YouTube

YouTube

Inleiding

YouTube is de grootste aanbieder van online video's. YouTube biedt mensen (of bedrijven) de mogelijkheid om op een makkelijke manier video's te uploaden en te delen. Deze video's kun je vervolgens bekijken via websites, blogs, mail, mobiel internet enzovoort.

Iedereen kan video's vinden op YouTube, of het nu gaat om nieuwsberichten, hobby's, muziek of interesses. Youtube geeft de mogelijkheid om je eigen kanaal te beginnen en biedt jou daarmee je eigen uitzendkanaal.

 

 

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

Wat kan ik er mee

YouTube is gratis, net als andere Social Media als Twitter, Facebook en LinkedIn. Meld je aan bij YouTube, daarna kun je een profiel aanmaken waar je video's en commentaar kunt posten. Je kunt ook je eigen kanaal aanmaken. De video's die je publiceert bevatten een titel, een categorie en een korte beschrijving.

Je kunt ook zogeheten Tags toevoegen, zoekwoorden die van toepassing zijn op de video. Daarmee vergemakkelijk je het vinden van de video.

NB. De video's kunnen toegankelijk zijn voor iedereen of alleen voor een specifieke groep kijkers, dat stel jij als maker in.

Zowel voor student als docent: de video's kunnen worden gebruikt als onderdeel van een opdracht, blog of website.

Uitvoering

Om een filmpje op YouTube te zetten heb je een account nodig. Hoe je een account maakt staat in de onderstaande link stap voor stap beschreven.

Youtube account maken

Je hebt een account aangemaakt en je wilt nu een filmpje op YouTube zetten. In de onderstaande link staat uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Hoe plaats ik een filmpje

Privacyinstellingen wijzigen

 Als je een video uploadt, wordt deze standaard ingesteld als een openbare video. Dit betekent dat iedereen de video kan bekijken. Je kunt de privacyinstellingen van je video's heel makkelijk wijzigen. Tijdens het uploaden van de video kun je ze instellen in het gedeelte 'Privacyinstellingen'. Mócht je de video al geüpload hebben, dan kun je de privacyinstellingen ook wijzigen door onderstaande stappen te volgen.

 

 

 

 

  1. Ga naar Videobeheer
  2. Zoek de video die je wilt wijzigen op en klik op Bewerken
  3. Kies in het dropdown-menu 'Privacyinstellingen' de optie Openbaar, Verborgen of Privé
  4. Klik op Wijzigingen opslaan

Eigen kanaal

Je eigen YouTube kanaal maken

Om meer met YouTube te kunnen doen dan alleen filmpjes kijken heb je je eigen YouTube kanaal nodig. Gebruik je kanaal om filmpjes te uploaden, om abonnementen te beheren en om te communiceren met anderen. Een kanaal aanmaken is heel simpel, het enige wat je nodig hebt is een Google-account. Bekijk de onderstaand website om  je eigen YouTube kanaal aan te maken.

NB. Jouw videokanaal is openbaar, dus voor iedereen te vinden. De video's die je erop zet hoeven dat niet te zijn, je stelt per video in of het openbaar/verborgen of privé is.

Een YouTube kanaal maken

Afspeellijsten

Je kunt een afspeellijst maken in YouTube nadat je een video hebt geplaatst. Je voegt een video toe aan een nieuwe of bestaande afspeellijst. Zo’n lijst bestaat niet alleen uit video’s die je zelf geupload hebt, maar ook uit video’s van anderen. Je kunt je favoriete video’s of video's van een bepaalde reeks indelen in verschillende afspeellijsten.

Afspeellijsten maken

Tips en trucs

Het loont de moeite om wat tijd te steken in het optimaliseren van je video's, zodat ze makkelijk worden gevonden in de zoekresultaten binnen zowel YouTube als Google. Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt doen:

  1. Geef je video een goede, aansprekende titel. Wie op zoek is naar informatiewil graag direct en zorgvuldig worden bediend door de juiste titel.
  2. Zorg dat de inhoud van de video duidelijk en specifiek is. Denk na over de inhoud van je boodschap en bedenk hoe je zoekers snel kunt aanspreken door je te onderscheiden van andere (online) video's. Gebruik volledige zinnen in de beschrijving met accurate termen.
  3. Geef goede tags mee. In de tags kun je de zoekwoorden kwijt waarop je gevonden wilt worden. Gebruik die goed en met mate.

 

 

 

Abonneren

Waarom een YouTube abonnement?

Als je regelmatig op YouTube informatie zoekt en je komt steeds uit bij hetzelfde kanaal is het handig om je te abonneren op dat YouTubekanaal.
Anders ben je iedere keer weer op zoek.

Maar er zijn meer voordelen aan een abonnement op een YouTubekanaal.

1. Het is gratis

Als jij een abonnement op een YouTube kanaal neemt kost je dat helemaal niets. Het maakt je gebruik en overzicht in YouTube alleen maar duidelijker.

2. Je hoeft zelf niets te doen

Als je een abonnement hebt op een YouTubekanaal hoef je zelf niets bij te houden. Stel dat je op de hoogte gehouden wilt worden van wat de ambassadeurs Digitale Didactiek publiceren, dan ga je bijvoorbeeld naar het YouTube kanaal van de Ambassadeurs DD en meld je je aan bij dit kanaal.

3. Eenmalig een gratis abonnement aanmaken en de kennis komt naar je toe

Als je één keer een abonnement hebt aangemaakt, dan krijg je automatisch bericht wanneer er meer kennis is gedeeld op dit kanaal. Jij hoeft dus niets in de gaten te houden. En je kunt je natuurlijk ook weer afmelden bij een YouTubekanaal.

4. Hoe maak je een abonnement op een YouTube kanaal aan?

Bekijk de onderstaande video en zie hoe eenvoudig je een abonnement kunt aanmaken:

Abonneren op een YouTube kanaal

Laatste tips

  • Wees professioneel: Een slechte video wordt snel weggeklikt. Je hoeft geen dure studio te huren voor je film, maar het moet er wel goed uitzien.
  • Beperk je opnametijd: In een video kun maar een bepaalde hoeveelheid informatie kwijt voordat het gaat vervelen. Als je veel te vertellen hebt, maak dan verschillenden video's met deelaspecten van je verhaal en bied je verhaal in kleine (geoptimaliseerde) stukken aan.

Bronnen

De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.

 

Getting social

Google

Youtubekanaal Ambassadeurs digitale didactiek Noorderpoort

Contact

Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?

Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

 

  • Het arrangement YouTube is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-09-29 14:15:44
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde; Pedagogiek;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    competent, digitale didactiek, docent, ict bekwaam, professionalisering

    Bronnen

    Bron Type
    Youtube account maken
    http://www.gettingsocial.nl/kennisbank/hoe-maak-ik-een-youtube-account-aan#.VKELKc_7A
    Link
    Hoe plaats ik een filmpje
    https://support.google.com/youtube/answer/57407?hl=nl
    Link
    Een YouTube kanaal maken
    http://www.gettingsocial.nl/kennisbank/hoe-maak-ik-een-youtube-kanaal-aan#.VLgwMSxCjCA
    Link
    Afspeellijsten maken
    https://support.google.com/youtube/answer/57792?hl=nl
    Link
    Abonneren op een YouTube kanaal
    http://youtu.be/EZg8klccDvk
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coaches Noorderpoort. (z.d.).

    Standaardsjabloon

    https://maken.wikiwijs.nl/48719/Standaardsjabloon