Groei en leven: Charles Darwin en de evolutietheorie

Groei en leven: Charles Darwin en de evolutietheorie

Een avontuurlijke reis

Welkom bij de webquest over Charles Darwin en zijn reis met de HMS Beagle. Tijdens deze opdracht reizen jullie mee met Darwin op de HMS Beagle. Lees eerst goed de uitleg voor je verder gaat.
 

Uitleg webkwestie
Als jullie nog nooit met een webkwestie hebben gewerkt, dan volgt hier een korte uitleg: aan de linkerkant van jullie scherm zien jullie alle onderdelen van de webkwestie. Jullie beginnen bij 'Inleiding'. Lees iedere pagina zorgvuldig door en volg de stappen die op de pagina beschreven zijn. Dit doen jullie tot jullie bij 'Terugblik' zijn. De pagina 'Beoordeling' is erg belangrijk. Hier kunnen jullie vinden welke eisen er aan de eind opdracht gesteld worden.
Als jullie het makkelijker vinden: gebruik de knop 'volgende' om naar de volgende pagina te gaan. Jullie zien deze knop rechtsonder in jullie scherm.

1. Inleiding

Charles Darwin (1809-1882)
Charles Darwin (1809-1882)

Beste bootsmannen en -vrouwen,

De HMS Beagle was een zeilschip dat bekend werd door een van zijn passagiers, namelijk Charles Darwin. De Beagle is meerdere keren uitgevaren en op 27 december 1831 vaart hij voor de derde uit. Behalve Charles Darwin, een naturalist die voor zijn onderzoek meereist, reizen jullie ook mee. Jullie zijn namelijk de bootsmannen/-vrouwen van de HMS Beagle. Bekijk eerst het filmpje hieronder om zo meer te weten te komen over het leven op de HMS Beagle. 

Veel succes op jullie reis!

 

Bekijk dit filmpje van de film Master and Commander
Zie hier hoe het leven op een Engelse boot, rond 1831, er ongeveer uit heeft gezien.

2. Opdracht

God schiep de aarde met daarop planten, dieren en mensen.
God schiep de aarde.

Als het marineschip HMS Beagle op 27 december 1831 de Engelse haven Davenport verlaat, start voor jullie het avontuur. Jullie geloven in God en geloven dat God de aarde geschapen heeft. Maar door deze reis leren jullie Charles Darwin kennen en horen zo voor het eerst dat er ook een andere theorie bestaat, namelijk de evolutietheorie. Jullie zijn heel geïntereseerd in wat Darwin allemaal ontdekt op zijn reis met de Beagle en waarom Darwin steeds meer in deze evolutietheorie gaat geloven.  

Darwin komt namelijk tijdens zijn reis op de Beagle in contact met andere landen en hun cultuur. Hierdoor zag hij hoe verschillend mensen kunnen zijn, verschillend in rassen en verschillend in maten van beschaving. Hij vroeg zich af of dezelfde god ons gecreëerd kan hebben. Ook kwam hij veel dieren tegen waarvan hij zag dat ze aangepast waren aan de omgeving waarin ze leefden. Door deze reis is hij gaan nadenken en hij kwam tot de conclusie dat de mens is geëvolueerd.

Dieren ontstaan door evolutie.
Dieren onstaan door evolutie.

Wat is jullie opdracht:

Jullie zijn gelovige bootsmannen/-vrouwen op het marineschip HMS Beagle. In een brief aan jullie geliefde vertellen jullie:

  • hoe het leven op het schip de HMS Beagle is,
  • wie Charles Darwin is en
  • wat zijn evolutietheorie inhoudt.

Om deze brief te kunnen schrijven volgen jullie de stappen die staan beschreven bij de 'Werkwijze' en maken jullie gebruik van de bronnen die op de 'Bronnen' pagina staan. Kijk ook goed bij de pagina 'Beoordeling', zodat jullie goed weten waarop jullie beoordeeld worden.

Succes en een prettige reis!

 

 

3. Werkwijze

Om de juiste informatie voor jullie brief te vinden moeten jullie eerst de onderstaande stappen volgen. Door alle stappen goed te volgen zorgen jullie ook voor voldoende punten die jullie nodig hebben voor de beoordeling. Kijk hiervoor bij de pagina ‘Beoordeling’.

Het doel van de opdracht: schrijf een brief aan jullie geliefden thuis waarin je uitlegt hoe het leven op de Beagle is, wie Charles Darwin is en wat hij bedoelt met de evolutietheorie.  

Stappen:

  1. De Beagle:
    Zoek antwoord op de volgend vragen:
    • Hoe lang was de Beagel, dus ook jullie, op zee, inclusief jaartallen.
    • Vertel iets over de Beagle en de hut waarin Darwin verbleef?
      (tip: zie
      , tussen haakjes, de 'bijzondere website' bij 'Bronnen').
       
  2. Charles Darwin
    Zoek antwoord op de volgend vragen:
    • Wie was Charles Darwin?  (geboorteplaats, van waneer tot wanneer leefde hij, welke gezin kwam hij uit enz.)
    • Waarom worstelde Darwin met zijn geloof en studie en welke problemen had Darwin daardoor met zijn vader en zijn vrouw?
    • Noem minimaal 3 situaties waar Darwin persoonlijk mee te maken kreeg aan boord van de Beagle en tijdens het bezoeken van de verschillende landen. Denk dan aan bang, ziek enz. (zie ook bij bronnen: google maps). 
       
  3. De Evolutie theorie
    Zoek antwoord op de volgend vragen:
    • Wat is de evolutietheorie?
    • De evolutietheorie gaat uit van de natuurlijke selectie (ook wel survival of the fittest genoemd). Wat is de natuurlijke selectie? 
    • Waarom zijn de Galapagoseilanden zo belangrijk geweest voor Darwin en zijn evoluthietheorie? Beschrijf hierbij ook welke twee dieren op het eiland ervoor zorgde dat Darwin nog meer in zijn theorie ging geloven en waarom.
       
  4. Het schrijven van een brief
    • Alle informatie die je in bovenstaande stappen hebt gevonden verzamel je in Word op een A4-tje.
    • Vervolgens gaan jullie met behulp van deze informatie een brief schrijven, gericht aan je geliefden thuis. Je begint met bijvoorbeeld ‘Beste …’ of  ‘Lieve …’. Je zorgt voor een inleiding kern en slot in de brief (zie bij bronnen ‘Hoe schrijf ik een brief’. En sluit af met bijvoorbeeld ‘Veel liefs …’.
    • Het is belangrijk dat de brief een persoonlijk verhaal is waarin de gevonden informatie in verwerkt is en dat de toehoorder, tijdens jullie presentatie, het verhaal duidelijk kan volgen.
       
  5. Presenteren!
    • Als de brief af is en goedgekeurd is door de leerkracht lees je de brief voor aan de klas.
       

Bonusopdracht

  • Eigen mening: om extra bonuspunten te verdienen schrijven jullie in je brief ook een stukje over wat jullie als gelovige bootsmannen/-vrouwen zelf vinden van de evolutietheorie. Daarin beschrijven jullie persoonlijk en met een duidelijke mening of jullie het met deze theorie eens zijn of juist niet en waarom.  

4. Bronnen

Hier vinden jullie enkele bronnen die jullie kunnen gebruiken bij het maken van de opdracht:

Hebben jullie het idee dat er nog informatie ontbreekt? Ga dan op zoek naar eigen informatie. Het is belangrijk dat je goede zoektermen gebruikt.

5. Beoordeling

Hier vinden jullie de punten waarop jullie beoordeeld worden. Per onderdeel kun je punten krijgen en al deze punten geven uiteindelijk één resultaat voor jullie beiden. Onder aan de tabel vinden jullie nog een extra uidaging om bonuspunten te verzamelen.

Eindbeoordeling:

6. Terugblik

Dit is bijna het einde van de webkwestie!

Je gaat nu terugblikken op de eerste 4 stappen die je hebt doorlopen (zie 'Werkwijze') alvorens je de laatste stap, het presenteren, gaat uitvoeren. Als het goed is ben je nu een hoop te weten gekomen over het schip de Beagle, Charles Darwin en de evolutietheorie en heb je deze informatie in een brief verwerkt.

Om te controleren of je alle 4 de stappen goed hebt uitgevoerd kun je de pagina 'Beoordeling' nog een keer bekijken en de vraag hieronder beantwoorden. Als je antwoord niet juist is, dan weet je dat er nog werk aan de winkel is.

Zijn alle antwoorden juist? Dan zijn jullie als echte bootsmannen/-vrouwen en klaar om je brief te presenteren!

 

7. Docentpagina

Titel: Groei en leven: Charles Darwin en de evolutietheorie

Onderwerp: De Beagle, Charles Darwin en de Evolutie theorie

Schooltype: Primair onderwijs

Bestemd voor de groepen: 8

Vakgebied(en): Wereldoriëntatie (geschiedenis, biologie, burgerschap), Nederlandse taal (schrijven/stellen)

Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: in tweetallen

Tijdsinvestering voor leerling(en): Ongeveer drie uur

Opbrengst: Een geschreven brief waarin inhoudelijk informatie in staat over de Beagle, Charles Darwin en de Evoltietheorie.

Leerpunten:

Aan het einde van deze webkwestie:

  • weten de leerlingen wat HMS Beagles is.
  • weten de leerlingen wie Charles Darwin is.
  • weten de Leerligen wat de evolutietheorie is.
  • kunnen de Leerlingen in hun eigen woorden uitleggen wie Charles Darwin is, wat zijn evolutie theorie inhoud en welke rol de HMS Beagles daarbij gespeeld heeft.

(Extra) materiaal: Voldoende pc's waarop een tekstverwerkingsprogramma is geïnstalleerd en een printer. 

Webkwestiemaker(s): Femke Pieko

 

  • Het arrangement Groei en leven: Charles Darwin en de evolutietheorie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Femke Pieko Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-05-24 16:01:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Webkwestie over de HMS Beagle, Charles Darwin en zijn evolutietheorie. Leerlingen zijn bootsmannen/-vrouwen op de HMS Beagle tijdens de reis van Charles en zijn evolutietheorie. Ze moeten informatie zoeken en schrijven hiermee uiteindelijk een brief aan hun geliefde thuis. Met als presentatie het voorlezen van de brief aan de klas.
    Leerniveau
    PO groep 8;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlandse Taal; Schrijfvaardigheid; Wereldoriëntatie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    moeilijk
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Bekijk dit filmpje van de film Master and Commander
    https://www.youtube.com/watch?v=l78VNe_dhAM
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest