Bedreigde diersoorten

Bedreigde diersoorten

Inleiding

In de loop van de tijd zijn er een heleboel diersoorten verdwenen, uitgestorven. De Dodo is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van. Bekijk maar eens de volgenden twee filmpjes:

 

 
 
 
Deze uitgestorven diersoorten komen nooit meer terug. Dat diersoorten uitsterven, dat is op zich niet zo bijzonder, dat hoort bij de natuur en dit noemen we met een mooi woord EVOLUTIE.

 

EVOLUTIE betekent : de ontwikkeling van de natuur. Dit houdt in dat er diersoorten verdwijnen, maar dan komen er ook weer nieuwe, andere diersoorten voor in de plaats. Dit proces van uitsterven gaat in een rustig tempo en dan is dit niet erg, maar hoort het bij de natuur.

Als dieren uitsterven vanwege de mens bijvoorbeeld, dan is er wel een probleem. Soms doen mensen dit expres, maar soms ook niet. Op dit moment zijn er veel diersoorten die NOG niet zijn uitgestorven, maar zij lopen wel dit gevaar. Als bepaalde diersoorten bijna zijn uitgestorven, dan spreken we over een bedreigde diersoort en daar gaat deze Wikiles over.

 

Wat ga je leren?

  • Ik kan uitleggen wat we verstaan onder bedreigde diersoorten.
  • Ik kan vertellen welke dierensoorten worden bedreigd met uitsterven en waardoor dat komt
  • Ik kan een aantal organisaties opnoemen die zich bezig houden met de bedreigingen.
  • Ik kan vertellen wat voorbeelden zijn van oplossingen om bedreigde diersoorten te beschermen.

Wat ga je doen?

  • Ik inventariseer de bedreigde dieren die ik al ken.
  • Ik maak een lijstje met bedreigde dieren in Nederland.
  • Ik kies een bedreigd diersoort van de Rode Lijst.
  • Ik maak over dit dier een informatiefolder.

 

Bedreigde diersoorten

Een voorbeeld van een bedreigd diersoort is de panda:

De panda is een bedreigde diersoort

De panda is helaas niet het enige dier dat met uitsterven bedreigd wordt. Er worden veel meer dieren met uitsterven bedreigd en dat is met name de schuld van de mensen.

Er is een Rode Lijst samengsteld waarop alle diersoorten genoemd worden, die met uitsterven bedreigd worden. Uitsterven betekent dus dat deze diersoort helemaal niet meer voorkomt als het laatste dier van deze soort ook gestorven is.

Weet jij welke dieren daarop allemaal staan. Vul die maar eens in bij opdracht 1 op het werkblad:

Open bestand Bedreigde diersoorten.docx

Bedreigde diersoorten in Nederland

Als je op het plaatje hierboven klikt kom je op een pagina van Wikipedia met de Nederlandse rode lijst. De tekst is vrij lastig, maar helemaal onderaan vind je een kolom met allerlei diersoorten uit Nederland die bedreigd worden. Daarboven staan de acht categorieën van de bedreiging . 

Je weet nu dat ook in Nederland een aantal dieren met uitsterven worden bedreigd. Vul die maar in bij opdracht 2 van het werkblad.

Open bestand Bedreigde diersoorten.docx

De otter en de das zijn twee bedreigde diersoorten in Nederland. Beide soorten worden bedreigd door de mens.

Directe bedreigingen waren de jacht. Mensen gingen jagen op de dieren, omdat ze een mooie pels (vacht) hebben.

Later mocht dit niet meer, maar gingen de dieren toch dood vanwege indirecte bedreigingen. Het woongebied van dieren werd bedreigd doordat er steeds meer huizen en wegen gebouwd werden.

Oplossingen voor dit probleem werden later pas gezocht.

Er zijn nu inmiddels al vele dassentunnels gebouwd bijvoorbeeld. Een dassentunnel verbindt twee leefgebieden met elkaar, zodat de das veilig van het ene leefgebied naar het andere leefgebied kan komen zonder dat hij overreden wordt.

Andere bekende bedreigde diersoorten

 

Als je op het plaatje klikt, kom je op de site van WWF terecht. Op deze pagina vind je een lijst met bedreigde diersoorten van over de hele wereld. De opdracht is nu dat je informatie zoekt en leest over de walvis en de olifant.

 

Oorzaken van bedreiging

De mens is de grootste bedreiging voor dieren.

De mensen vormen een directe bedreiging of een indirecte bedreiging.

Een directe bedreiging betekent dat de mens het dier zelf doodmaakt om redenen zoals de jacht en handel.

Een indirecte bedreiging wordt gevormd door de mens, omdat mensen indirect de woongebieden van de dieren vernietigen. Mensen kappen de bossen, vervuilen de lucht en het water en zorgen voor het broeikaseffect.

Jacht en handel

Jacht en handel

Verdwijnend woongebied

Een ander woord voor woongebied is habitat.

Met habitat bedoelen we een speciale verblijfsplaats van een dier- of een plantensoort, waar alles aanwezig is wat deze dier- of plantensoort nodig heeft om te kunnen voortbestaan.

Een simpel voorbeeld is een vis en de zee. Zoals je weet kan een vis op het land niet leven, een vis leeft in het water. Zoet water of zout water. De habitat van een zoutwatervis is de zee.

In de opdracht hieronder zie je verschillende plaatjes van dieren. Kan jij laten zien wat de habitat van deze dieren is?

Fragmentatie

Fragmentatie betekent versnippering van de natuur in kleine stukjes land (fragmenten).

De natuur, de bossen en velden worden verdeeld in stukken, omdat er een snelweg gebouwd wordt door de mensen die dwars door het stuk land loopt.

Een oversteekplek voor dieren

Fragmentatie is een indirecte bedreiging voor dieren, veroorzaakt door de mens

Gelukkig wordt er steeds meer gezocht naar oplossingen voor dit probleem.

Ecoducten

Milieuverontreiniging

De mens vervuilt de zee

Hieronder vind je een kort filmpje over de zeehond. De zeehond eet vissen, maar vaak zijn dit zieke vissen, ziek geworden door de vervuilde zee. De zeehond wordt ook steeds zwakker door het eten van zieke vissen.

Vervuiling van de zee

Veel meer dieren in zee en op het land worden door vervuiling bedreigd. Uiteindelijk komt de vervuilde vis ook weer op ons eigen bord terecht, dat zie je in het tweede filmpje.

Waar zijn we met zijn allen toch eigenlijk mee bezig?

Plastic soep

Klimaatverandering

Klimaatverandering en het broeikaseffect zijn ook oorzaken van het uitsterven van diersoorten.

Dit is een duidelijk indirecte vorm van bedreiging.

De mens veroorzaakt dit, maar zij doen dit niet omdat zij graag willen dat dieren sterven. Het gebeurt jammer genoeg wel, omdat de leef- en woongebieden van dieren veranderen. Deze veranderingen gaan veel sneller dan dat diersoorten zich kunnen aanpassen. Omdat de verschillende diersoorten zich niet kunnen aanpassen, gaan zij dood en zo sterft er weer een diersoort uit.

Ecosystemen veranderen. Wat verstaan we onder een Ecosysteem?

 

Toerisme

Toerisme heeft ook veel invloed op het woon- en leefgebied van dieren. Toeristen geven veel geld uit en daarom is het toerisme dus een belangrijke inkomstenbron voor de derdewereldlanden. Maar voor de natuur en de dieren is het niet heel fijn dat er veel toeristen komen.

Controle bij de grens

Om ervoor te zorgen dat de toeristen blijven komen, is het van belang de natuur mooi te houden en ervoor te zorgen dat er geen diersoorten verdwijnen. 

Het is heel belangrijk dat toeristen informatie krijgen over souvenirs en dan vooral over de souvenirs die ze NIET mogen kopen. Als toeristen de spullen namelijk niet kopen, gaat de plaatselijke bevolking ze ook niet meer verkopen en misschien laten ze dan de dieren met rust.

IUCN


De IUCN is de internationale unie voor de bescherming van de natuur. Deze organisatie houdt bij hoeveel dieren er op aarde bedreigd worden met uitsterving. Zij houden dit bij op een rode lijst.

Als je op de plaatjes hieronder klikt, kom je op de sites van het Wereld Natuur Fonds en van de IUCN. Op deze sites is veel informatie te vinden. Kijk eens of je de rode lijst kunt vinden. Later bij het maken van de folder zijn deze sites ook goed te gebruiken.

 

 

 

Oplossingen en hulp

Voor alle problemen die er zijn, zijn wel verschillende oplossingen te bedenken. We hebben in deze les al eerder gelezen en gezien dat het bouwen van een ecoduct bijvoorbeeld al veel kan schelen.

Toch doet helaas nog niet de hele wereld mee aan oplossingen. Dit heeft vaak te maken met geld. Sommige landen zijn gewoon te arm om bepaalde oplossingen door te voeren, sommige landen hebben er geen zin in om een stukje van hun welvaart te moeten inleveren.

 

In de folder hieronder worden alle bedreigingen en problemen nog eens opgenoemd en bij ieder probleem worden ook oplossingen gegeven.

Open bestand Bedreigdedieren_spreekbeurt_wnf.pdf

Afsluiting

Je gaat nu een informatiefolder maken over een bedreigde diersoort die je zelf gekozen hebt.

 

In de folder komt in elk geval het volgende te staan:

 

1. Een beschrijving van het dier en zijn belangrijkste kenmerken.

2. Een beschrijving van de leefomgeving van het dier.

3. Een uitleg van de soorten bedreigingen voor het dier.

4. Een beschrijving van mogelijke oplossingen.

5. Wat mensen nog meer kunnen doen misschien.

 

 

 

Bij alle 'praatjes' horen ook 'plaatjes'. Dit betekent dat je in de folder ook plaatjes verwerkt van het dier, zijn leefomgeving enzovoorts.

Tip! In deze wikiles ben je vaak doorverwezen naar sites met informatie om bijvoorbeeld de vragen te kunnen beantwoorden. Tijdens het maken van de folder, kan je deze sites natuurlijk ook gebruiken!

Op de pagina hierna zijn nog meer links opgenomen waar je veel informatie kunt vinden.

Handige links die je kunnen helpen

De site van Naturalis

Rangerclub Wereld Natuur fonds

Greenpeace

Klimaatverandering, natuurrampen en natuurbescherming

Wereld Natuur Fonds

IUCN

Wanneer ben je klaar?

Is je folder klaar? Laat deze dan lezen aan een klasgenoot.

Daarna lever je hem in bij je leerkracht. Dan ben je klaar met deze les.

Informatie voor de leerkracht

Open bestand Leerkrachtpagina Bedreigde diersoorten.docx

Open bestand Bedreigde diersoorten.docx

Open bestand Herkomst afbeeldingen

Webkwestie bedreigde diersoorten