Pandora's Box

Pandora's Box

Welkom

Beste leerlingen van klas 2!
 
Deze week gaan jullie je bezig houden met Pandora's Box. Jullie zijn van dinsdag tot en met donderdag het 2e t/m
7e uur op school en vrijdag vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur.
Aan het einde van de week komen jullie ouders het werk bekijken.
 
Veel plezier deze week!

 

Introductie

Deze eerste projectweek gaat over de “Doos van Pandora”.

Dit verhaal uit de Griekse oudheid spreekt nog steeds tot de verbeelding. Verderop vind je een korte versie van het verhaal.

In duo's (groep van 2) ga je deze week een scène uit een Griekse mythe uitbeelden.
Bij het vak Nederlands ben je hier al mee bezig geweest. Voor je presentatie gebruik je een "black box" ter grootte van een verhuisdoos.
Deze "black box" staat centraal in je presentatie op de laatste projectdag.

 

Het  project is opgezet vanuit de vakken Nederlands, K&M, economie en techniek. Jullie presentatie wordt dus een “kunstzinnig mediaspektakel”. Denk aan theater, film, geuren, afbeeldingen, lichteffecten, geluidseffecten, beweging, kortom: een spektakel dat alle zintuigen prikkelt.


Je werkt in duo's. Ieder van jullie heeft eigen taken en samen zijn jullie verantwoordelijk voor het eindresultaat.  Hoe die samenwerking verloopt, houden jullie zelf iedere dag in het logboek bij.

Het logboek kun je downloaden door op de onderstaande link te kilkken of zit in de klassenmap in het krat:

Open bestand Logboek Pandora's box

Dit logboek is belangrijk bij de beoordeling en moet op vrijdag bij de docenten, die dan je klas begeleiden, worden ingeleverd. Het logboek ligt klaar in het materialenkrat in de klas.

Op woensdag worden er 6 verschillende workshops aangeboden. Samen beslissen jullie wie welke workshop gaat volgen. Ieder schrijft zich in voor 3 verschillende workshops. Inschrijven doe je in het 2e en 3e lesuur op dinsdag bij je docent.

Let op: jullie starten met de uitvoering van de box dus pas vanaf woensdagmiddag (op z'n vroegst). De meesten zullen donderdagochtend starten: houd dus rekening met eventuele aanschaf van spullen. De deadline van het project is vrijdag 14.30 uur. Daarna gaan we gezamenlijk opruimen en alles klaarzetten voor de presentatie aan de docenten en ouders.

Het verhaal van Pandora

De god van het vuur, genaamd Hephaestus, maakte in zijn werkplaats de eerste vrouw: Pandora. Aanvankelijk was het een metalen beeld, maar het was zo mooi dat Zeus besloot het leven te schenken. Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Zeus zond Pandora als geschenk aan Epimetheus die haar tot zijn vrouw maakte. Als huwelijksgeschenk kregen zij een mooie doos, versierd met goud en edelstenen. Deze doos zat op slot, maar Zeus had de sleutel erbij gegeven en tegen Pandora gezegd dat als ze gelukkig wilden leven, ze de doos nooit moest openen. Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel. Dat was de boodschap van de troost voor de mensheid.

 

 

Aan de slag

Het stappenplan wordt in een word-document op de OneDrive in de map K&M met de naam: 'Pandora's box', opgeslagen.

 

Alle stappen verwerken jullie netjes in dat word-document.

Stap 1: Wat kiezen jullie?

In de lessen Nederlands hebben jullie kennis gemaakt met de Griekse mythologie. Jullie hebben een keuze gemaakt voor een scène uit een mythe. Deze scène gaan jullie visualiseren in de 'black box'.

Klik hier om nog een keer de mythes te kunnen lezen: Griekse mythes

 

Zet in het word-document:' Stap 1' en kopieer de volgende tekst hieronder en vul deze in.

 

Welke scène uit welke mythe willen jullie in de "black box" laten zien?

Naam mythe:

 

Welke scène:

 

Vul hieronder kort in wat er in die scène gebeurt en wat er te zien is.

 

Wat gebeurt er?:

 

Wat is er te zien?:

 

 

 

 

Stap 2: De eerste ideeën

Jullie weten dus welke scène jullie willen laten zien. Maar hoe laten jullie die scène tot leven komen in de 'black box'?

Hoe zorgen jullie ervoor dat de box komende vrijdag op originele, spannende, geheimzinnige en sprookjesachtige wijze het verhaal aan het publiek vertelt? Daarvoor zijn oneindig veel mogelijkheden!

Het enige dat vaststaat is dat de 'black box' een verhuisdoos is…

 

Hieronder zie je een aantal vragen, die je helpen bij het vinden van goede ideeën. Lees alles goed door voordat je verder gaat met plannen maken.

 

Zet in het word-document: 'Stap 2', kopieer de vragen en beantwoord ze samen.

 

Opdracht 1

  • •       Welke sfeer willen jullie creëren met de black box?
  • •       Hoe delen jullie de box in? Blijft het één ruimte of gaan jullie de ruimte verdelen?
  •         Maken jullie gebruik van coulissen?
  • •       Hoe kunnen de kijkers zien wat er in de box te zien is? Maken jullie kijkgaten, deurtjes;  
           is de bovenkant of een zijkant open?
  • •       Maken jullie gebruik van licht? Werken jullie met lampjes, doorschijnend papier of stof.
           Schaduweffecten?
  • •       Maken jullie gebruik van geluid? Hoe zouden jullie het geluid in de box kunnen krijgen?
  • •       Is er beweging te zien in de box? Of zijn het bewegende beelden, filmpjes?
  • •       Hoe ziet de buitenkant van de box eruit?
  • •       Hoe zien jullie er zelf uit bij de presentatie? Verkleden jullie je?

 

Opdracht 2

Maak van jullie eerste ideeën een woordspin op papier of digitaal onder de beantwoorde vragen.

 

Stap 3: Met welke ideeën ga je aan de slag?

Jullie hebben nu de eerste ideeën voor jullie "black box".

Ga nu keuzes maken en bedenken waarmee jullie aan de slag gaan.

Maak de onderstaande opdrachten samen als groep. Als je een opdracht nog niet weet, sla die dan even over.

 

Zet in je word-document: 'Stap 3', neem de volgende opdrachten over en vul in. Bespreek je plan met een begeleidend docent.

 

 

Opdracht 1

Indeling box: Hoe gebruik je de ruimte van en in je box? Pak een A4-vel en schets wat je van plan bent.

 

Opdracht 2

Hoe kunnen de toeschouwers in de box kijken? Maak schetsen.

 

Opdracht 3

Licht: laat op de schets van opdracht 2 zien, hoe jullie licht gaan gebruiken. Bespreek je plan met de docent techniek of media.

Opdracht 4

Geluid: geef een beschrijving van hoe jullie gebruik gaan maken van geluid. Bespreek jullie plan met de docent media. Maak zo nodig een tekening op een apart blad.

 

Opdracht 5

Beweging: geef hieronder een beschrijving van hoe je in de box dingen echt wilt laten bewegen. Schrijf ook op welke dingen je wil laten bewegen. Bespreek jullie plan met de docent techniek of met Naphtall. Denk aan de krukas van 'het machientje van niks' en de hydraulische beweging met de spuiten van vorig jaar. Maak zo nodig een tekening op een apart blad.

 

Opdracht 6

Bewegende beelden en filmpjes; wat laat je zien? Geef een beschrijving van hoe je gebruik gaat maken van bewegende beelden. Vertel ook wat je wilt laten zien. Bespreek je plan met de docent media. Maak zo nodig een storyboard op een apart blad.

 

Opdracht 7

Buitenkant: geef hieronder een beschrijving van hoe je de box aantrekkelijk maakt voor het publiek. Maak zo nodig een schets (in kleur) van wat je van plan bent. Bespreek je plan met je docent tekenen.

 

Opdracht 8

Presentatie van jezelf en je werkstuk: geef hieronder een beschrijving van hoe je er uit zult zien tijdens de presentatie. Zoek zo mogelijk plaatjes van wat je van plan bent of maak een tekening.

 

 

Stap 4: Uitvoering van het plan

Om jullie 'black box' te kunnen maken, hebben jullie materialen en gereedschappen nodig. Sommige materialen en gereedschappen zijn op school te vinden of te lenen. Andere materialen en gereedschappen moet je zelf regelen. Maak een lijst met benodigheden.

 

Zet in het word-document: 'Stap 4'. Maak een tabel met 6 vakken en vul deze in:

Stap 5: Het economische budgetplan

In stap 2 gaan jullie je ideeën uitwerken. Welke materialen zijn hierbij nodig?

Sommige dingen zullen niet op school aanwezig zijn. Daarom krijgen jullie van school €5,- budget om spullen te gaan kopen. Wanneer je weggaat naar de winkels, meld je dit bij de docent en die noteert jullie namen.

