Sjabloon webkwestie schijf van vijf

Sjabloon webkwestie schijf van vijf

Webquest

In deze webquest gaan jullie iets leren over gezonde voeding en de schijf van vijf. Wat houdt deze schijf van vijf precies in en wanneer heb je een gezonde en gebalanceerde maaltijd volgens deze schijf? 
Door hierover dingen op te zoeken en te leren kunnen jullie door deze webquest mooie receptjes maken die lekker zijn én gezond.

1. Inleiding

Hoi! 
Mijn naam is Thomas en ik heb een opdracht gekregen van mijn juf. We hebben het bij het vak natuur over gezonde voeding en de schijf van vijf. Nu hebben wij de opdracht gekregen om een gezonde maaltijd te bedenken waarin alle voedingsstoffen van de schijf van vijf gebruikt worden. Daarna moet ik het recept wat ik bedacht hebt op een mooie manier opschrijven (met pen en papier of op de computer). 
Onze recepten worden daarna allemaal gebruikt om een gezond kookboekje van te maken.

Dit is best een moeilijke opdracht en ik heb hierbij jullie hulp nodig!
Jullie zouden me onwijs helpen als jullie voor mij zouden uitzoeken wat precies de schijf van vijf inhoudt en wat voor soort recept ik kan bedenken! 

Als jullie me helpen ben ik jullie eeuwig dankbaar!!

Tot later!

2. Taak


Nou, laat ik jullie maar gauw vertellen wat precies de opdracht is die ik van de juf gekregen heb. Deze punten moet ik allemaal verwerken in het recept en de presentatie;

  • Wat houdt de schijf van vijf precies in?
  • Wie heeft de schijf van vijf bedacht en waarom?
  • Uit welke vijf voedingsstoffen bestaat de schijf van vijf?
  • Waarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk eet volgens de schijf van vijf?
  • Bedenk een hoofdgerecht waarin je zoveel mogelijk rekening houdt met de voedingsstoffen van de schijf van vijf. Bedenk ook wat je hierbij kunt drinken.

 

Nu jullie toch deze receptjes bedacht hebben… kunnen jullie het dan ook vast netjes vormgeven in een word-bestand of met pen en papier? Op deze manier kunnen we deze gebruiken voor het kookboek!

 

 

Alvast bedankt!

 

 

3. Werkwijze

Wat moet je nu precies doen?

Het is een goed idee, om het kopje “beoordeling” ook even te lezen als je gaat beginnen aan deze opdracht. Hierin staat beschreven waar de juf op zal letten bij het beoordelen van je werk.

Volg daarna deze stappen:

Stap 1: Pak pen en papier of open een leeg word document zodat je de antwoorden die je gaat zoeken kunt opschrijven,

Stap 2: Zoek de informatie van de eerste vier punten die bij het kopje 'taak' beschreven staan. Zoek deze één voor één op en zorg dat je de antwoorden op deze vragen opschijft op het papier of in het lege word document.

Stap 3: Aan de hand van de antwoorden die je gevonden hebt op de eerste 4 punten van de opdracht ga je nu een voorgerechtje en een hoofdgerechtje bedenken waarin je rekening houdt met de schijf van vijf. Natuurlijk mag je ook voor deze recepten op internet zoeken naar iets dat je lekker en gezond lijkt.
Zoek op internet op welke ingrediënten je nodig hebt bij deze receptjes en schfijf dit ook op.

Stap 4: Werk deze receptjes uit zodat de juf deze kan gaan gebruiken in het kookboek dat er gemaakt gaat worden. Of je het uitschijft met de hand of dat je het uittypt mag je zelf weten. 

Stap 5: Lever je blad met antwoorden op de vragen in bij de juf. Houd het recept nog even bij je totdat dit nabesproken gaat worden met de hele klas.

 

4. Bronnen

Er staat heel veel informatie op internet over de schijf van vijf. Hier een aantal bronnen waar je gebruik van kunt maken:

Internetsites: 

http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schijf_van_vijf

http://schijf-van-vijf.nl/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/3547-de-schijf-van-5.html

http://www.optimalegezondheid.com/de-schijf-van-vijf/

http://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828559792/gezonde-recepten

http://supersnelgezond.nl/category/avondeten/


Filmpje:

http://www.schooltv.nl/video/de-schijf-van-vijf-gezond-eten-is-belangrijk/

 

Spelletje:

http://games.voedingscentrum.nl/schijf/

 

 

5. Beoordeling

  onvoldoende voldoende goed            score
Informatie Minder dan 3 punten zijn beantwoord en uitgebreid uitgewerkt. 3 van de vijf vragen zijn beantwoord en uitgebreid uitgewerkt. Of alle 5 de punten zijn beantwoord maar niet uitgebreid genoeg en met korte antwoorden beschreven. Alle 5 punten zijn beantwoord en uitgebreid uitgewerkt. 

1

2

3

Samenwerking

Je hebt grotendeels alles zelf gedaan, zonder de hulp van de ander.

De taken waren goed verdeeld, maar jullie hebben niet goed gecommuniceerd en iedereen was alleen met zijn/haar eigen taak bezig.  De taken waren goed verdeeld, er vond veel overleg plaats en je hebt elkaar geholpen op punten waar het even niet lukte. 

1

2

3

Uitwerking van de opdrachten Er is niet veel informatie gevonden op de vragen en er is geen recept gevonden/gemaakt.

Er is redelijk veel informatie gevonden en opgeschreven en de informatie is redelijk duidelijk beschreven. Het recept is er maar er is geen rekening gehouden met de schijf van vijf.

Er is genoeg informatie  gevonden en beschreven. daarnaast hebben jullie een leuk en gezond recept gevonden/gemaakt waarbij jullie goed hebben gekeken naar de schijf van vijf.

1

2

3

 

Je kunt tevens bonuspunten verdienen als je naast een hoofdgerecht ook hebt nagedacht over een gezond voorgerecht en deze op een apart blad hebt geschreven: hiervoor kun je twee punten krijgen.

3 of 4 punten: onvoldoende (4)

5 of 6 punten: voldoende (6)

7 of 8 punten: ruim voldoende (7.5)

9 of meer punten: goed (9)

6. Terugblik

Super bedankt dat jullie mij zo goed geholpen hebben deze vragen te beantwoorden! Ik heb dankzij jullie heel veel informatie gekregen over de schijf van vijf en gezonde voeding! En door de recepten die jullie hebben gevonden en gemaakt voor mij kan er nu een heel leuk kookboek gemaakt worden! 

Niet alleen hebben jullie mij goed geholpen door deze informatie op te zoeken, ook hebben julie veel geleerd over de schijf van vijf en over gezonde voeding! Misschien kunnen jullie nu wel je ouders helpen als zij gaan koken, of kunnen jullie zelfs ZELF een gezonde en vooral lekkere maaltijd voor hen maken! Moet je je eens bedenken hoe verbaasd ze zullen opkijken als jij met zo'n mooie pan eten aan tafel verschijnt! 

Ik ben trots op jullie!

7. Docentpagina

- Titel: De schijf van vijf

- Onderwerp: gezonde voeding en de schijf van vijf

- Leerdoelen: leren wat gezonde voeding inhoudt, waarom het zo belangrijk is om gezond te eten, wat een gezonde en gebalanceerde maaltijd inhoudt

- Schooltype en -niveau: basisonderwijs, bovenbouw

- Vakgebied: OJW (natuuronderwijs)

- Wat het eindproduct van de webquest wordt: antwoorden op de vragen op een blad & (gezamelijk met de hele klas) een kookboek 

- Wie de webquest gemaakt heeft: Lisa Beuwer

 

  • Het arrangement Sjabloon webkwestie schijf van vijf is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lisa Beuwer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-01-15 17:14:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Klik op "Downloaden / aanpassen" en vervolgens op "Kopieer arrangement" om dit sjabloon te benutten voor je eigen webkwestie. Pas vervolgens de inhoud aan onder het gelijknamige tabblad.
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    schijf van vijf voeding voedingsstoffen ojw recept

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kok, Roland. (2015).

    Sjabloon webkwestie Pabo Arnhem

    https://maken.wikiwijs.nl/68813/Sjabloon_webkwestie_Pabo_Arnhem