Plaatsbepalen&Coördinaten

Plaatsbepalen & Coördinaten

De naamgeving van lokalen, de vakjes bij schaken en de verschillende hokjes in een atlas hebben allemaal te maken met plaatsbepalen. Hoe kan je iets benoemen zodat een ander ook weet wat jij bedoelt of waar hij moet zijn? Dat gaan we dit hoofdstuk leren. Ook gaan we leren wat een assenstelsel is en hoe je daarin coördinaten benoemt. 

 

Wat gaan we leren:

- Plaatscodes

- Coördinaten

- Negatief in een assenstelsel

Lesplanners

Open bestand Lesplanner M

Open bestand Lesplanner H

Open bestand Lesplanner V

Beginopdracht

Zoek met je groepje een aantal bezienswaardigheden op in Tilburg op de kaart. Benoem waar deze bezienswaardigheden zijn, op een manier zodat een wildvreemde de bezienswaardigheid zou kunnen vinden. 

Plaatscodes

Bij dit onderdeel gaan we leren hoe je plaatscodes kan gebruiken om iets aan te duiden. Naar welk vakje kan je bijvoorbeeld je paard zetten bij het schaken? En waar hebben je ouders hun auto geparkeerd in de garage?

Uitleg en opgaven Plaatsbepalen M

Uitleg en opgaven Codes M

Uitleg en opgaven HV

Coördinaten

Bij dit onderdeel gaan we leren wat een assenstelsel is en hoe we daarin coördinaten benoemen. Wat is de x-as en wat is de y-as? En hoe kan je een vierkant tekenen als je drie coördinaten gekregen hebt? 

Open bestand Powerpoint Assenstelsel tekenen

Filmpje Coördinaten

Uitleg en opgaven M

Uitleg en opgaven HV

Negatief in het assenstelsel

Bij dit onderdeel leer je hoe je negatieve coördinaten in een assenstelsel kan zetten. Wat is het verschil tussen (-2,3) en (2,-3)? En hoe zien de negatieve assen eruit?

Uitleg en opgaven M

Dit keer maakt HV dezelfde opgaven als M. Dit werkt via een ander programma. Als je er zelf niet uitkomt, vraag dan een (mavo)klasgenoot of je expert om hulp. 

Uitleg en opgaven HV

Oefenen voor Toets

Assenstelsel en Coördinaten oefenen

Coördinaten oefenen