Les 2: Het Rode Kruis

Het Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulporganisatie met bijna 100 miljoen leden, vrijwilligers en donateurs. Het Nederlandse Rode Kruis is een van de 186 nationale verenigingen wereldwijd. Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Bij noodsituaties in Nederland en bij rampen en conflicten wereldwijd. Gedreven door de zeven grondbeginselen. Voor meer informatie over het Rode Kruis en de grondbeginselen, klik op het logo.

 

Voorbeelden:

Stille Ramp 2015: gevolgen

De invloed van oorlog en conflict op een jong leven

Door oorlog en conflict raakt het dagelijks leven volledig ontwricht. Complete dorpen en steden liggen in puin. Inkomen en basisvoorzieningen vallen weg. Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar. In grote conflictgebieden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo hebben miljoenen mensen dringend hulp nodig.

Tijdens een conflict ontbreekt het kinderen aan fundamentele rechten. Zoals het recht op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te wonen en te spelen. Zonder deze rechten lopen kinderen en jongeren grote risico’s. Ze moeten vluchten of worden gescheiden van hun familie.

Kinderen en jongeren moeten vaak meehelpen het gezin van voedsel te voorzien. Scholen zijn verwoest of in gebruik genomen voor andere doeleinden. Het ontbreekt aan onderwijsmateriaal. Of de weg naar school is gewoonweg te gevaarlijk. Is er al gelegenheid tot het volgen van een opleiding, dan kunnen deze factoren ervoor zorgen dat kinderen zich slecht op het leren kunnen richten. Door traumatische ervaringen en door tekort aan eten kunnen concentratieproblemen ontstaan met leerachterstanden tot gevolg. Al met al verliezen veel kinderen en jongeren door oorlog toekomstperspectief.

 

Recht op een toekomst

In oorlogstijd zijn jongeren vaak niet in staat een school- of (beroeps)opleiding af te ronden. Bijna 50 miljoen kinderen en jongeren in conflictgebieden kunnen niet (regelmatig) naar school of een opleiding volgen. De next generation die opgroeit in conflict verdient meer toekomst Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers en innovators. Om hun eigen leven vorm te geven en te helpen hun samenleving weer op te bouwen.

Het Rode Kruis helpt

In conflictgebieden verleent het Rode Kruis in eerste instantie levensreddende hulp met drinkwater, voedsel, medische zorg en onderdak. Maar ook wil het Rode Kruis kinderen en jongeren zoveel mogelijk toekomstperspectief bieden. Juist daarvoor zamelen 3FM en het Rode Kruis in 2015 met 3FM Serious Request geld in. Met het ingezamelde geld helpt het Rode Kruis kinderen en jongeren met scholing, beroepstraining, traumaverwerking en een basis voor levensonderhoud.

Het Rode Kruis helpt kinderen en jongeren met:

Noodhulp

In veel landen in oorlog is het Rode Kruis de enige organisatie die, neutraal en onpartijdig, toegang heeft tot het conflictgebied en hulp mag geven. Het Rode Kruis zorgt er in de eerste plaats voor dat kinderen, jongeren en gezinnen hun eerste levensbehoeften krijgen. Denk hierbij aan medische hulp aan zieken en gewonden, onderdak, de verstrekking van voedselpakketten, schoon drinkwater, huishoudelijke- en hygiënepakketten. Wanneer een kind of jongere binnen een gezin veilig, gezond en gevoed is, is er ruimte om te denken én te werken aan een toekomst.

Scholing en persoonlijke ontwikkeling

Het Rode Kruis helpt kinderen en jongeren met scholing en training en helpt hen bij hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld:

De verstrekking van lesmaterialen voor kinderen en jongeren, zoals pennen, potloden, schriften, waarmee zij lessen op school kunnen volgen.

Het aanleren van vaardigheden d.m.v. bijscholing die van pas komen op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld Engels, Arabisch, wiskunde, handwerk en computervaardigheden.

Beroepstrainingen om een eigen inkomen mee te verdienen of werkervaring op te doen. Bijvoorbeeld naailessen, een cursus om kapper of elektricien te worden, een training voor het opstarten van een eigen winkel of een training in de reparatie van mobiele telefoons.

