25297 - Technicus engineering

25297 - Technicus engineering

Jouw opleiding, de routekaart

Deze studiegids wijst je de weg door jouw studie.

In de studiegids vind je belangrijke informatie over jouw opleiding. Je kunt er bijvoorbeeld in opzoeken welke keuzedelen er zijn, hoe de examinering is geregeld of wie de belangrijke contactpersonen zijn voor jouw opleiding. 

Hieronder staan alvast 5 veelgestelde vragen. Zo weet je snel waar de antwoorden staan en merk je hoe de studiegids werkt.

 

 

 Snelle antwoorden

Waar vind ik mijn rooster?

Het rooster kun je vinden via de Selfservice. Je leest hier meer over bij ‘De start van de opleiding’ onder ’Rooster’.

Waar vind ik het toetsrooster?

Bij het onderdeel ‘Toetsing per periode’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’ staat het toetsrooster van jouw opleiding.

 

Welke keuzedelen zijn er en wat betekenen ze?

Bij het onderdeel ‘Wat wordt er van me verwacht’ onder ‘Keuzedelen’ staan de keuzedelen waar jij uit kan kiezen beschreven. Ook wordt voor elk keuzedeel beschreven waar je mee te maken krijgt.

 

Wanneer zijn de examens gepland?

In de examenplanning is beschreven wanneer alle examens worden afgenomen. Deze planning vind je onder 'Hoe ziet de examinering eruit'?

 

Wat gebeurt er als ik afwezig ben?

Als MBO student ben je leerplichtig tot de dag dat je 18 wordt. Je moet dus altijd aanwezig zijn. Bij ‘De start van de opleiding’ onder ‘Verzuimafspraken’ vind je hier meer uitleg over.

Opleidingsinformatie

Basisinformatie opleiding
Niveau 4
Studieduur 4 jaar (6400 sbu)
Startdatum 01-08-2016
Kwalificatiedossier Middenkader Engineering
Crebo code 25297
Sector Techniek en Media
Opleidingsteam Engineering en Mechatronica

 

Wijzigingen wettelijke documenten

Datum Onderdeel in de gids Wat is gewijzigd?
2016-11-15 Examenplan beroepsgericht Examinatoren
2017-04-19 Go/No-go beroepsgericht Richtlijnen
2017-04-19   Samenvoeging van de gidsen specialisatie elektrotechniek en specialisatie werktuigbouwkunde tot één gezamelijke gids Technicus engineering
2017-04-19 Keuzedelen Arrangementen aangepast
2018-04-11 Go/No-go beroepsgericht Richtlijnen
     
     

De start van de opleiding

Bij het begin van je studie komen er veel vragen op je af. Deze studiegids begint met een overzicht van de belangrijkste zaken waar je bij de start van jouw opleiding mee te maken krijgt.

 

Deze studiegids is niet de enige bron van informatie. Op de website van het Da Vinci College vind je informatie over bijvoorbeeld de schoolvakanties en de locaties.

 

Jouw rechten en plichten als student zijn goed geregeld. Op de website staan een aantal belangrijke documenten. In deze documenten worden de rechten en plichten beschreven die gelden voor de school én voor jou als student van het Da Vinci College.

 

Boekenlijst

Geen opleiding zonder boeken of computerprogramma's (Licenties). Die boeken en licenties koop je voor de opleiding start!

Hoe?

     

Ga naar de webshop van boekhandel Dekkers   Kies Da Vinci College   Log in met je OV-nummer en DVC wachtwoord (brief)   Vink jouw boeken/licenties aan en klik op verder

 

Op de webshop van Dekkers kun je je boekenlijst zien, maar het staat je vrij om je boeken ergens anders te kopen.

Laptop en ICT

 

Het gebruik van ICT wordt binnen het Da Vinci College zo veel mogelijk gestimuleerd. Binnen jouw opleiding zijn afspraken gemaakt over:

  • Studentenmail
  • Digitale werkomgeving (MyDaVinci)
  • Elektronische leeromgeving (Its Learning)
  • EduArte selfservice
  • Bestellen software
  • Printen
  • Het gebruik van een laptop

Studentenmail
Communicatie via e-mail verloopt via je studentenmail (<ov-nummer>@mydavinci.nl). De school gaat er vanuit dat je regelmatig je studentenmail leest.

Je kunt je studentenmail eventueel door laten sturen naar jouw eigen e-mail account zoals hotmail of gmail. In de handleiding Werken met Office 365 lees je hier meer over.

Digitale werkomgeving
Het Da Vinci College heeft een eigen digitale werkomgeving voor studenten: MyDaVinci. Deze werkomgeving kun je ook benaderen via de website van het Da Vinci College. Alle webapplicaties zijn hier te vinden of via 'mijn werkplek'.

Binnen MyDaVinci is Office 365 het online platform voor e-mail, documenten en communicatie. Je start Office 365 door in te loggen op MyDaVinci. Vervolgens selecteer je de knop Office 365. Je logt in met je volledige studentenmailadres (ov-nummer@mydavinci.nl) en je netwerkwachtwoord. De handleiding Werken met Office 365 helpt je daarna verder op weg.

Elektronische leeromgeving
Binnen het Da Vinci College wordt gebruik gemaakt van Its Learning als elektronische leeromgeving. Its Learning is een afgeschermde webomgeving voor onder meer het informeren van studenten en het delen van documenten.

Jouw selfservice
Iedere student van het Da Vinci College heeft toegang tot EduArte selfservice. Daarmee kun je jouw cijfers, roosters, onderwijsovereenkomst (OOK) en praktijkovereenkomst (POK) raadplegen.

Ziekmelden kan ook via EduArte selfservice. Je logt in met je ov-nummer en netwerkwachtwoord van school. Hoe dat precies gaat lees je in de Gebruikershandleiding selfservice.

Bestellen Software
Via Slim kun je software bestellen met korting. Op de website van Slim log je in met de gegevens van je studentenmail account. Eerstejaars studenten kunnen inloggen zodra zij een brief van het Da Vinci College hebben ontvangen met hun inloggegevens.

Printen
Om te kunnen printen kun je via MyDavinci naar 'Mijn afdrukken'. Op deze manier kun je op elke printer binnen het Da Vinci College terecht. Je hebt hiervoor wel een printtegoed nodig. Meer informatie over printen en het opladen van je printtegoed vind je hier.

SES computers
Omdat voor je opleiding de laptop steeds belangrijker wordt is het belangrijk dat je laptop optimaal functioneert. Natuurlijk kunnen er altijd storingen optreden en daarom is SES Computers op het terrein gevestigd. SES Computers kan ondersteuning bieden op alle gebieden.

Meldplicht datalekken        

Met de huidige communicatiemiddelen zoals Whatsapp, iCloud  en Dropbox kan informatie sneller in handen komen van  anderen. Vooral als de informatie op een mobiel apparaat staat  zoals een smartphone en tablet. Denk dus goed na met welk  middel je ‘gevoelige’ informatie deelt. Zorg er ook voor dat je apparaten altijd goed beveiligd zijn.

Wat is een datalek?

Een datalek betekent dat persoonsgegevens van studenten of medewerkers  in handen zijn gekomen van mensen die daar geen recht op hebben.                                                      

Enkele voorbeelden van een datalek zijn:

  • Verloren USB-stick met gevoelige informatie
  • Gestolen laptop / smartphone met gevoelige informatie
  • Inbreuk op de laptop / smartphone door het openen van onbekende email. (Open daarom nooit een email van een onbekende afzender!)
  • Het verwerken van persoonsgegevens in een verslag zonder dat daar toestemming voor is gevraagd.

Wil je meer informatie over datalekken, klik dan hier. Als je denkt dat er ergens een datalek is, of als je zelf slachtoffer bent van een datalek, meldt dit dan bij je docent.
Test je kennis en doe mee aan de Quiz ‘Meldplicht datalekken’

 

Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Veel lesmateriaal is digitaal beschikbaar via It's Learning bijvoorbeeld. Hierdoor hoef je nog maar weinig boeken te kopen.

Waar moet de laptop aan voldoen?
De minimale eisen aan de laptop zijn hier beschreven. Voor sommige opleidingen (ICT bijvoorbeeld) zijn er aanvullende eisen die je hier kunt vinden.

 

Wie is wie

Domeinleiding
Rik Griffioen stuur een email

 

 

 
BPV Coördinator


Voor jouw opleiding is jouw studieloopbaanbegeleider de aanspreekpersoon.
Voor al je vragen over de BPV kun je bij hem/haar terecht.

Medewerker verzuim
Mariele Drecker 06 22492047 stuur een email
Miranda van Ommen 06 51997215 stuur een email

 

Team-Examencommissie
Rik Griffioen Voorzitter examencommssie
René Nelis Secretaris examencommssie
Corné Luijks Lid Elektrotechniek
Paul Slaa Lid Elektrotechniek
Inge Meijer Lid Middenkader Engineering
Henk van der Waal Lid Middenkader Engineering
Erik Roseboom Lid Middenkader Engineering

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactpersoon Examenbureau
René Nelis 088 6572267 stuur een email

 

Contactpersoon Examenbureau Talencentrum

Mevr. C. Lodder

088 6572768

stuur een email

mevr. X van Bregt

088 6574416

stuur een email

 
Vertrouwenspersonen    
Inge Meijer (V) 088 657 21 12 stuur een email
Dick Vader (M) 088 657 21 08 stuur een email
Rieme de Jager (V) 088 657 45 62 stuur een email
Riëtte de Vries (Gorinchem) (V) 0183 64 69 25 stuur een email
Muhammet Firat (m) 0643025814 stuur een email
Emine Firat (V) 0650574098 stuur een email

 

Regels en afspraken

Een beroepsopleiding vraagt om een beroepshouding. Om die reden hebben we enkele afspraken opgesteld. Deze zijn een aanvulling op de algemene gedragsregels. De algemene gedragsregels kun je vinden onder 'belangrijke documenten'.

  • Kleding: Tijdens de beroepsopleiding kleed je jezelf zoals je dat op je werk zou doen. 
  • Eten en drinken: Om rustig te kunnen eten en drinken en niet de lessen te verstoren en lokalen te vervuilen kun je buiten de lessen in de kantine of koffiecorner terecht. 
  • Roken: Buiten de gebouwen is het toegestaan te roken. Op het schoolplein zijn hiervoor speciale rookzones ingesteld. (Locatie Perzikstraat, Wijk en Aalburg, is een rookvrije school. Dat betekent dat het hele schoolterrein, zowel binnen als buiten, een rookvrije zone is.)
  • Telefoon: Het gebruik van de smartphone is toegestaan mits de docent hiervoor toestemming geeft.
  • Muziek luisteren: Luisteren naar muziek via de telefoon of computer mag mits de docent hiervoor toestemming geeft. Je maakt dan wel gebruik van een headset.
  • Laptop en PC: De laptops en PC’s worden voor onderwijsdoeleinden gebruikt.
  • Werkplek: Je laat je werkplek schoon en opgeruimd achter voor de volgende student.
  • Materialen: Alle materialen die je gebruikt tijdens de les ruim je na de les weer op.

 

Praktijkruimtes 

Een deel van het onderwijs vindt plaats in praktijkruimtes. In deze ruimtes werk je met gereedschappen en machines. Veiligheid staat daarbij voorop. Belangrijke afspraken zijn:

  • Zowel docenten en leerlingen zorgen er voor dat er veilig gewerkt wordt.
  • Wanneer je werkzaamheden afsluit zorg er dan voor dat apparatuur geen gevaar oplevert voor anderen. Laat apparatuur niet onnodig aan staan.
  • Draag goed sluitende kleding. Werk niet met loshangende kledingstukken.
  • Draag in de praktijkruimtes (o.a. Duurzaamheidsfabriek) veiligheidsschoenen en een werkoverall.
  • Houd de ruimte rond machines schoon, opgeruimd en vrij van obstakels.
  • Volg de voorschriften voor persoonlijke beveiliging op.

 

Verzuimafspraken

Schoolverzuim kan het behalen van jouw diploma in de weg staan. Wij vinden het belangrijk te weten waarom je niet op school bent. Daarom hebben we een aantal afspraken gemaakt.

Inloggen met je studentenkaart
Ten eerste heb je een studentenkaart gekregen waarmee je bij binnenkomst in het gebouw inlogt. Hiermee ben je geregistreerd. Ben je niet ingelogd, dan registreert het systeem verzuim.

Digitaal Klassenboek
Bij alle opleidingen wordt gewerkt met het digitaal klassenboek om je aanwezigheid te registreren. Hiervoor moet je inloggen bij binnenkomst van het gebouw waar je les hebt.

Verzuimbegeleider
Elk team heeft een verzuimbegeleider die het verzuim onderzoekt en  ongeoorloofd verzuim meldt bij Leerplicht, zolang je geen 23 jaar bent of minimaal een diploma mbo 2 of havo hebt behaald.

Ben je niet aanwezig, dan zal de verzuimbegeleider binnen twee dagen contact met je opnemen.  Heb je 16  uur binnen vier weken of drie dagen achtereen verzuimd, dan word je gemeld via DUO bij Leerplicht. Dit kan consequenties hebben voor je studie of studiefinanciering. Laat daarom altijd weten waarom je er niet bent.

Ziekmelden
Ben je ziek? Meld dit op telefoonnummer 078-6574080, of digitaal. Digitaal melden kan via jouw selfserviceNog geen 18? Je ouder of verzorger meldt jou ziek!

De verzuimbegeleider neemt contact met je op om te vragen hoe het met je is en hoe lang je denkt afwezig te zijn. Door weer op school je pasje te gebruiken om in te loggen, word je beter gemeld.

Geoorloofd verzuim
Afwezigheid door bijzondere omstandigheden zoals jubileum, huwelijk  of doktersbezoek, moet je melden bij de studieloopbaanbegeleider.

Vrijstellingen

Vrijstellingsregeling Da Vinci College schooljaar 2016-2017

Soms heb je bij een (andere) opleiding, aan het da Vinci College of daarbuiten, al examen gedaan voor een onderdeel. In dat geval kun je in sommige gevallen vrijstelling krijgen voor het examen van dat onderdeel. De voorwaarden voor zo'n vrijstelling zijn opgenomen in de vrijstellingsregeling.

De vrijstellingsregeling heeft betrekking op alle examens van de mbo-opleidingen van het Da Vinci College en is geldig in het schooljaar 2016-2017 voor studenten die in schooljaar 2016-2017 starten met een opleiding of voor studenten die op grond van een behaald resultaat bij een pilotexamen in aanmerking kunnen komen voor een vrijstelling van een centraal examen. Meer informatie vind je in de uitgebreide vrijstellingsregeling.

 

Studentenkaart

Als student ontvang je een studentenkaart. Deze kaart staat op jouw naam. De kaart mag niet worden uitgeleend aan andere personen (Bij misbruik van de kaart of uitlenen aan derden kunnen er disciplinaire maatregelen worden getroffen).

Jij bent dus altijd verantwoordelijk voor de kaart. Als je je kaart bent kwijtgeraakt kun je een nieuwe kaart aanvragen bij de studentenadministratie.

Je kunt je  melden bij de balie van de studentenadministratie op het Leerpark of de Mollenburgseweg, of bij de beveiliging op de Karel Lotsyweg of Patersweg. Daar kan direct een nieuwe pas geprint worden.

Je kunt ook mailen naar studentenadministratie@davinci.nl om een nieuwe pas aan te vragen. Vermeld je naam en studentnummer in de aanvraag.

 

De kaart wordt o.a. gebruikt om:

  • Aan- en afwezigheid te registreren
  • Legitimeren
  • De lockers te openen
  • Printen

Aan- en afwezigheid registreren
De kaart wordt door jou gebruikt om in te loggen bij binnenkomst van een gebouw. De opleidingen werken met het 'digitaal klassenboek'. Hierin wordt je aan- of afwezigheid uiteindelijk vastgelegd door de docent(en). Je kunt ook zelf je aanwezigheid volgen via de ‘Eduarte selfservice’.

 

 

Legitimeren
Een groot aantal gebouwen binnen het Da Vinci College heeft toezicht bij de ingang. Het toezicht wordt uitgevoerd door beveiligers. De beveiligers kunnen, alvorens toegang te verlenen tot het gebouw, vragen om een studentenkaart. Je bent verplicht je kaart op verzoek van de beveiliger te tonen!

 

Toegang tot lockers (kluisjes)
In alle gebouwen van het da Vinci zijn kluisjes te vinden die je kunt huren voor 10 euro per jaar.  De kluisjes kun je gebruiken om je laptop en andere waardevolle spullen in op te bergen. Om de kluisjes te openen heb je de studentenkaart nodig.

Om een kluisje te huren kun je op het Leerpark in Dordrecht terecht bij de oranje balie op de begane grond van gebouw Bianco.

 

 

Printen
De studentenkaart heb je ook nodig om in te loggen op de printers bij het Da Vinci College. Meer uitleg over het printen vind je onder de kop 'ICT'.

Introductieprogramma 2016

Tijdens de introductieweek maak je kennis met je docenten en je klasgenoten. Ook krijg je informatie en zijn er andere activiteiten. 

De eerste schooldag die ook het begin van de introductieweek is staat in  de uitnodigingsbrief die je voor aanvang van het schooljaar ontvangt.

 

 

Rooster

Jouw lesrooster kun je vinden via de selfservice. Om je rooster te bekijken dien je wel eerst in te loggen.

 

Toelichting
Het lesrooster is opgebouwd uit periodes van een half uur. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien is, kan een les bestaan uit meerdere periodes van een half uur.

In het rooster wordt per les aangegeven om welk opleidingsonderdeel (vak) het gaat, wie de docent is en in welke ruimte er les wordt gegeven.

De naam van de docent wordt afgekort met een drie-lettercode. Hieronder vind je de namen van de docenten en hun drie-lettercode.

 

 

Jouw docenten

Naam drie-lettercode Naam drie-lettercode
M. Borsje BJM M. van der Klooster KTR
W. Broekhuizen BKU G. Molengraaf LGF
G. Bos BSG I. Meijer MRI
M. Damme DME E. Roseboom RSF
H. in 't Veld HVE M. van Tussenbroek TSS
I. Ozturk IIO H. van der Waal WLH
R.J. Joosse JOS J. de Wit WTJ
J. Jongmans JMS H. van der Zee ZVD
H.Kerkhof KHF    
       

 

Jaarplanning

Leerjaar 1 Week Datum vanaf  Lesweek  Bijzonderheden
Periode 1
2016 Wk 35 29-08-16   Introductieweek
  Wk 36 05-09-16 Lesweek 1 Start lesblok 1
  Wk 37 12-09-16 Lesweek 2  
  Wk 38 19-09-16 Lesweek 3  
  Wk 39 26-09-16 Lesweek 4  
  Wk 40 03-10-16 Lesweek 5  
  Wk 41 10-10-16 Lesweek 6  
  Wk 42 17-10-16   Herfstvakantie
  Wk 43 24-10-16 Lesweek 7  
  Wk 44 31-10-16 Lesweek 8  
  Wk 45 07-11-16   Voortgangsweek  
Periode 2
  Wk 46 14-11-16 Lesweek 1 Start lesblok 2
  Wk 47 21-11-16 Lesweek 2  
  Wk 48 28-11-16 Lesweek 3  
  Wk 49 05-12-16 Lesweek 4  
  Wk 50 12-12-16 Lesweek 5  
  Wk 51 19-12-16 Lesweek 6  
  Wk 52 26-12-16   Kerstvakantie
2017 Wk 1 02-01-17   Kerstvakantie
  Wk 2 09-01-17 Lesweek 7  
  Wk 3 16-01-17 Lesweek 8  
  Wk 4 23-01-17 Lesweek 9  
  Wk 5 30-01-17   Voortgangsweek 
Periode 3
  Wk 6 06-02-17 Lesweek 1 Start lesblok 3 
  Wk 7 13-02-17 Lesweek 2  
  Wk 8 20-02-17 Lesweek 3  
  Wk 9 27-02-17   Voorjaarsvakantie
  Wk 10 06-03-17 Lesweek 4  
  Wk 11 13-03-17 Lesweek 5  
  Wk 12 20-03-17 Lesweek 6  
  Wk 13 27-03-17 Lesweek 7  
  Wk 14 03-04-17 Lesweek 8  
  Wk 15 10-04-17 Lesweek 9 Goede Vrijdag
  Wk 16 17-04-17   Voortgangsweek Tweede Paasdag
Periode 4
  Wk 17 24-04-17   Meivakantie 
  Wk 18 01-05-17 Lesweek 1 Start lesblok 4 (5 mei Bevrijdingsdag vrije dag)
  Wk 19 08-05-17 Lesweek 2  
  Wk 20 15-05-17 Lesweek 3  
  Wk 21 22-05-17 Lesweek 4 25 mei Hemelvaart (25-26 mei vrije dagen)
  Wk 22 29-05-17 Lesweek 5  
  Wk 23 05-06-17 Lesweek 6 Tweede Pinksterdag
  Wk 24 12-06-17 Lesweek 7  
  Wk 25 19-06-17 Lesweek 8  
  Wk 26 26-06-17 Lesweek 9   
  Wk 27 03-07-17   Voortgangsweek 
  Wk 28 10-07-17   Start zomervakantie studenten

 

 

Leerjaar 2 Week Datum vanaf  Lesweek  Bijzonderheden
Periode 1
2017 Wk 35 28-08-17   Introductieweek
  Wk 36 04-09-17 Lesweek 1 Start lesblok 1
  Wk 37 11-09-17 Lesweek 2  
  Wk 38 18-09-17 Lesweek 3  
  Wk 39 25-09-17 Lesweek 4  
  Wk 40 02-10-17 Lesweek 5  
  Wk 41 09-10-17 Lesweek 6  
  Wk 42 16-10-17   Herfstvakantie
  Wk 43 23-10-17 Lesweek 7  
  Wk 44 30-10-17 Lesweek 8  
  Wk 45 06-11-17   Voortgangsweek  
Periode 2
  Wk 46 13-11-17 Lesweek 1 Start lesblok 2
  Wk 47 20-11-17 Lesweek 2  
  Wk 48 27-11-17 Lesweek 3  
  Wk 49 04-12-17 Lesweek 4  
  Wk 50 11-12-17 Lesweek 5  
  Wk 51 18-12-17 Lesweek 6  
  Wk 52 25-12-17   Kerstvakantie
2018 Wk 1 01-01-18   Kerstvakantie
  Wk 2 08-01-18 Lesweek 7  
  Wk 3 15-01-18 Lesweek 8  
  Wk 4 22-01-18 Lesweek 9  
  Wk 5 29-01-18   Voortgangsweek 
Periode 3
  Wk 6 05-02-18 Lesweek 1 Start lesblok 3 
  Wk 7 12-02-18 Lesweek 2  
  Wk 8 19-02-18   Voorjaarsvakantie
  Wk 9 26-02-18 Lesweek 3  
  Wk 10 05-03-18 Lesweek 4  
  Wk 11 12-03-18 Lesweek 5  
  Wk 12 19-03-18 Lesweek 6 Goede Vrijdag
  Wk 13 26-03-18 Lesweek 7 Tweede Paasdag
  Wk 14 02-04-18 Lesweek 8  
  Wk 15 09-04-18 Lesweek 9  
  Wk 16 16-04-18   Voortgangsweek 
Periode 4
  Wk 17 23-04-18 Lesweek 1 Start lesblok 4
  Wk 18 30-04-18   Meivakantie 
  Wk 19 07-05-18 Lesweek 2  
  Wk 20 14-05-18 Lesweek 3 Tweede Pinksterdag
  Wk 21 21-05-18 Lesweek 4  
  Wk 22 28-05-18 Lesweek 5  
  Wk 23 04-06-18 Lesweek 6  
  Wk 24 11-06-18 Lesweek 7  
  Wk 25 18-06-18 Lesweek 8  
  Wk 26 25-06-18 Lesweek 9   
  Wk 27 02-07-18   Voortgangsweek 
  Wk 28 09-07-18   Start zomervakantie studenten

 

 

Leerjaar 3 Week Datum vanaf  Lesweek  Bijzonderheden
Periode 1
2018 Wk 35 27-08-18   Introductieweek
  Wk 36 02-09-18 Lesweek 1 Start lesblok 1
  Wk 37 10-09-18 Lesweek 2  
  Wk 38 17-09-18 Lesweek 3  
  Wk 39 24-09-18 Lesweek 4  
  Wk 40 01-10-18 Lesweek 5  
  Wk 41 08-10-18 Lesweek 6  
  Wk 42 15-10-18   Herfstvakantie
  Wk 43 22-10-18 Lesweek 7  
  Wk 44 29-10-18 Lesweek 8  
  Wk 45 05-11-18   Voortgangsweek  
Periode 2
  Wk 46 12-11-18 Lesweek 1 Start lesblok 2
  Wk 47 19-11-18 Lesweek 2  
  Wk 48 26-11-18 Lesweek 3  
  Wk 49 03-12-18 Lesweek 4  
  Wk 50 10-12-18 Lesweek 5  
  Wk 51 17-12-18 Lesweek 6  
  Wk 52 24-12-18   Kerstvakantie
2019 Wk 1 31-12-19   Kerstvakantie
  Wk 2 07-01-19 Lesweek 7  
  Wk 3 14-01-19 Lesweek 8  
  Wk 4 21-01-19 Lesweek 9  
  Wk 5 28-01-19   Voortgangsweek 
Periode 3
  Wk 6 04-02-19 Lesweek 1 Start lesblok 3 
  Wk 7 11-02-19 Lesweek 2  
  Wk 8 18-02-19   Voorjaarsvakantie
  Wk 9 25-02-19 Lesweek 3  
  Wk 10 04-03-19 Lesweek 4  
  Wk 11 11-03-19 Lesweek 5  
  Wk 12 18-03-19 Lesweek 6 Goede Vrijdag
  Wk 13 25-03-19 Lesweek 7 Tweede Paasdag
  Wk 14 01-04-19 Lesweek 8  
  Wk 15 08-04-19 Lesweek 9  
  Wk 16 15-04-19   Voortgangsweek 
Periode 4
  Wk 17 22-04-19 Lesweek 1 Start lesblok 4 
  Wk 18 29-04-19   Meivakantie 
  Wk 19 06-05-19 Lesweek 2  
  Wk 20 13-05-19 Lesweek 3 Tweede Pinksterdag
  Wk 21 20-05-19 Lesweek 4  
  Wk 22 27-05-19 Lesweek 5  
  Wk 23 03-06-19 Lesweek 6  
  Wk 24 10-06-19 Lesweek 7  
  Wk 25 17-06-19 Lesweek 8  
  Wk 26 24-06-19 Lesweek 9   
  Wk 27 01-07-19   Voortgangsweek 
  Wk 28 08-07-19   Start zomervakantie studenten

 

 

Leerjaar 4 Week Datum vanaf  Lesweek  Bijzonderheden
Periode 1
2019 Wk 35 wordt nog verder ingevuld   Introductieweek
  Wk 36 05-09-19 Lesweek 1 Start lesblok 1
  Wk 37 12-09-19 Lesweek 2  
  Wk 38 19-09-19 Lesweek 3  
  Wk 39 26-09-19 Lesweek 4  
  Wk 40 03-10-19 Lesweek 5  
  Wk 41 10-10-19 Lesweek 6  
  Wk 42 17-10-19   Herfstvakantie
  Wk 43 24-10-19 Lesweek 7  
  Wk 44 31-10-19 Lesweek 8  
  Wk 45 07-11-19   Voortgangsweek  
Periode 2
  Wk 46 14-11-19 Lesweek 1 Start lesblok 2
  Wk 47 21-11-19 Lesweek 2  
  Wk 48 28-11-19 Lesweek 3  
  Wk 49 05-12-19 Lesweek 4  
  Wk 50 12-12-19 Lesweek 5  
  Wk 51 19-12-19 Lesweek 6  
  Wk 52 26-12-19   Kerstvakantie
2020 Wk 1 02-01-20   Kerstvakantie
  Wk 2 09-01-20 Lesweek 7  
  Wk 3 16-01-20 Lesweek 8  
  Wk 4 23-01-20 Lesweek 9  
  Wk 5 30-01-20   Voortgangsweek 
Periode 3
  Wk 6 06-02-20 Lesweek 1 Start lesblok 3 
  Wk 7 13-02-20 Lesweek 2  
  Wk 8 20-02-20   Voorjaarsvakantie
  Wk 9 27-02-20 Lesweek 3  
  Wk 10 06-03-20 Lesweek 4  
  Wk 11 13-03-20 Lesweek 5  
  Wk 12 20-03-20 Lesweek 6 Goede Vrijdag
  Wk 13 27-03-20 Lesweek 7 Tweede Paasdag
  Wk 14 03-04-20 Lesweek 8  
  Wk 15 10-04-20 Lesweek 9  
  Wk 16 17-04-20   Voortgangsweek 
Periode 4
  Wk 17 24-04-20 Lesweek 1 Start lesblok 4
  Wk 18 01-05-20   Meivakantie 
  Wk 19 08-05-20 Lesweek 2  
  Wk 20 15-05-20 Lesweek 3 Tweede Pinksterdag
  Wk 21 22-05-20 Lesweek 4  
  Wk 22 29-05-20 Lesweek 5  
  Wk 23 05-06-20 Lesweek 6  
  Wk 24 12-06-20 Lesweek 7  
  Wk 25 19-06-20 Lesweek 8  
  Wk 26 26-06-20 Lesweek 9   
  Wk 27 03-07-20   Voortgangsweek 
  Wk 28 10-07-20   Start zomervakantie studenten

 

Wat wordt er van me verwacht?

Het kwalificatiedossier vormt de basis van jouw opleiding. Het beschrijft de eisen voor het diploma.

Alle mbo opleidingen kennen een drievoudige kwalificatie. Aan deze drie kwalificaties voldoe jij als je het diploma hebt behaald.

  • Uitoefening van een beroep
  • Deelname aan de maatschappij (burgerschap)
  • Doorstroom naar een hoger onderwijsniveau

Binnen het kwalificatiedossier zijn er eisen voor:

  • Het beroep
  • Nederlands, rekenen en bij niveau 4 ook voor Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

Om het diploma te behalen moet je voor alle drie de onderdelen aan de eisen voldoen.

 

 

 

 

Beroepsgericht

De opleiding werkt met het kwalificatiedossier Middenkader Engineering. In dat kwalificatie­dossier staat welke kerntaken en werkprocessen een beginnende beroeps­beoefenaar moet beheersen. Deze kerntaken en werkprocessen kom je tegen in het onderwijs en de examens.

Kerntaken
Kern­taken geven de belangrijkste werkzaamheden van de beroepsoefenaar weer. Deze taken zijn kenmerkend voor het beroep waarvoor jij wordt opgeleid. Een kerntaak voor Technicus engineering is Ontwerpt producten of systemen.

Werkprocessen
Een kerntaak bestaat uit een aantal werkprocessen. Een werkproces bevat een aantal samenhangende activiteiten. Deze activiteiten hebben een begin, een eind en leiden tot een duidelijk resultaat. Een werkproces bij de kerntaak Ontwerpt producten of systemen is bijvoorbeeld Werkt ontwerpen uit.

Voor jouw opleiding ziet het overzicht van de kerntaken en werkprocessen er als volgt uit:

Kwalificaties Technicus engineering
Kerntaak Werkproces Kwalificatie
Kerntaak B1-K1: Ontwerpt producten of systemen

 

B1.1 Verzamelt en verwerkt ontwerpgegevens  
B1.2 Werkt ontwerpen uit  
B1.3 Kiest materialen en onderdelen  
B1.4 Maakt een kostenberekening  
Kerntaak B1-K2: Begeleidt werk

 

B2.1 Begeleidt werkproces  
B2.2 Bewaakt begroting  
B2.3 Voert kwaliteitscontroles uit  
B2.4 Levert het werk op  
Kerntaak P1-K1: Bereidt werk voor
  P1.1 Verzamelt en verwerkt productiegegevens  
P1.2 Maakt een tekening(pakket)  
P1.3 Organiseert mensen en middelen  
Kerntaak P1-K2: Begeleidt onderhoudswerk

 
P2.1 Begeleidt testen van producten en systemen  
P2.2 Begeleidt uitvoering van onderhoudsopdrachten  

 

 n.v.t.: het werkproces is niet van toepassing 

Keuzedelen

Binnen twee maanden na de start van de opleiding kies je uit minimaal 2 configuraties. Zo'n configuratie bestaat uit 1 of meerdere keuzedelen. Deze keuzedelen zijn een onderdeel van je opleiding. Ze zijn verdiepend, verbredend of gericht op doorstroom naar een niveau hoger of het HBO. De keuzedelen zijn verplicht en worden ook geëxamineerd. Het resultaat van dat examen telt nog niet mee voor het diploma.

De voor jou mogelijke configuraties zijn de volgende:

 

 

Uitstroom Elektro

Configuratie 1, Vakmanschap Configuratie 2, Doorstroom
K0080 - Oriëntatie op ondernemerschap K0080 - Oriëntatie op ondernemerschap
K0481 - Embedded Design K0481 - Embedded Design
K0125 - Voorbereiding hbo K0125 - Voorbereiding hbo
K0226 - Inspelen op innovaties N4 K0205 - Voorbereiding hbo-wiskunde voor techniek

 

Uitstroom Werktuigbouw

Configuratie 1, Vakmanschap Configuratie 2, Doorstroom
K0080 - Oriëntatie op ondernemerschap K0080 - Oriëntatie op ondernemerschap
K0687 - Methodisch ontwerpen K0687 - Methodisch ontwerpen
K0125 - Voorbereiding hbo K0125 - Voorbereiding hbo
K0226 - Inspelen op innovaties N4 K0205 - Voorbereiding hbo-wiskunde voor techniek

 

 

 

Alle informatie over de keuzedelen vind je 'onder de knop' links. Daar lees je ook wat je moet kunnen voor jouw keuzedelen. Alle kerntaken en werkprocessen zijn beschreven.

Ook voor andere keuzedelen die het Da Vinci College aanbiedt is de informatie te vinden onder de knop. Makkelijk toch?

 

Nederlands

Voor elke beroepsopleiding is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Landelijk is een aantal algemene eisen voor Nederlands geformuleerd. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het opleidingsniveau bepaalt welke algemene eisen er gelden voor Nederlands. Voor niveau 4 opleidingen zijn de eisen voor Nederlands zwaarder dan voor de andere opleidingsniveaus (Entree, niveau 2 en niveau 3).

Vaardigheden
Voor Nederlands gaat het om vijf vaardigheden:

  • Gesprekken voeren
  • Luisteren
  • Spreken
  • Lezen
  • Schrijven

Referentieniveaus
Voor de eisen van Nederlands wordt er gewerkt met de niveaus van Meijerink. Het gaat dan om vier niveaus: 1F, 2F, 3F en 4F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree, niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding het niveau 2F halen. Voor niveau 4 geldt aan het eind van de opleiding het niveau 3F.

Voor elk referentie­niveau is aangegeven:

  • wat je moet weten,
  • wat je kunt toepassen, en
  • wat je moet begrijpen (weten waarom). 

 

 

 

 

 

Rekenen

Het is belangrijk dat je goed kunt rekenen. Dat is nodig als je later gaat werken maar ook om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Landelijk zijn er een aantal algemene eisen voor rekenen vastgesteld. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het niveau van de opleiding bepaalt welke eisen er gelden voor rekenen. Voor de niveau 4 opleidingen zijn de eisen zwaarder dan voor niveau 2 en niveau 3. Voor de Entreeopleiding zijn de eisen nog iets lager.

Vaardigheden
Voor rekenen zijn er vier onderwerpen die in het onderwijs aan de orde komen. Deze onderwerpen worden ook geëxamineerd. het gaat dan om:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Meten en Meetkunde
  • Verbanden

Referentieniveaus

De eisen voor rekenen worden aangegeven met de referentieniveaus. Er zijn 4 niveaus: 1F, 2A, 2F en 3F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree doe je aan het eind van de opleiding, indien mogelijk, examen niveau 2A.
Voor niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding niveau 2F behalen.
Voor niveau 4 moet je aan het eind van de opleiding niveau 3F behalen.

 

 

 

 

 

 

Engels

Voor alle studenten die een MBO opleiding op niveau 4 volgen, is Engels een verplicht onderdeel van het examen. Daarnaast is er voor alle niveaus de mogelijkheid voor beroepsgericht Engels in de opleiding of als keuzedeel. 

Het betreft de volgende vijf vaardigheden (Europees referentiekader (ERK)):

  • Lezen
  • Luisteren
  • Schrijven
  • Spreken
  • Gespreken voeren

Per vaardigheid is een niveau aanduiding :


Eisen voor niveau 4 – generiek (algemeen)/ Exameneisen.

  • Luisteren en Lezen : B1
  • Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren : A2


Engels in de beroepscontext (keuzedeel)

Bij sommige opleidingen worden aanvullende eisen gesteld aan de beheersing van de Moderne Vreemde Talen (MVT). Het gaat dan om eisen die samenhangen met het beroep. In het examenprogramma (examenplan) kun je zien of er voor jouw opleiding beroepsgerichte eisen worden gesteld aan de beheersing van de MVT.

Het is ook mogelijk dat er gekozen is voor het keuzedeel 'Engels in de beroepscontext'

De volgende keuzes zijn mogelijk :

  • Engels in de beroepscontext A2 – K 0034
  • Engels in de beroepscontext B1 – K 0035
  • Engels in de beroepscontext B2 – K 0036

Het betreft net als bij het generieke deel alle (vijf) vaardigheden

 

 

 

 

Loopbaan en Burgerschap

Loopbaan en Burgerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Bij dit onderdeel gaat het om jouw persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk functioneren.

Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling
Bij loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling staat jouw loopbaan centraal. Je leert hoe je sturing kunt geven aan jouw loopbaan, keuzes in je opleiding, van werk of een vervolgstudie. Je zoekt daarbij de aansluiting met jouw interesses, kwaliteiten en mogelijkheden.

Loopbaanoriëntatie en –ontwikkeling besteedt aandacht aan de volgende vaardigheden:

  • Capaciteitenreflectie
  • Motievenreflectie
  • Werkexploratie
  • Loopbaansturing
  • Netwerken

Deze vaardigheden komen onder meer terug tijdens de studieloopbaanbegeleiding en oefen je tijdens opdrachten en projecten.

Burgerschap
Bij Burgerschap gaat het om de rol die jij kunt spelen in onze maatschappij en de politiek. De leerlijn Burgerschap is samengesteld uit vier dimensies:

  • politiek-juridische dimensie
  • economische dimensie
  • sociaal-maatschappelijke dimensie
  • vitaal burgerschap

 

 

 

 

Hoe ga ik dat leren?

Onderwijsvisie DVC

Het Da Vinci College biedt onderwijs aan vanuit een bepaalde visie. Alles wat je gaat leren zal dus op een zelfde manier worden aangeboden. Dat betekent dat het onderwijs wordt samengesteld in overleg met de bedrijven waar jij voor gaat werken. Je werkt zoveel mogelijk met praktijkopdrachten. De theorielessen zijn bedoeld als ondersteuning voor die praktijkopdrachten. We proberen alle lessen aantrekkelijk te maken door o.a. ICT-middelen als ondersteuning te gebruiken.

 

Opbouw opleiding

Het Da Vinci College heeft het schooljaar opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok wordt er een aantal opleidingsonderdelen aangeboden. Het gaat dan om lessen op school of beroepspraktijkvorming bij een bedrijf of een instelling. Hoe het opleidingsprogramma er voor jouw opleiding uit ziet kun je hieronder lezen.

Totaaloverzicht opleiding

In de lessentabel staat hoeveel uren onderwijs de opleiding verzorgt per onderdeel en per schooljaar. In de lessentabellen wordt een onderscheid gemaakt tussen reguliere en incidentele onderwijsactiviteiten. De reguliere activiteiten komen gedurende een blok elke week terug op het rooster. Bij incidentele activiteiten gaat het om onderwijs dat naast het reguliere programma wordt gepland.

Onder aan de tabellen wordt per schooljaar aangegeven:

  • hoeveel uren les er wordt gegeven (begeleide onderwijstijd)
  • Het aantal uren beroepspraktijkvorming (stage)
  • Een indicatie van het aantal uren zelfstudie (huiswerk)

 

Project

Project (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 1-3

Werkprocessen

Alle, als basis kennis
Omschrijving

Er worden producten gemaakt waarbij bij de totstandkoming projectmatig moet worden gewerkt 

Voorkennis

Vmbo-theoretisch of gemengd

Studiemateriaal

Via Its-Learning 

Vorm

Project met ondersteunende theorie
Formatieve toets(en)

Beoordeling op basis van projectmatig werken, product en theorie

Studiepunten

N.v.t.

 

Montage praktijk

Montage praktijk (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 1-3

Werkprocessen

Alle, op basis niveau
Omschrijving

Je leert de verschillende machines kennen waarop gewerkt wordt. Dit zijn zowel werktuigbouwkundige als ook elektrotechnische machines.

 

Voorkennis

Vmbo theoretisch en gemengd of kader

Studiemateriaal

Via ItsLearning

Vorm

Praktijk
Formatieve toets(en)

Productbeoordeling

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Meet en Regel techniek

Meet- en regeltechniek (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 1-2

Werkprocessen

Alle werkprocessen uit B1-K1 en P1-K1 (basistoepassing)
Omschrijving

Verkrijgen en toepassen van basis meet- en regeltechnische begrippen

 

Voorkennis

Vmbo theoretisch, gemengd of kader

Studiemateriaal

Digitaal

Vorm

Theorie en toepassing
Formatieve toets(en)

N.n.b.

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Besturingstechniek

 

Besturingstechiek (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 3

Werkprocessen

Alle uit B1-K1 en P1-K1, als basis kennis
Omschrijving

Kennismaking met besturingtechnische begrippen die daarna praktisch worden toegepast 

 

Voorkennis

Vmbo-theoretisch, kader of gemengd

Studiemateriaal

Digitaal 

Vorm

Theorie en toepassing
Formatieve toets(en)

N.n.b.

Studiepunten

N.v.t.

 

Montage elektrotechniek

Montage elektrotechniek (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 1-3

Werkprocessen

Alle uit B1-K1 en P1-K1, basis vaardigheden
Omschrijving

Er worden basisvaardigheden elektrotechniek aangeleerd met theoretische ondersteuning

Voorkennis

Vmbo-theoretisch, kader of gemengd

Studiemateriaal

Digitaal 

Vorm

Praktijk met korte theoretische instructie/onderbouwing
Formatieve toets(en)

N.n.b.

Studiepunten

N.v.t.

 

Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 1-3

Werkprocessen

Alle werkprocessen uit B1-K1 en P1-K1 (basiskennis)
Omschrijving

Leren van basiskennis werktuigbouwkunde.

Voorkennis

Vmbo theoretisch, gemengd of kader

Studiemateriaal

Digitaal

Vorm

Theorie
Formatieve toets(en)

N.n.b.

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Bedrijfskunde

Bedrijfskunde (onder voorbehoud)

Wanneer 

Leerjaar 1, blok 1-3

Werkprocessen

Alle uit B1-K1, B1-K2 en P1-K2, als basis kennis
Omschrijving

Basiskennis over integrale kostprijsberekeningen, productiekosten, organisatiekunde en werken met MS-project

Voorkennis

Vmbo-theoretisch, kader of gemengd

Studiemateriaal

Uit ItsLearning

Vorm

Theorieles met opdrachten
Formatieve toets(en)

2 formatieve toetsen in leerjaar 1 + formatieve opdrachten

Studiepunten

N.v.t.

 

Beroepsgericht programma 2017-2018

Nog niet vastgesteld op het moment van publiceren van deze studiegids

Wanneer 

 

Werkprocessen

 
Omschrijving

 

 

Voorkennis

 

Studiemateriaal

 

Vorm

 
Formatieve toets(en)

 

Studiepunten

 

 

Beroepsgericht programma 2018-2019

Nog niet vastgesteld op het moment van publiceren van deze studiegids

Wanneer 

 

Werkprocessen

 
Omschrijving

 

 

Voorkennis

 

Studiemateriaal

 

Vorm

 
Formatieve toets(en)

 

Studiepunten

 

 

 

Beroepsgericht programma 2019-2020

Nog niet vastgesteld op het moment van publiceren van deze studiegids

Wanneer 

 

Werkprocessen

 
Omschrijving

 

 

Voorkennis

 

Studiemateriaal

 

Vorm

 
Formatieve toets(en)

 

Studiepunten

 

 

 

BPV (beroepspraktijkvorming)

BPV

Wanneer 

Leerjaar 1 - blok 3

Werkprocessen

Alle
Omschrijving

Tijdens deze beroepspraktijkvormingsperiode (stage) ga je kennismaken met het bedrijfsleven. Je gaat geleerde kennis toepassen.

Voorkennis

De kennis, vaardigheden en beroepshouding die je in blok 1 en 2 hebt geleerd.

Studiemateriaal

BPV-map

Vorm

Werkend ervaringsleren
Formatieve toets(en)

Beoordelingsformulieren uit de BPV-map en volledigheid van uitwerking van de BPV-map.

 

 

Keuzedelen configuratie 1, Vakmanschap

Keuzedeel 1,  Oriëntatie op ondernemerschap

Wanneer

Leerjaar 1

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid  en thuisstudie

Omschrijving

 

 

In het keuzedeel 'oriëntatie op ondernemerschap' wordt verdieping gegeven t.a.v. de onderwerpen: het oriënteren op het starten van een onderneming, het oriënteren op het runnen van een onderneming en het besluiten of ondernemen past bij de student.

  • Oriënteert zich op het ondernemerschap
    • Oriënteert zich op het starten van een onderneming
    • Oriënteert zich op het runnen van een onderneming
    • Besluit of ondernemen (als toekomstperspectief) bij hem past

Studiemateriaal

Proeven van ondernemerschap (ISBN/EAN: 978-90-824806-4-1)
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Keuzedeel 2 - uitstroom elektro,  Embedded Design

Wanneer

Leerjaar 2

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid  en thuisstudie

Omschrijving

 

 

Embedded Design is een stuk elektronica rondom een microcontroller. Veel apparaten met intelligentie maken gebruik van een microcontroller. Binnen dit keuzedeel leert de beginnend beroepsbeoefenaar embedded elektronica ontwerpen en programmeren, waarbij gebruik wordt gemaakt van eenvoudige microcontrollers

  • Ontwikkelt embedded elektronica
    • Ontwerpt hardware rond een microcontroller
    • Programmeert een microcontroller
    • Voert testen uit op de hardware en debugt software

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

Keuzedeel 2 - uitstroom werktuigbouw, Methodisch ontwerpen

Wanneer

Leerjaar 2

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid  en thuisstudie

Omschrijving

 

 

Met dit keuzedeel maakt de beginnend beroepsbeoefenaar kennis met de principes en instrumenten van methodisch ontwerpen om oplossingen te vinden voor (meestal technische) problemen of opdrachten

  • Ontwerpt een technische innovatie
    • Verwerft inzicht in een technische ontwerpopdracht
    • Ontwerpt een voorstel voor een technische innovatie
    • Rondt ontwerpwerkzaamheden af

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Keuzedeel 3,  Voorbereiding hbo

Wanneer

Leerjaar 3

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid, thuisstudie en projectmatig

Omschrijving

 

 

In keuzedeel leer je de hbo-vaardigheden als oriëntatie, informatieverwerking, samenwerking en reflectie in de hbo-context.

  • Treft voorbereidingen voor het volgen van een hbo-opleiding
    • Oriënteert zich op hbo-opleidingen en -beroepen
    • Zoekt, selecteert en analyseert informatie t.b.v. een (studie)opdracht
    • Werkt samen in projectgroepen
    • Reflecteert op gedrag en resultaten

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Keuzedeel 4,  Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4

Wanneer

Leerjaar 4

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid, thuisstudie en projectmatig

Omschrijving

 

 

Het keuzedeel leer je beter in te spelen op innovaties binnen de branche door te reflecteren op eigen beroepsmatig handelen in het kader van innovatie

  • Speelt in op innovatie en verandering binnen de branche
    • Reflecteert op het eigen beroepsmatig handelen in het kader van innovatie

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

Keuzedelen configuratie 2, Doorstroom

Keuzedeel 1,  Oriëntatie op ondernemerschap

Wanneer

Leerjaar 1

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid  en thuisstudie

Omschrijving

 

 

In het keuzedeel 'oriëntatie op ondernemerschap' wordt verdieping gegeven t.a.v. de onderwerpen: het oriënteren op het starten van een onderneming, het oriënteren op het runnen van een onderneming en het besluiten of ondernemen past bij de student.

  • Oriënteert zich op het ondernemerschap
    • Oriënteert zich op het starten van een onderneming
    • Oriënteert zich op het runnen van een onderneming
    • Besluit of ondernemen (als toekomstperspectief) bij hem past

Studiemateriaal

Proeven van ondernemerschap (ISBN/EAN: 978-90-824806-4-1)
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Keuzedeel 2 - uitstroom elektro,  Embedded Design

Wanneer

Leerjaar 2

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid  en thuisstudie

Omschrijving

 

 

Embedded Design is een stuk elektronica rondom een microcontroller. Veel apparaten met intelligentie maken gebruik van een microcontroller. Binnen dit keuzedeel leert de beginnend beroepsbeoefenaar embedded elektronica ontwerpen en programmeren, waarbij gebruik wordt gemaakt van eenvoudige microcontrollers

  • Ontwikkelt embedded elektronica
    • Ontwerpt hardware rond een microcontroller
    • Programmeert een microcontroller
    • Voert testen uit op de hardware en debugt software

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

Keuzedeel 2 - uitstroom werktuigbouw, Methodisch ontwerpen

Wanneer

Leerjaar 2

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid  en thuisstudie

Omschrijving

 

 

Met dit keuzedeel maakt de beginnend beroepsbeoefenaar kennis met de principes en instrumenten van methodisch ontwerpen om oplossingen te vinden voor (meestal technische) problemen of opdrachten

  • Ontwerpt een technische innovatie
    • Verwerft inzicht in een technische ontwerpopdracht
    • Ontwerpt een voorstel voor een technische innovatie
    • Rondt ontwerpwerkzaamheden af

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Keuzedeel 3,  Voorbereiding hbo

Wanneer

Leerjaar 3

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid, thuisstudie en projectmatig

Omschrijving

 

 

In keuzedeel leer je de hbo-vaardigheden als oriëntatie, informatieverwerking, samenwerking en reflectie in de hbo-context.

  • Treft voorbereidingen voor het volgen van een hbo-opleiding
    • Oriënteert zich op hbo-opleidingen en -beroepen
    • Zoekt, selecteert en analyseert informatie t.b.v. een (studie)opdracht
    • Werkt samen in projectgroepen
    • Reflecteert op gedrag en resultaten

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

 

Keuzedeel 4,  Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek

Wanneer

Leerjaar 4

Aantal uren (totaal)

240 SBU waarvan 70 begeleid

Vorm (BPV, lessen, thuisstudie)

Begeleid en thuisstudie

Omschrijving

 

 

In dit keuzedeel leer je de wiskundige kennis en vaardigheden die een belangrijke basis zijn voor het hbo. In het keuzedeel zijn 4 domeincontexten beschreven die je gaat leren. De contexten zijn indicatief voor het wiskunde-niveau en de wiskunde inhouden: een specifieke opleiding kan qua niveau en inhoud ook (delen uit) een aangrenzende context kiezen. De 4 contexten zijn: Context I: het domein ICT Context II: het domein Built Environment Context III: het domein Applied Science Context IV: het domein Engineering

  • Treft voorbereidingen binnen het leergebied wiskunde voor het volgen van een technische hbo-opleiding

Studiemateriaal

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend
Formatieve toets(en)

Bij publicatie van de studiegids nog niet bekend

Studiepunten

N.v.t.

 

Nederlands

Nederlands
Planning
Leerjaar 1
Werkprocessen
Generiek
Omschrijving
Tijdens de lessen Nederlands gebruiken we de methode ‘Via’, die bestaat uit een handboek, een werkboek en een online oefen- en toetsprogramma op Studiemeter.nl. Je werkt aan jouw vaardigheden op de gebieden Taalverzorging, Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren. 
Tijdens het eerste leerjaar ligt de nadruk bij Nederlands op de vaardigheden schrijven, spreken en gespreken voeren. Daarbij wordt aangesloten bij de vakinhoudelijke opdrachten die bij de andere onderdelen aan bod komen.
Voorkennis
niet van toepassing
Studiemateriaal
Studiemeter
Werkvorm(en)
Hoorcollege met praktische opdrachten
Formatieve toets(en)
Periode 1: Memo en/of telefoonnotitie
Periode 2: zakelijke brief
Periode 3: Eigen mening

Wiskunde

Wiskunde

Planning
Leerjaar 1
Werkprocessen
Basis
Omschrijving
Binnen de techniek is wiskunde een belangrijk onderdeel. Onderdelen die aan bod komen zijn:
meet- en ruimtemeetkunde
elementaire algebra
lineaire, machts- en periodieke functies
grafieken tekenen
functies sinus en cosinus met bijbehorende berippen periode, amplitude, faseverschil en frequentie.
Voorkennis
Rekenen 2F VMBO
Studiemateriaal
Flexact (digataal)
Werkvorm(en)
Ondersteunde zelfwerkzaamheid
Formatieve toets(en)
Per hoofdstuk één formatieve toets

Rekenen

Rekenen

Planning

Leerjaar2 en leerjaar 3 blok 1 en 2

Werkprocessen

Generiek

Omschrijving

Lessen rekenen uit startrekenen 3F en wel de domeinen: getallen, verhoudingen, meten en meetkunde, verbanden.

Voorkennis

Rekenen 2F VMBO

Studiemateriaal

Boek startrekenen 3F (zeeblauw) en op computer studiemeter startrekenen online en RNT toets

Werkvorm(en)

Opdrachten maken in boek en op computer. In startrekenen online instaptoetsen, oefeningen en oefentoetsen maken. Korte introductie per onderwerp.

Per onderdeel kun je vrijstellingen verdienen voor boek of via de instaptoets voor onderdelen in startrekenen online.

Formatieve toets(en) De 4 domeinen worden elk met een formatieve toets afgesloten

Engels

Om het vak Engels zo goed mogelijk aan te bieden heeft het Da Vinci College een Talencentrum. Op de locaties Dordrecht en Gorinchem heeft het talencentrum eigen lesruimtes. Een aantal docenten Engels werkt niet in het Talencentrum maar decentraal in een aan hen toegewezen opleiding. Zij verzorgen lessen Engels aan voornamelijk die studenten die een niveau 2 opleiding volgen of op eigen locatie.

De docenten (van het Talencentrum) werken nauw samen met de onderwijsteams. Zij hebben regelmatig contact met de studieloopbaanbegeleider over jouw presentie en studievoortgang.

Op deze pagina lees je meer over het vak Engels:

  • Studiemateriaal voor Engels
  • Werkvormen
  • Opbouw van het programma
  • Formatieve toetsing
  • Extra ondersteuning 

Materiaal voor Engels
In het huidige schooljaar werk je met de volgende materialen:

  • Taalblokken van uitgeverij Malmberg (werkboek en leerwerkboek),
  • licentie Taalblokken (digitale ondersteuning Taalblokken).

Hiervoor heb je een licentie gekocht voor een bepaalde periode ( zie boekenlijst ). Let op dat de duur van de licentie start op moment dat je deze licentie activeert. Raadpleeg dus altijd je docent over het activeren van de licentie.

De digitale leeromgeving It’s learning is ook voor het Talencentrum belangrijk. In It’s learning vind je relevante informatie, zoals:

  • studiewijzers,
  • informatie over toetsing en examinering,
  • lesinhoud. 

Werkvormen
Je krijgt óf klassikaal uitleg óf je voert taalopdrachten uit m.b.v. de PC of bij voorkeur je eigen laptop. Daarnaast wordt er in kleinere groepen spreekvaardigheid of gespreksvaardigheid geoefend. 

Opbouw van het programma
Het Talencentrum werkt met blokken van 10 weken waarin alle vaardigheden worden behandeld.


Niveau 4
Het onderwijsprogramma is gericht op de vijf vaardigheden B1. Dit programma duurt 6 blokken en als volgt ingedeeld:

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Onderwijs:

Focus ligt op de vaardigheden Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven.

Summatieve toetsen:

Instellingsexamen:

  • Spreken A2 en gesprekken voeren A2
  • Schrijven A2

 

Periode 5

Periode 6

Na Periode 6

Onderwijs:

Focus ligt op de vaardigheden Luisteren en Lezen

Summatieve toetsen:

Centraal Examen:

  • Lezen B1
  • Luisteren B1


Formatieve toetsing
Formatieve toetsen zijn voortgangstoetsen gericht op alle vaardigheden. Op basis van deze toetsen wordt vastgesteld of je klaar bent voor het ( summatieve ) examen.

In de periode 1 t/m 3 worden er 4 formatieve toetsen ingepland. In de periode 5 en 6 zijn er 2 formatieve toetsen. In totaal zijn er 6 formatieve toetsen. De resultaten van deze formatieve toetsen worden besproken met het opleidingsteam en zijn dus onderdeel van je totale voortgang in de opleiding. De behaalde resultaten zijn mede bepalend voor het tijdstip van examinering.


Keuze Engels in de beroepscontext.

Niveau A 2
Het programma wordt aangeboden in 4 blokken.

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Onderwijs :

Alle vaardigheden worden aangeboden

Summatieve toetsen:

Instellingsexamen :

  • Alle vaardigheden op A2


Formatieve toetsing
Formatieve toetsen zijn voortgangstoetsen gericht op alle vaardigheden. Op basis van deze toetsen wordt vastgesteld of je klaar bent voor het ( summatieve ) examen.

In de periode 1 t/m 3 worden er 3 formatieve toetsen ingepland. De resultaten van deze formatieve toetsen worden besproken met het opleidingsteam en zijn dus onderdeel van je totale voortgang in de opleiding. De behaalde resultaten zijn mede bepalend voor het tijdstip van examinering.


Niveau B1
Het programma wordt aangeboden in 6 blokken.

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Onderwijs :

Focus ligt op de vaardigheden Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven.

Summatieve toetsen:

Instellingsexamen :

  • Spreken B1 en gesprekken voeren B1
  • Schrijven B1

 

Periode 5

Periode 6

Na Periode 6

Onderwijs :

Focus ligt op de vaardigheden Luisteren en Lezen

Summatieve toetsen:

Centraal Examen :

  • Lezen B1
  • Luisteren B1


Formatieve toetsing
Formatieve toetsen zijn voortgangstoetsen gericht op alle vaardigheden. Op basis van deze toetsen wordt vastgesteld of je klaar bent voor het ( summatieve ) examen.

In de periode 1 t/m 3 worden er 4 formatieve toetsen ingepland. In de periode 5 en 6 zijn er 2 formatieve toetsen. In totaal zijn er 6 formatieve toetsen. De resultaten van deze formatieve toetsen worden besproken met het opleidingsteam en zijn dus onderdeel van je totale voortgang in de opleiding. De behaalde resultaten zijn mede bepalend voor het tijdstip van examinering.


Niveau B2
Voor niveau B2 is een programma in ontwikkeling. Het niveauverschil tussen B1 – B2 is groot. Studenten die dit programma willen gaan volgen krijgen extra informatie over wat er verwacht wordt. Dit kan leiden tot een negatief advies om dit te gaan volgen. Het programma zal vanaf het schooljaar 2017/2018 worden aangeboden.


Extra ondersteuning
Ter voorbereiding op je examen kan je gebruikmaken van de mogelijkheden van examentraining.

Doorstroom naar het HBO (niveau 4)
Indien je een hoog taalvaardigheidsniveau hebt, kun je (bij voldoende belangstelling) Anglia ( niveau B2 ) certificaten halen om de doorstroom naar het HBO te vergemakkelijken. Nadere informatie is bij het Talencentrum verkrijgbaar.

Daarnaast wordt een onderwijsprogramma B2+/HBO aangeboden. Ook hiervoor is nadere informatie verkrijgbaar bij het Talencentrum.

Loopbaan en Burgerschap

Tijdens je opleiding word je niet alleen opgeleid tot een beroepsbeoefenaar, maar ook tot een volwassen lid van de maatschappij. Hiervoor moet je kennis en inzicht hebben over een aantal maatschappelijke onderwerpen. In de lessen burgerschap ga je hier aan werken.

We gaan werken aan de volgende onderwerpen: Sociaal maatschappelijke dimensie (hoe gaan we met elkaar om), Politiek-juridische dimensie (politiek en de wet), Economische dimensie (arbeid en consument),  Vitaal Burgerschap (gezondheid) en loopbaan (begeleiding van je studie).

Het programma bestaat uit lessen, opdrachten waarmee je zelfstandig aan de slag gaat en verschillende projecten die je gaat doen. De lessen, opdrachten en projecten behoren tot het formatieve deel van burgerschap. Daarnaast ga je bewijsstukken verzamelen voor in je portfolio. Wanneer je het portfolio aan het einde van een blok voldoende afgetekend hebt, krijg je een certificaat als bewijs dat je het onderdeel hebt afgesloten.

 

BPV informatie

Hier kan informatie over de BPV worden beschreven en/of een BPV handboek aan worden toegevoegd. De onderwijskundige inhoud van de BPV wordt als opleidingsonderdeel toegevoegd.

Leren in een 'Internationale' omgeving

De wereld om ons heen verandert, heel snel! Misschien ga jij straks wel werken in een beroep dat nu nog niet bestaat. Ook zijn er steeds meer beroepen die ICT gebruiken of erop gebaseerd zijn. Daarnaast wordt er steeds meer ‘over de grenzen’ samen gewerkt. Om goed voorbereid te zijn op deze toekomst heb je dus speciale vaardigheden en andere talen nodig. Deze vaardigheden noemen we de ‘21st century skills’.

Om je voor te bereiden op deze skills bieden wij verschillende mogelijkheden. Iedere student heeft de mogelijkheid stage te lopen in het buitenland. Wij helpen je bij het vinden van zo’n stage en begeleiden je tijdens die stage. Op deze manier doe jij een leerzame ervaring op.

Ook kun je speciale modules volgen die het Da Vinci College heeft ontwikkeld. Zelfs als je niet op internationale stage gaat, zijn er projecten waaraan je kunt meewerken. Zo wordt er in lessen ook aandacht besteed aan het samenwerken met studenten of bedrijven in het buitenland. Op deze manieren wil het Da Vinci College jou ‘the skills of the 21st Century’ meegeven.

Kijk op Davinciworldwide voor meer informatie op buitenlandse stages en internationale projecten. Je kunt ook een email sturen naar de heer A. Schoonhoven.

Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?

Visie op begeleiding DVC

De begeleiding van studenten is een belangrijk handelsmerk van het Da Vinci College.

Door deze professionele begeleiding wil het Da Vinci College jouw persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Dit doen we door ons te richten op zowel de theorie (kennis) als de praktijk (kunde).

 

Studievoortgang

De hele opleiding is er op gericht om je goed voorbereid naar het examen te leiden. We maken onderscheid tussen ontwikkelingsgerichte toetsing (formatieve toetsing) tijdens je opleiding en examinering (summatieve toetsing) als afsluiting van je opleiding.

Om door te gaan naar het volgende leerjaar moet je hebben aangetoond dat je voldoende vorderingen hebt gemaakt. Dit vaststellingsmoment heet studievoortgang. De studie­voortgangs­regeling beschrijft de norm voor een positief studieadvies.

Studiepunten

Deze opleiding werkt niet met studiepunten.
 

Toetsenoverzicht per periode

De toetsen worden door de docenten vooraf gemeld. Alle vaktechnische vakken worden aan het einde van een opleidingsblok door middel van toetsing afgesloten

Voortgangseisen

Gedurende jouw opleiding krijg je een aantal malen een advies over het vervolg van jouw studie. Regelmatig worden jouw studieprestaties besproken tijdens een studentbespreking. Alle betrokken docenten bespreken dan jouw resultaten. Hierbij spelen je prestaties, beroepshouding en gedrag een grote rol.

Samen met je studieloopbaanbegeleider ga je jouw voortgang monitoren tijdens de studievoortgangsgesprekken.

Naar aanleiding van de studentbespreking en de gesprekken met je studieloopbaanbegeleider volgt een positief of negatief studieadvies wat de studieloopbaanbegeleider met je bespreekt.

Overgangseisen

Aan het einde van elk schooljaar wordt jouw presteren wederom besproken. Er wordt dan gekeken of je door kunt gaan naar het volgende jaar van de opleiding. 

Versnellen

Er is voor deze opleiding geen versneld programma vastgelegd. Op individuele basis zijn er, na overleg met de studieloopbaanbegeleider en goedkeuring door het docententeam, wel mogelijkheden tot versnelling.

Begeleiding

Studieloopbaanbegeleider

Gedurende  jouw studie op het Da Vinci College heb je begeleiding van een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht als je vragen hebt of als je ondersteuning bij je studie kunt gebruiken. Per jaar heb je een aantal gesprekken met je studieloopbaanbegeleider over je studievoortgang en je loopbaan.

Remedial teachers voor taal of rekenen

Heb je ernstige taal of rekenproblemen dan zijn er, naast de docenten van de reparatietrajecten,  ook remedial teachers  aanwezig. Zij kunnen jou via individuele begeleiding helpen zo goed mogelijk te functioneren bij dyslexie en dyscalculie.

Passend onderwijs

Heb je bij de intake aangegeven dat je passend onderwijs nodig hebt wordt er voor jou een plan gemaakt welke extra ondersteuning je krijgt om je opleiding goed te doorlopen. Hierover heb je contact met je studieloopbaanbegeleider en de ambulant begeleider. Ieder jaar wordt deze begeleiding geëvalueerd en wordt er opnieuw bekeken wat voor begeleiding je nodig hebt.

Zorgcoördinator

Loop je door persoonlijke problemen vast in je opleiding,  dan kan een zorgcoördinator specifieke hulp en begeleiding aanbieden door een aantal coaching-gesprekken of door je door te verwijzen naar het servicecentrum.

Servicecentrum

Heb je meer vragen of hulp nodig, dan is het Servicecentrum er om jou verder te helpen. Het Servicecentrum kan helpen door trainingen, coaching, praktische hulp bij financiële problemen of huisvesting.  Als het voor jou beter is wordt je, in overleg met de zorgcoördinator en het servicecentrum, doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverlening buiten de school.

Loopbaancentrum

Het loopcentrum is er als je advies nodig hebt bij het zoeken naar een andere opleiding of het ontdekken van je capaciteiten. De doorverwijzing naar het loopcentrum verloopt altijd via je studieloopbaanbegeleider en de zorgcoördinator. 

Wanneer mag ik examen doen?

Wat betekent een Go/No go?

Voordat je aan een examen kunt deelnemen, moet je hebben aangetoond dat je niveau voldoende hoog is om dat examen te kunnen halen. Dit vaststellingsmoment noemen we een ‘Go / No Go’ voor examinering. Je krijgt een positief advies voor deelname aan een examenonderdeel (een GO) wanneer de voortgang voldoet aan de verwachtingen.  

 

 

Go/No go Beroepsgericht

Go/No go Beroepsgericht

Om deel te nemen aan de beroepsgerichte examen moet je voldoende voortgang hebben aangetoond. Dat gebeurt aan de hand van de resultaten voor de formatieve toetsen.

 

Go/No Go gesprek

Wanneer jouw studie volgens planning verloopt heb je in/het laatste leerjaar Go/No Go gesprekken met jouw studieloopbaanbegeleider van school. Tijdens die gesprekken wordt bepaald of je voldoet aan de richtlijnen van de Go/No Go en hoor je of je mag deelnemen aan de Proeve van Bekwaamheid. (Proeve van Bekwaamheid = Beroepsgericht examen).

 

Richtlijnen voor de Go/No Go

Hieronder staan de richtlijnen met betrekking tot de Go/No Go (beroepsgericht).

Je mag pas aan een Proeve van Bekwaamheid (beroepsgericht examen) beginnen nadat:

  • De beoordeling voor de kerntaak van de Proeve van Bekwaamheid op het Masterplan formulier “Ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden” op C is beoordeeld.

Voor de laatste Proeve van Bekwaamheid geldt extra dat:

  • In het laatste studiejaar van de opleiding is tenminste 75% van het beroepsgerichte programma van dat studiejaar met een voldoende afgesloten, waarbij het per vak minimaal 60% moet zijn.
  • Nederlands, Engels en rekenen zijn afgesloten.
  • Aan de BPV-verplichting is voldaan.
  • De Onderwijsovereenkomst (OOK) en Praktijkovereenkomst (POK) zijn ondertekend.

 

De docentenvergadering beslist of aan de richtlijnen is voldaan.

Go/No go Keuzedelen

Op het moment van publiceren van deze studiegids is er nog geen informatie over de Go/NoGo van keuzedelen bekend.

 

 

Om deel te nemen aan het examen van het keuzedeel moet je voldoende voortgang hebben aangetoond. Dat gebeurt aan de hand van de resultaten voor de formatieve toetsen. (Formatief = Door de school georganiseerde tussentijdse toetsen)
 

Richtlijnen voor de Go/No Go

Hieronder staan de richtlijnen met betrekking tot de Go/No Go. In de tabel staat voor welke onderdelen de resultaten meetellen voor de Go/No Go. Deze tabel geeft ook aan hoe de Go/No Go tot stand komt. Vervolgens wordt per onderdeel aangegeven hoe het eindresultaat voor dat vak tot stand komt.

 

Formatieve toets/vak/gesprek Cesuur Examen

Keuzedeel 1, 

Voorbeeld: Toets(en) gemiddeld cijfer 5,5  met een minimum van 4,0 per toets

Go voor <naam examen>

Keuzedeel 2, 

 

Go voor <naam examen>

Keuzedeel 3, 

 

Go voor <naam examen>

Go/No go Nederlands

Het examen Nederlands bestaat uit het Centraal Examen (CE) en het Instellingsexamen (IE). Het CE is landelijk (Cito-examen) en omvat de volgende taalvaardigheden: Lezen en Kijk-luisteren. Het IE bestaat uit ingekochte examens voor Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren. Aan het CE mag je pas in de tweede helft van de opleiding deelnemen en voor beide geldt dat je voldaan hebt aan de volgende onderdelen:
1. Klassikale lessen
2. Digitale deel bestaande uit Taalniveautoets, Studiemeter, Examencoach
3. Opdrachten van de werkboeken

Go/No go Rekenen

Examineringsvoorwaarden alle niveaus

Je mag pas aan het rekenexamen deelnemen als je over de helft van je opleiding bent (of bij opleidingen van twee jaar of korter: als je in het laatste jaar bent).

Een positief advies over kansrijke deelname aan het rekenexamen wordt door jouw docent gebaseerd op de door jou aangetoonde rekenvaardigheden.

 

Overzicht van de examens en eisen voor diplomering

 

Diplomering in 2016-2017 en 2017-2018

Diplomering vanaf 2018-2019

Entreeopleiding

Instellingsexamen; kan ook (pilot)examen

rekenen 2F, 2ER, 2A of 2A-ER zijn

Nadere informatie volgt zodra nieuwe wetgeving duidelijk is.

MBO niveau 2

Centraal examen rekenen 2F of 2ER; kan in

2016-2017 ook nog het pilotexamen rekenen 2F

of 2ER van 2015-2016 zijn (binnen dezelfde

opleiding).

Nadere informatie volgt zodra nieuwe wetgeving duidelijk is.

In de Entreeopleiding mag ook onder 2F geëxamineerd worden om de voortgang van de student aan te tonen. Examinering op een hoger niveau (3F of 3ER) mag ook.

In MBO niveau 2 mag examinering ook op een hoger niveau (3F of 3ER) plaatsvinden.

 

 

Diplomering vanaf 2016-2017

MBO niveau 3

Centraal examen rekenen 2F of 2ER; kan in

2016-2017 ook het pilotexamen rekenen 2F

of 2ER van 2015-2016 zijn (binnen dezelfde

opleiding).

MBO niveau 4

Centraal examen rekenen 3F of

3ER.

 

Het cijfer voor rekenen telt in alle opleidingen niet mee voor het behalen van het diploma.

Go/No go Engels

Om te bepalen of je mag examineren worden op alle vaardigheden formatieve toetsen afgenomen. De resultaten van deze formatieve toetsen worden besproken met het opleidingsteam. Op basis van de resultaten van deze toetsen wordt vastgesteld of je klaar bent voor het (summatieve) examen.

Niveau 3 en 4
In elke lesperiode van 10 weken waarin een vaardigheid centraal staat, wordt bij de studenten een formatieve toets afgenomen. Het resultaat van deze toets bepaalt of de betreffende student kan deelnemen aan de summatieve toetsen. De summatieve toetsen vinden plaats in periode 4 en aan het eind van periode 6. 

Het resultaat van de formatieve toetsen moet gemiddeld een 5,5 of hoger zijn.

Dit gebeurt voor periode 1 tot en met 3; en apart voor periode 5 en 6.

Periode 1 tot en met 3 heeft ook een mondelinge formatieve toets.

Periode 5 en 6 hebben 2 formatieve toetsen. Het resultaat van deze formatieve toetsen moet ook gemiddeld een 5,5 of hoger zijn.

Vaardigheid

Go-no go voorwaarde

Gesprekken voeren

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Spreken

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Schrijven

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Lezen

In totaal 2 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Lezen en Luisteren.

Luisteren

In totaal 2 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Lezen en Luisteren.

 

Niveau 2
In elke lesperiode van 10 weken , behalve in periode 6, wordt bij de studenten een formatieve toets afgenomen. Dit is een toets : Woordenschat /Grammatica / Schrijven. In periode 3 en 4 zit ook een mondelinge formatieve toets.

Het resultaat van de 6 formatieve toetsen moet gemiddeld een 5,5 of hoger zijn om toegang te krijgen tot het maken van de summatieve examens aan het eind van periode 6.

Vaardigheid

Go-no go voorwaarde

Gesprekken voeren

In totaal 6 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken,Schrijven, Lezen en Luisteren

Spreken

In totaal 6 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken;Spreken, Schrijven, Lezen en Luisteren

Schrijven

In totaal 6 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken, Schrijven, Lezen en Luisteren

Lezen

In totaal 6 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken, Schrijven, Lezen en Luisteren

Luisteren

In totaal 6 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken, Schrijven, Lezen en Luisteren

 

Aanvraag examens

Examenaanvragen lopen via de studieloopbaanbegeleider (beroepsgericht) of de vakdocenten (Nederlands, Rekenen en LB). Indien je aan de Go-voorwaarden voldoet kan je hierover contact met hen opnemen.

Hoe ziet mijn examen eruit?

Agenda en regels

Hier kun je meer lezen over:

  • De planning van de examens
  • Een overzicht van de exameninstrumenten
  • Aangepaste examinering
 
Planning van de examens
  Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4

2016-2017

      Keuzedeel
 

2017-2018

      Keuzedeel
 

2018-2019

      Keuzedeel (indien van toepassing)
 

2019-2020

    PvB-1, PvB-2, PvB-3, PvB4, Nederlands, Rekenen, LB en Keuzedeel

 

In het examenreglement staan de regels van het Da Vinci College die gelden voor de examinering. Voor de centrale examens(CE) gelden aanvullende regels. Deze zijn terug te vinden in het handboek CE dat is in te zien bij de examencommissie.

 

Een overzicht van de examen instrumenten
Hieronder staat een overzicht van de exameninstrumenten die binnen het Da Vinci College worden ingezet. Niet alle instrumenten komen in het examenprogramma van jouw opleiding aan bod.

Proeve van Bekwaamheid (PvB)
Een Proeve van Bekwaamheid bestaat uit een aantal praktijkopdrachten die worden geëxamineerd in de beroepspraktijk. Als student toon je aan dat je de werkprocessen beheerst die in de Proeve van Bekwaamheid aan bod komen.

Praktijkopdracht/vaardigheidsexamen
Een praktijkopdracht heeft dezelfde kenmerken als een Proeve van Bekwaamheid maar heeft een kleiner bereik. Het gaat daarbij om een beperkt aantal werkprocessen. Net zoals bij een Proeve van Bekwaamheid voer je een praktijkopdracht uit in een werksituatie uitde praktijk.

Examenproject
Een examenproject is een alternatief voor een Proeve van Bekwaamheid. Een examenproject bestaat uit een aantal opdrachten die op school worden uitgevoerd in een gesimuleerde beroepsomgeving.

Portfoliobeoordeling
Een portfolio bestaat uit een verzameling bewijsstukken waarmee jij aantoont aan welke opdrachten je hebt gewerkt en wat daar de resultaten van zijn. De opdrachten hebben altijd te maken met de werkprocessen uit het kwalificatiedossier.

Theorie examen
Bij een theorie examen gaat het om het beoordelen van vakkennis of vaardigheden die kenmerkend zijn voor het beroep en onvoldoende aan bod komen in een Proeve van Bekwaamheid, praktijkopdracht of een examenproject. Een theorie examen kan schriftelijk, mondeling of digitaal vai de computer worden afgenomen.

Reflectiegesprek
In een reflectiegesprek staat de 'waarom' vraag centraal. Je reflecteert op jouw handelen door een toelichting te geven op de wijze waarop jij een praktijkopdracht hebt uitgevoerd. Het gaat dan om de keuzes die je gemaakt hebt.

Criteriumgericht interview (CGI)
In een criteriumgericht inteview staat de 'hoe' vraag centraal. Je bespreek dan een beroepssituatie en geef je aan hoe jij in die situatie gehandeld hebt. Bij een criteriumgericht interview krijg je vragen over jouw handelen zoals: wat deed je precies, wat was jouw aandeel of hoe reageerde je?

Centraal Ontwikkelde Examen (CE)
Centraal ontwikkelde examens zijn examens die landelijk worden afgenomen onder alle mbo studenten. Er zijn centraal ontwikkelde examens voor rekenen en Nederlands. Bij rekenen gaat het om alle vaardigheden. Bij Nederlands worden twee van de vijf vaardigheden (lezen en luisteren) centraal geëxamineerd. De andere vaardigheden worden via een instellingsexamen geëxamineerd.

Het College voor Examens is verantwoordelijk voor de Centraal Ontwikkelde Examens. De afname ligt in handen van het Cito.

Instellingsexamen
Een instellingsexamen is een examen waarvoor het Da Vinci College verantwoordelijk is. Bij instellingsexamens gaat het met name om examens voor Nederlands. De vaardigheden spreken, gespreken voeren en schrijven worden altijd afgenomen via een instellingsexamen.

 

Aangepaste examens
Aanvragen t.b.v. aanpassingen voor gehandicapten tijdens examens kunnen schriftelijk worden ingediend bij de examencommissie. Bij de aanvraag moet worden aangetoond dat de handicap door een deskundige is vastgesteld. Op basis van de diagnose van de deskundige worden de nodige aanpassingen toegekend. Het examenbureau zorgt voor de aanpassingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Examenplan Beroepsgericht

Examenplan Keuzedelen

 

De examenplannen van de keuzedelen zijn te vinden in de folder 'onder de knop' links. Daar vind je alle informatie over de keuzedelen. Alle kerntaken en werkprocessen zijn ook in de folder beschreven.

Ook voor andere keuzedelen die het Da Vinci College aanbiedt is de informatie te vinden onder de knop. Makkelijk toch?

 

Let op!
Voor studenten die met ingang van dit schooljaar 2020-2021 beginnen met een opleiding geldt dat de keuzedelen nu onderdeel zijn van de slaag-zakregeling.
Om te kunnen slagen voor de beroepsgerichte kwalificatie gelden de volgende eisen:
Beroepsgerichte kwalificatie
Aan de diplomaeisen voor de beroepsgerichte kwalificatie is voldaan als:
- de kandidaat voor elke kerntaak minimaal een 6 heeft behaald
- de kandidaat voor het totaal te examineren keuzedelen gemiddeld een 6 heeft behaald én niet voor een van de keuzedelen minder dan een 4 heeft behaald én het aantal voldoendes voor de keuzedelen hoger is dan het aantal onvoldoendes.

Examenplan Talen en Rekenen

Tekstelementen (inclusief dit tekstelement) verwijderen afhankelijk van het eindniveau van de opleiding.

Examenplannen Nederlands en rekenen voor Niveau 2 en 3

Nederlands 2F 2016-2017

Code

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

 

Lezen

Centraal Examen (CE)

 

school

 

College voor Examens

cijfer

1

 

Luisteren

 

spreken

Instellingsexamens

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

 

Gesprekken voeren

 

schrijven

Het cijfer van het centraal examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

 

Rekenen 2F 2016-2017

Code

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

 

Centraal Examen (CE)

school

College voor Examens

cijfer

 

Voor rekenen is het cijfer van het centraal examen het eindcijfer (eindcijfer is een heel cijfer van 1-10).


Exameneisen en diplomeringseisen voor Nederlands en rekenen Mbo-2

Diplomering 2016-2017 

Nederlandse taal

Rekenen

Diploma-eisen

Centraal examen 2F (lezen en luisteren). Instellingsexamen 2F (spreken, gesprekken, schrijven).

Examinering op een hoger niveau (3F) mag ook.

Centraal examen rekenen 2F, 2A of 2ER.*
Examinering op een hoger niveau (3F of 3ER) mag ook.

 

Cijfer voor Nederlandse taal ten minste een 5

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor het behalen van het diploma. 

* Het niveau 2A is lager dan 2F. Het niveau 2ER is speciaal voor studenten met ernstige rekenproblemen.

Exameneisen en diplomeringseisen voor Nederlands en rekenen Mbo 3  

Diplomering 2016-2017

Nederlandse taal

Rekenen

Diploma-eisen

Centraal examen 2F (lezen en luisteren). Instellingsexamen 2F (spreken, gesprekken, schrijven).

Examinering op een hoger niveau (3F) mag.

Centraal examen rekenen 2F of 2ER.*

Examinering op een hoger niveau (3F of 3ER) mag.

Cijfer voor Nederlandse taal ten minste een 5

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor behalen van het diploma.

* Het niveau 2ER is speciaal voor studenten met ernstige rekenproblemen.

NB: wijzigingen voorbehouden op grond van tussentijdse aanpassing van de zak en- slaagregeling, zoals bepaald in het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB.

 

 

Examenplannen Nederlands, rekenen en Engels voor Niveau 4

Voor niveau 4 opleidingen telt het resultaat voor Nederlands mee voor de diplomering. Je neemt verplicht deel aan het centraal examen. Voor rekenen geldt dit vanaf schooljaar 2015-2016. 

De centrale examens (CE) worden landelijk gepland. Studenten die deelnemen aan een centraal examen Nederlands of rekenen worden op de dag van het examen vrijgesteld van onderwijsactiviteiten. Studenten op BPV maken hierover afspraken met hun praktijkbegeleider. 

Nederlands 3F 2016-2017

Code

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

 

Lezen

Centraal Examen (CE)

 

school

 

College voor Examens

cijfer

1

 

Luisteren

 

spreken

Instellingsexamens

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

 

Gesprekken voeren

 

schrijven

Het cijfer van het centraal examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

 

Rekenen 3F 2016-2017

Code

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

 

Centraal Examen (CE)

school

College voor Examens

cijfer

 

Voor rekenen is het cijfer van het centraal examen het eindcijfer (eindcijfer is een heel cijfer van 1-10).

 

Engels niveau 4 (generiek) 2016-2017

Code

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

 

Lezen

B1

Instellings-examens
(vanaf 1 oktober 2017 centraal examen voor lezen en luisteren)

 

school

interne examinator

cijfer

1

 

Luisteren

B1

 

Spreken

A2

 

Gesprekken voeren

A2

 

Schrijven

A2

 

Het eindcijfer voor Engels is een heel cijfer van 1 – 10

 

Exameneisen en diplomeringseisen voor Nederlands, Engels en rekenen Mbo 4

Diplomering in studiejaar 2016-2017

Nederlandse taal

Rekenen

Engels

Diploma-eisen

Centraal examen 3F (lezen en luisteren).

Instellingsexamen 3F (spreken, gesprekken, schrijven).

Het cijfer van het centrale examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

Centraal examen rekenen 3F of 3ER. *
 

Instellingsexamen lezen en luisteren B1 (kan ook pilotexamen zijn); spreken, gesprekken en schrijven A2.

 

 

Nederlandse taal en Engels ten minste

5 - 6  (in willekeurige volgorde)

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor het behalen van het diploma.

 

 

Diplomering vanaf studiejaar 2017-2018 

Nederlandse taal

Rekenen

Engels

Diploma-eisen

Centraal examen 3F (lezen en luisteren).

Instellingsexamen 3F (spreken, gesprekken, schrijven).

Centraal examen rekenen 3F of 3ER.

Centraal examen lezen en luisteren B1. 

Instellingsexamen spreken, gesprekken en schijven A2.

Het cijfer van het centrale examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Engels.

Nederlands en Engels ten minste 5 - 6

(in willekeurige volgorde)

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor het behalen van het diploma. 

 

 

* Het niveau 3ER is speciaal voor studenten met ernstige rekenproblemen.

NBwijzigingen voorbehouden op grond van tussentijdse aanpassing van de zak en- slaagregeling, zoals bepaald in het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB.

Examenplan Loopbaan en Burgerschap

Bij loopbaan en burgerschap ga je aan actief aan de slag met een aantal onderwerpen. De resultaten van jouw activiteiten zoals reflectieverslagen en beoordelingen worden vastgelegd in een digitaal portfolio dat via It's Learning toegankelijk is.

 

LB

Code

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

 

 

school

interne examinator

voldaan / niet voldaan

n.v.t.

Aan de eisen voor LB is voldaan wanneer de score “voldaan” is behaald

Herkansingen

Wanneer je een examen hebt afgelegd, heb je recht op één herkansing. Wannneer het resultaat na herkansing onvoldoende is, kun je een schriftelijk (goed onderbouwd) verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing. De examencommissie besluit of je de extra herkansing wel of niet krijgt en onder welke voorwaarden.

Wanneer je bij een examen afwezig bent, ben je de betreffende mogelijkheid om examen te doen kwijt en heb je nog recht op één keer deelname aan het examen (de herkansing).          

Als je afwezig bent bij een herkansing, kun je een schriftelijk (goed onderbouwd) verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.

De examencommissie besluit of je de extra herkansing wel of niet krijgt en onder welke voorwaarden.

Diplomering

Om bij het Da Vinci College een diploma te behalen, moet voldaan zijn aan de volgende eisen:

  • de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst(en) zijn door alle betrokkenen getekend
  • er is voldaan aan de financiële verplichtingen
  • het examen is voldoende afgesloten
  • aan alle BPV verplichtingen is voldaan

Na je diploma

Na het behalen van dit diploma zijn er binnen het Da Vinci College geen mogeijkheden tot vervolgstudie meer. Wel is het mogelijk om daarbuiten op zoek te gaan naar een passende vervolgopleiding op bijvoorbeeld het hbo.

Het is goed hierover met je trajectbegeleider en eventuele werkgever te spreken hoe zij jou mogelijkheden inschatten.

Studiefinanciering

Je kunt studiefinanciering krijgen voor een mbo-opleiding als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor meer informatie kijk je op de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studiefinanciering en uitschrijving na het behalen van het diploma
Wanneer je jouw diploma hebt behaald (vastgesteld door het Da Vinci College), word je uitgeschreven van de opleiding. Het is belangrijk dat je zo spoedig mogelijk aan DUO meldt dat je bent uitgeschreven. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om dit te melden. Op de website van DUO kun je alle informatie omtrent het stopzetten van je studiefinanciering terugvinden. 

Je hebt tot en met de maand waarin je wordt uitgeschreven recht op studiefinanciering. De uitschrijfdatum is de datum waarop jouw diploma is vastgesteld. 


Studiefinanciering en uitschrijving zonder diploma
Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt de beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dit noemen we ook wel ‘prestatiebeurs’. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs en je aanvullende beurs. Ook voor je studentenreisproduct moet je dan betalen.

Regelingen en overeenkomsten

Op de website van het Da Vinci College vind je onder het kopje 'belangrijke documenten' verschillende regelingen. Hieronder worden deze regelingen kort toegelicht. Meer informatie vind je door op de toegevoegde 'links' te klikken.

Algemene gedragscode
In het document Algemene gedragscode staat vermeld hoe we met elkaar omgaan om een veilige en prettige omgeving te bieden aan medewerkers en studenten. De algemene gedragscode bevat verschillende regelingen.

  • Privacy reglement
  • Regeling contacten tussen medewerkers en studenten
  • Regeling gebruik E-media
  • Klokkenluidersregeling
  • Klachtenregeling

Onderwijsovereenkomst (OOK)
De onderwijsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en het Da Vinci College. Je krijgt dit document op papier. De tekst is ook na te lezen op de website bij Regelingen en overeenkomsten. Daar staan ook de documenten voor wat betreft de voorwaarden onderwijsovereenkomst en de overeenkomst examendeelname inclusief bijlage.

Praktijkovereenkomst (POK)
De praktijkovereenkomst is een overeenkomst tussen jou, het Da Vinci College en de werkgever/ het BPV bedrijf . Volg je een bol-traject dan komt de praktijkovereenkomst bol pas aan de orde als de beroepspraktijkvorming gaat beginnen. De praktijkovereenkomst bbl geldt vanaf de aanvang van de opleiding. De praktijkovereenkomst en de bijlage ervan vind je op de website bij Regelingen en overeenkomsten.

Examenreglement
In het examenreglement staan de algemene regels voor de examinering.

Reglement van de commissie van beroep voor de examens
Bij de commissie voor beroep voor de examens kun je beroep aantekenen als een klacht of bezwaar niet tot een voor jou aanvaardbare oplossing heeft geleid.

Deelnemersstatuut
Het deelnemersstatuut is een verzameling van belangrijke voorschriften. Het beschrijft je rechten en plichten als onderwijs- of examenstudent binnen de school. Hierin staat ook belangrijke informatie over aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.

Medezeggenschap
Je hebt recht op medezeggenschap als het gaat om zaken die te maken hebben met de voortgang van de studie, de inrichting van het onderwijs en de voorzieningen en hulpmiddelen die noodzakelijk zijn om het onderwijs goed te kunnen volgen. De opleiding organiseert deze inspraak bijvoorbeeld door lunchgesprekken en/of reflectiegroepen. Het Da Vinci College doet mee aan de landelijke tweejaarlijkse ODIN-enquête voor studenten van mbo-scholen.