 

Jullie gaan voor het vak economie een begroting maken van je inkomsten en uitgaven tijdens de projectweek. Een begroting is een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je leert hierdoor beter om te gaan met geld, omdat je dus een schema moet maken van waar je het allemaal aan uitgeeft.

 

Als jullie de begroting maken kan het voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Dit noemen we een tekort of een negatief saldo.

 

Als de uitgaven groter zijn dan je inkomsten dan moet je iets veranderen aan je uitgaven, bezuinigen is dan een optie. Bezuinigen doe je door minder geld aan een product uit te geven of helemaal niet meer te kopen.

Dit noemen we budgetteren.  Je moet dus gaan budgetteren, omdat je inkomsten en uitgaven niet met elkaar gelijk zijn. Het is nu de bedoeling om je uitgaven te verminderen.

 

Tip: overleg met andere groepjes om geld bij elkaar te leggen en iets te kopen waar jullie allemaal gebruik van kunnen maken.

 

Klik op de link van Excel om de opdrachten in te vullen: Excel budget

 

Opdracht 1

Maak een begroting van je inkomsten en uitgaven tijdens de projectweek.

Doe dat aan de hand van een tabel:

Opdracht 2

Budgetteren als het moet, anders hoef je deze opdracht niet te maken.

 

Opdracht 3

Je legt per uitgave uit waarom je het hebt uitgegeven.

 

Opdracht 4

Reken uit hoeveel geld je overhoudt nadat je een begroting hebt gemaakt.

 

Opdracht 5

Waarom is het belangrijk om een begroting te maken? Geef twee voordelen en leg deze uit met een voorbeeld.

Stap 6: Go/No go

Laat nu het word-document aan de docent zien.

Bespreek jullie plannen. Jullie krijgen een verhuisdoos zodra jullie voorbereiding is goedgekeurd.

Daarna kunnen jullie aan het bouwen van de "black box" beginnen.

Denk eraan om zelf spullen mee te nemen waarmee kunt knutselen of kunt gebruiken voor jullie "black box".

 

Veel succes!

De extra opdracht

Jullie zijn al helemaal klaar met jullie "black box". Dat is geweldig!

En nu gaan jullie je "black box" met de mythe aan de wereld tonen en via het bouwen van een eigen website.

 

Opdracht 1

Surf naar de volgende website:

http://www.webnode.nl/

Maak een website aan met een van jullie e-mail adressen. Kies het format en ga aan de slag!

 

 

Eisen aan website:

- De mythe waaruit jullie "black box" bestaat + bijpassende afbeelding.

- Beschrijving van de week, wat hebben jullie gedaan, wanneer, waarom en hoe?

- Foto's & fimpljes van hoe de "black box" eruit ziet en werkt.

- De vormgeving (kleuren, banners e.d.) moeten passen bij de scène die je uitbeeldt in de "black box".

 

Als de website af is, laat hem door de docent bekijken.

 

Opdracht 2

Maar hoe laat je nu de bezoekers de website bezoeken? Ontwerp een visitkaartje.

Zet je de website erop, jullie namen en maak een mooie tekening erop die over jullie mythe gaat.

 

Opdracht 3

Om te weten wat de bezoekers van jullie werk vinden, maak je van papier een mooi gastenboekje.

Zorg voor een mooie voorkant en genoeg vakjes waar de bezoekers iets in kunnen schrijven.

 

Eindbeoordeling

Voordat je gaat presenteren vandaag willen we nog 1 opdracht, de reflectie opdracht.

Deze is belangrijk als afsluiting van deze projectweek. Ieder van jullie ontvangt de opdracht in zijn of haar mail.

 

En nu gaan jullie presenteren! Spannend! Hebben jullie je outfit? Alle spullen bij je?

Bekijk hier het voorbeeld van het beoordelingsblad, voldoet jullie box hier aan?
Beoordeling Pandora's Box

ZET EEN FOTO VAN JE BOX IN DE PREZi of WIX VAN K&M!!!

http://prezi.com/8_iatormo6ox/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

 

Om 14.45 uur gaan jullie de lokalen opruimen en in orde maken. Daarna een mooi tafeltje en plekje zoeken

waar jullie met jullie Pandora's Box gaan staan.

Om 15.30 uur komen de ouders en docenten naar jullie werk kijken. Zorg dat jullie goed voorbereid zijn. Ken jullie mythe goed, maak afspraken over wie wat zegt.

 

!!PRIJS PRIJS PRIJS!!

Winnen jullie de prijs voor de allermooiste Pandora's Box??

 

Heel veel plezier!

  • Het arrangement Pandora's Box is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    sectiemenm mens en maatschappij Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-10-03 12:11:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten