Leerdoel 31.SE.4 (//)

Leerdoel 31.SE.4 (//)

Leerdoel 31.SE.4 (//)

// Je kunt de verschillende tijdperken uit de geschiedenis van de aarde benoemen en voorbeelden geven van levensvormen die hierin voorkwamen.

Over het onstaat van de aarde worden tot de dag van vandaag door heel veel mensen onderzoeken gedaan. De wetenschappers die zich hier mee bezig houden zijn biologen (bioloog - doet onderzoeken naar verschillende organisme), geologen (geoloog - bestudeert de leer van de aarde) en astronomen (atronoom - bestudeert de wereldruimte met haar sterren en planeten).

Al deze verschillende onderzoekers proberen met elkaar een beeld te krijgen van hoe de aarde is onstaan en hoe alle levende wezen op aarde terecht zijn gekomen. Door het vinden van fossielen (versteende overblijfselen of afdrukken van organisme), onderzoeken van aardlagen en berekeningen maken over ons sterrenstelsel, valt er een aardig beeld te geven over wanneer de aarde is ontstaan en wat er allemaal op de aarde geleefd heeft. Natuurlijk is het beeld niet compleet en doen ze soms ontdekkingen waardoor ze hun eerdere ideeen moeten bijstellen.

 

 

 

 

Wat men redelijk zeker weet is dat de aarde 4600 miljoen jaar geleden is ontstaan. We weten ook dat er niet altijd mensen op de aarde hebben rondgelopen. Sterker nog, pas de laatste 1,6 mlj. jaar komt de mens zoals we die nu kennen voor. Voor die tijd zijn er allemaal verschillende tijdperken geweest, die weer onder te verdelen zijn in verschillende periode. Kijk maar eens goed naar de volgende afbeelding. Je kunt zien dat iedere periode weer andere gebeurtenissen zijn geweest.

 

 

Opdrachten

Opdracht 2:

Open het volgende excel bestand. Hierin staat de eerste opzet van een tijdlijn over de verschillende periode.
Vul de periodes in, vul de ontbrekende jaartallen in, en geef de verschillende periode die in hetzelfde ERA (hoofdtijdperk) vallen  een zelfde kleur. Sla jouw bestand daarna op.

Open bestand Opdracht Tijdlijn periodes

Opdracht 4:

Een bijzondere periode is de periode waarin de dinosauriërs massaal zijn uitgestorven. Bekijk het de het filmpje
Het uitsterven van de dinosauriërs. Je mag ook het filmpje over het ontstaan van de mens bekijken.

Opdracht 5

Kies nu 1 periode uit (vraag aan de docent of je alleen moet werken of dat het met een groepje mag) en beschrijf van deze periode de volgende kenmerken. Zet al je ontdekkingen in een digitale mindmap. (coggle.it)

- Naam periode
- in welke tijd was deze periode
- Era (hoofdtijdperk) waat de periode onder valt.
- Welke organisme kwamen er toen voor
- wat is/zijn de belangrijk(ste) gebeurtenissen uit die periode.

 

Filmpjes

Het einde van de dinosauriërs

Het ontstaan van de mens

Samenvatting

// Je kunt de verschillende tijdperken uit de geschiedenis van de aarde benoemen en voorbeelden geven van levensvormen die hierin voorkwamen.

Je hoeft dit NIET allemaal uit je hoofd te weten, maar je moet wel met met onderstaande schema kunnen werken. Dus de juiste informatie uit dit soort overzichten kunnen halen.