11.2 Drinkwater. - kopie 1

11.2 Drinkwater. - kopie 1

Hoofdstuk 11 11.2 Drinkwater

Klassikale introductie van film "Het woelige water"

Het woelige water - Drinkwater

Waarvoor gebruik je drinkwater.

Bekijk de volgende website over Wat weet jij van kraanwater en maak de daarbij behorende vragen.

Wat weet jij van Kraanwater

Drinkwater uit grondwater

Drinkwater uit de duinen

Drinkwater uit oppervlaktewater

Wat is concentratie?

Bekijk het volgende filmpje over Concentratie.

Rekenen met Concentratie.

Open bestand Reken de volgende eenheden van massa, volume en concentratie om.

Door de toenemende milieuverontreiniging wordt het zuiveren van oppervlaktewater en grondwater steeds moeilijker en daardoor ook duurder. In Nederland worden hoge eisen gesteld aan het drinkwater, deze eisen zijn bepaald in het waterleidingbesluit. Hierin staat onder andere aangegeven in welke concentraties stoffen in drinkwater mogen voorkomen. De concentratie is het aantal gram opgeloste stof in één liter water.

 

 

Stof

Concentratie in mg/L

Sulfaat

1000

Nitriet

0,10

Nitraat

50

Fosfaat

2,0

Natrium

0,020

Aluminium

0,20

Lood

0,010

Nikkel

0,020

Koper

2,0

Kwik

0,0010

 

In huizen die gebouwd zijn voor 1960 zitten waterleidingen die gemaakt zijn van lood. Via deze leidingen komt er lood in het leidingwater terecht. Vooral wanneer er lange tijd geen water is gebruikt is de concentratie lood in deze leidingen hoger.

Wanneer is een stof giftig?

Bekijk het volgende filmpje over een milieuramp in Brazilie.

Milieuramp Brazilie: Giftige modder

We noemen een stof giftig wanneer deze schadelijk is als je kleine hoeveelheden binnen krijgt. We noemen deze hoeveelheid ook wel dosis. De dosis is de hoeveelheid aan schadelijke stof in milligram per kilogram lichaamsmassa. Meestal wordt een dosis per dag aangegeven op een verpakking.

Als je hoofdpijn hebt kun je een paracetamol nemen. In één tablet zit behalve de werkzame stof paracetamol ook nog een vulmiddel, anders wordt de tablet erg klein. De dosis paracetamol voor een volwassene is 0,013 mg/kg. In een tablet van 1,5 g zit 0,3 mg aan paracetamol.

Bij een bepaald medicijn is de dagelijkse dosis 0,1 mg per kilogram lichaamsmassa. Op het potje staat ook de lethale dosis (LD), dat is de dosis waarbij de patiënt komt te overlijden vanwege een vergiftiging. De lethale dosis voor deze stof is 4 mg/kg

Om te voorkomen dat geestelijk minder stabiele patiënten een lethale dosis binnenkrijgen van deze stof, wordt dit medicijn op recept uitgegeven met een maximum aantal pillen. Zelfs wanneer alle meegekregen pillen in één keer slikt is het niet dodelijk.

Praktische opdracht

Praktische opdracht:

 

Inleiding:

Het waterverbruik in huis is de laatste tientallen jaren afgenomen door het gebruik van vooral waterbesperende apparaten. Het bad- en douchewaterverbruik is echter toegenomen. Ondanks waterbesparende douchekoppen gebruiken we toch meer water om ons zelf schoon en fris te houden. Dit houdt in dat we of vaker douchen, langer douchen of misschien wel allebei.

 

Doel:

Ontwerp een douchesysteem waarbij het mogelijk is om veel water te besparen door middel van hergebruik van het douchewater. Het hergebruik van het douchewater moet verantwoord en veilig gebeuren (één van de eisen aan je ontwerp). Je mag kiezen uit de volgende opdrachten:

1) je ontwerpt een douchesysteem om douchewater te besparen waarbij je voornamelijk gebruik maak van de scheidingsmethoden uit Hoofdstuk 9 en de zuiveringsmethoden uit dit hoofdstuk.

2) Je ontwerpt een douchesysteem om douchewater te besparen waarbij je gebruik maakt van de scheidingsmethoden uit Hoofdstuk 9 en van wat je geleerd hebt in Hoofdstuk 10 over automatiseren.

 

Hoe gaan jullie te werk:

- Jullie werken in groepjes van 4 aan het ontwerp

- jullie maken een tekening met alle onderdelen die nodig zijn om aan de eisen van jullie ontwerp te voldoen.

- jullie presenteren jullie ontwerp in de vorm van een powerpoint of prezie. Deze moet 5 minuten duren waarbij iedereen aan het woord komt. In de presentatie moet duidelijk worden wat de functie is van elk onderdeel en hoe je douchewater kunt besparen.

 

Tijd:

- Jullie krijgen 3 lessen de tijd voor deze opdracht.

- Na deze 3 lessen is er een les voor jullie presentaties.