De verstrekking van materialen, zoals een naaimachine, visnetten, gereedschap die de (her)start van een eigen bedrijf vergemakkelijken.

Training in EHBO, rampenparaatheid of een scholing en training tot Rode Kruis-vrijwilliger. Hiermee kunnen jongeren zichzelf ontwikkelen en afleiding vinden van dagelijkse zorgen. Ook kunnen ze deze ervaring goed gebruiken voor hun CV.

 

Een verhaal uit de conflictgebieden

Met gevaar voor eigen leven naar school
“We missen een fase van ons leven die we nooit meer over kunnen doen”, vat Obed (15) de gevolgen van het conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek samen. “Van en naar school wandelen is gevaarlijk, vooral voor de jongsten”, vertelt meester Gombet. “En als het veilig is, zijn er te veel leerlingen. We krijgen leerlingen uit de buurt, en van vijf andere scholen die nu gesloten zijn, plus de leerlingen uit de vluchtelingenkampen. We hebben te weinig lesmateriaal, water en wc’s. Ander punt is het niveau van de leerlingen. Ik geef les aan beginnende lezers en tieners. Verre van ideaal. Het is niet eerlijk. Kinderen moeten onder alle omstandigheden kunnen leren.”

Rode Kruis: Hulp wereldwijd, onrust Midden-Oosten

Traumaverwerking

Het Rode Kruis helpt met:

  • Sessies bij met speciaal getrainde vrijwilligers.
  • Psychosociale activiteiten begeleid door getrainde Rode Kruis-vrijwilligers.
  • Spelvormen waarin kinderen leren hun emoties te uiten.
     

Een verhaal uit de conflictgebieden

“Psychosociale ondersteuning is hard nodig”
“Veel kinderen lijden aan depressies”, merkt Waad, hulpverlener van de Syrische Rode Halve Maan in Aleppo op. “Ze rouwen om het verlies van een dierbare en zijn hun onbezorgde leventje kwijt. Ze kunnen niet naar school, hebben geen plek om te spelen en voelen zich eenzaam. Door stress en depressie verliezen kinderen hun dromen.” In het centrum voor psychosociale hulp waar Waad werkt, bouwen de kinderen weer zelfvertrouwen op. De vrijwilligers doen dit met spelletjes, lego bouwen, tekenen en kleuren. Waad: “Het lijkt zo simpel, maar dit is net zo belangrijk als voedsel en onderdak. Het helpt de kinderen om weer een plekje te vinden in de maatschappij.”

Inkomsten en voedsel

Het Rode Kruis helpt met:

  • Zaden en gereedschap die gezinnen helpen hun eigen voedsel te verbouwen.
  • Training in landbouw, visserij en de verzorging van vee.
  • Materialen als visnetten, boten, naaimachines of een startkapitaal voor het starten van een bedrijfje.

Opdrachten

Hier vindt u diverse opdrachten. Alle opdrachten zijn voorzien van één of meerdere sterretjes.
Opdrachten met * zijn gemakkelijke opdrachten, opdrachten met ** zijn wat moeilijker en de opdrachten met *** zijn het moeilijkst.

1. Vraag een gastles aan *

 

Gastles aanvragen bij het Rode Kruis

http://www.rodekruis.nl/campagnes/3fm-serious-request/gastlessen-presentaties

 

 

 

 

 

 

2. Collage maken *

Opdracht

Maak een collage met materialen die nodig zijn in het onderwijs.

Tip

In plaats van een collage op papier kun je ook een digitale collage maken, bijvoorbeeld met LinoitIn de video's kun je zien hoe het werkt.

Hoe maak je een canvas met Linoit?

Hoe maak je een account in Linoit?
Hoe maak en vul je een canvas?
Hoe deel je je canvas in Linoit?

3. Memory spelen *

Opdracht

Klik op de afbeelding om het memory-spel te spelen.

http://matchthememory.com/RodeKruis

 

4. Memory spelen **

Opdracht

Klik op de afbeelding om het memory-spel te spelen

http://matchthememory.com/RodeKruisplaatje-plaatje

5. Memory spelen ***

Opdracht

Klik op de afbeelding om het memory-spel te spelen

http://matchthememory.com/RodeKruisplaatje-woordje

6. Onderwijs inrichten **/***

Opdracht

Stel je mag een lege ruimte inrichten in een conflictland om daar onderwijs in te kunnen geven en je krijgt maar heel weinig geld.
Tip: ga naar buiten en geef deze vraag op het schoolplein. Zo krijgen de leerlingen een idee hoe de startsituatie kan zijn.               

  • Wat is het allerbelangrijkste?
  • Welk lesmateriaal is echt nodig in conflictgebieden?
     

7. Ontwikkeling en voeding ***

Voeding is belangrijk voor een goede ontwikkeling en heeft invloed op de concentratie.

 

 

8. Onderwijs in ontwikkelingslanden ***

Opdracht

Hoe is het onderwijs in de 5 landen geregeld? Denk aan indeling leeftijd, basisvorming, vervolgonderwijs,  tijden, pauzes, eten onder schooltijd, kleding, gebouwen, enz.

  • Kies 1 land en maak er een muurkrant van.
  • Maak een schema en verwerk de 5 landen erin.

Tip

In plaats van een muurkrant op papier kun je ook een digitale muurkrant maken, bijvoorbeeld met Popplet of LinoitIn de video's kun je zien hoe je zelf een Popplet of een Canvas in Linoit maakt.

Hoe maak je een Popplet?

Account aanmaken
Een popplet maken
Een popplet delen

Hoe maak je een canvas met Linoit?

Hoe maak je een account in Linoit?
Hoe maak en vul je een canvas?
Hoe deel je je canvas in Linoit?

Achtergrondinformatie

Open bestand Publieksdocument 3FM Serious Request

Les 1. 3FM Serious Request

Deze les maakt deel uit van een serie van 3.

Klik op de link hieronder om les 1 te bekijken.

 

Les 1 3FM Serious Request

 

Les 3. Jongeren in conflictgebieden

Deze les maakt deel uit van een serie van 3.

Klik op de link hieronder om les 3 te bekijken.

 

Les 3 Jongeren in conflictgebieden

  • Het arrangement Les 2: Het Rode Kruis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2015-10-23 19:41:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Eindredactie                     Het Nederlandse Rode Kruis

    Samenstelling                   Linda Humme, Het Nederlandse Rode Kruis en NPO 3FM

    Foto’s en afbeeldingen      Het Nederlandse Rode Kruis | IFRC | ICRC

    2015 Het Nederlandse Rode Kruis. Alle rechten voorbehouden

     

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In conflictgebieden verleent het Rode Kruis in eerste instantie levensreddende hulp met drinkwater, voedsel, medische zorg en onderdak. Maar ook wil het Rode Kruis kinderen en jongeren zoveel mogelijk toekomstperspectief bieden. Juist daarvoor zamelen 3FM en het Rode Kruis in 2015 met 3FM Serious Request geld in. Met het ingezamelde geld helpt het Rode Kruis kinderen en jongeren met scholing, beroepstraining, traumaverwerking en een basis voor levensonderhoud. Past bij werelddoel 4. Inclusief, gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor iedereen.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    millenniumdoelen, onderwijs, oorlogsgebied, rode kruis, school, serious request, werelddoelen

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/rePC-iFJ38s
    https://youtu.be/rePC-iFJ38s
    Video
    https://youtu.be/umwnC-a8DJ4
    https://youtu.be/umwnC-a8DJ4
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Serious Request. (2015).

    Les 1: 3FM Serious Request

    https://maken.wikiwijs.nl/64775/Les_1__3FM_Serious_Request

    Serious Request. (2015).

    Les 2: Het Rode Kruis

    https://maken.wikiwijs.nl/64776/Les_2__Het_Rode_Kruis

    Serious Request. (2013).

    Serious request - diarree

    https://maken.wikiwijs.nl/46874/Serious_request___diarree