geregeerd door ongelovigen. Boko Haram pleegt regelmatig aanslagen op kerken en christelijke scholen, maar ook op moskeeën die niet willen samenwerken met Boko Haram.
De groepering veroordeelt het gebruik van westerse medicijnen en de vaccinaties. Bendeleden hebben het vuur geopend op gezondheidswerkers die polio-vaccins uitdeelden. In 2011 zijn ook vertegenwoordigers van de Verenigde Naties aangevallen en doodgeschoten.

Terreur op het platteland

Boko Haram pleegt de aanslagen niet alleen in de steden, maar ook bewoners op het platteland zijn slachtoffer.
De kazernes van het Nigeriaanse leger, die de bewoners moeten beschermen, vind je vooral in de steden en niet op het platteland.

Afronding

Begrippen

Bevolkingsdichtheid
De verhouding tussen het aantal inwoners en de oppervlakte van een bepaald gebied, meestal uitgedrukt in het aantal inwoners per vierkante kilometer.
Verstedelijking
Verstedelijking zegt iets over het deel van de bevolking dat in steden woont of steeds meer naar steden trekt.

Eindopdracht A: Toets

Kies je voor eindopdracht A, dan maak je een toets.
De toets bestaat uit een aantal gesloten vragen.
Als je alle vragen hebt beantwoord, zie je je score.

Eindopdracht B: Foto's

In deze opdracht zijn bevolkingsdichtheid, onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid op het platteland van Nederland, VS en Nigeria besproken.

Je gaat, samen met een klasgenoot, op internet foto's of afbeeldingen zoeken die met deze vier onderwerpen te maken hebben.
Het is de bedoeling dat jullie van elk onderwerp en van elk land (dus Nederland, VS en Nigeria) op internet een foto zoeken.

Een site waar je rechtenvrij foto's kunt downloaden is: Pixabay

Zorg dat de reeks foto's een mooi geheel vormen en de verschillen laten zien tussen Nederland, VS en Nigeria. Maak een document ter grootte van één A4'tje.
Lever de foto's in bij je docent. Hij of zij zal ze beoordelen.

Beoordeling
De fotoreeks wordt beoordeeld door jullie docent. Er zal gelet worden op:

  • inhoud: hebben jullie van elk van de vier onderwerpen een foto gezocht? zijn de verschillen per onderwerp tussen de drie landen duidelijk zichtbaar?
  • vorm: ziet de reportage er verzorgd uit? Zijn de foto's of afbeeldingen scherp? Zijn jullie creatief en origineel geweest?

Fotoreportage maken

Met een fotoreportage kun je een verhaal vertellen met behulp van foto’s.

 

Terugkijken

Intro

  • Heb je de video bekeken? Past de video goed bij de opdracht?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je uitleggen waarom veel kinderen in Nigeria niet naar school gaan?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 2 uur met de opdracht bezig zou zijn. Had je voldoende tijd om de vragen te beantwoorden en een fotoreportage samen te stellen?
  • Inhoud
    Je hebt verschillen en overeenkomsten tussen drie landen bestudeerd.
    Wat vond jij het meest in het oog springende verschil? Kun je uitleggen waarom?
  • Eindopdracht A of B 
    Heb je de toets gemaakt of heb je gekozen voor de fotoreportage?
    Is het jullie gelukt met de foto's de verschillen in de drie landen weer te geven? 
  • Het arrangement Opdracht: Platteland Nederland, Nigeria en VS vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-08-10 15:44:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema Arm en rijk en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde op het niveau vmbo-kgt34. Deze opdracht behandelt de bevolkingsdichtheid in Nederland, Nigeria en de VS en hoe dit van invloed is op onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Je sluit de opdracht af door het maken van een toets of een fotoreportage over het onderwerp. Veel succes!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Arm en rijk; Verschillen in welvaart en welzijn in de eigen regio en Nederland; Burgerschap; Aardrijkskunde; Leefbaarheid; Ontwikkelingsgebieden;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arm en rijk, arrangeerbaar, bevolkingsdichtheid, onder3wijs, platteland nederland nigeria en vs, stercollectie, sterftecijfers, veiligheid, verstedelijking

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen